Ο Στίβεν Μπέρκοφ έγραψε μονόπρακτο για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν (αλλά ποιος θα το ανεβάσει;)

Ο Στίβεν Μπέρκοφ έγραψε μονόπρακτο για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν (αλλά ποιος θα το ανεβάσει;) Facebook Twitter
«Μου αρέσουν οι κακοί άνθρωποι – είμαι σαν χειρούργος που είναι πιο ευτυχής όταν έχει να κάνει με τα πιο νοσηρά συμπτώματα»
0

«Μου αρέσουν οι κακοί άνθρωποι – είμαι σαν χειρούργος που είναι πιο ευτυχής όταν έχει να κάνει με τα πιο νοσηρά συμπτώματα», δηλώνει στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στον Guardian ο Στίβεν Μπέρκοφ, καθώς μιλά περί του νέου έργου για έναν ρόλο που έγραψε και έχει τίτλο «Χάρβεϊ», από το μικρό όνομα του μεγιστάνα του Χόλιγουντ που βρέθηκε κατηγορούμενος για σωρεία αδικημάτων σεξουαλικής (και εξουσιαστικής) φύσεως, πυροδοτώντας παράλληλα την έκρηξη του #MeToo κινήματος.

Και τον ρόλο αυτό (του Χάρβεϊ Γουάινστιν δηλαδή) θεωρεί ότι πρέπει να τον παίξει ο ίδιος ο διάσημος 81χρονος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, εμβληματικός θεατράνθρωπος της λονδρέζικης σκηνής, αιώνιος προβοκάτορας, αλλά και ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς κακούς του Χόλιγουντ ειδικά στα '80s – ως ισχυρότατος και αλήστου μνήμης αντίπαλος του Τζέιμς Μποντ, του Τζον Ράμπο και του Έντι Μέρφι στον «Μπάτσο του Μπέβερλι Χιλς».

Αν βρει θεατρική στέγη για ένα τέτοιο έργο στο τρέχον πολιτισμικό κλίμα.

Βεβαίως στο Χόλιγουντ λειτούργησε ως αφ' υψηλού outsider, όπως έχει κάνει συχνά και κατά την πορεία του στις αγγλικές σκηνές.

Εκπαιδευμένος στην παράδοση του σωματικού θεάτρου της École Internationale de Théâtre de Jacques Lecoq στο Παρίσι και σε συνδυασμό με την αθυρόστομη διάλεκτο των δρόμων του Ανατολικού Λονδίνου όπου μεγάλωσε, υπήρξε πάντα αφοσιωμένος στο αντι-νατουραλιστκό θέατρο που περιλαμβάνει παντομίμα, ποίηση και χορό, σε αντίθεση με το κυρίαρχο θεατρικό μοντέλο που όπως λέει συνεχίζει αυτή «την εμμονή με τα οικιακού τύπου, μικροαστικά προβλήματα».

Ο Στίβεν Μπέρκοφ έγραψε μονόπρακτο για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν (αλλά ποιος θα το ανεβάσει;) Facebook Twitter
Ο πιο κακός από τους κακούς: Στο ρόλο του Στρατηγού Ορλόφ ("Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση Οκτόπουσι", 1983)

«Πρόκειται τελικά για ένα πλάσμα που τελικά σου υπόσχεται ελευθερία, σου υπόσχεται ότι θα αλλάξει τη ζωή σου, θα σε κάνει σταρ, θα σε κάνει αθάνατη, με αντάλλαγμα λίγα λεπτά μαζί του στο ντουζ», λέει ο Μπέρκοφ στη συνέντευξη για τον ήρωα του έργου του. Όσο για το #MeToo κίνημα, πιστεύει ότι πρόκειται για αντίδραση, και «όπως όλες οι αντιδράσεις έχει στη σύστασή της την ανατροπή».

«Αυτή η αντίδραση εκπορεύεται από κάτι πολύ σωστό» συνεχίζει, «αλλά αναγκαστικά προσελκύει και στοιχεία που έχουν να κάνουν με μικροπρέπειες και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και τέτοια πράγματα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον ίσως είναι ότι στην καριέρα μου είχα νταραβέρια με όλους σχεδόν από όσους κατηγορήθηκαν και καθένας τους μου είχε φανεί αδιάφορος, αλαζονικός, πομπώδης και άξεστος. Παράξενο. Πολύ θα ήθελα να σου εξηγήσω για ποιους ακριβώς λέω αναλυτικά. Αλλά δεν γίνεται, ξέχασέ το».

 

Με στοιχεία από τον The Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ