Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Κώστας Σπαθαράκης

Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Κώστας Σπαθαράκης Facebook Twitter
0

Δεν τα πηγαίνω καλά με τους καταλόγους. Κάτι σημαντικό έχει πάντοτε ξεχαστεί, κάτι έχει μείνει απέξω. Πράγμα που βεβαίως οδηγεί με τη σειρά του σε έναν καινούργιο κατάλογο, με τα πράγματα που έμειναν απέξω κ.ο.κ. Προσπάθησα, πάντως, να αφήσω εκτός τα κλασικά έργα, καθώς και τα αγαπημένα μου παιδικά βιβλία, αλλά μερικά ξανατρύπωσαν χωρίς να το θέλω. Δεν έβαλα επίσης το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, παρότι για τους Αντίποδες και για μένα υπήρξε καθοριστικό σε διάφορα επίπεδα.

1.

Δανιήλ ντε Φόε, Ροβινσών Κρούσος

Όπως το λέει ο Κόντογλου: «Εγώ τρίβω τα χέρια μου μέσα στο ζεστό καλύβι μου, διαβάζοντας το "Ροβινσών Κρούσο". Ο "Ροβινσών Κρούσος"! Το βιβλίο τούτο του Δανιήλ Ντι Φόου μου είναι πάντα αχώριστο. Τώρα που γράφω, το βλέπω να κιτρινίζει ανάμεσα στα λίγα βιβλία μου. Είναι τυπωμένο, πυκνά πυκνά, απάνου σ' ένα σκούρο χαρτί σαν καπνισμένο. Μυρίζει σαν παλιό ναυτικό έγγραφο. Το ύφος του είναι απλό. Εκεί μέσα δεν μπορεί να βρει κανείς καν μια λέξη γραμμένη από ποιητή· καν μια φράση δε βγαίνει όξω απ' το μέτριο». Πράγμα που μας οδηγεί κατευθείαν στο

2.

Φώτης Κόντογλου, Πέδρο Καζάς

«Η πρωτάκουστη ιστορία του Σπανιόλου κουρσάρου, ο οποίος ή έζησε τρακόσα χρόνια ή γύρισε από τον Άδη. Τυπωμένη από ένα πορτουγέζικο χειρόγραφο που έπεσε στα χέρια του Φώτη Κόντογλου στο Οπόρτο».

3.

Τζέημς Τζόυς, Το πορτραίτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία

Από τα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ' Γυμνασίου», στην έκδοση των Γραμμάτων, στη μετάφραση του Μπερλή, στο «The Essential James Joyce», με εισαγωγή και σημειώσεις του Harry Levin, και σε δυο-τρεις ακόμη εκδόσεις, ένα βιβλίο που από τους εισαγωγικούς στίχους μέχρι τα καταληκτικά λόγια του ήρωα δεν με άφηνε ποτέ να ησυχάσω, με βασάνιζε, και υποχρέωσε ένα κομμάτι του εαυτού μου να ενηλικιωθεί πριν την ώρα του.

4.

Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Μυθοπλασίες, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, Ύψιλον

Κάθε άνθρωπος γεννιέται μυθοπλαστικός ή αλεφικός, λέγαμε με έναν φίλο, παραφράζοντας τον Μπόρχες («κάθε άνθρωπος γεννιέται αριστοτελικός ή πλατωνικός»), όταν τον πρωτοδιαβάζαμε, είκοσι χρονών, προσπαθώντας μετά μανίας να ανασυγκροτήσουμε από τις υποσημειώσεις του Κυριακίδη αυτό το καθοριστικό διανοητικό και συγγραφικό σύμπαν. Εγώ γεννήθηκα μυθοπλαστικός, και καμιά αλεφική ανατριχίλα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή που μου προκαλεί πάντα το «Tlön, Uqbar, Orbis Tertius».

5.

Βάλτερ Μπένγιαμιν, Σαρλ Μπωντλαίρ: Ένας λυρικός στην ακμή του καπιταλισμού, μτφρ. Γιώργος Γκουζούλης, Αλεξάνδρεια

1998. Πρώτο έτος στη Νομική: μια φρίκη. Ξημεροβραδιάζομαι στη Δωδώνη και στην Πολιτεία. Στη Δωδώνη έτυχε να συναντήσω τον Γιώργο Γκουζούλη που μου σύστησε το βιβλίο του Μπένγιαμιν, με το οποίο πέρασα μερικά εικοσιτετράωρα πάθους. Έχοντας φάει με το κουτάλι τις σεφερικές «Δοκιμές» στα χρόνια του Λυκείου, δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να μιλήσει κανείς για την ποίηση συνδέοντάς την με τον κοινωνικό της περίγυρο, και το βιβλίο εκρήγνυται μέσα στο κεφάλι μου ανοίγοντας έναν ολόκληρο κόσμο ερμηνευτικής αγωνίας και μια άλλη σχέση με τη λογοτεχνία.

6.

Χρήστος Βακαλόπουλος, Οι πτυχιούχοι, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Οι βιβλιομανείς γυαλάκηδες έφηβοι που καταναλώνουν αυστηρά ξένη κλασική λογοτεχνία και καταδικάζουν μετά βδελυγμίας και το παραμικρό ξεστράτισμα από τον κανόνα έχουν μόνο μία ελπίδα να γίνουν άνθρωποι κάποτε στο μέλλον: ένας καλός φίλος να τους φέρει αρκετά νωρίς κάτω από τη μύτη ένα βιβλίο σαν αυτό. Μόνο έτσι κατάλαβα εγώ την αξία ενός βιβλίου που γράφεται κοντά σου, γλωσσικά και ιστορικά, μόνο έτσι μπόρεσα να αντιληφθώ γιατί η οικειότητα συνιστά ένα καθοριστικό στοιχείο της λογοτεχνικής κατανόησης.

7.

Γκυστάβ Φλωμπέρ, Αισθηματική αγωγή, μτφρ.-εισαγωγή Παναγιώτης Μουλλάς, Οδυσσέας

Ο Φλωμπέρ συγκεφαλαιώνει όλη τη λογοτεχνία και το μυθιστόρημα αυτό συγκεφαλαιώνει όλες τις ιστορίες ενηλικίωσης και όλες τις ερωτικές ιστορίες. Όση ενόχληση και αν προκαλεί στον αναγνώστη, επιστρέφει κανείς αναπόφευκτα σε αυτό σαν σε μια οδυνηρή ανάμνηση. Η μετάφραση και η εισαγωγή του Μουλλά δείχνουν έναν δρόμο κατανόησης και πρόσληψης του μυθιστορήματος που θα έπρεπε να επιδιώκουμε διαρκώς.

 

8.

Ηλίας Λάγιος, Πράξη υποταγής, Ερατώ

Προσπαθώ να θυμηθώ τι είδους άνθρωπος ήμουν το 2001, όταν μου το πρότεινε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, και δεν μπορούσα να το διαβάσω. Τώρα παίζει μέσα στο κεφάλι μου διαρκώς.

9.

Χάινριχ φον Κλάιστ, 4 Νουβέλες, μτφρ. Θοδωρής Δασκαρόλης, Άγρα

Ένα αναγνωστικό σοκ από μια υποδειγματική έκδοση: άψογη μετάφραση, έξοχα κείμενα στο επίμετρο. Με το βιβλίο αυτό κατάλαβα, νομίζω, για πρώτη φορά ότι η λογοτεχνία μπορεί να στοχάζεται καθαρά χωρίς να χάνει τίποτα από τη σαγήνη και την έντασή της.

10.

Μισέλ Ουελμπέκ, «Ο χάρτης και η επικράτεια», μτφρ. Λίνα Σιπητάνου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας 

Όσο περνάνε τα χρόνια μετριάζει κανείς τα κριτήριά του, μαθαίνει να απολαμβάνει και πράγματα που δεν είναι πρώτης γραμμής, περιμένει όλο και λιγότερα από ένα βιβλίο, με δυο λόγια χάνει την πίστη του στη λογοτεχνία. Έρχεται όμως ένα βιβλίο σαν αυτό, με τη βία και το χιούμορ του, με την αυτοαναφορικότητα και τη λογοτεχνική δεξιοτεχνία που ξεκινά από τον τίτλο και ολοκληρώνεται στις τελικές εικόνες, και σε γλυτώνει από τον κυνισμό της μετριότητας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές, ακόμα κι αν αυτό ακούγεται σαν τετραγωνισμός του κύκλου!

Βιβλίο / Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές στην αριστερά»

Μια πολιτική κουβέντα «εφ’ όλης της ύλης» με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, πανεπιστημιακό και πρώην υπουργό Οικονομικών στο στούντιο της LiFO με αφορμή το «Μανιφέστο για μια βιώσιμη κοινωνία», το τρίτο του συγγραφικό πόνημα τα τελευταία χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ