Πέντε πολιτικά βιβλία για την ταραγμένη και αβέβαιη εποχή μας

Πέντε πολιτικά βιβλία για την ταραγμένη και αβέβαιη εποχή μας Facebook Twitter
Οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να βρουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων πέντε ενδιαφέροντα συγγράμματα που παράγουν πολιτική σκέψη.
0

ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ εποχή αβεβαιότητας στην οποία ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με μια σειρά από πρωτοφανείς προκλήσεις. Βρισκόμαστε σ’ ένα σταυροδρόμι μεγάλων εξελίξεων, ενώ η ζωή μας έχει εξελιχθεί σ’ ένα διανοητικό ταξίδι στην πορεία του οποίου μετασχηματίζεται συνεχώς η σκέψη μας. Όπως σημειώνει και ο σπουδαίος Γάλλος διανοούμενος και φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν: «Πόσες βεβαιότητες έχουν σαρωθεί».

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η κρίση της δημοκρατίας, η πόλωση και η παραπληροφόρηση, ο μετασχηματισμός του δυτικού παραδείγματος, η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, οι βαθιές μετατοπίσεις που επιφέρει η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι μόνο μερικά από τα ακανθώδη θέματα που απασχολούν τη δημόσια σφαίρα και αποτελούν πεδίο αναλύσεων της βιβλιοπαραγωγής αυτής της περιόδου.

Οι συγγραφείς αγγίζουν σημαντικά ζητήματα της εποχής, θέτουν ερωτήματα και προβληματισμούς, εκφράζουν ιδέες και συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο.

Οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να βρουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων πέντε ενδιαφέροντα συγγράμματα που παράγουν πολιτική σκέψη, στα οποία οι συγγραφείς αγγίζουν σημαντικά ζητήματα της εποχής, θέτουν ερωτήματα και προβληματισμούς, εκφράζουν ιδέες και συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο.

Edgar Morin, «Ας ξυπνήσουμε!»

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, μτφρ.: Γιώργος Καράμπελας

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Edgar Morin, Ας ξυπνήσουμε!, μτφρ.: Γιώργος Καράμπελας, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Πώς να πλεύσουμε σε έναν ωκεανό αβεβαιότητας; Πώς να καταλάβουμε την ιστορία που ζούμε; Πώς να δεχτούμε, τέλος, ότι υποβαθμίζοντας την οικολογία του πλανήτη μας, υποβαθμίζουμε τις ζωές μας και τις κοινωνίες μας; Πώς να συλλάβουμε τον κόσμο μας που μεταλλάσσεται από κρίση σε κρίση; Πώς να αντιληφθούμε την απίστευτη περιπέτεια της ανθρωπότητας; Είναι πηγή θανάτου ή μεταμόρφωσης; Ή και τα δύο μαζί;

Ο Εντγκάρ Μορέν, κορυφαίος φιλόσοφος, διανοούμενος και κοινωνιολόγος, ο οποίος ήδη έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, αναλύει τα γεγονότα που καθόρισαν τη μακραίωνη ιστορία της Γαλλίας και εξηγεί γιατί η αντιδραστική πλευρά της χώρας έχει κυριαρχήσει έναντι της ουμανιστικής. Και στη συνέχεια αναρωτιέται αν όλο αυτό που ζούμε είναι μια γενικευμένη υπνοβασία, μια ανακριβής αντίληψη της πραγματικότητας.

Ο σπουδαίος στοχαστής εξερευνά ουσιαστικά την πολλαπλή φύση της γαλλικής ταυτότητας, επισημαίνοντας γιατί η ουμανιστική Γαλλία βρίσκεται σε κρίση. Και γράφει: «Η κρίση δεν είναι μόνο κρίση των διαλυμένων αριστερών κομμάτων, δεν είναι μόνο η κρίση της δημοκρατίας που σοβεί παντού στον κόσμο, δεν είναι μόνο η κρίση του υπεργρα- φειοκρατικοποιημένου κράτους στο οποίο παρασιτούν διάφορα λόμπι, δεν είναι μόνο η κρίση μιας κοινωνίας καταδυναστευόμενης από την παντοκρατορία του κέρδους, δεν είναι μόνο κρίση πολιτισμού, δεν είναι μόνο κρίση ουμανισμού. Είναι και μια κρίση πιο ριζική, κι επίσης πιο συγκαλυμμένη: μια κρίση της σκέψης».

Στον σύνθετο κόσμο όπου ζούμε η κριτική ανάλυση που επιχειρεί πάντα ο σπουδαίος και παρεμβατικός συγγραφέας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο αναστοχασμού. Η απάντηση πάντως που δίνει ο ίδιος απέναντι στις μεγάλες κρίσεις που βιώνουμε αλλά και ως προς την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας της ανθρωπότητας αποτυπώνεται εύστοχα στον τίτλο: «Ας ξυπνήσουμε!»

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Alec Ross, «Η οργισμένη δεκαετία του 2020. Εταιρείες, χώρες, λαοί και η μάχη για το μέλλον μας»

Εκδόσεις Ίκαρος, μτφρ: Νίκος Ρούσσος

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Alec Ross, Η οργισμένη δεκαετία του 2020. Εταιρείες, χώρες, λαοί και η μάχη για το μέλλον μας, μτφρ.: Νίκος Ρούσσος, Εκδόσεις Ίκαρος

O Άλεκ Ρος (Τσάρλεστον Δυτικής Βιρτζίνια, 1971) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα καινοτομίας παγκοσμίως. Όταν έφτασε το βιβλίο στα χέρια μου, ξεκίνησα να διαβάζω την εισαγωγή και διαπίστωσα πως δεν μπορούσα να το αφήσω. Θα μπορούσαμε άνετα να το χαρακτηρίσουμε ένα σύγχρονο μανιφέστο για τις παθογένειες του καπιταλιστικού συστήματος αλλά και για τη νέα εποχή που ανατέλλει στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας δημιουργεί μια πολυεπίπεδη, καθηλωτική και τεκμηριωμένη μελέτη για τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου μας, κάνοντας σαφές ότι το κοινωνικό συμβόλαιο παγκοσμίως μοιάζει να έχει διαρρηχθεί.

Αν και κάθε ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται στα επιμέρους κεφάλαια αξίζει ένα βιβλίο από μόνο του, είναι ξεκάθαρο ότι ο βασικός του στόχος είναι όχι μόνο να προβληματίσει τον αναγνώστη αλλά και να τον εισαγάγει με κριτικό τρόπο σε θέματα σχετικά με τη δημοκρατία, τον καπιταλισμό, την εργασία και την παγκοσμιοποίηση, σημειώνοντας ότι ο παγκόσμιος πλούτος πηγαίνει στους δισεκατομμυριούχους και οι απλοί άνθρωποι υποφέρουν. 

Αναμφίβολα, όπως τονίζει ο συγγραφέας, θα είναι μια δύσκολη δεκαετία, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος προκειμένου να τη διορθώσουμε. Ίσως ένα από τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφορούν τα οποία περιγράφουν όχι μόνο τον κόσμο στον οποίο ζούμε αλλά και τον κόσμο προς τον οποίο οδεύουμε.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Tony Judt, «Ευρώπη: Μια μεγάλη χίμαιρα;»

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, μτφρ.: Ροζαλί Σινοπούλου, επιμ.: Κώστας Λιβιεράτος

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Tony Judt, Ευρώπη: Μια μεγάλη χίμαιρα;, μτφρ.: Ροζαλί Σινοπούλου, επιμ.: Κώστας Λιβιεράτος, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Ο Τόνι Τζαντ ανήκε σε μια αξιοσημείωτη γενιά ιστορικών. Στο αιρετικό δοκίμιο αυτό, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 και επανεκδόθηκε, αναρωτιέται: ποιες είναι οι πραγματικές προοπτικές για μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα καταλήξει να παραείναι μεγάλη; Ποια έθνη θα πρέπει να «ανήκουν» στην Ευρώπη, πότε και με ποια κριτήρια; Τι ορίζει την «Ευρώπη» και πώς μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον της;

Ειδικότερα, εμβαθύνει με παθιασμένη επιχειρηματολογία στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και τις προοπτικές του για το μέλλον. Βασισμένο σε διαλέξεις που έδωσε στο Johs Hopkins Center στην Μπολόνια τον Μάιο του 1995, πραγματεύεται τα ζητήματα που αντιμετώπιζε η Ευρώπη ενόψει της νέας χιλιετίας.

Διαβάζοντάς το σήμερα, εύκολα ο αναγνώστης θα διακρίνει τις οξυδερκείς και διορατικές παρατηρήσεις του Βρετανού ιστορικού και θα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ένα από τα πιο προφητικά κείμενα που γράφτηκαν ποτέ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημείωνε ο ίδιος: «Είμαι ενθουσιωδώς Ευρωπαίος. Κανένας ενήμερος άνθρωπος δεν θα ήθελε σοβαρά να επιστρέψει σ’ αυτό τον φιλοπόλεμο, αμοιβαία ανταγωνιστικό κύκλο καχύποπτων και εσωστρεφών εθνών που αποτελούσε η ευρωπαϊκή ήπειρος στο αρκετά πρόσφατο παρελθόν. Οτιδήποτε μας ωθεί μακριά από εκείνη την Ευρώπη είναι καλό – και όσο μακρύτερα τόσο καλύτερα. Άλλο είναι όμως να θεωρεί κανείς μια έκβαση επιθυμητή και άλλο να υποθέτει ότι είναι εφικτή. Και η θέση μου σε αυτό το δοκίμιο είναι ότι μια αληθινά ενωμένη Ευρώπη είναι τόσο ελάχιστα πιθανή που θα ήταν απερίσκεπτο και αυτοκαταστροφικό να επιμείνει κανείς σ’ αυτήν. Είμαι λοιπόν, καθώς φαίνεται, ένας ευρωπεσιμιστής».

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Γιάννης Λούλης, «Η Τοξική Εποχή μας. Ο άνομος κόσμος της Αμερικής, η απόλυτη αυθαιρεσία της Ρωσίας, οι εκτός ελέγχου τοξίνες»

Εκδόσεις Καστανιώτη

portrait
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Γιάννης Λούλης, Η Τοξική Εποχή μας. Ο άνομος κόσμος της Αμερικής, η απόλυτη αυθαιρεσία της Ρωσίας, οι εκτός ελέγχου τοξίνες, Εκδόσεις Καστανιώτη 

Ο σημαντικός πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης παραμένει ένας δεινός αναλυτής και κάθε βιβλίο του αποτελεί μια ευκαιρία για μελέτη και περισυλλογή. Στο τελευταίο του βιβλίο ιχνηλατεί τις τοξικότητες της εποχής μας, τα νέα ρήγματα στο διεθνές σκηνικό αλλά και τα πολλαπλά επίπεδα ανομίας που ενδημούν στις καπιταλιστικές δημοκρατίες.

Όπως τονίζει, «η διαδρομή προς την Τοξική Εποχή μας ξεκινά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Οι δημοκρατίες πολλαπλασιάζονται. Σταδιακά όλα στραβώνουν. Οι τοξίνες έχουν δύο εστίες: η μία αφορά την απόλυτη ανομία της Αμερικής, την καταρράκωση του διεθνούς δικαίου και το ποδοπάτημα των φιλελεύθερων αξιών. Η δεύτερη αφορά την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Αυτές προκαλούν κοινωνικά ρήγματα και πολιτική πόλωση. Οι ανισότητες εκτοξεύονται. Στην Αμερική γεννιέται ο τραμπισμός και ο απόλυτος διχασμός».

Ο γνωστός σύμβουλος στρατηγικής προσφέρει μια αναλυτική επισκόπηση των σημαντικών γεγονότων και διερευνά μια διαδρομή δεκαετιών που επηρέασαν καταλυτικά το παγκόσμιο στερέωμα. Υποστηρίζει ότι οι οιωνοί δεν είναι καλοί και ότι οι ικανές ηγεσίες βρίσκονται στα αζήτητα, ενώ δεν παραλείπει να χαρτογραφήσει όλα εκείνα τα σημάδια που μας οδήγησαν στην εποχή Τραμπ.

Και υποστηρίζει: «Από το 2006 οι δημοκρατίες μειώνονται και γίνονται λιγότερο δημοκρατικές. Οι δικτατορίες αυξάνονται και γίνονται ακόμη πιο σκληρές. Ο Ρώσος δικτάτορας εισβάλλει στην Ουκρανία δηλώνοντας πως αυτή δεν υπάρχει ως αυτόνομη χώρα! Η υπέρμετρη επιρροή των οικονομικών ελίτ, η πόλωση, οι ανισότητες τραυματίζουν τις κοινωνίες. Αυτή είναι η Τοξική Εποχή μας».

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Timothy Snyder, «Η δική μας ασθένεια. Μαθήματα ελευθερίας από ένα ημερολόγιο νοσηλείας»

Εκδόσεις Στερέωμα, μτφρ.: Γιώργος Μπολιεράκης

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Timothy Snyder, Η δική μας ασθένεια. Μαθήματα ελευθερίας από ένα ημερολόγιο νοσηλείας, μτφρ. Γιώργος Μπολιεράκης, Εκδόσεις Στερέωμα 

Στις 29 Δεκεμβρίου 2019, ο σπουδαίος Αμερικανός ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ αρρώστησε σοβαρά. Ανίκανος να σταθεί όρθιος, σε διανοητική σύγχυση, περίμενε επί ώρες στα επείγοντα περιστατικά προτού διαγνωστεί το πρόβλημά του και μπει εσπευσμένα στο χειρουργείο.

Τις επόμενες ημέρες, καθώς το πρώτο φως της καινούργιας χρονιάς έμπαινε από το παράθυρό του και η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή, άρχισε να σκέφτεται το ιδιαίτερα κρίσιμο και εύθραυστο ζήτημα της υγείας, «που δεν αναγνωρίζεται στην Αμερική ως ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά χωρίς την οποία όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν έχουν νόημα», όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Ο διαπρεπής ιστορικός μάς παραδίδει ένα συγκλονιστικό πανδημικό χρονικό, συνδυάζοντας την προσωπική εμπειρία, μερικές από τις πιο σκοτεινές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της χώρας του και τη σε βάθος πολιτικο-ιστορική ανάλυση. Η ιατρική περίθαλψη, οι ανισότητες του συστήματος υγείας αλλά και η οικονομία της αγοράς συνθέτουν τον πυρήνα αυτού του βαθύτατα πολιτικού κειμένου.

Στον επίλογο του βιβλίου o καθηγητής Ιστορίας στην έδρα Richard C. Levin του Πανεπιστημίου Yale και μόνιμος συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Βιέννης καταλήγει: «Έχουμε δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη. Ακούγεται σαν όνειρο; Αυτό ας είναι το αμερικανικό όνειρο».

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Γιάννης Λούλης απαριθμεί τις «ρίζες του κακού» για όλες τις αποτυχίες της Μεταπολίτευσης

Ελλάδα / O Γιάννης Λούλης απαριθμεί τις «ρίζες του κακού» για όλες τις αποτυχίες της Μεταπολίτευσης

Ο σημαντικός πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος, με αφορμή το νέο του βιβλίο, εξηγεί γιατί η Ελλάδα σέρνεται σε μια αυτοκαταστροφική κουλτούρα πόλωσης, σχολιάζοντας όλη την πολιτική σκηνή των τελευταίων δεκαετιών
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 22/02- ΕΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Γιάννης Λούλης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές ως το μικρότερο κακό»

LiFO politics / Γιάννης Λούλης: «Ο Μητσοτάκης κέρδισε ως η λιγότερο κακή επιλογή»

H Βασιλική Σιούτη συζητά με τον επικοινωνιολόγο, πολιτικό αναλυτή και συγγραφέα Γιάννη Λούλη σχετικά με την τάση που παρατηρείται στην Ελλάδα οι πολίτες στις εκλογές να ψηφίζουν τον λιγότερο κακό υποψήφιο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η διαμάχη ανάμεσα στην Τζόαν Ντίντιον και την Ιβ Μπάμπιτζ συνεχίζεται και μετά θάνατον σε μια «διπλή» βιογραφία

Βιβλίο / Τζόαν Ντίντιον vs. Iβ Μπάμπιτζ: Μια διαμάχη που συνεχίζεται και μετά θάνατον

Η Ντίντιον και η Μπάμπιτζ πέθαναν με διαφορά έξι ημερών τον Δεκέμβριο του 2021: «Θέλω να πιστεύω ότι η Τζόαν Ντίντιον έζησε μια επιπλέον εβδομάδα από κακία», είχε γράψει τότε μια δημοσιογράφος σε ένα tweet που έγινε viral.
THE LIFO TEAM
Τα ημερολόγια του Αλέξη Ακριθάκη σε μια νέα έκδοση

Βιβλίο / Τα ημερολόγια του Αλέξη Ακριθάκη σε μια νέα έκδοση

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τον θάνατο του καλλιτέχνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Γράφοντας τη ζωγραφική - Ημερολόγια 1960-1990» που αφηγείται τη δημιουργική αγωνία και τον σύντομο, πλην πλούσιο και ταραχώδη βίο του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ