Υπάρχει πιθανότητα η δυτική κουλτούρα να μας εμποδίζει να ενηλικιωθούμε; 

Υπάρχει πιθανότητα η δυτική κουλτούρα να μας εμποδίζει να ενηλικιωθούμε;  Facebook Twitter
Σε κάποιους αρέσει να αναβιώνουν τις παιδικές τους απολαύσεις, να ντύνονται «My Little Pony» και να αγοράζουν εισιτήρια σε παιδότοπους όπου μπορούν να πηδούν σε λάκκους με μπαλάκια και να παίζουν μαξιλαροπόλεμο. 
0


Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Keith Hayward, υποστηρίζει στο βιβλίο του «Infantilised» ότι οι νέοι σήμερα είναι λιγότερο ώριμοι από τις προηγούμενες γενιές και ότι για αυτό ευθύνεται η δυτική κουλτούρα. Για να ενισχύσει την άποψή του παραθέτει ουκ ολίγα παραδείγματα «kidulting» (ενήλικης παιδικότητας). Σε κάποιους αρέσει να αναβιώνουν τις παιδικές τους απολαύσεις, να ντύνονται «My Little Pony» και να αγοράζουν εισιτήρια σε παιδότοπους όπου μπορούν να πηδούν σε λάκκους με μπαλάκια και να παίζουν μαξιλαροπόλεμο. 

Δουλεύοντας πολλά χρόνια ως λέκτορας, ο Hayward άρχισε να ανησυχεί όταν συνειδητοποίησε ότι οι 18χρονοι φοιτητές του «έμοιαζαν λιγότερο με ώριμους εφήβους, στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης, και περισσότερο με φοβισμένους μαθητές». Ένας από αυτούς ήρθε στο μάθημα φορώντας μια ολόσωμη πιτζάμα, λέγοντας ότι έκανε κρύο και του άρεσε να νιώθει άνετα. Ο Hayward τον ρώτησε αν δεν ανησυχούσε για τις παιδαριώδεις προεκτάσεις μιας τέτοιας εμφάνισης. Η απάντηση που έλαβε ήταν «Όχι, θέλω να μου φέρονται σαν παιδί. Η ενηλικίωση είναι δύσκολη».

Στις πλούσιες χώρες έχει μειωθεί δραματικά το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν κατακτήσει μέχρι την ηλικία των 30 ετών τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της ενηλικίωσης: να εγκαταλείψουν το πατρικό σπίτι, να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, να παντρευτούν, να αποκτήσουν παιδί.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει εμπεριστατωμένα στοιχεία, αν και είναι ευρέως γνωστά. Στις πλούσιες χώρες έχει μειωθεί δραματικά το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν κατακτήσει μέχρι την ηλικία των 30 ετών τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της ενηλικίωσης: να εγκαταλείψουν το πατρικό σπίτι, να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, να παντρευτούν, να αποκτήσουν παιδί. Στη Βρετανία, η μέση ηλικία για τον πρώτο (ετεροφυλόφιλο) γάμο είναι στα 33 έτη για τους άνδρες και στα 31 έτη για τις γυναίκες, δηλαδή μια δεκαετία αργότερα από ό,τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 2016 μια μελέτη της Pew διαπίστωσε ότι για πρώτη φορά μετά από 130 χρόνια οι Αμερικανοί 18-34 ετών ήταν πιθανότερο να ζουν με τους γονείς τους παρά με σύντροφο σε δική τους κατοικία.

Ο Hayward πιστεύει ότι η ποπ κουλτούρα διαπαιδαγωγεί τους ανθρώπους. Ότι ο σύγχρονος κινηματογράφος εξυμνεί την ανωριμότητα. Από τα μη συγκροτημένα ανδρόγυνα του «School of Rock» και του «Ted» (όπου πρωταγωνιστεί ένα αρκουδάκι που πίνει μπίρα) μέχρι τα ατελείωτα ριμέικ του «Batman» και του «Spider-Man», «μια επίσκεψη στον κινηματογράφο στις μέρες μας μοιάζει περισσότερο με επίσκεψη σε κατάστημα παιχνιδιών». Πολλές διαφημίσεις, επίσης, αποτελούν «επίθεση στην ενηλικίωση». Το Milky Bar Kid έχει ενσαρκωθεί από ηθοποιούς όλων των ηλικιών. Η καμπάνια «live young» του νερού Evian δείχνει ενήλικες να φοράνε μπλουζάκια με στέρνο μωρού κάτω από τον λαιμό τους.

Infantilised
Το εξώφυλλο του βιβλίου Infantilised του καθηγητή εγκληματολογίας Keith Hayward. 

Κατά τον Hayward το εκπαιδευτικό σύστημα επίσης φέρει σοβαρές ευθύνες. Οι φοιτητές προστατεύονται από δυνητικά ενοχλητικές ιδέες. Το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία εξέδωσε μια προειδοποίηση, ένα trigger warning, για τον «Πίτερ Παν», λέγοντας στους φοιτητές ότι μπορεί να εντοπίσουν στο συγκεκριμένο βιβλίο «περίεργες απόψεις για το φύλο» που ίσως τις βρουν «συναισθηματικά προκλητικές». Οι μαθητές ακούνε πράγματα που είναι προφανώς αναληθή, όπως «μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις». Η ιστορία, η κοινωνιολογία και η φιλοσοφία συμπιέζονται σε ένα «παιδικό ηθικοπλαστικό παραμύθι» «προνομιούχων» και «καταπιεσμένων». Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια συνήθιζαν να διδάσκουν «την αδιαμφισβήτητη ιδέα ότι [οι μαθητές] θα πρέπει να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους και να προσαρμοστούν στον κόσμο, αν θέλουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα σε αυτόν». Όχι πια.

Τέλος, ο Hayward στηλιτεύει τον φιλελεύθερο σχολιασμό. Από τη μία πλευρά, εξυμνούσαν την Greta Thunberg, μια πρώην μαθήτρια και ακτιβίστρια, ως «σοφή παντογνώστρια», παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε «καμία επιστημονική εμπειρία» και δεν έλεγε «τίποτα απολύτως πρωτότυπο για τα κλιματικά ζητήματα». Από την άλλη, όταν η Shamima Begum, μια Βρετανίδα μαθήτρια περίπου στην ίδια ηλικία με την Thunberg, πήγε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, που δολοφονεί και βιάζει μαζικά, οι ίδιοι φιλελεύθεροι ειδήμονες κατήγγειλαν την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην της επιτρέψει να επιστρέψει στη Βρετανία για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, παρουσιάζοντάς τη «ως ένα εξαπατημένο παιδί... πολύ νέο και αφελές, και ως εκ τούτου όχι υπεύθυνη για τις μετέπειτα πράξεις της». «Όταν η κοινωνία ενεργεί με έναν τόσο υποκριτικό τρόπο, δίνοντας έξτρα πόντους ενηλικίωσης από τη μία πλευρά και χαϊδεύοντας από την άλλη, παίζει ένα επικίνδυνο και διπρόσωπο παιχνίδι», δηλώνει ο Hayward.

Υπάρχει πιθανότητα η δυτική κουλτούρα να μας εμποδίζει να ενηλικιωθούμε;  Facebook Twitter
Γιατί οι ενήλικες να μην ντύνονται ως χαρακτήρες κόμικς, αν τους αρέσει;

Ίσως και να είναι έτσι. Αλλά το βασικό φιλελεύθερο επιχείρημα υπέρ του να επιτραπεί στην Begum να επιστρέψει στην πατρίδα της είναι το γεγονός ότι είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο να καταστεί κάποιος άπατρις. Αν δεν ήταν έτσι, οι χώρες θα μπορούσαν να πετάξουν όλους τους εγκληματίες τους σε ξένες ακτές και να αρνηθούν να τους δεχτούν πίσω. Ο Hayward αυτό δεν το αναφέρει. 

Υπάρχουν αρκετά ψήγματα αλήθειας στο βιβλίο του. Λόγου χάρη, ενθουσιάστηκε όταν έμαθε ότι, σύμφωνα με το Εργαστήριο Ανηθικότητας του Πανεπιστημίου British Columbia, στον Καναδά, όσοι δηλώνουν κατ’ επανάληψη ότι είναι θύματα είναι πιο επιρρεπείς στο ψέμα και την εξαπάτηση για εγωιστικούς λόγους, συνήθεια την οποία οι άνθρωποι υποτίθεται ότι μεγαλώνοντας οφείλουν να κόψουν. Και δεν βλάπτει να θυμίσουμε στους Αμερικανούς ψηφοφόρους τη σχολικού επιπέδου αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ όταν ο αντιπρόεδρός του αρνήθηκε να τον βοηθήσει να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών που έχασε το 2020. Είχε πει: «Αν δεν το κάνεις, δεν θέλω να είμαι πια φίλος σου!».

Αλλά το επιχείρημα του Hayward έχει δύο ελαττώματα. Το ένα είναι ότι παραείναι γκρινιάρικο. Γιατί οι ενήλικες να μην ντύνονται ως χαρακτήρες κόμικς, αν τους αρέσει; Ποιο είναι το κακό στο να σου αρέσουν οι ταινίες κινουμένων σχεδίων «Wallace and Gromit»; Το να είσαι ενήλικας σημαίνει να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου − δεν σημαίνει να αναζητάς τη διασκέδαση αποκλειστικά σε υψηλών προδιαγραφών χώρους.

Το δεύτερο, μεγαλύτερο ελάττωμα είναι ότι ο Hayward αποσιωπά πιο πειστικές εξηγήσεις για την υποτιθέμενη έξαρση «παλιμπαιδισμού» που καταγγέλλει. Ίσως υπάρχουν πιο σοβαρές αποδείξεις για το γεγονός ότι οι ενήλικες συμπεριφέρονται παιδιάστικα στις μέρες μας, όπως ότι όλοι έχουν μια κάμερα και δημοσιεύουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα ηλίθια πράγματα που έκαναν οι Boomers και η Generation X στα είκοσί τους έχουν όλα σχεδόν ξεχαστεί, δόξα τω Θεώ! Τα πιο ανόητα καραγκιοζιλίκια των πιο ανόητων μελών της Gen Ζ τείνουν να γίνονται viral.

Και ίσως ο λόγος για τον οποίο οι νέοι βρίσκουν δουλειά και αποκτούν παιδιά αργότερα στη ζωή τους σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές είναι ότι παρατείνουν κατά πολύ την εκπαίδευσή τους. Είναι εντυπωσιακό ότι το 8% των Αμερικανών ηλικίας 25 ετών και άνω που το 1960 είχαν πτυχίο κολεγίου σήμερα έχει εκτιναχθεί στο 40%. Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή και συνήθως θεωρείται καλή, ακόμη και αν ορισμένα πτυχία είναι δαπανηρά και άχρηστα. Όσοι εξακολουθούν να σπουδάζουν στα 25 τους είναι απίθανο να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, και ως εκ τούτου μπορεί να διστάζουν να κάνουν παιδιά. Αυτό δεν είναι παιδαριώδες, είναι σοφό.

Άλλοι συγγραφείς, όπως ο Jonathan Haidt και η Jean Twenge, έχουν συγκεντρώσει ενδιαφέρουσες και ενίοτε ανησυχητικές έρευνες σχετικά με τους νέους, από τα προφανώς υψηλά επίπεδα ψυχικής οδύνης τους μέχρι την ισχνή υποστήριξή τους στην ελευθερία του λόγου. Αλλά το να απορρίπτεις μια ολόκληρη γενιά ως μεγάλα μωρά μοιάζει με ύβρη.  

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Facebook θέλει να βοηθήσει τη Gen Z να αντιμετωπίσει την ενήλικη ζωή- Πώς θα το καταφέρει

Τech & Science / Το Facebook θέλει να βοηθήσει τη Gen Z να αντιμετωπίσει την ενήλικη ζωή- Πώς θα το καταφέρει

Το Facebook, που τώρα μετρά 20 χρόνια, έχει χάσει σε δημοτικότητα μεταξύ των εφήβων, αλλά η μητρική του εταιρεία, Meta, έχει παρατηρήσει ότι οι νέοι ενήλικες χρησιμοποιούν τις λειτουργίες κοινότητας της πλατφόρμας, όπως το Facebook Marketplace και τις ομάδες
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ