Όταν «φονεύθηκε» ο Τραμπ στο Σέντραλ Παρκ: η σαιξπηρική παράσταση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Όταν «φονεύθηκε» ο Τραμπ στο Σέντραλ Παρκ: η σαιξπηρική παράσταση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων Facebook Twitter
«Είναι ο Τραμπ Καίσαρας;» ρωτούν σε συνέντευξή τους οι New York Times τον Όσκαρ Γιούστις. «Ασφαλώς όχι» απαντά εκείνος.
0

 


Τεράστια αναστάτωση έχει προκληθεί στην Αμερική από την θεατρική δολοφονία του Ντόναλντ Τραμπ.


Η παράσταση της σαιξπηρικής τραγωδίας «Ιούλιος Καίσαρ», που φιλοξενείται στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, προκάλεσε την μήνιν μερίδας του κοινού και του Τύπου, κυρίως των άκρως συντηρητικών εξ αυτών. Οι υποστηρικτές του Τραμπ δεν άντεξαν, φαίνεται, να βλέπουν τον Πρόεδρό τους να σφαγιάζεται επί σκηνής, στο πλαίσιο της συνωμοσίας εναντίον του Ρωμαίου πολιτικού, την οποία δραματοποιεί το έργο.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σκηνοθέτης της παράστασης, o 59χρονος Όσκαρ Γιούστις, καλλιτεχνικός διευθυντής του Public Theater, το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο το υπαίθριο φεστιβάλ Shakespeare-in-the Park, είχε στο μυαλό του να καταστήσει προφανή τον παραλληλισμό μεταξύ των δύο ανδρών: ο Ιούλιος Καίσαρ της παράστασης εμφανίζεται με απείθαρχη ξανθή κώμη, μπλε κοστούμι, μακριά κόκκινη γραβάτα, σέξι σύζυγο σλαβικής καταγωγής, ακόμη και χρυσή μπανιέρα στην οποία χαλαρώνει νωχελικά λίγες ώρες προτού δολοφονηθεί από τον Βρούτο, τον Κάσσιο και τους λοιπούς στασιαστές.


Όταν «ανέβηκε», προ ημερών, στο διαδίκτυο ένα λαθραίο βίντεο της αιματηρής σκηνής, πολλοί την έκριναν προσβλητική και ακατάλληλη. Το ρεπουμπλικανικό κανάλι Fox News και ο ακροδεξιός ιστότοπος Breitbart News πήραν αμέσως τα ηνία της εκστρατείας στα social media εναντίον του θεάτρου Public. Ως αποτέλεσμα, δύο από τους βασικούς χορηγούς του θεάτρου απέσυραν τη χρηματοδότησή τους: η Delta Airlines και η Τράπεζα της Αμερικής.

Οι υποστηρικτές του Γιούστις θεωρούν τουλάχιστον αφελή όποιον «διαβάζει» στο έργο και, κατ' επέκταση στην παράσταση, μια προτροπή προς τη δολοφονία του Προέδρου. O Σαίξπηρ καθιστά ξεκάθαρο ότι η πράξη αυτή, ο βίαιος τερματισμός της ζωής του Καίσαρα, δεν έλυσε κανένα πρόβλημα στη Ρώμη, αντιθέτως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου κι έφερε νέες καταστροφές.


«Ήταν φρικτό, σοκαριστικό. Δεν αγαπώ τον Τραμπ, αλλά είναι ο Πρόεδρος. Δεν μπορείς να τον δολοφονείς επί σκηνής» δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή της η Λόρα Σάφερ, υπεύθυνη πωλήσεων του συντηρητικού ομίλου Salem Media, η οποία παρακολούθησε την παράσταση και φρόντισε να δημοσιοποιήσει την ανησυχία της στους κατάλληλους αποδέκτες. Ο γιος του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, έγραψε στο Twitter: «αναρωτιέμαι πόση απ' αυτή την "τέχνη" χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους». Λίγο αργότερα το National Endowment for the Arts (ο φορέας κρατικών επιχορηγήσεων των Τεχνών), που αντιμετωπίζει σοβαρή πιθανότητα κατάργησης από την κυβέρνηση Τραμπ, έσπευσε να δηλώσει πως δεν στήριξε οικονομικά την παράσταση του «Ιούλιου Κάισαρα».

Όταν «φονεύθηκε» ο Τραμπ στο Σέντραλ Παρκ: η σαιξπηρική παράσταση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων Facebook Twitter
Ο Άλεκ Μπόλντουιν με τον σκηνοθέτη Όσκαρ Γιούστις


Αντιθέτως, η πόλη της Νέας Υόρκης υπερασπίστηκε το Public: «Το να απειλείς τη διακοπή χρηματοδότησης ενός οργανισμού με βάση τις καλλιτεχνικές επιλογές του ισοδυναμεί με λογοκρισία» είπε στους New York Times ο Τομ Φίνκελπερλ, επίτροπος για τα πολιτιστικά ζητήματα της πόλης.


Τη βραδιά της επίσημης πρεμιέρας πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που στάθηκαν στο πλευρό των βαλλόμενων συναδέλφων τους. Ο Άλεκ Μπάλντουιν, ο κατεξοχήν παρωδός του Τραμπ στο Saturday Night Live, τηλεφώνησε στον σκηνοθέτη και του πρότεινε να συγκεντρώσουν μαζί μια ομάδα ανθρώπων πρόθυμων να αναπληρώσουν την χαμένη χρηματοδότηση. Ο ίδιος ο Γιούστις δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι η ερμηνεία του έργου εκ μέρους μας έχει προκαλέσει θερμές συζητήσεις _ κοινό, χορηγοί, και υποστηρικτές εξέφρασαν διαφορετικά σχόλια και απόψεις. Τέτοιου είδους συζητήσεις συνιστούν ακριβώς τον στόχο ενός θεάτρου που εμπλέκεται με τα κοινά: αυτή η συνομιλία αποτελεί τη βάση μιας υγιούς δημοκρατίας».


Οι υποστηρικτές του Γιούστις θεωρούν τουλάχιστον αφελή όποιον «διαβάζει» στο έργο και, κατ' επέκταση στην παράσταση, μια προτροπή προς τη δολοφονία του Προέδρου. O Σαίξπηρ καθιστά ξεκάθαρο ότι η πράξη αυτή, ο βίαιος τερματισμός της ζωής του Καίσαρα, δεν έλυσε κανένα πρόβλημα στη Ρώμη, αντιθέτως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου κι έφερε νέες καταστροφές. «Όσοι επιχειρούν να υπερασπιστούν τη δημοκρατία χρησιμοποιώντας αντιδημοκρατικές μεθόδους» εξήγησε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο σκηνοθέτης «πληρώνουν φοβερό τίμημα και καταστρέφουν τελικά τη δημοκρατία».


Ήρωας ή τύραννος;

Παρά τη φήμη του ως έργο που εναντιώνεται στην τυραννία, ο «Ιούλιος Καίσαρ», γραμμένος πιθανότατα το 1599, αρνείται να πάρει το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά ολισθηρό και ανοιχτό σε ερμηνείες, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα έργα του Βάρδου. Αφηγείται την ιστορία της συνωμοσίας για τη δολοφονία του Καίσαρα, την ίδια τη δολοφονία και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, καθώς το φάντασμα του Καίσαρα καταδίωκε τους επικεφαλής στασιαστές σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο. «Τίποτε παρόμοιο δεν είχε παρουσιαστεί ως τότε στη σκηνή» γράφει ο Ντέιβιντ Ντάνιελ, επιμελητής της έγκριτης έκδοσης του Arden Shakespeare. «Ήταν ένα νέο είδος πολιτικού έργου, που συνδύαζε τη γρήγορη δράση και την ακαταμάχητη ρητορεία». Πόσο απαραίτητη ήταν η δολοφονία για το καλό της Ρώμης; Πόσο επικίνδυνος είχε πράγματι αρχίσει να γίνεται ο Καίσαρ για το πολίτευμα και πόσο πατριωτικά ήταν τελικά τα κίνητρα των στασιαστών; «Όπως ο Άμλετ, που γράφτηκε αμέσως μετά, το έργο αυτό συνιστά ένα ηθικό αίνιγμα» συνεχίζει ο Ντάνιελ «Αν ο Άμλετ εκφράζει αφιβολία, τότε ο Ιούλιος Καίσαρ εκφράζει αμφισημία: ο Καίσαρ άξιζε και δεν άξιζε να πεθάνει».


Ο Κικέρων γνώριζε και θαύμαζε τον Καίσαρα για τα χαρίσματα και τα επιτεύγματά του, ταυτόχρονα όμως αισθανόταν απέχθεια για τις μεθόδους και τις πολιτικές φιλοδοξίες του: χαιρέτισε τη δολοφονία του ως ενάρετη πράξη. Αυτή η αμφιταλάντευση δεν σταμάτησε ποτέ: σε όλη την ευρωπαϊκή παράδοση, ο Καίσαρ είναι πότε ήρωας και πότε τύραννος · ο Βρούτος είτε πατριώτης είτε δολοφόνος. Στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου η ψυχή του Καίσαρα εξυψώνεται και γίνεται αστέρι. Ο Δάντης έβαλε τον Βρούτο και τον Κάσσιο στον χαμηλότερο κύκλο της κολάσεως. Ο Τζον Γουίλκς Μπουθ έπαιξε σε μια παραγωγή του Ιούλιου Καίσαρα στη Νέα Υόρκη, λίγο καιρό προτού σκοτώσει τον Λίνκολν. Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, επικεφαλής της αποτυχημένης απόπειρας κατά της ζωής του Χίτλερ, κρατούσε ένα σημειωμένο αντίγραφο του έργου στο γραφείο του. Ο Νέλσον Μαντέλα μελετούσε το σαιξπηρικό κείμενο κλεισμένος στη φυλακή της Nήσου Ρόμπεν.

Όταν «φονεύθηκε» ο Τραμπ στο Σέντραλ Παρκ: η σαιξπηρική παράσταση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων Facebook Twitter
Το σκηνικό του Ντέιβιντ Ρόκγουελ συνδυάζει μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή «φασιστικής» αρχιτεκτονικής με άλλες, καθαρά αμερικανικές αναφορές.


Εφιαλτική παραβολή

Πρώτος ο Όρσον Γουέλς, στην περίφημη αντι-φασιστική παράσταση που σκηνοθέτησε στο Mercury Theater της Νέας Υόρκης το 1937, έδειξε πώς μπορεί το κείμενο του Σαίξπηρ να εκφράσει τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση μιας χώρας ή ενός πλανήτη και πώς ο ομότιτλος ήρωας μπορεί να συνδεθεί με οικείες πολιτικές φυσιογνωμίες. Εδώ ο Καίσαρ ήταν ο Μουσσολίνι και στόχος του Γουέλς, που διασκεύασε σε μεγάλο βαθμό το κείμενο, ήταν να δείξει την ολέθρια αποτυχία των προοδευτικών απέναντι στις αδίστακτες δυνάμεις του Φασισμού.


«Είναι ο Τραμπ Καίσαρας;» ρωτούν σε συνέντευξή τους οι New York Times τον Όσκαρ Γιούστις. «Ασφαλώς όχι» απαντά εκείνος. «Αυτό που κάνουμε είναι το ίδιο που προσπαθούμε να κάνουμε σε κάθε παραγωγή μας, να καταστήσουμε το θεατρικό διακύβευμα όσο πιο αληθινό και ισχυρό για τους σύγχρονους θεατές, στον εδώ και στο τώρα... Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια σειρά κυβερνητικών επιλογών που αποσταθεροποιούν ξεκάθαρα τους δημοκρατικούς άξονές μας. Πώς ανταποκρινόμαστε εμείς σε αυτό; Για μένα η παράσταση είναι μια εφιαλτική παραβολή για τη σύγχρονη κατάσταση και γι' αυτό έχει τη μορφή και την όψη που έχει».


Το σκηνικό του Ντέιβιντ Ρόκγουελ συνδυάζει μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή «φασιστικής» αρχιτεκτονικής (αυστηρά, επιβλητικά μεγέθη, απουσία διακοσμητικών στοιχείων, έμπνευση από το μεγαλείο της αρχαίας Ρώμης) με άλλες, καθαρά αμερικανικές αναφορές (π.χ. ο πρόλογος του Συντάγματος προβάλλεται σε μεγέθυνση), ενώ οι ηθοποιοί φορούν από κοστούμια και καπαρτίνες έως μάσκες Anonymous και pussy hats (τα ροζ πλεκτά σκουφιά των γυναικών στις διαδηλώσεις εναντίον του Τραμπ).

Όταν «φονεύθηκε» ο Τραμπ στο Σέντραλ Παρκ: η σαιξπηρική παράσταση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων Facebook Twitter
Ο Τζέσε Γκριν, κριτικός των New York Times, θεωρεί πως δεν είναι εύκολο να ταυτίσει κανείς τον Καίσαρα με τον Τραμπ. Ο πρώτος είναι ήρωας πολέμου και ιδιαίτερα χαρισματικός · όταν του προσφέρεται τρεις φορές η ευκαιρία να γίνει αυτοκράτορας, αρνείται και τις τρείς, προτιμώντας να παραμείνει γερουσιαστής. Αυτό θυμίζει περισσότερο τον Τζορτζ Ουάσινγκτον παρά τον Τραμπ...


«Η αίσθηση που σου δημιουργείται καθώς βλέπεις τον Καισαροποιημένο Τραμπ επί σκηνής είναι εξωφρενική, κωμική και [...] καθαρτήρια ως προς τη χρήση της σάτιρας» σημειώνει η Ρεμπέκα Μιντ στο αξιοσέβαστο περιοδικό New Yorker. «Αυτό που δεν αποδίδεται καθόλου κωμικά, όμως, είναι ο θάνατος του Καίσαρα». Ο ήρωας καταλήγει «ένα ματωμένο κουβάρι στο πάτωμα. [...] Κανένας δεν πρέπει να φανταστεί ότι η παράσταση αντιμετωπίζει με ελαφρότητηα τον φόνο αυτό. Τη βραδυά που την παρακολούθησα» συνεχίζει η Μιντ, «το πλήθος που διασκέδασε με την παρωδία του Τραμπ στο πρώτο μισό του έργου βωβάθηκε σοκαρισμένο, όταν έλαβε χώρα η βίαιη εξόντωσή του».


Ο Τζέσε Γκριν, κριτικός των New York Times, θεωρεί πως δεν είναι εύκολο να ταυτίσει κανείς τον Καίσαρα με τον Τραμπ. Ο πρώτος είναι ήρωας πολέμου και ιδιαίτερα χαρισματικός · όταν του προσφέρεται τρεις φορές η ευκαιρία να γίνει αυτοκράτορας, αρνείται και τις τρείς, προτιμώντας να παραμείνει γερουσιαστής. Αυτό θυμίζει περισσότερο τον Τζορτζ Ουάσινγκτον παρά τον Τραμπ... Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι: ποιον σκοτώνουν τελικά οι συνωμότες και γιατί;». Παρόλα αυτά, ο Γκριν εκτιμά θετικά το συνολικό αποτέλεσμα: «Το ηθικό βάρος τοποθετείται τελικά εκεί όπου φαντάζομαι ότι το επιθυμεί ο σκηνοθέτης: στο κοινό. Mας ζητά να αναλογιστούμε σε τι ακρότητες θα φτάναμε ως πολίτες προκειμένου να απομακρύνουμε έναν καταστρεπτικό ηγέτη, ενώ μας προειδοποιεί για τις απρόβλεπτες συνέπειες [...] Από αυτή την άποψη, ο "Ιούλιος Καίσαρ" συνιστά μια βαθιά δημοκρατική προσφορά, που αρμόζει τόσο στο Public όσο και στο κοινό _ και στην εποχή. Αν, προκειμένου να επιτύχει αυτόν τον στόχο, φλερτάρει ελαφρώς με τις βίαιες παρορμήσεις τις οποίες κατά τα άλλα επιθυμεί να περιορίσει και ρισκάρει να προκαλέσει αντιδράσεις κατά του Τραμπ, αυτό είναι ατυχές αλλά άξιο συγχώρεσης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ