Γιατί μας αρέσουν οι πολεμικές ταινίες;

Γιατί μας αρέσουν οι πολεμικές ταινίες; Facebook Twitter
0

Πολλοί πασιφιστές αναρωτιούνται για ποιο λόγο η κινηματογραφική βιομηχανία συνεχίζει και επενδύει στις πολεμικές ταινίες. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ψυχολογικο-κοινωνιολογικοί λόγοι απαντούν στο ερώτημα, με τους πιο εμφανείς να είναι οι παρακάτω:

Οι άνδρες σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία, υπήρξαν στο παρελθόν κυνηγοί, γεγονός που τους άφησε μια ροπή και συμπάθεια προς τα όπλα, τις μάχες και εν τέλει τους πολέμους (βλέπε και το paintball).

Επιπλέον, στις πολεμικές ταινίες ενισχύεται το πατριωτικό αίσθημα που επιτυγχάνει να βάζει το ηθικό μέρος των δολοφονιών σε δεύτερη μοίρα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και η αίσθηση της ασφάλειας που έχει, καθότι είναι απλός θεατής μιας στημένης -από έναν σκηνοθέτη- ιστορίας.

Επίσης, μην ξεχνάμε και τις ορμόνες όπως η τεστοστερόνη που ηρεμεί στο θέαμα της δράσης και η αδρεναλίνη που αυξάνεται σε περιπέτειες, όπως είναι και οι πολεμικές ταινίες.

Ας μην μιλήσουμε για όλους αυτούς που γοητεύονται από την εξουσία και τον έλεγχο, αίσθημα που δίνουν αυτά τα θεάματα, όπου μέσω των ηρώων τους πολλές φορές ταυτίζεται ένα μέρος του ανδρικού κοινού.

Η θεματολογία επίσης των υψηλών ιδανικών, του δικαίου, του ηρωισμού και της θυσίας κάνουν προτιμητέες αυτές τις ταινίες ενώ πολλές φορές όλα τα παραπάνω απενοχοποιούν και αιτιολογούν όλη την (πολλή) βία που διαδραματίζεται μπροστά τους.

Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί οι θεατές που αρέσκονται απλά σε ιστορικές ταινίες όπως είναι και οι περισσότερες πολεμικές ταινίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολεμικές ταινίες που είναι στην ουσία αντιπολεμικές. Αυτές δηλαδή που φροντίζουν να δείξουν τη ματαιότητα, τον πόνο και την οδύνη που δημιουργεί μια πολεμική σύρραξη.

Μια τέτοια είναι ο «Αντιρρησίας Συνείδησης» (Hacksaw Ridge). Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Ντέσμοντ Ντος που, ενώ πήγε ως εθελοντής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έπιασε όπλο λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων και έγινε τελικά ο πρώτος άοπλος που τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Τιμής!

Γιατί μας αρέσουν οι πολεμικές ταινίες; Facebook Twitter

Η βιογραφική αυτή ταινία σε σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον και σενάριο των Άντριου Νάιτ και Ρόμπερτ Σένκαν, είχε πολύ καλές κριτικές με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και το National Board of Review να το τοποθετούν ανάμεσα στις 10 Καλύτερες Ταινίες του 2016. Όσο για τα βραβεία που συγκέντρωσε, έφτασαν τα 44, δύο εκ των οποίων Όσκαρ.

Μια ακόμα πολεμική-αντιπολεμική ταινία είναι αυτή του πολύ ιδιαίτερου σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ. Πρόκειται για το έργο «Η Λεπτή κόκκινη γραμμή» (The Thin Red Line, 1998), που βασίστηκε στην αυτοβιογραφία (1962) του Τζέιμς Τζόουνς και συγκεκριμένα στη διένεξη του Γκουανταλκανάλ (Νησιά Σολομώντα) μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μάλικ προσέγγισε τον πόλεμο από μία άλλη πιο θεωρητική –συνάμα και θεολογική- οπτική, στην προσπάθειά του να μεταφέρει όλη αυτήν την τρέλα και το παράλογο.

Για τον σκηνοθέτη ο πόλεμος δεν είναι απλά μια σύρραξη, αλλά ασέβεια απέναντι στη Φύση και κατ' επέκταση στο Θεό. Μέσα στην αγριότητα, τα πλάνα θα δείξουν παράλληλα την ομορφιά της πλάσης, τη μαγεία της ζωής για να σημειώσουν ακριβώς το έγκλημα του ανθρώπου που επιλέγει να τα καταστρέψει.

Γιατί μας αρέσουν οι πολεμικές ταινίες; Facebook Twitter

Από τις ερμηνείες ξεχωρίζουν πολλές, εκ των οποίων του Ηλία Κοτέα στο ρόλο του Κάπτεν James "Bugger" Staros, του Νικ Νόλτε ως σκληρού στρατηγού Gordon Tall, ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον Σον Πεν στον ρόλο του κυνικού λοχία Edward Welsh.

Για την ιστορία, σε μια σκηνή όπου ο λοχαγός Κοτέας έχει στο τηλέφωνο τον εν εξάλλω στρατηγό Νόλτε, μουρμουρίζει στα ελληνικά «Τα έχει χάσει ο άνθρωπος, δεν ξέρει τι μου λέει».

Η «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» ήταν υποψήφια για 7 Όσκαρ, ενώ έφυγε και με 2 βραβεία από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.

Χάριν κινηματογραφικού κουτσομπολιού, όταν το 1995 μαθεύτηκε ότι ο Μάλικ θα κάνει ταινία μετά από κοντά δύο δεκαετίες, πολλοί ηθοποιοί τον προσέγγισαν για να εμφανιστούν έστω σε κάποιες σκηνές ενώ κάποιοι άλλοι για να παίξουν ακόμα και δωρεάν.

Ενδεικτικά, κάποιοι από αυτούς ήταν και οι Brad Pitt, Al Pacino, Gary Oldman, Bruce Willis, George Clooney και διάφοροι άλλοι.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου γυρίζονται άλλες δύο μεγάλες ταινίες στο πλαίσιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για το επικό πολεμικό δράμα «Dunkirk» (Δουνκέρκη) του υποψήφιου για Όσκαρ Σκηνοθεσίας Christopher Nolan με τις 8 υποψηφιότητες σε μεγάλες κατηγορίες.

Η εν λόγω ταινία αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της χρονιάς, με εισπράξεις που ξεπερνάνε τα 525 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως! Πολλοί μιλάνε για την καλύτερη ταινία του Νόλαν, για ένα «μικρό» αριστούργημα που σημαίνει ότι είναι ένα must-watch για όλους όσοι γοητεύονται από ταινίες αυτού του είδους και όχι μόνο.

Η ιστορία αναφέρεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες είναι παγιδευμένοι στην παραλία της Δουνκέρκης, περιμένοντας τον εχθρό ή μάλλον τον θάνατό τους.

Η ταινία αυτή είναι χωρισμένη αφηγηματικά σε τρεις φάσεις, μία στη γη (παραλία) του χάους, μία στη θάλασσα που επιχειρείται η διάσωση όσων περισσότερων στρατιωτών και μια στον αέρα μέσω της περιπέτειας ενός πιλότου που βλέπει όλη την εικόνα της καταστροφής από ψηλά.

Ο Νόλαν με έναν σκληρό ρεαλισμό και χωρίς ηρωικές και μελό εξάρσεις, προβάλλει τον τρόμο, την αγωνία και τον αγώνα για επιβίωση μέσα από το τραγικό παράλογο του πολέμου. Σημαντικοί αρωγοί του είναι η μουσική του Ρίτσαρντ Κινγκ και η Φωτογραφία του Χόιτε βαν Χοϊτέμα.

Γιατί μας αρέσουν οι πολεμικές ταινίες; Facebook Twitter

Η δεύτερη ταινία, αυτή με αφορμή το επεισόδιο της Δουνκέρκης, είναι η βιογραφία μίας από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες του προηγούμενου αιώνα, του Ουίνστον Τσόρτσιλ από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Τζο Ράιτ.

Έχοντας 6 υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ, έχει ήδη χαρίσει τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου στον αγαπημένο Γκάρι Όλντμαν και έχει αποσπάσει εννέα υποψηφιότητες για BAFTA.

Ο Γκάρι Όλντμαν, πραγματικά αγνώριστος και άριστα μεταμορφωμένος σε εικόνα και φωνή με τον Τσόρτσιλ, είναι από τα μεγάλα φαβορί για το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού.

Ο Άγγλος σκηνοθέτης σε αυτή την βιογραφία, σε συνεργασία με τον Άντονι ΜακΚάρτεν που υπογράφει το σενάριο, παρουσιάζει τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του μεγάλου πολιτικού, τότε που η Ευρώπη ζούσε τον εφιάλτη της ναζιστικής εισβολής.

Η «σκοτεινή ώρα», στην οποία αναφερόταν ο Τσόρτσιλ, ήταν η δωδεκάμηνη περίοδος που μεσολάβησαν από την κατοχή της Γαλλίας μέχρι και την εισβολή του Χίλτερ στην Σοβιετική Ένωση.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!
Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman

Oscars News
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Οθόνες / 10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Το Netflix έχει γίνει ο παράδεισος της εύκολης ψυχαγωγίας, αλλά για τους πραγματικούς σινεφίλ κρύβει και έναν άλλο κόσμο. Αυτή είναι μια λίστα με ταινίες που απαιτούν προσοχή και αφοσίωση, που αξίζουν τον κόπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movies

Οθόνες / Η Χιονάτη και 8 καλύτεροι λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένα υποψήφιο για Όσκαρ animation για ενήλικες, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αριάν Λαμπέντ και μια τολμηρή ταινία για την προσφυγική εμπειρία, γυρισμένη στην Αθήνα, είναι μερικές από τις προτάσεις της εβδομάδας που θα σας αποζημιώσουν.
THE LIFO TEAM