Ένας από τους πρώτους μεταφραστές ιερών ινδικών κειμένων σε ευρωπαϊκή γλώσσα. Ο Έλληνας μελετητής που διέθεσε τη μισή του περιουσία, σύμφωνα με τη διαθήκη του, για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών. O Γαλανός παραμένει σχεδόν άγνωστος στους Έλληνες και η ταινία είναι η μοναδική που έγινε ποτέ πάνω στην προσωπικότητά του. Ο Γαλανός πέθανε και τάφηκε στο Μπενάρες αφήνοντας τη μισή του περιουσία, τα χειρόγραφα και τα βιβλία του στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Αθήνας όπως όρισε, το μετέπειτα Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου θεωρείται μέγας ευεργέτης.

 

Η ταινία μας αποκαλύπτει επίσης τις βασικές αρχές της ινδουιστικής θρησκείας και κοσμοθεώρησης μέσα ακριβώς από τα διαδραματιζόμενα στο Μπενάρες όπου προσέρχονται οι ινδουιστές για να λουστούν στα ιερά νερά του Γάγγη, να πεθάνουν και να καούν στις όχθες του, να ρίξουν τις στάχτες τους στα νερά και να περάσουν έτσι έξω απ τον κύκλο των μετεμψυχώσεων. Η ραχοκοκαλιά του ντοκιμαντέρ αποτελείται από συνεντεύξεις ειδικών - και ιδιαίτερα, του μελετητή δρος Δημητρίου Βασιλειάδη εγκατεστημένου στο Μπενάρες και συγγραφέα του βιβλίου THE GREEKS IN INDIA - πάνω στoν Δ.Γαλανό, τον ινδουισμό, το Μπενάρες και τον ιερό Γάγγη, το θάνατο και την μετεμψύχωση. Φόντο το ποτάμι που χάνεται μέσα στο θαμπό ορίζοντα, τα κρεματόρια, τα ghats, οι ναοί και τα ιερά , οι σαντού, οι βραχμάνοι κι οι προσκυνητές ο λαβύρινθος του παζαριού, η σφύζουσα ζωή και το εμπόριο του μεταξιού (που είναι κατά μεγάλο μέρος στα χέρια των μουσουλμάνων), οι ιεροτελεστίες ,τα έθιμα και οι θρησκευτικές αναπαραστάσεις που βλέπει κανείς ολόγυρα.

 

Στην ταινία εμφανίζονται ο καθηγητής Rana P.B.Singh ( Cultural Geography ) του Banaras Hindu University, ο χορευτής Guru Premchand Hombal, η χορεύτρια Rashmin Singh, ο Rvd. Sam Joshua Singh. Η μουσική επένδυση περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις παραγωγές της Saraswati – Αλέξανδρου Καρτσιώτη ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΝΔΟΙ καθώς και αποσπάσματα ινδικής μουσικής.