Ο μεγαλύτερος εγκληματίας του κόσμου

Ο μεγαλύτερος εγκληματίας του κόσμου Facebook Twitter
0

Tο θρίλερ "Μένγκελε" του Θανάση Τριαρίδη, παίζεται στο θέατρο Faust.

Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος υποδύεται τον  Γιόζεφ Μένγκελε, τον Αγγέλο του Θανάτου του Άουσβιτς, τον άνθρωπο που ενσαρκώνει την πιο ακραία έννοια του κακού στον 20ου αιώνα. Απέναντί του η Μυρτώ Αλικάκη, στον ρόλο μιας νέας Εβραίας, σε ένα κουπέ τρένου, η οποία φτάνει για να αναμετρηθεί με τον όλεθρο, αλλά και με τα προσωπικά της φαντάσματα συνυφασμένα με το ανυπόφορο κενό της Ιστορίας.

Γιατί ασχολείται ένας συγγραφέας με αυτή τον τόσο αρνητικό χαρακτήρα; Ποια στοιχεία αυτής της προσωπικότητας βλέπουμε; Το κακό πρέπει να το ξεχνάμε ή να το θυμόμαστε; Ο συγγραφέας του έργου Θανάσης Τριαρίδης απαντά σε όλα.

Ο μεγαλύτερος εγκληματίας του κόσμου Facebook Twitter

Ενας εγκληματίας που δε μετάνοιωσε ποτέ. Ο Μένγκελε στην αθηναϊκή σκηνή. Ένα θεατρικό έργο με τον τίτλο "Μένγκελε" προκαλεί σίγουρα αμηχανία. Ίσως και φόβο...

Είναι αλήθεια αυτό: το όνομα αυτό προκαλεί αμηχανία και φόβο και αποστροφή. Και όχι τυχαία: ο Γιοζεφ Μένγκελε είναι το μεγαλύτερο ιστορικό κακό που γέννησε ο ανθρώπινος πολιτισμός. Ο Μένγκελε βρίσκεται στα έγκατα του Ολοκαυτώματος, που έτσι κι αλλιώς είναι το μεγαλύτερο ιστορικό κακό, διάλεξε ο ίδιος να πάει εκεί για να εγκαθιδρύσει το βασίλειο της προσωπικής φρίκης του: το Εργαστήριο. Ο βιομηχανοποιημένος θάνατος του στρατοπεδικού κόσμου στην περίπτωσή του μεταλλάσσεται στη μεταφυσική μιας αλληλουχίας υπερανθρωπικών αποφάσεων. Ο Μένγκελε έραβε τα συκώτια ή άλλαζε τα μάτια ζωντανών παιδιών επειδή το σκέφτηκε, επειδή είχε την ιδέα, με τον ίδιο τρόπο που ένα παιδί διαμελίζει και επανασυναρμολογεί τις κούκλες του.

Ό,τι μέσα στους αιώνες προσπάθησε η Δύση να προσδιορίσει ως σταθερό ηθικό αξίωμα (δηλαδή ως καλό) στην περίπτωση του Μένγκελε βιάζεται, διαμελίζεται, αφανίζεται: η ζωή, η παιδικότητα, η αξιοπρέπεια του προσώπου, η ατομικότητα του σώματος. Δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς οποιαδήποτε διαφωτιστική συνθήκη που δεν διερράγη στο εργαστήριο πειραμάτων του Άουσβιτς.

Και τότε γιατί τον επιλέξατε για θέμα του έργου σας;

Τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Επέλεξα τον Γιόζεφ Μένγκελε ως πεδίο πνευματικής ενασχόλησης εδώ και είκοσι χρόνια, με λογής αποτυχημένες αφηγηματικές απόπειρες (μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια). Η ενασχόλησή μου τα τελευταία χρόνια με την θεατρική φόρμα (και μάλιστα με μια πολύ συγκεκριμένη δυϊκή δομή) μου έδωσε την δυνατότητα να γράψω την αφήγηση που επιδίωκα τόσο εμμονικά μέσα στον χρόνο.

Αξίζει τόση ενασχόληση με ένα κτήνος που σκότωνε παιδιά κάνοντας πειράματα στο Άουσβιτς;

Νομίζω πως επιβάλετε... Και νομίζω πως είναι ένα μεγάλο πολιτισμικό κενό η σιωπή της τέχνης γύρω από τον Μένγκελε. Πέρα από μια σχηματική και επίπεδη ταινία (Τα παιδια από την Βραζιλία, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Άιρα Λέβάϊν) η τέχνη αντιμετωπίζει τον Μέγνκελε ως άβατο. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες (και κάθε λογής) πολιτισμικές δημιουργίες και μυθοπλαστικές αφηγήσεις για το Ολοκαύτωμα, χιλιάδες για τον ναζισμό, εκατοντάδες με κέντρο τον Χίτλερ – μα για τον Μένγκελε χάσκει ένα (εντυπωσιακό) κενό. Υπό μία έννοια αυτό ήταν μοιραίο: η τέχνη αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως αίνιγμα και ο Μένγκελε είναι περίπου εξαρχής ένα (διαβολικό) σύμβολο – δηλαδή είναι ένα σκεύος. Και δεν μπορεί να υπάρξει αφήγηση ή καλλιτεχνική δημιουργία με σκεύη – παρεκτός κι αν αυτά ζωντανέψουν.

Ο μεγαλύτερος εγκληματίας του κόσμου Facebook Twitter
Ο μεγαλύτερος εγκληματίας του κόσμου Facebook Twitter
Ο μεγαλύτερος εγκληματίας του κόσμου Facebook Twitter

Το έργο σας διαδραματίζεται στην σημερινή εποχή.

Ναι, ένα κουπέ τρένου, ένας άντρας και μια γυναίκα, μια βλάβη που δημιουργεί συνθήκη εγκλωβισμού. Κι έπειτα μια τρελή ιδέα: να παίξουν το παιχνίδι των ρόλων, το ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ, ΕΙΜΑΙ... Ο άντρας θα παραστήσει τον Γιόζεφ Μένγκελε, τον διαβόητο «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς, και η γυναίκα την Εσθήρ, την εγγονή μίας Εβραίας επιζήσασας, θύματος των φρικτών πειραμάτων του. Και μετά τα πράγματα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. Ναι, οι δύο ήρωες έχουν κοιτάξει την άβυσσο – σύντομα θα του κοιτάξει κι αυτή. Ο «Μένγκελε» βρίσκει επιχειρήματα για τον όλεθρο που σκόρπισε ο αληθινός Μένγκελε, μιλάει για την αγάπη, αποφασίζει να γίνει αυτός που υποδύεται. Και η «Εσθήρ» εξαναγκάζετε να τον ακολουθήσει σε αυτήν την ακρότητα που στο τέλος της υπάρχει η ανεπίστρεπτη επιλογή.

Δεν φοβάστε πώς παίζετε με την φωτιά; Πώς μπορεί το θέμα σας να σας καταπιεί;

Η λογοτεχνία, ότι ορίζω εγώ ως λογοτεχνία, οφείλει να παίζει με την φωτιά. Η «ασφαλής λογοτεχνία» είναι μια φενάκη που μου προκαλεί αφόρητη θλίψη. Για μένα είναι ένα μεγάλο στοίχημα: δεν μπορώ να δεχτώ την συμβολοποίηση του κακού, την απόδοση του κακού στην μεταφυσική, στον διάβολο ή οπουδήποτε αλλού έξω από την ανθρώπινη συνείδηση... Πρέπει να πολεμήσουμε το κακό που εξέφρασε ο Μένγκελε με τα ανθρώπινα υλικά και όχι με ευχέλαια. Αν αποδεχτούμε πως ο Μένγκελε δεν ήταν άνθρωπος αλλά μια ενσάρκωση του διαβόλου, τότε είναι σαν να αποδεχόμαστε πως το Ολοκάυτωμα, ή το κακό εν γένει, είναι μια θεϊκή δοκιμασία. Θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι θλιβερό: μια πολιτισμική οπισθοδρόμηση.

Εχετε σκεφτεί πως βάζοντας τον Μένγκελε ως ήρωα (έστω και ως παιχνίδι ρόλων) μέσα σε ένα λογοτεχνικό έργο του δίνετε τον λόγο, πως τον εξανθρωπίζετε, πως κάνετε κάτι μη επιτρεπτό... Μπορεί κάποιος να πει πως η τέχνη έχει όρια, πως περνάει από έλεγχο ηθικής νομιμότητας, πως δεν γίνεται να «παίζουμε» με την Ιστορία, με τον πραγματικό θάνατο ανθρώπων.

Oφείλουμε, όσο υπάρχουμε, να «παίζουμε» με όλα. Ας σκεφτούμε, ο καθένας για τον εαυτό του, μια κρίσιμη υπόθεση: εάν ο Ευριπίδης ή ο Σαίξπηρ έγραφαν θέατρο σήμερα, στην αυγή του 21ου αιώνα θα έγραφαν για τον Μένγκελε (για τους Μένγκελε των καιρών τους) ή όχι; Από την απάντηση που θα δώσουμε σε αυτό το ερώτημα ορίζεται η στάση μας απέναντι στην ηθική νομιμότητα του κάθε καλλιτεχνικού έργου. Η τέχνη είναι αυτοδύναμο ηθικό κάτοπτρο και μιλάει για όλα όσα μας οδηγούν στον χαμό (με τον ίδιο τρόπο που η θρησκεία εξαγγέλει τα υλικά της σωτηρίας).

Ας υποθέσουμε πως κάποιος που έχει χάσει έναν πρόγονό του στο Άουσβιτς, στο Εργαστήριο Πειραμάτων του Μένγκελε, έρθει και δει την παράστασή σας και ενοχληθεί από την καλλιτεχνική διαχείριση του θέματος από εσάς. τι θα του λέγατε;

Κοιτάξτε, εγώ διαμορφώθηκα μέσα από την βασική θέση του Πρίμο Λέβι: πως εφόσον το Άουσβιτς υπήρξε, θα ξαναϋπάρξει, πως ζούμε μια ανακωχή, πώς σύντομα θα ακουστεί το ξενικό παράγγελμα Wstawać. Και πράγματι πιστεύω πως θα ξαναϋπάρξει Άουσβιτς· πιθανώς αυτή τη φορά τα θύματά του να μην είναι οι Εβραίοι και οι Τσιγγάνοι, αλλά να είναι κάποιοι άλλοι: οι φτωχοί, οι ναρκομανείς, οι άρρωστοι, οι υπέρβαροι – ή κάποιοι άλλοι δαιμονοποιημένοι που εμείς σήμερα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Άρα η μόνη μας αντίσταση σε αυτή που έρχεται είναι η επαγρύπνηση, που προϋποθέτει την πολιτισμική μνήμη, δηλαδή την τέχνη.

Αν ο πολιτισμός μας είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη και η τέχνη είναι η πιο ισχυρή εκδοχή της μνήμης των κοινωνιών – γι' αυτό και διαχρονικά αναγνωρίζεται ως η απώτατη μορφή πολιτισμικής δημιουργίας. Στον απόγονο τού θύματος τού Άουσβιτς, λοιπόν, θα έλεγα πως η ανείπωτη τραγωδία που έζησε ο πρόγονός του πρέπει να αποτυπωθεί στην τέχνη για να γίνει πολιτισμική δημιουργία – ειδάλλως θα μείνει μια μεταφυσική ιερότητα που δεν οδηγεί σε καμία επαγρύπνηση.

Μπορεί το δικό μου έργο να μην είναι καλό (ή και να είναι πολύ κακό), αλλά είναι επείγουσα ανάγκη να μιλήσει η τέχνη για κάθε φρίκη που δεν κουβεντιάζεται – να την κάνει πολιτισμική μνήμη ακριβώς για να εμποδίσει την ολέθρια επανάληψή της.

O Μένγκελε, ο Αγγελος του θανάτου, μια τρομακτική φιγούρα της ιστορίας.

Ο Μένγκελε, ήταν ο ανώτατος γιατρός του Αουσβιτς που αποφάσιζε το ποιος θα πεθάνει αμέσως και ποιος θα χρησιμοποιηθεί ως εργάτης ή ως πειραματόζωο.

Στο Αουσβιτς είχε την απόλυτη ελευθερία να διεξάγει κάθε είδους πειράματα, τα οποία θα βοηθούσαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις φυλετικές διαφορές, τη γενετική ταυτότητα του ανθρώπου, την ευγονική και την ιδέα της γενετικής κατασκευής της αρίας φυλής.

Υπέβαλε τους κρατουμένους σε πειράματα φρικαλέα. Συνεχείς μεταγγίσεις αίματος, έκεθεση σε ακραίες συνθήκες κόπωσης, στέρησης και κλιματολογικών αλλαγών, μεταμοσχεύσεις, ακρωτηριασμοί, πειράματα στα όργανά τους.  Προσπαθούσε να κατασκευάσει την Αρια Φυλή με μεσαιωνικά βασανιστήρια, αλλοιώνοντας τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κρατουμένων.

Η μεγάλη εμμονή του Μένγκελε  ήταν οι δίδυμοι. Από τα εργαστήρια του Μένγκελε και μόνο κατά το διάστημα 1943-1944 πέρασαν περίπου 1.500 ζευγάρια διδύμων. Από αυτά επέζησαν λιγότερα από 100.

«Στην αρχή μάς πήγαιναν τρεις φορές την εβδομάδα σε αυτό το μεγάλο γυμναστήριο. Οπου μας κρατούσαν έξι-οκτώ ώρες. Μας άφηναν σε μια μεγάλη αίθουσα γυμνούς ενώ γιατροί με άσπρες μπλούζες κατέγραφαν καθετί επάνω μας. Μετρούσαν, φωτογράφιζαν, εξέταζαν τα κεφάλια, τα χέρια και κάθε άλλο σημείο του σώματός μας που τους ενδιέφερε και μετά συνέκριναν τα στοιχεία με αυτά που είχαν πάρει από τον δίδυμο αδελφό μας» (από το βιβλίο «Echoes from Auschwitz» της επιζήσασας Εύας Μόουζες Κορ).

Το δικαστήριο της Φραγκφούρτης τον καταδίκασε για «ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία διέπραξε μόνος ή με συνεργάτες και μάλιστα επιδεικνύοντας τεράστιο ζήλο».

Ο Μένγκελε είχε προλάβει να γυρίσει στη γενέτειρά του, τη Βαυαρία,  και από εκεί,  να διαφύγει για τη Λατινική Αμερική το 1949.  Το 1961 πήγε στη Βραζιλία, όπου συναντήθηκε με τον ναζιστή Βόλφγκανγκ Γκέραρντ.

Το 1985 μια ομάδα βραζιλιάνων, δυτικογερμανών και αμερικανών ειδικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μένγκελε πέθανε από εγκεφαλικό το 1979 ενώ κολυμπούσε. Οι εξετάσεις που έγιναν στην οδοντοστοιχία του πτώματος επιβεβαίωσαν τη θεωρία αυτή.

Ο μεγαλύτερος εγκληματίας του κόσμου Facebook Twitter
Ο μεγαλύτερος εγκληματίας του κόσμου Facebook Twitter

Faust, Καλαμιώτου 11 & Αθηναϊδος 12, Κέντρο, 210 3234095, 3/1-29/4, Δευτ.-Tρ.: 9 μ.μ., Εισ.: 10-12€

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει τον εαυτό του;      

Θέατρο / Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει επιτυχημένα τον εαυτό του;      

«Αν θες να αναμετρηθείς με κάτι, αν θες να πας στην ουσία, πρέπει να πονέσεις» – Κριτική για την πολυσυζητημένη παράσταση «Merde!» των Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιώργου Κουτλή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ