«Lucia di Lammermoor»: Μια όπερα που αξίζει να ακούσει κανείς

Lucia di Lammermoor Facebook Twitter
Ίσως το πιο συναρπαστικό κομμάτι της πλοκής να αφορά την έννοια της «τρέλας» και τον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι στο παρελθόν. Φωτ.: Δ. Σακαλάκης
0

Αν έψαχνε κανείς έναν τρόπο να χαρακτηρίσει την όπερα «Lucia di Lammermoor» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι (1797-1848), πιστεύω πως θα έλεγε ότι είναι το απόγειο του στυλ όπερας που ονομάζουμε bel canto. Μέσα της βρίσκει κανείς όλα τα μουσικά σχήματα που είναι χαρακτηριστικά αυτού του στυλ, τα οποία περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το κλασικό ρετσιτατίβο-καβαντίνα-ρετσιτατίβο-καμπαλέτα σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ή τη μακροσκελή σκηνή της τρέλας.  

Ο Γκαετάνο Ντονιτσέτι φαίνεται να φτάνει στο απόγειο της σύνθεσής του με αυτήν την όπερα, επηρεασμένος από την όπερα του Μπελίνι «Οι πουριτανοί», που είχε παρουσιαστεί μόλις επτά μήνες πριν από την πρεμιέρα της «Lucia di Lammermoor», γεμάτη με φωνητικά «πυροτεχνήματα» και περιθώρια για τους τραγουδιστές να αναδείξουν τις ικανότητές τους.  

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι όλες οι μουσικές φράσεις είναι στηριγμένες πρωτίστως στην «ομορφιά του τραγουδιού» –σε μια αυτολεξεί μετάφραση του bel canto– και δευτερευόντως στα συναισθήματα των χαρακτήρων. Θα έλεγε κανείς πως κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με την όλη υπόσταση της όπερας ως έκφρασης ανθρώπινων συναισθημάτων. Ωστόσο, πρόκειται απλώς για μια ψευδαίσθηση, διότι η βάση μπορεί να δίνεται στην «ομορφιά του τραγουδιού», όμως η μουσική του Ντονιτσέτι –αλλά και κάθε άλλου συνθέτη αυτού του στυλ– είναι έτσι σκηνοθετημένη ώστε κάθε παύση, κάθε «ανεβοκατέβασμα» της σοπράνο, να περνά στον θεατή υποσυνείδητα το αντίστοιχο συναίσθημα, χωρίς να χρειάζονται υπερβολικές θεατρικές ερμηνείες από μέρους των τραγουδιστών ή δυσνόητοι και σπαρακτικοί μονόλογοι.  

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η «Lucia di Lammermoor» είχε για κάποια χρόνια, πριν από το 1950, μέχρι και την εποχή της Κάλλας, σχεδόν εξαφανιστεί από τις σεζόν των μεγάλων θεάτρων. Αυτό που συνέβαλε στην αναβίωσή της ήταν η δυναμική προσωπικότητα της Κάλλας.

Ίσως το πιο συναρπαστικό κομμάτι της πλοκής να αφορά την έννοια της «τρέλας» και τον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι στο παρελθόν. Φυσικά, η όπερα επικεντρώνεται στην ιστορία αγάπης και μίσους της Λουτσία και του αγαπημένου της Εντγκάρντο, όμως η τρέλα της είναι το στοιχείο εκείνο που κινεί όλη την πλοκή. Η Λουτσία, ήδη από τα πρώτα λεπτά της εμφάνισής της, δείχνει σημάδια κάποιας ψυχικής αστάθειας, καθώς περιγράφει το φάντασμα που είδε στο σιντριβάνι ενώ περιμένει τον Εντγκάρντο. Το αποκορύφωμα, ωστόσο, είναι αυτή η φανταστική σκηνή προς το τέλος της όπερας στην οποία, έχοντας χάσει τα λογικά της, ονειρεύεται φαντάσματα και μια ζωή με τον αγαπημένο της. Αν σκεφτεί κανείς την ταινία του Ingmar Bergman «Through a glass darkly», θα δει ακριβώς αυτό το κοινό· την «τρέλα» ως ένα στοιχείο που βρισκόταν μέσα στην κοινωνία και θεωρούνταν απόρροια κάποιας συναισθηματικής κατάστασης και όχι κάποιας ψυχικής διαταραχής. 

λουτσία ντι λαμερμουρ Facebook Twitter
Η «Lucia di Lammermoor» είναι μια όπερα που πρέπει να ακούσει κανείς, εάν ενδιαφέρεται έστω και λίγο να γνωρίσει την τέχνη της όπερας. Φωτ.: Γ. Αντώνογλου

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η «Lucia di Lammermoor» είχε για κάποια χρόνια, πριν από το 1950, μέχρι και την εποχή της Κάλλας, σχεδόν εξαφανιστεί από τις σεζόν των μεγάλων θεάτρων. Αυτό που συνέβαλε στην αναβίωσή της ήταν η δυναμική προσωπικότητα της Κάλλας. Συνεπαρμένη από τον ρόλο που τόσο αγάπησε και ερμήνευσε 43 φορές και σε δύο ηχογραφήσεις, έθετε ως όρο των συμβολαίων της με διάφορα θέατρα την παρουσίαση της «Lucia di Lammermoor». Ταυτόχρονα, το 1959, με τον ρόλο της «Lucia di Lammermoor» η θρυλική Τζόαν Σάδερλαντ έγινε αυτό που οι «New York Times» ονόμασαν «overnight success» στη Royal Opera House του Λονδίνου, σε μια νέα παραγωγή του Franco Zeffirelli με τον Tullio Serafin ως μαέστρο. 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή φέρνει αυτόν τον Απρίλιο και για αρκετές παραστάσεις δύο εναλλασσόμενα καστ με κορυφαίους ερμηνευτές. Στον ρόλο της Λουτσία βρίσκονται η Jessica Pratt, η καταξιωμένη κολορατούρα σοπράνο, καθώς και η Βασιλική Καραγιάννη, τακτική υψίφωνος της Λυρικής Σκηνής που μαγεύει σε κάθε της παράσταση το διεθνές και το ελληνικό κοινό, ενώ τον ρόλο του Εντγκάρντο αναλαμβάνουν ο Ismael Jordi και ο Γιάννης Χριστόπουλος. Τέλος, τον σκοτεινό ρόλο του Ενρίκο ερμηνεύει ο Έλληνας βαρύτονος Διονύσιος Σούρμπης και αντίστοιχα τον Ραϊμόντο οι Πέτρος Μαγουλάς και Τάσος Αποστόλου. Την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η διάσημη Βρετανίδα σκηνοθέτρια Katie Mitchell, ενώ η όπερα είναι καρπός συμπαραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.  

Lucia di Lammermoor Facebook Twitter
Φωτ.: Δ. Σακαλάκης

Κλείνοντας, η «Lucia di Lammermoor» είναι μια όπερα που πρέπει να ακούσει κανείς, εάν ενδιαφέρεται έστω και λίγο να γνωρίσει την τέχνη της όπερας, διότι παρουσιάζει όλα τα μουσικά σχήματα, τα αδιέξοδα της πλοκής (συχνά σε πολλές όπερες) και το δραματικό και φωνητικό στυλ που παρεκκλίνει από την πρώιμη «μοτσαρτική» όπερα και απέχει από τους «μοντερνισμούς» –αν μπορεί κανείς να περιγράψει έτσι την εξέλιξη– της βαγκνερικής όπερας. 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Ο Φίλιππος Δρόλιας είναι φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διατηρεί το δημοφιλές προφίλ στο Instagram @operafanatic_   

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Χριστοφέλλης

Όπερα / «Ακόμα και όσοι θαυμάζουν σχεδόν ειδωλολατρικά την Κάλλας, λίγα γνωρίζουν για την τέχνη της»

Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, επιστημονικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η θρυλική σοπράνο παραμένει μια ανυπέρβλητη καλλιτέχνιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ