ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μια ταραχώδης εσωκομματική εβδομάδα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μια ταραχώδης εσωκομματική εβδομάδα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ  Facebook Twitter
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε αντίθεση με τον Γιώργο Κύρτσο, είναι ένα πρόσωπο που χαίρει σεβασμού στον ΣΥΡΙΖΑ και ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή σε ένα τμήμα του κομματικού του μηχανισμού. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ αναδεικνύονται ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας αυτή την περίοδο, παρότι η συγκεκριμένη δεν είναι εύκολη σε κανέναν τομέα.

Στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τις διεκδικήσεις και τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας και πλέον αμφισβητεί μεθοδευμένα την ελληνική κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Η κυβέρνηση δέχεται κριτική για αργά αντανακλαστικά ακόμα και από μετριοπαθείς, όπως ο καθηγητής, πρώην πρεσβευτής-σύμβουλος του ΥΠ.ΕΞ. και μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο οποίος ανέφερε πρόσφατα ότι Ελλάδα έχει καθυστερήσει να απαντήσει στην τελευταία επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ της 30ής Σεπτεμβρίου 2021, με την οποία η γειτονική χώρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με τον πιο επίσημο τρόπο.  

Στο μεταναστευτικό - προσφυγικό, παρότι ο αριθμός των εισερχομένων έχει μειωθεί, όπως και οι αιτούντες άσυλο στα νησιά, κάθε τόσο πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στα νησιά και στον Έβρο από κατοίκους που εναντιώνονται στις νέες δομές. Αυτή την εβδομάδα έγιναν νέα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά των νέων δομών και των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και στη Χίο. Σε αυτά συμμετείχαν διαδηλωτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.  

Στην έρευνα του βαρόμετρου της Public Issue οι επτά στους δέκα πολίτες (68%) θεωρούν την ακρίβεια και το κόστος ζωής ως το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την περίοδο (με την οικονομία γενικά να έρχεται δεύτερη).

Όσο αφορά την πανδημία, δύο χρόνια μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μας επιτρέπει μεν μια μικρή αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα, καθώς η Όμικρον, όπως είπε, δείχνει να οδηγεί προς τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης, αλλά δήλωσε ξεκάθαρα, και μας προειδοποίησε γι’ αυτό, ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας, ίσως στο τέλος της πρώτης «επείγουσας φάσης» της πανδημίας.

Άλλωστε τα κρούσματα παραμένουν πολλά στη χώρα μας, όπως και ο αριθμός των θανάτων, ενώ και η κατάσταση του συστήματος υγείας, όπως αποκάλυψε η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα πριν από λίγο καιρό, εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Κομισιόν προειδοποιεί την κυβέρνηση, λέγοντας ότι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να μπουν σε πορεία μείωσής του, και ζητά μέτρα λιτότητας για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για τη δέκατη τρίτη αξιολόγηση, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Στην έρευνα του βαρόμετρου της Public Issue οι επτά στους δέκα πολίτες (68%) θεωρούν την ακρίβεια και το κόστος ζωής ως το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την περίοδο (με την οικονομία γενικά να έρχεται δεύτερη), το οποίο ξεπερνά την πανδημία, το μεταναστευτικό - προσφυγικό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνει η έρευνα της Public Issue, «η ραγδαία επιδείνωση του κόστους ζωής δείχνει να έχει επηρεάσει καταλυτικά την κοινή γνώμη». Το 57% περιμένει να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ το 71% δηλώνει ότι ζει με δυσκολία. Επίσης, δύο στους τρεις πολίτες πιστεύουν ότι η κατάσταση της οικονομίας συνολικά θα επιδεινωθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες.

«Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση του σχετικού δείκτη την τελευταία πενταετία», όπως σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής της Public Issue Γιάννης Μαυρής.

Το πρόβλημα της ακρίβειας φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στην εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στις δημοσκοπήσεις που περιλαμβάνουν πρόθεση ψήφου και δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα καταγράφεται μια μικρή υποχώρηση, με τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να παραμένει ακόμα μεγάλη, κοντά στο 10%.

Το κόμμα που φαίνεται να ενισχύεται είναι το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο έχει καταφέρει να διπλασιάσει τα ποσοστά του μέσα σε δύο μήνες μετά την εκλογή νέου αρχηγού και, σύμφωνα με την εκτίμηση του πολιτικού αναλυτή Γιάννη Λούλη και όσα δήλωσε στη LiFO, είναι αυτό που θα παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στις επόμενες εκλογές. Όχι τόσο επειδή έχει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, όπως πιστεύει ο κ. Λούλης, αλλά διότι συγκεντρώνει τις ψήφους των απογοητευμένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ταραχώδης εσωκομματική εβδομάδα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ  Facebook Twitter

Η εσωκομματική ζωή των δύο κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετά ταραχώδης αυτή την εβδομάδα, καθώς την πρώτη αναστάτωσε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος διαγράφηκε, και τον δεύτερο κατάφερε να ταράξει με μια συνέντευξή του στην «Καθημερινή» το Νο 2 του κόμματος, όπως θεωρείται, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Γιώργος Κύρτσος ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στην Ευρωβουλή με ύμνους στην «αποτελεσματική» ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάποια στιγμή άρχισε να ασκεί εύλογη κριτική, στην πορεία κλιμάκωσε με αντιπολιτευτικό λόγο και τελευταία πέρασε στην επίθεση και στις καταγγελίες, προκαλώντας τη διαγραφή του με την αιτιολογία ότι δυσφημεί την κυβέρνηση στην Ε.Ε.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με τον Μάνφρεντ Βέμπερ να δηλώνει ότι «απορρίπτουν κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης από τον Γιώργο Κύρτσο» ως «απαράδεκτες» και ότι «θα κινηθεί εσωτερική διαδικασία κατά του ευρωβουλευτή Κύρτσου».

Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ αποκαλεί ειρωνικά τον πρωθυπουργό «σούπερ manager», γράφει στο Twitter ότι καλύπτει τη Novartis ‒ενώ έγραφε ακριβώς τα αντίθετα για το θέμα αυτό‒ και τον κατηγορεί ότι «ανέπτυξε κύκλωμα φυσικού αερίου-ηλεκτρικής ενέργειας που γονάτισε τα νοικοκυριά και την οικονομία». Πρόσφατα έγραψε, μεταξύ άλλων: «Τώρα ταΐζει τα θύματά με κασέτες Θάνου. Απαράδεκτη η Θάνου, τα είχα πει. Δεν δικαιολογούνται έτσι τα σημερινά κόλπα. Οι συμψηφισμοί δεν μειώνουν φτώχεια».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αφήνουν αιχμές ότι αυτά τα λέει επειδή κάτι ήθελε και δεν το πήρε και υπενθυμίζουν τα χρέη των εκδοτικών του επιχειρήσεων, παρά την πλουσιοπάροχη υποστήριξη μέσω της διαφημιστικής δαπάνης.

Όλα αυτά δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο Γ. Κύρτσος δεν έχει την παραμικρή επιρροή. Αντιθέτως, σχεδόν όλοι τον κατηγορούν ως αμοραλιστή, καθώς θεωρούν ότι έχει καταλάβει μια περιζήτητη θέση χάρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, «από κει που ήταν στον ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη».

Ο κ. Κύρτσος όμως προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου, κυρίως επειδή θεωρούν ότι δίνει τροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέσα του, τα οποία δεν αφήνουν αναξιοποίητα όσα γράφει καθημερινά. 

Μια ταραχώδης εσωκομματική εβδομάδα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ  Facebook Twitter

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε αντίθεση με τον Γιώργο Κύρτσο, είναι ένα πρόσωπο που χαίρει σεβασμού στον ΣΥΡΙΖΑ και ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή σε ένα τμήμα του κομματικού του μηχανισμού. Η έμμεση, αλλά σαφής αμφισβήτηση των ηγετικών προσόντων του Αλέξη Τσίπρα μέσα από όσα είπε σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή προκάλεσε έντονη ενόχληση και εκνευρισμό στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πολλούς «προεδρικούς» που του επιτέθηκαν με σφοδρότητα, τόσο στα κομματικά και φιλικά ΜΜΕ όσο και στο διαδίκτυο, όπου κάποιοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν να τον αποκαλούν μέχρι και «επενδυτή της Blackrock». 

Τι είπε και ενόχλησε τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Ότι τα μεγαλύτερα προσόντα του Αλέξη Τσίπρα είναι η λαϊκότητα και ο «τακτικισμός» του, ενώ ως μεγαλύτερα ελαττώματά του θεωρεί την ανασφάλεια και την κακή επιλογή συμβούλων (τυχαία, λίγο πριν αποκαλυφθεί ηχητικό που εμπλέκει την πρώην σύμβουλό του Βασιλική Θάνου σε υπόθεση δωροδοκίας).

Στην ουσία, ως ηγετικό προσόν του αναγνώρισε μόνο τη «λαϊκότητα», αφού ο «τακτικισμός» δεν θεωρείται και τόσο προσόν για έναν πολιτικό ηγέτη και μάλιστα της αριστεράς, καθώς υποδηλώνει την έλλειψη μακροπρόθεσμης στόχευσης και στρατηγικής. Ενώ η (πολιτική) ανασφάλεια, η οποία πάντα οφείλεται σε κάποιους λόγους που εδώ υπονοήθηκαν, και η κακή επιλογή συμβούλων είναι σημαντικά μειονεκτήματα που λένε αρκετά για την καταλληλότητα κάποιου ως ηγέτη.

Παρά τις εξηγήσεις που έσπευσε να δώσει μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πήρε πίσω όσα είπε, καταγράφοντας έτσι την πρώτη δημόσια αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα ως ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι κανένας δεν πιστεύει σήμερα ότι ο ίδιος θα έθετε ποτέ υποψηφιότητα ώστε να τον αμφισβητήσει στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Εξέφρασε, όμως, μια υπαρκτή τάση αμφισβήτησης της ηγεσίας του Τσίπρα, η οποία υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και βράζει, αλλά υπογείως για την ώρα. Εάν αυτή μεταφραστεί και σε πολιτική σύγκρουση, θα φανεί στο συνέδριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, παρά την αντίθετη φήμη που τον συνοδεύει, δεν αγαπά ιδιαίτερα τις εσωκομματικές συγκρούσεις και τις αποφεύγει συνήθως, φροντίζοντας να λύνει τις διαφορές πριν αυτές εκδηλωθούν δημόσια. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.








 

Οπτική Γωνία
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απερινόητη αχρειότητα: Όπλα σχεδιασμένα για παιδιά

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η εσφαλμένη «αστική αυτοπεποίθηση» του Τσακαλώτου

Σήμερα: Οι Ουκρανοί αγωνιούν • • • αστική αυτοπεποίθηση • • • ήταν εισβολή η «εισβολή»; • • • η Κολομβία νομιμοποίησε τις αμβλώσεις • • • απερινόητη αχρειότητα • • • αυθεντικά ή πλαστά έργα του Μπασκιά; • • • πολιτική υποκρισία
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ