Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία

Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter
0

Το Ponti Design Studio δημιούργησε μια ιδέα για ένα αυτόνομο διώροφο τραμ με ακτινωτή εσωτερική διακόσμηση για να ενθαρρύνει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να επιστρέψουν με ασφάλεια στις δημόσιες συγκοινωνίες μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η εταιρεία σχεδιασμού προϊόντων που ιδρύθηκε από τον Ιταλό, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, Andrea Ponti ήθελε να προσφέρει μια σύγχρονη εκδοχή των υφιστάμενων δημόσιων συγκοινωνιών για να ταιριάζει καλύτερα σε έναν κόσμο μετά το Covid-19, όπου το κλειδί είναι η πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην πυκνοκατοικημένη πόλη του Χονγκ Κονγκ, όπου η κοινωνική απόσταση είναι δύσκολο να επιτευχθεί» δήλωσε ο Πόντι.

Με την ενσωμάτωση της ηλεκτρικής τεχνολογίας και χωρίς τη χρήση οδηγού - αναιρώντας έτσι τον απαιτούμενο χώρο για έναν κινητήρα και οδηγό - υπάρχει περισσότερος χώρος στο εσωτερικό του τραμ, καθιστώντας ευκολότερη την κοινωνική απόσταση των επιβατών.

Η ιδέα του ηλεκτρικού τραμ, που ονομάζεται Island, στοχεύει να πείσει τους ανθρώπους να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και να μετακινηθούν ξανά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Με την ενσωμάτωση της ηλεκτρικής τεχνολογίας και χωρίς τη χρήση οδηγού –αναιρώντας έτσι τον απαιτούμενο χώρο για έναν κινητήρα και οδηγό– υπάρχει περισσότερος χώρος στο εσωτερικό του τραμ, καθιστώντας ευκολότερη την κοινωνική απόσταση των επιβατών.

Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter

Οι επιβάτες θα κάθονται ακτινωτά στα καθίσματα που βρίσκονται τοποθετημένα κατά μήκος του κέντρου του οχήματος, στραμμένα προς τα έξω, προκειμένου να αποφευχθεί να αναπνέει κάποιος προς την κατεύθυνση άλλων επιβατών.

Τα ξύλινα πάσα που βρίσκονται περιμετρικά σε κάθε όροφο διαθέτουν χειρολαβές ώστε να μπορούν οι επιβάτες να στέκονται και να απολαμβάνουν τη θέα.

Οι ξύλινες πινελιές και οι ζεστές αποχρώσεις που ενσωματώνονται στο εσωτερικό παρέχουν έντονη αντίθεση με το μονόχρωμο εξωτερικό, το οποίο δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από το αστικό τοπίο του Χονγκ Κονγκ.

Περιτριγυρισμένο από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που στρογγυλοποιούνται στο εμπρός και πίσω μέρος του οχήματος, το τραμ αντικατοπτρίζει τον σχεδιασμό της γύρω αστικής αρχιτεκτονικής. Αυτή η χρήση γυαλιού επιτρέπει στο φυσικό φως να γεμίζει τους εσωτερικούς χώρους όλη την ημέρα.

Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter

Οι κάθετες λωρίδες από φώτα LED εμπρός και πίσω του τραμ λειτουργούν ως φρένο και προβολείς του οχήματος για να βελτιώσουν την ορατότητά του σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Το Ponti έχει επίσης σχεδιάσει στάσεις τραμ, οι οποίες είναι ανοιχτές και στις δύο πλευρές για να ενθαρρύνουν την καλύτερη ροή του αέρα και την πιο ομαλή κίνηση των ταξιδιωτών.

Κάθε τραμ διαθέτει ένα αναδιπλούμενο σημείο σύνδεσης που επιτρέπει τη γρήγορη φόρτιση στις στάσεις. Οι πληρωμές για το ταξίδι θα γίνονται ανέπαφα σε αυτές τις στάσεις πριν από την επιβίβαση στο όχημα. Οι επιβάτες θα καθοδηγούνται από ηλεκτρονικά γραφικά που θα τους ενημερώνουν για τον τρόπο πληρωμής. Η έλλειψη σημείου πληρωμής εντός του τραμ δημιουργεί επίσης περισσότερο διαθέσιμο χώρο στο εσωτερικό.

Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter
Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter
Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter
Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ