Άρωμα γυναίκας και στις μεγάλες κατηγορίες των φετινών Όσκαρ

Άρωμα γυναίκας και στις μεγάλες κατηγορίες των φετινών Όσκαρ Facebook Twitter
Η Dee Rees είναι η πρώτη Αφροαμερικανή υποψήφια.
0

Πλησιάζουν οι μέρες που το κόκκινο χαλί στο μακρινό μας λαμπερό Χόλιγουντ θα πάρει φωτιά.

Από τον προηγούμενο μήνα που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, έχουν αρχίσει ήδη οι προβλέψεις, οι αναλύσεις και φυσικά οι αντιπαραθέσεις.

Οι προηγούμενες χρονιές όπως θα θυμάστε, χρωματίστηκαν με πολλές αποχρώσεις του γκρι, καθότι η Επιτροπή σαν να ευνόησε πάλι κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες δημιουργών όπως αυτή του λευκού Αμερικανού άνδρα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων (λογικό...).

Στη φετινή λοιπόν γιορτή των 90 χρόνων θα δούμε πιο εναλλακτικούς συνδυασμούς υποψηφίων, ακόμα και στις μεγάλες-πιο δύσκολες κατηγορίες των βραβείων, πιο ανοικτούς προς την κοινωνία και με περισσότερο ενδιαφέρον.

Θυμάστε πέρσι τη δραματική ιστορία «Αφανείς Ηρωίδες»; Να θυμίσουμε ότι εκεί χάρηκε το μάτι μας γυναίκες ικανές που ήρθαν αντιμέτωπες με την ίδια την ιστορία.

Η ταινία κέρδισε διάφορα βραβεία, εκ των οποίων το σημαντικότερο το Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερης ομαδικής ερμηνείας σε ταινία και ήταν υποψήφια για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA.

Άρωμα γυναίκας και στις μεγάλες κατηγορίες των φετινών Όσκαρ Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία Αφανείς Ηρωίδες.

Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα ασχοληθούμε με το «ασθενές» φύλο, που τον τελευταίο χρόνο έχει ορθώσει ανάστημα και φωνάζει πλέον για όλα τα κακώς κείμενα του ιντριγκαδόρικου χώρου του θεάματος.

Ας δούμε λοιπόν τις περιπτώσεις που σηματοδοτούν αλλαγές και βγάζουν μπροστά γυναίκες που τολμούν και σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους. Όχι ότι είμαστε μπροστά σε καμία μεγάλη ανατροπή της εικόνας των υποψηφίων βέβαια αλλά κάτι αρχίζει να αλλάζει.

Για πρώτη φορά στην κατηγορία Best Cinematography (Διεύθυνση φωτογραφίας) βρίσκεται υποψήφια μια γυναίκα! Ο λόγος για την Rachel Morrison και την δουλειά της στην ταινία Mudbound.

Το έργο, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Hillary Jordan, λαμβάνει χώρα το 1940 στην αμερικανική ύπαιθρο όπου μία οικογένεια λευκών και μία αφροαμερικάνων που εργάζεται για αυτούς, βιώνουν μαζί όλες τις δυσκολίες της εποχής.

Το Mudbound όμως ανέδειξε και μία άλλη γυναικεία πρώτη, αυτή στην κατηγορία Best Adapted Screenplay με την Dee Rees να γίνεται η πρώτη Αφροαμερικάνα υποψήφια.

Στην ιστορία αυτή η Dee Rees είδε την ιστορία των παππούδων της και την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων τότε να αντιπαρέλθουν το ρατσισμό και να αναδείξουν την ομόνοια μεταξύ των ανθρώπων.

Άρωμα γυναίκας και στις μεγάλες κατηγορίες των φετινών Όσκαρ Facebook Twitter
Για πρώτη φορά στην κατηγορία Best Cinematography (Διεύθυνση φωτογραφίας) βρίσκεται υποψήφια μια γυναίκα! Ο λόγος για την Rachel Morrison και την δουλειά της στην ταινία Mudbound.

Μάλιστα, η δηλωμένη ομοφυλόφιλη δημιουργός (είναι και σκηνοθέτιδα) έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί με «ευαίσθητα» κοινωνικά θέματα, όπως με το (σχεδόν) αυτοβιογραφικό «Pariah» που βραβεύτηκε στο Sundance το 2011 και εξιστορεί τη ζωή της έφηβης λεσβίας Alike.

Συνεχίζουμε με το Mudbound που είναι μάλλον μία γυναικεία υπόθεση. Μια ακόμη πρωτιά σε αυτήν την ταινία, είναι και αυτή της μοναδικής Mary J. Blige.

Η Αφροαμερικάνα φωνάρα είναι το πρώτο άτομο που είναι υποψήφιο την ίδια χρονιά στην κατηγορία Β' Γυναικείου Ρόλου και Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «Mighty river».

Αφήνοντας το Mudbound, θα βρούμε στη μεγάλη κατηγορία του Καλύτερου Σκηνοθέτη μια γυναίκα και συγκεκριμένα την Greta Gerwig για την ταινία της «Lady Bird». Είναι η 5η μόλις που τα κατάφερε στην ιστορία αυτής της κατηγορίας.

Το έργο αναφέρεται στη ζωή μια έφηβης της Κριστίν –Lady bird- και μιας δύσκολης καθημερινότητας, από την οποία ονειρεύεται να ξεφύγει μπαίνοντας σε ένα πανεπιστήμιο έξω από το Σακραμέντο που ζει.

Άρωμα γυναίκας και στις μεγάλες κατηγορίες των φετινών Όσκαρ Facebook Twitter
H Greta Gerwig, σκηνοθέτις της ταινίας «Lady Bird, είναι υποψήφια στην κατηγορία του Καλύτερου Σκηνοθέτη.

Η Octavia Spencer έφτασε φέτος με την τρίτη υποψηφιότητά της, στην κατηγορία Β' Γυναικείου Ρόλου στο «The shape of water», την Viola Davis ως η Αφροαμερικανή ηθοποιός με τις περισσότερες παρουσίες στα μεγάλα βραβεία.

Τα 90 χρόνια των Όσκαρ όμως θα βρουν και την -παραλίγο συνομήλικη των βραβείων- πιο ηλικιωμένη υποψήφιο σε διαγωνιστική κατηγορία. Πρόκειται για την σκηνοθέτιδα Agnès Varda, ετών 89 (!!!) που θα την βρούμε στην κατηγορία Best Documentary Feature για το Faces Places.

Τέλος, το μίνι αυτό αφιέρωμα στις γυναίκες των βραβείων θα κλείσει με τη μέγιστη Meryl Streep που φέτος μετράει την 21η υποψηφιότητά της, σπάζοντας το προηγούμενο δικό της ρεκόρ, ως η περφόρμερ με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!
Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman

Oscars News
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Οθόνες / 10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Το Netflix έχει γίνει ο παράδεισος της εύκολης ψυχαγωγίας, αλλά για τους πραγματικούς σινεφίλ κρύβει και έναν άλλο κόσμο. Αυτή είναι μια λίστα με ταινίες που απαιτούν προσοχή και αφοσίωση, που αξίζουν τον κόπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ