Ο αετός που έμαθα να πετάω όταν έπαψα να είμαι παιδί

Ο αετός που έμαθα να πετάω όταν έπαψα να είμαι παιδί Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Η Καθαρά Δευτέρα είναι εκείνη που «καθάριζε» για όλες τις Δευτέρες του χρόνου. Επίσημη αργία, και μάλιστα πάντα την πιο μισητή μέρα της εβδομάδας, ερχόταν να δημιουργήσει ένα απολαυστικό τριήμερο που κορυφωνόταν πάντα στην αυλή των θείων.

Εκεί στρώναμε το τραπέζι της γιορτής, ανεξαρτήτως καιρού – αν και με κάποιο μαγικό τρόπο, ο ήλιος λες και έβγαινε για να απολαύσει κι αυτός τα Κούλουμα. Με το άσπρο τραπεζομάντηλο, τα καλά ποτήρια και ένα παλιό ραδιόφωνο να παίζει παραδοσιακά τραγούδια μέσα από παράσιτα που δυνάμωναν πότε-πότε. Σκηνικό γιορτινό που φιλοξενούσε πιάτα νηστίσιμα, αλλά νόστιμα. Φτιαγμένα με απλά υλικά, χωρίς τους  κανόνες του σύγχρονου food styling. Ταραμοσαλάτα – σήκωνε μεγάλη συζήτηση για το χτύπημα και την ποσότητα του ψωμιού. Ελιές, ντομάτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, λαγάνα και Μακεδονικός Χαλβάς έμπαιναν στη μέση, δημιουργώντας μια γαστρονομική έκθεση γεύσεων που έκαναν εκείνη την αυλή να μοιάζει με secret gig γευσιγνωσίας.

Φυσικά, οι μικρότεροι την πέφταμε στη λαγάνα και στον χαλβά γιατί τα υπόλοιπα δεν μας γέμιζαν το μάτι και, κυρίως, το στομάχι. Κι όταν τα ποτήρια υψώνονταν για πολλοστή φορά, εμείς τραβούσαμε στη διπλανή αλάνα για να πετάξουμε τον αετό μας: η στιγμή που όλα τα ξαδέρφια γινόμασταν μια ομάδα, δίνοντας συμβουλές ο ένας στον άλλον (χωρίς επιτυχία συνήθως) για το πώς να κρατήσεις στον ουρανό όσο περισσότερο γίνεται εκείνο το τρόπαιο επιτυχίας με το εξάγωνο σχήμα. Η αλήθεια είναι πως λίγες φορές κατάφερα να πετάξω τον δικό μου αετό με επιτυχία, γιατί κατά βάθος βαριόμουν θανάσιμα τη διαδικασία και με το ζόρι συμμεριζόμουν τον ενθουσιασμό των άλλων, μόνο και μόνο για να διαψεύσω τον ρόλο  της σπαστικιάς της παρέας.

Ο αετός που έμαθα να πετάω όταν έπαψα να είμαι παιδί Facebook Twitter

Για χρόνια προσπαθούσα να καταλάβω τι το τόσο συγκλονιστικό υπάρχει στο να βλέπεις να πετάει κάτι που στην πραγματικότητα είναι δεμένο στο δικό σου χέρι. Όσο για την περίπτωση του να αφήσεις τον αετό ελεύθερο, σύντομα η περιβαλλοντική μου συνείδηση που φανταζόταν τους αετούς που καταλήγουν στη θάλασσα, απέρριπτε την ιδέα. Κι έτσι, από την Καθαρά Δευτέρα μού έχει μείνει η γεύση του Μακεδονικού Χαλβά πάνω στη λαγάνα, η συνταγή για την τέλεια ταραμοσαλάτα και η ευχή να είχα βοηθήσει λίγο περισσότερο στο πέταγμα του αετού. Γιατί τώρα, ως μαμά πια, τρέχω πρώτη να κρατήσω κόντρα στον αέρα τον αετό των παιδιών μου και άσχετα από το αν θα σηκωθεί ψηλά ή όχι, ξέρω ότι έχω κατακτήσει το δικό μου προσωπικό τρόπαιο που με δένει με την Καθαρά Δευτέρα – και ως έναν βαθμό, με τη δική μου παιδικότητα.

Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ