ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter

Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα

0

Περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη φυτών αναπτύσσονται στο Forest House, που έχει σχεδιαστέι από το αρχιτεκτονικό γραφείο Shma Company έτσι ώστε να χωρέσει τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα πρασίνου σε ένα μικρό αστικό οικόπεδο.

Σε μια έκταση μόλις 300 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της οροφής, το σπίτι στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τη Μπανγκόκ, μπορεί να φιλοξενήσει επτά άτομα και 120 δέντρα.

Για να επιτευχθεί αυτό, το σπίτι χωρίζεται σε τρεις, τυφλούς, λευκούς όγκους που παρατάσσονται σαν ντόμινο για να δημιουργήσουν χώρο για δύο αυλές, ανάμεσα και πολλές πράσινες στέγες στην κορυφή.

«Η αρχιτεκτονική διάταξη του σπιτιού έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεγιστοποιεί τον φυσικό αερισμό και το φως του ήλιου» εξήγησε ο διευθυντής της Shma Company, Prapan Napawongdee.

«Και η αλληλεπίδραση μεταξύ στερεών και κενών χώρων, η οποία υπάρχει στους τρεις ορόφους, φέρνει όλα τα δωμάτια του σπιτιού σε επαφή με το πράσινο».

Το Forest House δημιουργεί αρκετό οξυγόνο σε μια μέρα για να τροφοδοτήσει 240 άτομα. Αν αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής υιοθετούνταν σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσουμε τις πόλεις κατοικήσιμες στο μέλλον.

Αντί να επιλέγει φυτά απλώς για αισθητικούς λόγους, η Shma Company αξιοποίησε την εμπειρία της στον σχεδιασμό τοπίου για να δημιουργήσει ένα μικροσκοπικό οικοσύστημα που μπορεί να προσφέρει καταφύγιο στην τοπική άγρια φύση.

Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο ανθισμένα δέντρα, αλλά και αειθαλή, που θα περιβάλλουν το σπίτι σε ένα καταπράσινο θόλο όλο το χρόνο.

Η οροφή, η οποία δέχεται το πιο άμεσο ηλιακό φως, ενδείκνυται για την καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών και βοτάνων της Ταϊλάνδης, όπως το λεμονόχορτο και το jackfruit, ώστε η οικογένεια να έχει πάντα διαθέσιμα τρόφιμα.

Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Οι στέγες προσφέρουν χώρο για οπωροφόρα δέντρα, καθώς και λαχανικά και βότανα. Φωτ.: Prapan Napawongdee

«Η επιλογή μιας ποικιλίας δέντρων μπορεί να μιμηθεί τις συνθήκες ενός δάσους στη φύση» δήλωσε ο Napawongdee. «Διαφορετικά δέντρα θα εξαγάγουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Και τα πεσμένα φύλλα τους, τα οποία δρουν ως φυσικό λίπασμα, με τη σειρά τους, θα επιστρέψουν ένα πλήρες φάσμα θρεπτικών συστατικών πίσω στο έδαφος. Έχοντας έναν μεγάλο αριθμό δέντρων που φυτεύονται δίπλα-δίπλα, το νερό που εξατμίζεται από κάθε δέντρο θα διατηρήσει το ιδανικό επίπεδο υγρασίας εντός του οικοσυστήματος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ξηρασίας» συνέχισε.

Αυτό το οικοσύστημα διατηρείται μέσω ενός συστήματος άρδευσης που αποτελείται από ένα δίκτυο διάτρητων σωλήνων ενσωματωμένων στο ανώτερο στρώμα του εδάφους, που ποτίζει απευθείας τις ρίζες και απαιτεί λιγότερο νερό από την περίπτωση που χρησιμοποιούσαν ψεκαστήρες.

Αντί να τοποθετήσουν πλήρως αναπτυγμένα δέντρα, επέλεξαν δέντρα ηλικίας ενός έως δύο ετών, καθώς οι νέες ρίζες τους θα τους επέτρεπαν να προσαρμοστούν στις περιορισμένες εδαφικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουν να έχουν μακροπρόθεσμα ένα ανθεκτικό οικοσύστημα, αντί να δημιουργήσουν αμέσως έναν πλούσιο θόλο που μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.

Λευκές χαλύβδινες περσίδες καλύπτουν την πλευρά του σπιτιού που βλέπει στο δρόμο ώστε να παρέχεται ιδιωτικότητα, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να διατηρούν ανοιχτά τα παράθυρα και τα γυάλινα χωρίσματα τη νύχτα και να μειώνουν την ανάγκη για κλιματισμό.

Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Φωτ.: Jinnawat Borihankijanan

Ο Napawongdee πιστεύει ότι τα κτίρια που καλύπτονται από φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση πολλών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την οποία ήδη βιώνει η Μπανγκόκ. Σε αυτές περιλαμβάνονται όχι μόνο οι πλημμύρες και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, αλλά η συγκεκριμένη πρωτεύουσα της Ασίας έχει την τρίτη χειρότερη ποιότητα αέρα μεταξύ των μεγαλουπόλεων σε όλο τον κόσμο.

«Το πράσινο μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή οξυγόνου, στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, στην μείωση της ρύπανσης, στην επιβράδυνση και τον καθαρισμό των βρόχινων υδάτων, αλλά και στην παραγωγή τροφής» δήλωσε ο Napawongdee. «Αν και οι άνθρωποι συμφωνούν γενικά για αυτά τα οφέλη, πολλοί δεν θα ήθελαν να το ενσωματώσουν στο σπίτι τους επειδή φοβούνται τη μακροπρόθεσμη συντήρηση. Έτσι, το πείραμά μας με αυτό το σπίτι ήταν να βρούμε έναν βιώσιμο τρόπο για την ενσωμάτωση της πρασινάδας σε πολλά επίπεδα, δημιουργώντας έναν απλό τρόπο φροντίδας».

Το Forest House δημιουργεί αρκετό οξυγόνο σε μια μέρα για να τροφοδοτήσει 240 άτομα. Αν αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής υιοθετούνταν σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσουμε τις πόλεις κατοικήσιμες στο μέλλον. «Εάν καταφέρναμε να ζήσουμε σε μια πόλη όπου η φύση ευδοκιμεί παράλληλα με τις αστικές εξελίξεις, θα ήταν ένα πολύ καλό μέρος για να ζήσουμε. Το πράσινο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία μας με πολλούς τρόπους και επίσης να προστατεύσει μακροπρόθεσμα τη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας».

Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Λευκές χαλύβδινες περσίδες καλύπτουν την πλευρά του σπιτιού που βλέπει στον δρόμο.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Φυτά σε γλάστρες γεμίζουν τα δύο στενά μπαλκόνια που περιβάλλουν το κυρίως υπνοδωμάτιο.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Η κουζίνα βλέπει σε μία από τις δύο αυλές.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Το σπίτι φιλοξενεί 20 διαφορετικά είδη φυτών. Φωτ.: Prapan Napawongdee
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Όλα τα δωμάτια του σπιτιού απολαμβάνουν το πράσινο, συμπεριλαμβανομένου του καθιστικού.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Η διαρρύθμιση του σπιτιού μεγιστοποιεί το φυσικό φως του ήλιου δημιουργώντας δύο αυλές.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Μια ξύλινη σκάλα οδηγεί στον κήπο του τελευταίου ορόφου.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Οι γλάστρες στη στέγη έχουν ύψος έως και ένα μέτρο.
Στο σπίτι όπου ζουν 7 άτομα και 120 δέντρα Facebook Twitter
Φωτ.: Jinnawat Borihankijanan

Με πληροφορίες από το Dezeen

Design
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αθηναϊκή πολυκατοικία ζει τη δική της στιγμή

Αθήνα / Η αθηναϊκή πολυκατοικία ζει τη δική της στιγμή

Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής της χώρας μας γίνεται αφορμή για τη δημόσια συζήτηση «Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της», που θα παρουσιαστεί απόψε το βράδυ από το Ινστιτούτο Γκαίτε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Design / Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Συνδυάζοντας τον τρόπο που διακοσμούσαν τα αρχαία ελληνικά αγγεία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κινεζικές πορσελάνες και φέρνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα, η βραβευμένη Κύπρια εικονογράφος δημιουργεί κεραμικά έργα που δεν μοιάζουν με άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ