Γιατί μαλώνει η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκκλησία

Γιατί μαλώνει η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκκλησία Facebook Twitter
Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου μετέφεραν στους δημοσιογράφους την ενόχληση του, αναφέροντας ότι το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν προσφέρεται για μικροκομματική και μικροπολιτική εκμετάλλευση. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ λεπτούς χειρισμούς και συναινέσεις κατέληξε να γίνει για άλλη μια φορά αντικείμενο πολιτικών διενέξεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Οι σχέσεις της εκκλησίας με την πολιτεία ήταν αρκετά κλονισμένες τους τελευταίους μήνες, λόγω των περιορισμών που της είχαν επιβληθεί. Η κατάσταση αυτή δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση ούτε της απροθυμίας, ούτε των επιφυλάξεων που υπάρχουν ακόμα σε ένα τμήμα της εκκλησίας σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Η κυβέρνηση αποφάσισε αυτή τη φορά να αλλάξει τακτική και να αφήσει την Εκκλησία να αποφασίσει, μετά από συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε ενημέρωση για τις συνεννοήσεις, καθώς ούτε η κυβέρνηση είχε φροντίσει να τον ενημερώσει, όταν είδε ότι η εκκλησία εξαιρέθηκε από την αυστηροποίηση των μέτρων, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού καταγγέλλοντας τον ότι το έκανε για λόγους ψηφοθηρίας.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος εξέδωσε εγκύκλιο με σύσταση προς τους πιστούς για τον εμβολιασμό και τα διαγνωστικά τεστ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Εκκλησία πρότεινε αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσει, αμφισβητώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος δήλωσε ότι ύστερα από επικοινωνία του γραφείου του πρωθυπουργού με την Εκκλησία της Ελλάδος, έγιναν όλα όσα χρειαζόταν να γίνουν με σοβαρότητα, συνεργασία και αποτελεσματικότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που του ασκείται εδώ και καιρό κριτική ότι αντιδρά σε ό,τι αποφασίζει η κυβέρνηση, χωρίς να λέει τι πρέπει να γίνει, εκτίμησε ότι βρέθηκε προνομιακό πεδίο για να κάνει μία πρόταση και ταυτόχρονα να εκθέσει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους φιλελεύθερους ψηφοφόρους του που δεν συμπαθούν την εκκλησία: «Γι' αυτό και δεν σκέφτηκαν ποτέ να λάβουν αυστηρά μέτρα σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, όπου δεν επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη με την εκλογική τους πελατεία... Η χώρα οδηγείται σε νέα εκατόμβη νεκρών. Και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη» 

Το πρόβλημα με την εκκλησία

Τόσο η επιτροπή των επιστημόνων όσο και η κυβέρνηση γνωρίζουν πως παρότι η επίσημη εκκλησία έχει πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού, υπάρχει ένας αριθμός ιερέων και πιστών που παραμένουν αρνητικοί και γενικότερα δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη. 

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο τον περασμένο Ιούλιο είχε ανατεθεί ειδική αποστολή στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να παραστεί στην Ιερά Σύνοδο και να μιλήσει στους μητροπολίτες για την ανάγκη της συμβολής τους στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ο κ. Τσιόδρας, που είχε επιστρατευθεί κι άλλες φορές για να μεσολαβήσει στην εκκλησία, δέχθηκε να το κάνει ξανά χωρίς αντίρρηση, αλλά είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν θα πήγαινε στην Ιερά Σύνοδο για να τους κουνήσει το δάχτυλο, ούτε για να πιέσει τους ιερείς να αναγκάσουν τους πιστούς να εμβολιαστούν. Του είπε ότι θα πήγαινε για να τους παρακαλέσει να μεταφέρουν στα κηρύγματά τους τα οφέλη από τον εμβολιασμό, καθώς αυτός ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος.

Ανθρωποι της εκκλησίας υποστήριζαν ότι «ο ρόλος των ιερέων δεν είναι να λένε στους πιστούς τι να κάνουν, γιατί αυτοί πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα». «Η εκκλησία μπορεί μόνο να τους τους εξηγήσει ποιο είναι το σωστό. Όχι να τους αναγκάσει» έλεγαν. Αυτό έκανε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και είχε πράγματι άμεσα αποτελέσματα. 

Γιατί μαλώνει η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκκλησία Facebook Twitter
Αρνητικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και κάποιες χριστιανικές οργανώσεις. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε τότε για μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, δηλώνοντας ότι η Εκκλησία «θα κάνει αυτή την προσπάθεια με τρόπο πατρικό, πατερικό» για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Λίγο μετά, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποσταλεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις μητροπόλεις σχετική «εγκύκλιος προς τον λαό», με σκοπό την ενημέρωση των πιστών και να συστήσει «την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού».

Η προσπάθεια της επίσημης εκκλησίας και ορισμένων φωτισμένων ιεραρχών καρποφόρησε και η πλειοψηφία πείστηκε. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί ιερείς που παραμένουν δύσπιστοι έως και εχθρικοί απέναντι στην επιστήμη και επηρεάζουν αρκετούς πιστούς στις περιφέρειες τους. Αρνητικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και κάποιες χριστιανικές οργανώσεις. Υπάρχουν αρνητές που υποστηρίζουν ότι επηρεάζονται από τον πνευματικό τους, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με διάφορες μονές. Για αυτά όμως, πολύ λίγα μπορεί να κάνει και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς δεν τους επηρεάζει.

Μετά την εκκλησιαστική εγκύκλιο του Ιουλίου υπέρ του εμβολιασμού, η κυβέρνηση πείστηκε ότι υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα όταν συνεργάζονται, αντί να της επιβάλλει μέτρα και να δημιουργούνται εντάσεις, αυξάνοντας την αντίδραση.

 

Ο κορωνοϊός δοκίμασε τη σχέση κυβέρνησης-εκκλησίας

Η σχέση της κυβέρνησης με τους πιστούς, όπως και με τμήμα της ιεραρχίας, τραυματίστηκε αρκετές φορές αυτά τα δύο χρόνια, επειδή θεώρησαν ότι η στάση της κυβέρνησης ήταν αυταρχική έως και εχθρική απέναντί τους.

Όταν η κυβέρνηση έκλεισε τις εκκλησίες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, άλλοι την κατηγορούσαν για απαγόρευση του δικαιώματός τους στην άσκηση της λατρείας κι άλλοι αδυνατούσαν να καταλάβουν γιατί η κυβέρνηση επέτρεπε τις διαδηλώσεις, αλλά απαγόρευσε στους πιστούς να γιορτάσουν το Πάσχα. Υποστήριζαν ότι η εκκλησία είναι στήριγμα για τους πιστούς ειδικά σε δύσκολους καιρούς όπως είναι μια περίοδος πανδημίας και ότι ποτέ στο παρελθόν, σε αντίστοιχες καταστάσεις, δεν είχε διανοηθεί να κλείσει τις εκκλησίες μια κυβέρνηση. 

Γιατί μαλώνει η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκκλησία Facebook Twitter
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος. Φωτ.: Eurokinissi

Είναι χαρακτηριστική ίσως, για το πώς έβλεπαν κάποιοι από την εκκλησία την κυβέρνηση, μία δήλωση που είχε κάνει πέρσι πριν από τα Χριστούγεννα, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, ο οποίος είναι και επιστήμονας (με σπουδές Φυσικής στην Ελλάδα, Αστροφυσικής στο Χάρβαρντ, μηχανολόγου στο ΜΙΤ, με διδακτορικό στην βιοϊατρική και πολλά άλλα).

«Διαβάζει κανείς ότι στην Αγγλία ανοίγουν οι εκκλησίες για τα Χριστούγεννα. Στην Ολλανδία δεν έκλεισαν καθόλου στη δεύτερη φάση, και ας υπήρξε τεράστια έκρηξη κρουσμάτων και θυμάτων της πανδημίας. Στις ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης να επιβάλει αυστηρά όρια παρουσίας σε οίκους θρησκευτικής λατρείας, ως αντισυνταγματική ενέργεια. Ο Μακρόν ανακοινώνει άνοιγμα των εκκλησιών στη Γαλλία. Γιατί; Επειδή οι πιστοί είναι λιγότεροι και συνεπώς η απειλή μικρότερη; Ή μήπως επειδή «η τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι συνταγματικό δικαίωμα» στη Γαλλία και στην Αμερική και όχι στην Ελλάδα;

Η Πάτρα κλείνει τον Άγιο Ανδρέα για να μη γιορτάσει τον Άγιό της ο λαός! Με αστυνομική επιτήρηση. Και ακολουθούν οι Άγιοι του Δεκεμβρίου. Και μετά Χριστούγεννα… Και διερωτώμαστε: Γιατί στην Ελλάδα τόσο ασφυκτικά τα μέτρα; Γιατί, αντί σταδιακά να χαλαρώνουν, τώρα η λατρεία να αστυνομεύεται; Γιατί εδώ, στον ευλογημένο τόπο μας, που είναι γεμάτος από μοναστήρια, εκκλησάκια και προσκυνήματα, αν πας να ανάψεις ένα κεράκι στον ναό, κινδυνεύεις με πρόστιμο; Να πηγαίνεις σαν κλέφτης ή και λίγο ψεύτης…

Γιατί γίνονται ανεκτές οι αντιδράσεις και δημόσιες προκλητικές παραβιάσεις κομμάτων ή πολιτικών φορέων και δεν υπάρχει λίγη ανοχή για εκλογικευμένη λειτουργία των εκκλησιών; Γι’ αυτό μιλάμε, όχι για κάτι άλλο. Έχουμε ανάγκη από ανάσα. Ασφυκτιούμε! Δεν μπορούμε άλλο…

Η πίστη είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των πιστών. Είναι πιο αναγκαία από την αναπνοή μας. Τα μέτρα που επιβάλλονται χωρίς να ακούγεται ούτε η ανάσα μας ούτε και η κραυγή μας είναι θανατηφόρα για την ύπαρξή μας. Δεν αντέχουμε. Η ανάγκη της Εκκλησίας και των μυστηρίων της είναι υπαρκτική ανάγκη. Και όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα το αίσθημα της ασφυξίας επιτείνεται. Σεβόμαστε όλα τα μέτρα και πρέπει να τα τηρούμε με απόλυτη συνέπεια, και για να προφυλάξουμε τη δική μας και τη δημόσια υγεία ασφαλώς, αλλά και για να περισώσουμε τις τελευταίες αναπνοές της πίστης μας».

Αυτά έλεγε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας δημοσίως, είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του, εκφράζοντας τα συναισθήματα των πιστών και τη διαμαρτυρία τους για την αντιμετώπιση της εκκλησίας, καθώς και την ταραχώδη σχέση με την κυβέρνηση. 

Η εξαίρεση της εκκλησίας από την αυστηροποίηση των μέτρων

Στις 2 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η αυστηροποίηση των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, σύμφωνα με την οποία η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, χώρους διασκέδασης και κομμωτήρια, θα γίνεται με επίδειξη PCR ή rapid τεστ. Από τη σχετική πρόβλεψη εξαιρέθηκαν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι θρησκευτικοί χώροι. 

Μετά από δύο σχεδόν χρόνια εντάσεων και τριβών με την εκκλησία, η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει στάση και αντί να επιβάλλει αυτή τα μέτρα στην εκκλησία, να την αφήνει να αποφασίζει εκείνη και να τα ανακοινώνει με τον «πατερικό τρόπο» που λέει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως έγινε τον Ιούλιο.

«Έτσι κι αλλιώς η επιβολή δεν είχε δουλέψει θετικά και μάλλον αντίθετα αποτελέσματα είχε φέρει» σχολίαζε κυβερνητικός βουλευτής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαίρεσε την εκκλησία για να μη δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους της και την επόμενη μέρα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει εκείνος τροπολογία, ώστε οι ανεμβολίαστοι να επιδεικνύουν υποχρεωτικά τεστ για να τους επιτραπεί να μπουν στην εκκλησία.  

Την ίδια μέρα (3 Νοεμβρίου) ο Αρχιεπίσκοπος, μετά από συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία αφού υπενθύμισε πως η επίσκεψη των πιστών στους ναούς πρέπει να γίνεται με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων, προέτρεψε «πατρικώς» τους πιστούς να εμβολιαστούν και όσους παραμείνουν ανεμβολίαστοι να υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους προτού μπουν στην εκκλησία.

Πολλοί παρουσίασαν την εγκύκλιο αυτή σαν απόφαση της εκκλησίας να απαγορεύσει την εισοδο των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ, ενώ ήταν σαφές ότι το κείμενο προέτρεπε και δεν επέβαλε στους ανεμβολίαστους να υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους. «Καλούμε τους πιστούς να εμβολιαστούν, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να κάνουν διαγνωστικούς ελέγχους, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να απαγορεύσουμε την είσοδο κανενός πιστού στην εκκλησία» έλεγαν οι συνεργάτες του αρχιεπισκόπου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε ευκαιρία

Ο Αλέξης Τσίπρας, που του ασκείται εδώ και καιρό κριτική ότι αντιδρά σε ό,τι αποφασίζει η κυβέρνηση, χωρίς να λέει τι πρέπει να γίνει, εκτίμησε ότι βρέθηκε προνομιακό πεδίο για να κάνει μία πρόταση και ταυτόχρονα να εκθέσει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους φιλελεύθερους ψηφοφόρους του που δεν συμπαθούν την εκκλησία: «Γι' αυτό και δεν σκέφτηκαν ποτέ να λάβουν αυστηρά μέτρα σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, όπου δεν επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη με την εκλογική τους πελατεία... Η χώρα οδηγείται σε νέα εκατόμβη νεκρών. Και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη» ανέφερε στη δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τού απάντησε λέγοντας ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση έπαιρνε δύσκολες αποφάσεις, ο κ. Τσίπρας έλεγε συνεχώς «όχι», κλείνοντας το μάτι στους αντιεμβολιαστές και επικαλέστηκε αυτό για το οποίο κατηγορούν την κυβέρνηση πολλοί ιερείς, ότι με απόφασή της όταν κρίθηκε απαραίτητο, έκλεισαν οι ναοί για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία.  Δήλωσε επίσης ότι σήμερα είναι υποχρεωτικός ο διαγνωστικός έλεγχος για ανεμβολίαστους ιερείς και ιεροψάλτες, ενώ υπάρχει η υποχρέωση χρήσης μάσκας και τήρησης αποστάσεων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως αφήνει στο «έλεος του Θεού» τους πιστούς και εξισώνει τα σούπερ μάρκετ με τις εκκλησίες.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κατηγορεί μόνο την κυβέρνηση επειδή εξαίρεσε την εκκλησία από την επίδειξη rapid test και όχι την εκκλησία που δεν ήθελε να της επιβάλει η κυβέρνηση τα μέτρα. Αντιθέτως, στην εκκλησία έδωσε και συγχαρητήρια για τη στάση της.

Όταν η κυβέρνηση, αρχικά με διαρροές και μετά επισήμως, απάντησε ότι υπήρχε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να την κατηγορεί: «Όσες γελοίες διαρροές και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, όλοι οι πολίτες κατανοούν πως η Εκκλησία με υπευθυνότητα έκανε το αυτονόητο, σε αντίθεση με τον ίδιον που αντί για κρούσματα μετράει ψήφους». 

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να προβάλει περαιτέρω το θέμα για να στριμώξει την κυβέρνηση, αλλά χωρίς να χαλάσει τη σχέση του με την εκκλησία, έδωσε στη δημοσιότητα την πληροφορία ότι τηλεφώνησε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και ότι του εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία της πανδημίας, ενώ τον ενημέρωσε και προσωπικά για τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτική επίδειξη τεστ από τους ανεμβολίαστους πιστούς κατά την είσοδό τους στις εκκλησίες. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος είπε επίσης στον Αρχιεπίσκοπο ότι «Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην τις πετά στην Εκκλησία».  

Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού με ανακοίνωση του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «μικροκομματική προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στην πανδημία» ενώ ανέφερε πως η εγκύκλιος, που εξέδωσε η Εκκλησία για τα μέτρα που θα ισχύουν στους ναούς, έγινε κατόπιν συνεννόησης του γραφείου του πρωθυπουργού και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ήταν αρκετά γενική,  αλλά η εγκύκλιος που εκδόθηκε στη συνέχεια, αναφερόταν και στα διαγνωστικά τεστ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι υπήρξε συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με την εκκλησία και την εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου την εμφανίζει ως μία πρωτοβουλία της Εκκλησίας προκειμένου να διορθώσει την παράλειψη Μητσοτάκη.

Με άλλη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ξανά την κυβέρνηση πως προσπάθησε να πείσει με διαρροές ότι μετά από δική τους πρωτοβουλία υπήρξε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για σύσταση προς τους ανεμβολίαστους. «Όσες γελοίες διαρροές και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, όλοι οι πολίτες κατανοούν πως η Εκκλησία με υπευθυνότητα έκανε το αυτονόητο σε αντίθεση με τον ίδιον που αντί για κρούσματα μετράει ψήφους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε και μερικούς μάλλον απροσδόκητους συμμάχους στο θέμα αυτό, όπως τον υποψήφιο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί μαζί του και θα προτείνει να ψηφίσουν την τροπολογία που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα χαρακτήρισε ανεπαρκή συνολικά τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και ζήτησε να γίνεται η προσέλευση με τεστ ακόμα και στα σούπερ μάρκετ.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega στις 3 Νοεμβρίου, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, αφού πρώτα υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που έκλεισε τους ναούς, δεν επέτρεψε τον εορτασμό της Ανάστασης και ήρθε σε σύγκρουση με την Εκκλησία, ανέφερε ως αιτία της εξαίρεσης ότι στους ναούς δεν υπάρχει κάποιος για να ελέγχει. Διαφορετικά θα το συζητούσε, ισχυρίστηκε, ενώ σχολιάστηκε και η φράση που είπε ότι «ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί» για να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει. 

Γιατί μαλώνει η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκκλησία Facebook Twitter
Όταν η κυβέρνηση έκλεισε τις εκκλησίες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, άλλοι την κατηγορούσαν για απαγόρευση του δικαιώματος τους στην άσκηση της λατρείας κι άλλοι αδυνατούσαν να καταλάβουν γιατί η κυβέρνηση επέτρεπε τις διαδηλώσεις, αλλά απαγόρευσε στους πιστούς να γιορτάσουν το Πάσχα. Φωτ.: Eurokinissi

Στο τελευταίο του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της Στερεάς Ελλάδας:

«Καλά, όσο θα κυβερνάει ο κ. Μητσοτάκης, αν κυβερνήσει για πολύ ακόμη, ο μέσος Έλληνας θα βρεθεί στην ανάγκη να πάει να ανάψει κάνα κερί μπας και σωθούμε» προσθέτοντας ότι δεν νομίζει «ότι το θέμα είναι ότι οι εκκλησίες είναι χώροι υπερμετάδοσης». Το θέμα είναι, είπε, «ότι πρέπει να έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας». «Κι εγώ, επειδή έχω πολλούς και πολλές ηλικιωμένους ανθρώπους γνωστούς που θέλουν να πάνε να προσευχηθούν, είναι θρησκευόμενοι και δεν πάνε. Και δεν πάνε γιατί δεν τους προστατεύει η πολιτεία και δεν τους προστατεύει και η ίδια η εκκλησία. Και αυτό το οποίο καταθέσαμε χθες θα έπρεπε να είναι και μια μέριμνα και της ίδιας της εκκλησίας». 

Στη συνέντευξη αυτή μάθαμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλούς ηλικιωμένους γνωστούς που θέλουν να προσευχηθούν και δεν πάνε, επειδή δεν τους προστατεύει η πολιτεία, ούτε η εκκλησία, την οποία όμως την προηγούμενη μέρα είχε συγχαρεί ότι κάνει το σωστό, σε αντίθεση με την κυβέρνηση. 

Τελικά ένα θέμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με διακριτικότητα ώστε να μη θεωρήσει η εκκλησία ότι θίγεται η θρησκευτική ελευθερία και να πειστούν οι άνθρωποι που την ακολουθούν να εμβολιάζονται και να κάνουν τεστ, μετατράπηκε σε ματς ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Για τον λόγο αυτό συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου μετέφεραν στους δημοσιογράφους την ενόχλησή του, αναφέροντας ότι το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν προσφέρεται για μικροκομματική και μικροπολιτική εκμετάλλευση, ούτε η Εκκλησία δέχεται να γίνει εργαλείο από οιονδήποτε επιθυμεί να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες.

Ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζοντας το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του, έστειλε το μήνυμα πως «η διαχείριση αυτής της εθνικής δοκιμασίας απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις». Το τελευταίο, μοιάζει να είναι το δυσκολότερο και ο δρόμος της πανδημίας είναι ακόμα μακρύς. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ

Πολιτικό επταήμερο / Ο ρόλος της Εκκλησίας και της αντιπολίτευσης και η επιρροή τους στους αντιεμβολιαστές.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών κατά του Covid-19 ως τώρα και γι’ αυτό έχει να κάνει πολύ και ανηφορικό δρόμο. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να πείσει κι άλλους φορείς να συμβάλουν, όπως η αντιπολίτευση και η Eκκλησία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ