Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω

Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch
0

Τι σου αρέσει να κάνεις, εκτός από το να ζωγραφίζεις;

Παλιά μου άρεσε να παίρνω ένα κουταλάκι του γλυκού και να ταΐζω τα φύλλα των φυτών ζάχαρη. Πλέον δεν έχω πολλά τέτοια χόμπι.

— Υπάρχει κάποιο έργο που επηρέασε την απόφασή σου ασχοληθείς με τα εικαστικά;

Υπήρξαν σίγουρα διαφόρων ειδών ερεθίσματα που με οδήγησαν εδώ, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο συγκεκριμένο έργο που να επηρέασε καταλυτικά την απόφασή μου. Δεν φημίζομαι για τη μνήμη μου, βέβαια, οπότε αφήνω και ένα ενδεχόμενο ανοιχτό.

— Τι θα δούμε στην έκθεση «Flip a switch»;

Ένα κομμάτι της πιο πρόσφατης δουλειάς μου που διερευνά την έννοια της ταυτότητας, της αίσθησης του εαυτού και τους μηχανισμούς μέσω των οποίων αυτή δομείται, χρησιμοποιώντας ως πεδία ανάπτυξης της ταυτότητας τον χρόνο και κατ’ επέκταση τη λειτουργία της μνήμης, αγγίζοντας θέματα όπως το τραύμα, η απώλεια και η σεξουαλικότητα και κρατώντας ως βασικό και κύριο άξονα το στοιχείο της αφήγησης.

Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch

— Πώς προέκυψε ο τίτλος της έκθεσης;

Το «Flip a switch» προκύπτει ως αναφορά από την κατάσταση του lucid dreaming, κατά την οποία κάποιος ονειρεύεται έχοντας επίγνωση του ότι ονειρεύεται και μπορεί, αφού έχει φτάσει σ’ αυτήν τη συνειδητοποίηση, να έχει έναν έλεγχο πάνω στην εξέλιξη της αφήγησης του ονείρου.

Το τεστ του διακόπτη αποτελεί ένα reality check, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη στιγμή εκείνη αν αυτό που βιώνει είναι πραγματικότητα ή όνειρο. Θεωρητικά, όντας σε κατάσταση ονείρου, αν ανοιγοκλείσεις έναν διακόπτη, ο φωτισμός θα παραμείνει ο ίδιος. Την αναφορά στον διακόπτη την πρωτοάκουσα στο «Waking Life» του Richard Linklater και ενώ έπαιζα με διάφορες ιδέες για τον τίτλο της έκθεσης σ’ εκείνη τη φάση, αυτή μου έκανε αμέσως το «κλικ».

— Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα σάουντρακ γι’ αυτή την έκθεση, ποιο θα ήταν;

Τελείως αντανακλαστικά, αν και δεν ξέρω ακριβώς το γιατί, θα πω ολόκληρο το σάουντρακ του Only lovers left alive. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο κομμάτι. Λειτουργεί πολύ ιδιαίτερα όλος ο δίσκος ως σύνολο.

Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch
Ελέγχοντας τα όνειρά μου, την ώρα που τα βλέπω Facebook Twitter
Σοφία Ροζάκη, Flip a switch

Info

Σοφία Ροζάκη - «Flip a switch»

15/1-9/2

Ena Art Gallery, Βαλαωρίτου 9Γ

Τρ.-Παρ. 11:30-20:30, Σάβ. 11:00-15:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σικελιώτης - Τάσσος, μια φιλία με κοινές ρίζες σε μια νέα έκθεση στο Τελλόγλειο

Εικαστικά / Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Οι «Εργάτες» (1932) του χαράκτη Τάσσου συναντιούνται με τον «Εργάτη» (1938) του Γιώργου Σικελιώτη: Περισσότερα από 160 έργα σε αναπάντεχες «συνομιλίες«, από τις 27/10 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα

Εικαστικά / «Ο Αλέξανδρος Ιόλας υπερέβαλλε σε πολλά, και ο καθένας τον παρουσίαζε όπως ήθελε»

Η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα ξεκίνησε μια έρευνα σε διάφορες ηπείρους, όταν μια φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών τη ρώτησε πού θα μπορούσε να βρει ένα τεκμηριωμένο βιβλίο για τον διεθνή γκαλερίστα και θείο της. Την ενδιέφερε να προβάλλει το έργο του, να προσθέσει πληροφορίες που και η ίδια δεν γνώριζε, και να διαχωρίσει τον μύθο από την πραγματικότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Εικαστικά / Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Με επίκεντρο ένα τραπέζι και με το φαγητό να φέρνει άγνωστους μεταξύ τους συνδαιτημόνες κοντά, το Ηydra Εdition είναι μια πλατφόρμα που παρέχει σε κάθε ταξιδιώτη τον χώρο, τον χρόνο και τα υλικά για να δημιουργήσει, να ζωγραφίσει, να γνωρίσει καλλιτέχνες και άλλους δημιουργικούς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Εικαστικά / Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Τοποθετημένο σε έξι σημεία του νησιού, το «All Things Become Islands Before My Senses» φέρνει στο ακριτικό νησί Έλληνες και Τούρκους συλλέκτες, φιλότεχνους και διεθνείς εικαστικούς που παρουσιάζουν τη δουλειά τους, η οποία είναι επηρεασμένη από τη Λέρο με την ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aγίοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Εικαστικά / Άγιοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Μυθικές φιγούρες, η νησιωτική ζωή και η μυστηριώδης ενέργεια της Πάτμου εμπνέουν το πολύχρωμο και βαθιά ρομαντικό έργο του 35χρονου Βρετανού καλλιτέχνη που αγαπά ιδιαίτερα τον Αλέκο Φασιανό και τον Γιάννη Τσαρούχη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια συλλογή θέλει πολλή δουλειά»: Μέσα στον κόσμο μιας art advisor

Εικαστικά / «Μια συλλογή θέλει πολλή δουλειά»: Μέσα στον κόσμο μιας art advisor

Η Άρτεμις Μπαλτογιάννη, ιδιοκτήτρια του Intermission, επιτυχημένη art advisor και παθιασμένη σέρφερ, θέλει όλοι να αποκτήσουν έργα με τα οποία θα συνδεθούν, θα τα αγαπήσουν και θα ανακαλύψουν μέσα από αυτά τον εαυτό και τις επιθυμίες τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η σπουδαία έκθεση αυθεντικών και σπάνιων φωτογραφιών της Nelly’s από τη Συλλογή του Μιχάλη και της Τίνας Κρασάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Εικαστικά / Η Ελλάδα του Μεσοπολέμου μέσα από τον φακό της θρυλικής Nelly's στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μια έκθεση με σπάνιες αυθεντικές αργυροτυπίες και βρομιοελαιοτυπίες της σπουδαίας Ελληνίδας φωτογράφου, από τη συλλογή του Μιχάλη και της Τίνας Κρασάκη, με εγχάρακτη την υπογραφή της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ