Ο Στίβεν Μπέρκοφ έγραψε μονόπρακτο για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν (αλλά ποιος θα το ανεβάσει;)

Ο Στίβεν Μπέρκοφ έγραψε μονόπρακτο για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν (αλλά ποιος θα το ανεβάσει;) Facebook Twitter
«Μου αρέσουν οι κακοί άνθρωποι – είμαι σαν χειρούργος που είναι πιο ευτυχής όταν έχει να κάνει με τα πιο νοσηρά συμπτώματα»
0

«Μου αρέσουν οι κακοί άνθρωποι – είμαι σαν χειρούργος που είναι πιο ευτυχής όταν έχει να κάνει με τα πιο νοσηρά συμπτώματα», δηλώνει στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στον Guardian ο Στίβεν Μπέρκοφ, καθώς μιλά περί του νέου έργου για έναν ρόλο που έγραψε και έχει τίτλο «Χάρβεϊ», από το μικρό όνομα του μεγιστάνα του Χόλιγουντ που βρέθηκε κατηγορούμενος για σωρεία αδικημάτων σεξουαλικής (και εξουσιαστικής) φύσεως, πυροδοτώντας παράλληλα την έκρηξη του #MeToo κινήματος.

Και τον ρόλο αυτό (του Χάρβεϊ Γουάινστιν δηλαδή) θεωρεί ότι πρέπει να τον παίξει ο ίδιος ο διάσημος 81χρονος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, εμβληματικός θεατράνθρωπος της λονδρέζικης σκηνής, αιώνιος προβοκάτορας, αλλά και ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς κακούς του Χόλιγουντ ειδικά στα '80s – ως ισχυρότατος και αλήστου μνήμης αντίπαλος του Τζέιμς Μποντ, του Τζον Ράμπο και του Έντι Μέρφι στον «Μπάτσο του Μπέβερλι Χιλς».

Αν βρει θεατρική στέγη για ένα τέτοιο έργο στο τρέχον πολιτισμικό κλίμα.

Βεβαίως στο Χόλιγουντ λειτούργησε ως αφ' υψηλού outsider, όπως έχει κάνει συχνά και κατά την πορεία του στις αγγλικές σκηνές.

Εκπαιδευμένος στην παράδοση του σωματικού θεάτρου της École Internationale de Théâtre de Jacques Lecoq στο Παρίσι και σε συνδυασμό με την αθυρόστομη διάλεκτο των δρόμων του Ανατολικού Λονδίνου όπου μεγάλωσε, υπήρξε πάντα αφοσιωμένος στο αντι-νατουραλιστκό θέατρο που περιλαμβάνει παντομίμα, ποίηση και χορό, σε αντίθεση με το κυρίαρχο θεατρικό μοντέλο που όπως λέει συνεχίζει αυτή «την εμμονή με τα οικιακού τύπου, μικροαστικά προβλήματα».

Ο Στίβεν Μπέρκοφ έγραψε μονόπρακτο για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν (αλλά ποιος θα το ανεβάσει;) Facebook Twitter
Ο πιο κακός από τους κακούς: Στο ρόλο του Στρατηγού Ορλόφ ("Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση Οκτόπουσι", 1983)

«Πρόκειται τελικά για ένα πλάσμα που τελικά σου υπόσχεται ελευθερία, σου υπόσχεται ότι θα αλλάξει τη ζωή σου, θα σε κάνει σταρ, θα σε κάνει αθάνατη, με αντάλλαγμα λίγα λεπτά μαζί του στο ντουζ», λέει ο Μπέρκοφ στη συνέντευξη για τον ήρωα του έργου του. Όσο για το #MeToo κίνημα, πιστεύει ότι πρόκειται για αντίδραση, και «όπως όλες οι αντιδράσεις έχει στη σύστασή της την ανατροπή».

«Αυτή η αντίδραση εκπορεύεται από κάτι πολύ σωστό» συνεχίζει, «αλλά αναγκαστικά προσελκύει και στοιχεία που έχουν να κάνουν με μικροπρέπειες και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και τέτοια πράγματα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον ίσως είναι ότι στην καριέρα μου είχα νταραβέρια με όλους σχεδόν από όσους κατηγορήθηκαν και καθένας τους μου είχε φανεί αδιάφορος, αλαζονικός, πομπώδης και άξεστος. Παράξενο. Πολύ θα ήθελα να σου εξηγήσω για ποιους ακριβώς λέω αναλυτικά. Αλλά δεν γίνεται, ξέχασέ το».

 

Με στοιχεία από τον The Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ