31 χρόνια από το σκάνδαλο Κοσκωτά

31 χρόνια από το σκάνδαλο Κοσκωτά Facebook Twitter
Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο ξεκινά τον Μάρτιο του 1991 – είναι η μόνη δίκη που παίζεται για μήνες ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση. Ο Κοσκωτάς καταδικάζεται σε ισόβια. Είναι μόλις τριάντα επτά ετών.  
0



ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1991,
ο Γιώργος Κοσκωτάς βρέθηκε επιτέλους, μετά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης έμοιαζε με σενάριο από biopic του ΗBO: εικοσιπεντάχρονος Ελληνοαμερικανός που καταζητείται ήδη στις ΗΠΑ για πλαστογραφίες καταφτάνει στην Ελλάδα το 1979 και ξεκινά με πλαστό βιογραφικό να δουλεύει στην Τράπεζα Κρήτης – πρώτα στο τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και Συναλλάγματος και μετά ως διευθυντής λογιστηρίου. Είναι ήδη παντρεμένος με 4 παιδιά – με τη γυναίκα του, Κάθυ, και τα τέσσερα παιδιά του που αργότερα γίνονται πέντε, μένουν στη Γούβα, έναν δρόμο πάνω από τη Φιλολάου στο Παγκράτι.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1984, αγοράζει την Τράπεζα Κρήτης. Μετακομίζουν στην Εκάλη. Σε μια εποχή που ο Τύπος είναι παντοδύναμος, γίνεται μεγαλοεκδότης. Ιδρύει την εκδοτική Γραμμή Α.Ε., και ξεκινά να επενδύει: φτιάχνει δικό του τυπογραφείο στην Παλλήνη, τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, εκδίδει την εφημερίδα «24 Ώρες» (ήταν κάτι σαν την ελληνική βερσιόν της «USA Today») και 5 περιοδικά, πολλά εκ των οποίων αφήνουν εποχή (το «Τέταρτο» με εκδότη τον Μάνο Χατζιδάκι είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα). Ταυτόχρονα, ξεκινά να αγοράζει εφημερίδες: ανάμεσά τους η «Βραδυνή» και η «Καθημερινή». Το 1987 αγοράζει τον Ολυμπιακό – η αστρονομική αγορά του Ντέταρι για 3 δισ. δραχμές το 1988 ήταν με σημερινά δεδομένα περίπου σαν να παίρνει μεταγραφή στον Ολυμπιακό ο Ντούσαν Βλάχοβιτς. 

Κι όμως, το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν το μεγαλύτερο  της Μεταπολίτευσης, αλλά κυρίως μια παρακαταθήκη για το «τρίγωνο της εξουσίας», όπως το αποκάλεσε το Reuters το 2012, εννοώντας τις στενές σχέσεις τραπεζών, media και πολιτικής στη χώρα μας.

Η πτώση δεν αργεί: κομβικό ρόλο παίζουν οι εκδότες και δημοσιογράφοι της εποχής που αρχίζουν να ερευνούν τις παλιές του πλαστογραφίες αλλά κυρίως τις συναλλαγές του με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβρη του ‘88 ο Κοσκωτάς κατηγορείται για υπεξαίρεση 32 δισ. δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης – πουλάει τον Ολυμπιακό και τη Γραμμή και φυγαδεύεται με ένα lear jet, πρώτα στη Βραζιλία και από εκεί πίσω στις ΗΠΑ. Συλλαμβάνεται και δίνει μια συνέντευξη που αφήνει εποχή. Το περιοδικό «ΤΙΜΕ» κυκλοφορεί με εξώφυλλο τον Κοσκωτά πίσω από τα σίδερα της φυλακής και τίτλο: «The looting of Greece» («Η λεηλασία της Ελλάδας»). Στη συνέντευξη ισχυρίζεται ότι υπεξαιρούσε για χρόνια την τράπεζα με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, την οποία δωροδοκούσε. Κατηγορεί ευθέως τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ενώ κατονομάζει και μια σειρά άλλων πολιτικών προσώπων. Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο ξεκινά τον Μάρτιο του 1991 – είναι η μόνη δίκη που παίζεται για μήνες ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται ο πρώην πλέον πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και μια σειρά υπουργών. Ο Κοσκωτάς καταδικάζεται σε ισόβια. Είναι μόλις τριάντα επτά ετών.

Τριάντα ένα χρόνια μετά, ο Κοσκωτάς έχει βγει από τη φυλακή και η υπόθεση μοιάζει πολύ μακρινή, κι ας ήταν η μοναδική φορά μετά τη Μεταπολίτευση που βρέθηκε πρωθυπουργός κατηγορούμενος στο Ειδικό Δικαστήριο. Κι όμως, το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν το μεγαλύτερο της Μεταπολίτευσης, αλλά κυρίως μια παρακαταθήκη για το «τρίγωνο της εξουσίας», όπως το αποκάλεσε το Reuters το 2012, εννοώντας τις στενές σχέσεις τραπεζών, media και πολιτικής στη χώρα μας.

Το βαθιά ανησυχητικό δεν είναι ότι ενώ τα πρόσωπα αλλάζουν συνεχίζουμε να βρισκόμαστε ξανά και ξανά μπροστά στο «τρίγωνο της εξουσίας», αλλά πως πιθανόν ένα τέτοιο σκάνδαλο θα έβγαινε πολύ πιο δύσκολα στην επιφάνεια σήμερα. Το σκάνδαλο Κοσκωτά δεν θα είχε αποκαλυφθεί αν δεν υπήρχαν τα πρωτοσέλιδα και η επιμονή δημοσιογράφων αλλά και εκδοτών που είχαν τη διάθεση να συγκρουστούν με την πολιτική εξουσία.

Σήμερα, παρά τις τρομερές αντιξοότητες, συνεχίζουν να υπάρχουν δημοσιογράφοι, αλλά τα μέσα είναι πολύ λιγότερο διατεθειμένα, έτοιμα, ανεξάρτητα ή οικονομικά εύρωστα για να συγκρουστούν με την εκάστοτε πολιτική εξουσία ή με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα περισσότερα από τα μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων δέκα ετών βγήκαν πρώτα στο εξωτερικό και έπειτα στα ελληνικά media – σχεδόν αναγκαστικά και με το ζόρι. Δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί τι ακριβώς σημαίνει αυτή η πραγματικότητα, όχι για τα ελληνικά μέσα –αυτά είναι ήδη σε παρακμή–, αλλά κυρίως για την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στην πολιτική και επιχειρηματική εξουσία.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τέλος ταφής και το χάος της ανακύκλωσης

Ρεπορτάζ / Το τέλος ταφής απορριμμάτων και το χάος της ανακύκλωσης

Την κορυφή του παγόβουνου της αδιέξοδης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική  φαίνεται να αποτελεί το τέλος ταφής απορριμμάτων, τα χρήματα, δηλαδή, που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι δήμοι για τις ποσότητες των σκουπιδιών που κατευθύνουν στην ταφή και δεν ανακυκλώνουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

«Ο σύγχρονος “φιλικός στον χρήστη φασισμός” δεν έχει την απροκάλυπτη βαρβαρότητα του φασισμού του 20ού αιώνα, έχει όμως στη ρίζα του την ίδια επιλεκτική άρνηση των ατομικών ελευθεριών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων προς όφελος των προνομιούχων και των ισχυρών. Όποιος νοιάζεται πραγματικά για το μέλλον της δημοκρατίας δεν γίνεται να αγνοήσει την τρομακτική αυτή πραγματικότητα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
φειδίας

Ρεπορτάζ / Φειδίας: Ο Κύπριος YouTuber που το διασκεδάζει στην Ευρωβουλή με τη στήριξη του Μασκ

Ο 24χρονος Φειδίας Παναγιώτου έχει πει πως ήθελε μια δουλειά όπου θα μπορούσε να διασκεδάζει και να πληρώνεται. Τελικά, εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος στην Ευρωβουλή, ξεπερνώντας ιστορικά κόμματα, και περηφανεύεται ότι έχει «το respect του πιο ισχυρού ανθρώπου στον κόσμο».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Lifo Videos / H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Απειλείται η δημοκρατία από την ολιγαρχία των πλουσίων; Θα έχει συνέχεια η εκεχειρία στη Γάζα; Γιατί η ακροδεξιά μετατοπίζεται από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής ζωής; Και πού βρίσκεται η αριστερά σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Πέτρο Παπακωνσταντίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το fact-checking

Οπτική Γωνία / Πώς ο Ζούκερμπεργκ υποτάχθηκε στις διαθέσεις των Τραμπ και Μασκ

Μετά το Χ του Μασκ, μερικές ακόμα μεγάλες πλατφόρμες υιοθετούν το ανεξέλεγκτο μοντέλο της χωρίς έλεγχο διακίνησης εκατομμυρίων πληροφοριών που επηρεάζουν και καθοδηγούν πολιτικές και κοινωνικές στάσεις. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλουν όρια στη συμπεριφορά, ακόμα κι αν προσβάλλει ή ταπεινώνει κάποιους. Πλέον η ρητορική μίσους θα επιτρέπεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ