Επενδύοντας σε υγιείς κοινότητες που προοδεύουν

andriopoulos Facebook Twitter
Τα κτίρια που δημιουργούμε δίνουν μεγάλη χαρά στους χρήστες τους. Τους δίνουν την ικανοποίηση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και του ευ ζην.
0

ΣAΣ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΠΟΤΕ να περπατάτε σε μια γειτονιά και να θλίβεστε για την εγκατάλειψή της; Να σας λείπουν οι άνθρωποι που παλιότερα έδιναν ζωή στα στενά και στα κτίρια; Να οσμίζεστε την παραίτηση, την υγρασία των κλειστών καταστημάτων; Να ακούτε τη σιωπή ενός ολόκληρου δρόμου; Να βλέπετε τα σπασμένα παραθυρόφυλλα και τις αμπαρωμένες πόρτες σε σπίτια που άλλοτε έσφυζαν από ζωή; Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι αυτές οι εικόνες, οι ήχοι και οι μυρωδιές θα μπορούσαν να αποτελούν την κινητήριο δύναμη για δημιουργία.

Μέχρι που το δοκιμάσαμε και διαπιστώσαμε ότι είναι μια μοναδική εμπειρία. Η Dimand αναπτύσσει ακίνητα με τον πλέον σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο, αναδεικνύει ξεχασμένα εμβληματικά κτίρια και περιοχές, δίνοντας νέα πνοή στη ζωή των κατοίκων. Δημιουργούμε σύγχρονα κτίρια για φιλοξενία και επαγγελματική χρήση. Όμως παράλληλα δημιουργούμε το υπόβαθρο για την αναζωογόνηση ολόκληρων περιοχών. Μια βόλτα στα στενά του Αγίου Διονυσίου, λίγα μέτρα από το λιμάνι του Πειραιά, θα πείσουν και εσάς σχετικά με το πόσο όμορφο είναι να δίνεις νέα μορφή σε όμορφες γειτονιές. Γειτονιές που κουβαλούν μνήμες, παράδοση και υπερηφάνεια. Η ανάπλαση του καπνεργοστασίου Παπαστράτου φώτισε ολόκληρη τη γειτονιά. Της έδωσε το λίπασμα που χρειαζόταν για ν’ ανθίσει ξανά. Σήμερα τα στενά γύρω από το καπνεργοστάσιο σφύζουν από ζωή. Νέες επιχειρήσεις ανοίγουν τις πόρτες τους, άνθρωποι συρρέουν για να συναντηθούν στα καφέ και τις νέες γκαλερί. Κάποιοι ξεκίνησαν να ανακαινίζουν τα σπίτια τους για να μείνουν στο νέο hot spot του Πειραιά.

Είδαμε την ομορφιά και την πρόοδο που μπορεί να προσφέρει στο μεγάλο λιμάνι της χώρας ένα «άσχημο» κουφάρι όπως ο Πύργος του Πειραιά. Είδαμε τη δυναμική του Μινιόν που κάηκε μαζί με τις πρώτες δυτικότροπες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις των Αθηναίων.

Η επανάχρηση ολόκληρων κτιρίων ή τμημάτων τους είναι μια διπλά δημιουργική ενασχόληση. Επιλέγουμε ένα κτίριο-τοπόσημο, το οποίο έχει σημασία για τους περιοίκους. Έχει σημασία ακόμη και γι’ αυτούς που άλλαξαν εν τω μεταξύ γειτονιά. Του δίνουμε ζωή και μια νέα βιώσιμη προοπτική. Φροντίζουμε να γίνει το παράδειγμα προς μίμηση για καλές πρακτικές. Να αναβαθμίζει αισθητικά και περιβαλλοντικά τη γύρω περιοχή. Δημιουργούμε εκτενείς χώρους πρασίνου, ακόμα και σε μορφή κάθετων κήπων. Θέλουμε να φαίνονται η προοπτική και το μέλλον της περιοχής και αυτό το μέλλον να μαγνητίζει τα βλέμματα με μια αύρα «γειτονιάς», συνεργασίας και προόδου. Η ικανοποίηση που νιώθεις όταν βλέπεις το αποτέλεσμα για πρώτη φορά είναι μοναδική. Στέκεσαι και απολαμβάνεις το συνεχώς εξελισσόμενο αστικό τοπίο. 

Παράλληλα, συνεχίζεις να περπατάς σε άγνωστες γειτονιές και να ονειρεύεσαι την προοπτική τους. Εγώ μεγάλωσα στην Πάτρα και είμαι εξοικειωμένος με την ομορφιά του πρωτόλειου βιομηχανικού τοπίου. Είδαμε την ομορφιά και την πρόοδο που μπορεί να προσφέρει στο μεγάλο λιμάνι της χώρας ένα «άσχημο» κουφάρι όπως ο Πύργος του Πειραιά. Είδαμε τη δυναμική του Μινιόν που κάηκε μαζί με τις πρώτες δυτικότροπες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις των Αθηναίων.

Τα κτίρια που δημιουργούμε δίνουν μεγάλη χαρά στους χρήστες τους. Τους δίνουν την ικανοποίηση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και του ευ ζην. Έχουν ελάχιστο ανθρακικό αποτύπωμα κατά τη λειτουργία τους. Παράγουν μέχρι και μέρος της ενέργειας που χρειάζεται ένα κτίριο για να λειτουργήσει με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Ακόμα και κατά τη διαδικασία της κατασκευής τους το αποτύπωμα που αφήνουν στο περιβάλλον είναι ελάχιστο. Στην επανάχρηση κτιρίων, μεταξύ άλλων, ελαχιστοποιείται και το «ενσωματωμένο ανθρακικό αποτύπωμα» (embodied carbon).

Παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου, θα έλεγα ότι οι ομάδες γράφουν τη δική τους ιστορία. Έτσι και στη δική μας περίπτωση, κάθε στέλεχος και κάθε συνεργάτης έχει συμβάλει ουσιαστικά για το αποτέλεσμα που όλοι μαζί έχουμε επιτύχει. Είναι ένα ομαδικό όραμα που υλοποιούμε με ενθουσιασμό και ευθύνη. Επιπλέον, όσο περνούν τα χρόνια διαπιστώνω ότι με το παράδειγμά μας βοηθάμε κι άλλους να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό και να δώσουν ζωή σε γκρίζες και υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης μας. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε χαρά και υπερηφάνεια, γιατί είναι βέβαιο ότι κάνουμε το σωστό!

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dimand: The green team

ADM The Green Issue / Η «green team» της Dimand και τα μυστικά των πιο sustainable κτιρίων της Αθήνας

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε πολλά πράσινα κτίρια, όλα τα πρότζεκτ που αναλαμβάνει να αναπτύξει ή έχει ήδη αναπτύξει η Dimand έχουν ως γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Διεθνή / Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

Ποιες θα είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις της κατάστασης στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή; Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πόλη που κοιμάται και νομίζει ότι σκίζει

Οπτική Γωνία / Η πόλη που κοιμάται και νομίζει ότι σκίζει

«Hello», μου είπε η κοπέλα στο ταμείο χαμογελώντας και παίρνοντας τα σαπούνια από τα χέρια μου για να τα χτυπήσει στην ταμειακή. «Γεια σας», απάντησα εγώ. «Αχ, με συγχωρείτε, όλη μέρα εδώ μέσα κοντεύω να ξεχάσω τα ελληνικά μου», μου είπε. «A, ναι», απάντησα.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Απώλειες / Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Το ΠΑΣΟΚ πενθεί τη Βάσω Παπανδρέου, τη μεγάλη κυρία της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα η οποία, τα τελευταία χρόνια, πριν η δημόσια φωνή της σιγήσει, μίλησε με τόλμη για όλα, αλλά ο θόρυβος της εποχής την είχε σκεπάσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
παπιγκο

Ρεπορτάζ / Μικρό Πάπιγκο: Μπορεί ένα περιβαλλοντικό έργο να βλάπτει το περιβάλλον;

Μπορεί ένα περιβαλλοντικό έργο να υποβαθμίζει την αρχιτεκτονική συνοχή και τη φυσιογνωμία του τοπίου; Αυτό ισχυρίζονται οι κάτοικοι του Mικρού Παπίγκου που έχουν πάει στα δικαστήρια την Περιφέρεια Ηπείρου για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που σχεδιάζει να κατασκευάσει στον ιστορικό οικισμό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Ρεπορτάζ / Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η άφθονη, φθηνή και πράσινη ενέργεια, αλλά και ένα πακέτο επενδύσεων-μαμούθ, που αναμένεται να αγγίξει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ από το 2025 έως το 2050, είναι οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει τo Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τι είναι αυτό το σχέδιο και γιατί μας αφορά όλους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Λοξή Ματιά / Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Για τους ανήσυχους πατριώτες και ταγούς μιας Ευρώπης των εθνικών αξιών, η κρίση της «μέσης οικογένειας» συνδέεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις πολιτικές δικαιωμάτων ή την κουλτούρα του «γουοκισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ