Plays for the masses

Plays for the masses Facebook Twitter
0

» Το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου προγραμματίζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος την πρεμιέρα του έργου τουΞενόπουλου Το φιόρο του Λεβάντε στο Θέατρο Άνεσις (για τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι η θεατρική του στέγη). Θα ερμηνεύσει το ρόλο του τετραπέρατου, γαλίφη και καταφερτζή Ζακυνθινού, που αφήνει την ιδιαίτερη πατρίδα του επειδή φοβάται τους σεισμούς κι έρχεται στην Αθήνα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος. Παίζουν ακόμη ο Χάρης Σώζος, η Χριστίνα Αλεξανιάν, η Ευαγγελία Μουμούρη, ο Άγγελος Μπούρας, η Ιζαμπέλα Κογιέβινα, η Τζένη Θεωνά, η Μελίνα Βαμβακά κ.ά.

» Στο Θέατρο Κιβωτός θα παρουσιάσει το καινούργιο της έργο η Δήμητρα Παπαδοπούλου, μια κωμωδία-θρίλερ με τίτλο Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου. Η ιστορία εξελίσσεται σ' ένα παλιό αρχοντικό στην Κηφισιά, όπου κυκλοφορούν κακά πνεύματα. Εδώ καταφθάνει η ιδιοκτήτρια, έπειτα από χρόνια απουσίας στην Ινδία. Την περιτριγυρίζουν η Ρουμάνα (από τα μέρη του κόμη Δράκουλα) υπηρέτρια, ένας συγγραφέας έργων τρόμου, ένας ροκάς και ένας Κρητικός, συγχωριανός της - η ετερόκλητη σύναξη εγγυάται το αστείον της υπόθεσης. Παίζουν: Δήμητρα Παπαδοπούλου, Κώστας Αποστολάκης, Γιάννης Δρακόπουλος, Ελένη Καρακάση, Κατερίνα Νικολοπούλου, Γιώργος Σεϊταρίδης, Γιώργος Χρανιώτης. Σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αθερίδης.

» Η Κάτια Δανδουλάκηστρέφεται στην ελληνική εμπορική κωμωδία: Παρακαλώ... ας μείνει μεταξύ μας των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου. Η ιστορία του έργου αφορά μια ντίβα του θεάτρου που έχει ανάγκη μια μεγάλη εμπορική επιτυχία, μια υπεύθυνη θεάτρου με εμμονή στην ποιότητα, δύο συγγραφείς που αναζητούν την καλλιτεχνική καταξίωση, μια θεατρική επιχειρηματία που ψάχνει για απλήρωτο σεξ και πολλούς άλλους που εμπλέκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο (έναν ζεν πρεμιέ, ηθοποιούς, έναν βοηθό σκηνοθέτη κι έναν ντετέκτιβ). Στο θίασο συμμετέχουν ο Γιώργος Μαρίνος, η Κατιάνα Μπαλανίκα, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Κώστας Σπυρόπουλος και ο Γρηγόρης Σταμούλης. Σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας.

» Μέσα στον Οκτώβριο ξεκινά και η Φιλουμένα Μαρτουράνο στο Θέατρο Βασιλάκου. Τη δημοφιλή ηρωίδα του Εντουάρντο ντε Φίλιππο θα ερμηνεύσει η Αθηνά Τσιλύρα, έχοντας δίπλα της τον Τάσο Χαλκιά, τον Κώστα Φλωκατούλα, την Αλίκη Αλεξανδράκη, τον Θόδωρο Μπογιατζή, την Κατερίνα Τσάβαλου, την Ηλεάννα Μπάλα κ.ά. Σκηνοθετεί η Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες.

» Φούστα-μπλούζα είναι ο τίτλος της καινούργιας φαρσοκωμωδίας τουΘανάση Παπαθανασίου και του Μιχάλη Ρέππα. Η Μαίρη (Δάφνη Λαμπρόγιαννη) εγκαταλείφθηκε έγκυος από τον αγαπημένο της, ο οποίος επιστρέφει, 18 χρόνια μετά, ως χορεύτρια από το Λας Βέγκας ονόματι Φλορίντα (Ελισάβετ Μουτάφη)! Η ιστορία περιπλέκεται κι άλλο, καθώς ο άνδρας που εν τω μεταξύ παντρεύτηκε η Μαίρη (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) ξελογιάζεται με τη Φλορίντα. Στην τρελή ιστορία ανακατεύονται ακόμη μια καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών (Ελένη Κρίτα), μια αλαφροΐσκιωτη χήρα (Μαρία Κατσανδρή), ένας μακιγιέρ (Πάνος Σταθακόπουλος), ένας ηθικολόγος πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων (Τάκης Παπαματθαίου) και η Ρωσίδα υπηρέτρια (Σοφία Μουτίδου). Την παράσταση σκηνοθετούν οι συγγραφείς. ΣτοΘέατρο Πειραιώς 131.

» Σόλο στο Κόρονετ οΓεράσιμος Γεννατάς. Από 18 Οκτωβρίου θα υποδύεται τον Caveman (σαν να λέμε, άνθρωπος των σπηλαίων, πρωτόγονος), έναν μονόλογο που αποτέλεσε τη μακροβιότερη παράσταση στο Μπρόντγουεϊ με έναν ηθοποιό. Ο ήρωας, μετά από έναν καυγά με τη γυναίκα του, βρίσκεται στο δρόμο μαζί μ' όλα του τα πράγματα. Το γνωστό ζήτημα των σχέσεων ξεδιπλώνεται σε ποικίλες εκδοχές από την προϊστορική εποχή έως σήμερα. Η συμμετοχή του κοινού είναι καθοριστική στην εξέλιξη της παράστασης, οδηγώντας σε ανατροπές που προκαλούν εκρήξεις γέλιου. Η σκηνοθεσία είναι της Αναστασίας Παπαστάθη.   

» Η Ζωή Λάσκαρη θα παρουσιάσει στο θέατρό της στην Αθηναΐδα τον Καυγατζή του Ζαν Ζενέ. Το μυθιστόρημα του Ζενέ συνδέθηκε για πάντα με την τελευταία ταινία του Φασμπίντερ στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Μπραντ Ντέιβις, ο Φράνκο Νέρο και η Ζαν Μορό. Η ιστορία μάς μεταφέρει στο λιμάνι της Βρέστης, όπου βρίσκεται ο φημισμένος οίκος ανοχής «Παράδεισος». Κουμάντο στον «Παράδεισο» κάνει ο Νόνο και η γυναίκα του, η Μαντάμ Λιζιέν. Για να πάνε οι πελάτες με τη Λιζιέν, πρέπει να κερδίσουν πρώτα στα ζάρια τον Νόνο - αλλιώς οφείλουν να συνευρεθούν μαζί του. Ο Καυγατζής (Κερέλ) πηγαίνει στον «Παράδεισο» για να βρει τον αδελφό του, που τους τελευταίους 6 μήνες είναι εραστής της Λιζιέν. Τι ακολουθεί θα το δούμε επί σκηνής. Την παράσταση σκηνοθετεί η Βάνα Πεφάνη (η οποία υπογράφει και τη διασκευή). Τη μουσική έγραψε ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος και τους στίχους ο Άρης Δαβαράκης. Τη Μαντάμ Λιζιέν θα αναλάβει η Ζωή Λάσκαρη. Παίζουν ακόμη: Στέλιος Γεράνης, Αντώνης Καρυστινός, Κυριάκος Κοσμίδης, Νίκος Νίκας, Μανόλης Αφολάνιο, Μαρία Σολωμού, Αννέτα Κορτσαρίδου και η Βάνα Πεφάνη.

» Στα τέλη της δεκαετίας του '50 στη Νέα Υόρκη ένας πρώην επιτυχημένος θεατρικός παραγωγός κι ένας κακομοίρης λογιστής αποφασίζουν να μαζέψουν «χορηγίες» από διψασμένες για έρωτα πλούσιες γηραιές κυρίες για να ανεβάσουν στο Μπρόντγουεϊ την απόλυτη αποτυχία. Αν κατέβαινε αμέσως μετά την πρεμιέρα, θα μπορούσαν να βάλουν στην τσέπη τους τα συγκεντρωμένα για την παραγωγή χρήματα. Προς τούτο βρίσκουν το χειρότερο μιούζικαλ που γράφτηκε ποτέ, έναν άσχετο σκηνοθέτη και τους πλέον ατάλαντους ηθοποιούς. Πλην όμως, η τεράστια επιτυχία της παράστασής τους θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Τους δημοφιλείς Producers του Μελ Μπρουκς σκηνοθετεί στο θέατρο Αλίκη ο Σταμάτης Φασουλής, με τον ελληνικό τίτλο Δύο τρελοί-τρελοί παραγωγοί. Πρωταγωνιστούν ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Αντώνης Λούδαρος. Μαζί τους ο Γιάννης Βούρος, ο Παντελής Καναράκης, ο Απόστολος Γκλέτσος και η Βίκυ Καγιά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδρυμα Ωνάση: Cavafy Summer School 2024

Θέατρο / H σχέση του καβαφικού λόγου με τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα

H πρόσληψη του έργου και της ζωής του ποιητή ως θέατρο και περφόρμανς, η εκμετάλλευση των στίχων του στον χώρο της διαφήμισης, του θεάματος και της πολιτικής. Όλα όσα συζητήθηκαν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2024.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπάνιο οπτικό και ηχητικό ντοκουμέντο με τη σπουδαία Ελένη Παπαδάκη

Θέατρο / Μια χαμένη μπομπίνα έρχεται στο φως και μαζί της η φωνή της Ελένης Παπαδάκη

To αρχείο της, που ήταν παραπεταμένο σε μια αποθήκη, και μια μπομπίνα με ανέκδοτο υλικό έρχονται στο φως για να προσθέσουν μερικές ψηφίδες στην καλλιτεχνική διαδρομή της θρυλικής ηθοποιού. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μάριο Μπανούσι

Οι Αθηναίοι / Μάριο Μπανούσι: «Αν δεν εκτεθείς στη ζωή, δεν έχει νόημα»

Ο νεαρός σκηνοθέτης, που έχει ήδη μετρήσει διαδοχικά sold out, άρχισε να βλέπει θέατρο όταν μπήκε στη δραματική σχολή. Του αρέσει η ανθρώπινη αμηχανία, η σιωπή και η ησυχία τον γοήτευαν πάντα. Αν και δεν τα πάει καλά με τα λόγια, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Οι παραστάσεις του φθινοπώρου

Fall Preview 2024 / 15 παραστάσεις που έρχονται το φθινόπωρο

Η θεατρική σεζόν 2024-25 χαρακτηρίζεται κυρίως από τις επαναλήψεις της περσινής χρονιάς. Με μια πρώτη ματιά, τα έργα του κλασικού ρεπερτορίου καταλαμβάνουν σημαντική θέση, ενώ δεν λείπουν και οι αναγνώσεις σύγχρονων έργων που έχουν αγαπηθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι σημαίνει ένα sold-out στην Επίδαυρο;

Θέατρο / Τι σημαίνει ένα sold-out στην Επίδαυρο;

Τι είναι αυτό που προσελκύει τους θεατές και προκαλεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό; Μήπως η μαζική προσέλευση πολλές φορές υπονομεύει την παράσταση; Το sold-out στην Επίδαυρο είναι συχνά αμφιλεγόμενο. Πολλοί το περιφρονούν, αλλά όλοι το επιθυμούν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βίκυ Μαραγκοπούλου

Θέατρο / Η Βίκυ Μαραγκοπούλου έκανε το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας case study

Η θρυλική καλλιτεχνική διευθύντρια ανέλαβε να στήσει και να τρέξει το Διεθνές Φεστιβάλ σε μια πόλη και μια χώρα χωρίς προηγούμενη παράδοση στον σύγχρονο χορό. Με τη δουλειά της έδωσε φόρα στους Έλληνες χορογράφους στο διεθνές πεδίο και σήμερα, στην πρώτη αυτοβιογραφική της συνέντευξη, αφηγείται μια πλούσια διαδρομή στον κόσμο της τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αντώνης Αντύπας (1941-2024): «Το ουσιαστικό θέατρο έχει, για μένα, μια ταπεινότητα»

Απώλειες / Αντώνης Αντύπας (1941-2024): «Το ουσιαστικό θέατρο έχει, για μένα, μια ταπεινότητα»

Ο θεατρικός σκηνοθέτης που πέθανε σήμερα σε ηλικία 83 ετών είχε μιλήσει στη LiFO με αφορμή το έργο του Ευγένιου Ο’Νιλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» που σκηνοθέτησε το 2017 για το Εθνικό Θέατρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΗΣ