Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής

0

Περνώντας τη βαριά πόρτα του Παλαιού Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Σόλωνος 104, ο καθαρός, φροντισμένος και πλήρως ανακαινισμένος χώρος του με κάνει να καταλάβω γιατί οι σπουδαστές τον προτιμούν για μελέτη. Τα αναγνωστήρια, το αίθριο, οι θέσεις ανάγνωσης στις βιβλιοθήκες είναι κατάμεστα. Η αεικίνητη κ. Βασιλική Στρακαντούνα, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής, τονίζει ότι η βιβλιοθήκη είναι η καρδιά της σχολής και η δημιουργία της εδώ, στο Παλαιό Χημείο, της έδωσε έναν άλλο αέρα, αφού είναι και τόπος συνάντησης των φοιτητών μετά τα μαθήματά τους. 

Μνημείο της ιστορίας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον χώρο των φυσικών επιστημών στη χώρα μας, το Χημείο συνδέεται άμεσα με τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες φοιτητών και διδασκόντων την εποχή της Κατοχής και της δικτατορίας και με τους αγώνες για την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου. Εδώ λειτούργησε την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές ο πειραματικός ραδιοσταθμός του εργαστηρίου της Φυσικής που μετέδωσε πρώτος την είδηση ‒ η κεραία του είναι ακόμα και σήμερα εμφανής στην ταράτσα του κτιρίου. 

Οποιοσδήποτε, με την επίδειξη της ταυτότητάς του, μπορεί να αναζητήσει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν από μια συλλογή 106.000 τόμων και 70.000 μονογραφιών.

To Παλαιό Χημείο του ΕΚΠΑ εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1890. Πρωτεργάτης στην ίδρυση και οικοδόμηση του κτιρίου ήταν ο σπουδαίος καθηγητής Χημείας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Χρηστομάνος, ο οποίος, και με την έγκριση του διάσημου χημικού August Wilhelm Hofmann, εκπόνησε το κτιριολογικό πρόγραμμα των εργαστηρίων και ήταν παρών σε όλες τις φάσεις κατασκευής του έργου. 

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το κτίριο, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και σπουδαίο μνημείο της πόλης των Αθηνών, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ernst Ziller, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Friedrich Zastrau, αρχιτέκτονα του Χημείου στο Βερολίνο. Πάνω από έναν αιώνα στέγαζε τα εργαστήρια των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησε η ανακαίνισή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016, προκειμένου να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη της Νομικής, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας και να αποτελέσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο.

Σήμερα λειτουργεί ως Ενιαία Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής και θεωρείται ότι έχει από τις πληρέστερες νομικές συλλογές στη χώρα. Συγκρίνεται, δε, επάξια με αντίστοιχες του εξωτερικού. 

Τους διαδρόμους της κοσμούν μεταξοτυπίες Ελλήνων ζωγράφων από τις συλλογές της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ‒εβδομήντα έργα τέχνης συνολικά‒, ενώ η γάτα-μασκότ της, η Θέμις, κυκλοφορεί ατάραχα ανάμεσα στους εκατοντάδες που διαβάζουν στα αναγνωστήρια. 

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Καλύπτει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των μελών της Νομικής Σχολής και μεριμνά για την άμεση και εύκολη πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στη νομική πληροφόρηση, έντυπη και ψηφιακή. Οποιοσδήποτε, με την επίδειξη της ταυτότητάς του, μπορεί να αναζητήσει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν από μια συλλογή 106.000 τόμων και 70.000 μονογραφιών που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των παλαιών νομικών σπουδαστηρίων του ΕΚΠΑ, χρονολογείται από την ίδρυση του πανεπιστημίου και καλύπτει όλους τους κλάδους του ηπειρωτικού και αγγλοσαξονικού δικαίου. Ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα οργάνωσης ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες πρόσβασης στη νομική πληροφόρηση. 

Την ιδιαίτερη δημοφιλία της αποκαλύπτουν οι αριθμοί: το 2022 είχε 47.464 επισκέπτες. 

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το υλικό της ταξιθετείται ανά θέμα σε ράφια ανοιχτής πρόσβασης, απ’ όπου οι χρήστες μπορούν μόνοι τους να επιλέξουν τα βιβλία ή τα περιοδικά που τους ενδιαφέρουν. Στο επίπεδο του ισογείου βρίσκονται οι κύριες συλλογές. Στον 1ο όροφο, η συλλογή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων «Εύδοξος», το αναγνωστήριο περιοδικών εκδόσεων καθώς και οι αίθουσες ομαδικής μελέτης. Στον δεύτερο όροφο, το μεγάλο αναγνωστήριο, η αίθουσα πολυμέσων με τους Η/Υ και το αρχείο σπάνιου και πολύτιμου υλικού. Μια παλιά τραπεζαρία δεσπόζει σε αυτή την αίθουσα που φιλοξενεί και διαφυλάσσει βιβλία από το 1600, ενθυμήματα και μικροαντικείμενα μελών της Νομικής Σχολής. 

Αναγνωρισμένη πλέον ως σημαντικός εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής παραμένει ανοιχτή στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής με συναίσθηση της αποστολής της, παρέχοντας υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Εκτός από τις έντυπες συλλογές, η βιβλιοθήκη διατηρεί ψηφιακές συλλογές σημαντικών νομικών περιοδικών, διατριβών και συλλογικών έργων που είναι διαθέσιμα μέσω του Ιδρυματικού Αποθετηρίου του ΕΚΠΑ «Πέργαμος». Παρέχει πρόσβαση σε ελληνικές και διεθνείς βάσεις νομικών πληροφοριών είτε από τις εγκαταστάσεις της είτε μέσω του Δικτύου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, συνεργάζεται με άλλες ακαδημαϊκές και ερευνητικές βιβλιοθήκες και υπηρεσίες πληροφόρησης για παροχή υπηρεσιών διά δανεισμού και παραγγελίας άρθρων. 

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η βιβλιοθήκη διακρίνεται για το πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στο site και στα social media, στα οποία έχει ενεργή παρουσία. Οι διοργανώσεις της (σεμινάρια και ημερίδες) αφορούν θεματικές που σχετίζονται με το δίκαιο, π.χ. τα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία προσωπικών δεδομένων, την ελευθερία του λόγου. Υποστηρίζει τις δράσεις της ομάδας «Δίκαιο και Τέχνη», μια συνεργασία φοιτητών, καθηγητών και της βιβλιοθήκης με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της τέχνης και του δικαίου. Επιπλέον, στον χώρο της φιλοξενεί εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων. 

Έχοντας συνεχή επικοινωνία με την επιστημονική κοινότητα και τα μέλη της Νομικής Σχολής, εξυπηρετεί σε άμεσα αιτήματα είτε από απόσταση είτε διά ζώσης.  

Λειτουργεί από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, 8:00-19:00, και την Παρασκευή 8:00-17:00.

http://law.lib.uoa.gr/

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO






 

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές, ακόμα κι αν αυτό ακούγεται σαν τετραγωνισμός του κύκλου!

Βιβλίο / Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές στην αριστερά»

Μια πολιτική κουβέντα «εφ’ όλης της ύλης» με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, πανεπιστημιακό και πρώην υπουργό Οικονομικών στο στούντιο της LiFO με αφορμή το «Μανιφέστο για μια βιώσιμη κοινωνία», το τρίτο του συγγραφικό πόνημα τα τελευταία χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει πέσει στα χέρια σας καμπίσιο κόμικ;

Βιβλίο / Έχει πέσει στα χέρια σας καμπίσιο κόμικ;

Όταν υπάρχει θέληση, πείσμα και μεράκι, η περιφέρεια «τα σπάει». Ο Μέλανδρος Γκανάς, «ψυχή» των Εκδόσεων του Κάμπου, μιλά για το σπιρτόζικο εκδοτικό πολυ-εγχείρημα από τη Λάρισα που αγαπά τα κόμικς και ό,τι σχετίζεται με αυτά, με αφορμή την επέτειο των 15 χρόνων τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ