ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Σκοτεινό Σπίτι

Σκοτεινό Σπίτι Facebook Twitter
0

Κυνικός, σκληρός κριτής της ανθρώπινης συμπεριφορά, ρεαλιστής στην παράδοση του Ντέιβιντ Μάμετ, αντικοινωνικός, σκοτεινός, μισάνθρωπος και μισογύνης. Είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που συχνά αποδίδονται στον θεατρικό συγγραφέα, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Νιλ Λαμπιούτ. Στο Σκοτεινό Σπίτι συναντά ο ίδιος τους προσωπικούς του εφιάλτες και τους μοιράζεται εν είδει ψυχανάλυσης στο ριγκ ενός αβυσσαλέου ενδοοικογενειακού ματς. Ο σκηνοθέτης του έργου, Χρίστος Λύγκας, εξηγεί:

Πότε πρωτοήρθες σε επαφή με τα έργα του Νιλ Λαμπιούτ;

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν πρωτοείδα στο Λονδίνο το πρώτο του έργο, το Bash: Latter-day plays. Τρεις μονόλογοι που ακουμπούν στην ελληνική τραγωδία, τρία πορτρέτα σύγχρονων Αμερικανών που αναφέρονται ευθέως στη Μήδεια, την Ιφιγένεια εν Ταύροις και τον Αγαμέμνονα. Ο κραδασμός που πήρα από την παράσταση και το έργο ήταν πολύ δυνατός.

Στο «Σκοτεινό Σπίτι» καταπιάνεται με τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, ένα θέμα που είναι ταμπού παγκοσμίως, που μοιάζει να τον αφορά άμεσα....

Απολύτως. Είναι φοβερά αποκαλυπτικός και ομολογεί στην εισαγωγή του έργου ότι βασίζεται σε μια πολύ προσωπική εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης απ' όταν ήταν παιδί. Είναι τόσο σκληρά εξομολογητικός, που δεν αφήνει καθόλου περιθώρια να τον αμφισβητήσεις.

Τα παιδιά είναι, καταρχάς, θύματα, αλλά συχνά μαγνητίζονται τα ίδια από μια πρώιμη σεξουαλικότητα. Ο Λαμπιούτ πώς ακριβώς το παρουσιάζει;

Όλη η ανατροπή και η αιρετικότητα του έργου του είναι ότι δεν το αναλύει επιφανειακά σαν ένας τηλεοπτικός ψυχολόγος. Αντιθέτως, μας δίνει μια σκοτεινή, δυσάρεστη και ενοχλητική άποψη. Ότι το παιδί δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Παρ' όλα αυτά, καταλήγει στο πολύ πικρό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει επανόρθωση αλλά αναπαραγωγή. Ότι αυτές οι καταστάσεις δεν ξεχνιούνται, ούτε ξεπερνιούνται. Το καλύτερο που μπορεί να διεκδικήσει το θύμα είναι να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του ή κάποια αποκατάσταση, κυρίως από τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν.

Εδώ έχουμε και τη σύγκρουση μεταξύ δύο αδελφών.

Ο κεντρικός ήρωας κουβαλάει δύο σκιές από το παρελθόν. Πέρα από τη σεξουαλική βία που έχει υποστεί, έχει υπάρξει θύμα και της φυσικής βίας του πατέρα. Ένα στοιχείο έμμεσης αιμομιξίας που έχει περάσει μέσα στην οικογένεια και, κατά κάποιον τρόπο, έχει σαρώσει όλους τους συνειδητούς δεσμούς στη μητέρα και τα δύο αγόρια. Στο έργο υπάρχει ένας βαθύς εσωτερικός ανταγωνισμός και αντιπαλότητα μεταξύ των δύο αδελφών, που είναι εξοντωτική. Πάντως, για πρώτη φορά ο Λαμπιούτ είναι τόσο επιεικής με τους αντρικούς χαρακτήρες του. Ίσως γιατί ξεκινάει από την προσωπική εμπειρία. Ίσως γιατί αυτήν τη φορά τα αντρικά πρόσωπα βρίσκονται από την πλευρά των θυμάτων.

Το τρίγωνο, βέβαια, συμπληρώνεται από μια γυναίκα.

Μια έφηβη, κόρη του θύτη-εραστή του κεντρικού ήρωα, η οποία τελικά εισπράττει την εκδίκησή του. Έτσι, αναπαράγεται το ίδιο μοτίβο μέσα από μια πολύ έντεχνα καλυμμένη αποπλάνηση. Ένα παιχνίδι που παραπέμπει στο παραμύθι του κακού λύκου και της Κοκκινοσκουφίτσας. Μια αποπλανητική διαδικασία στην οποία ξαναπαίζεται το παιχνίδι που στο παρελθόν είχε δεχτεί το θύμα. Έτσι, βλέπουμε τι γίνεται όταν το θύμα μετατρέπεται σε θύτη.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ