Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα; Facebook Twitter
Οι ραβδώσεις που έχει μια ντομάτα είναι ένα καλό κριτήριο για τις διαλέξετε, δύσκολα ντομάτα με ραβδώσεις να μην είναι καλή.
0

— Πόσα είδη ντομάτας υπάρχουν και πόσα από αυτά ευδοκιμούν στην Ελλάδα;
Υπάρχουν άπειρα είδη ντομάτας, για την ακρίβεια υπολογίζεται πως είναι πάνω από δέκα χιλιάδες οι ποικιλίες σε όλο τον κόσμο που προέρχονται είτε από αρχαίους είτε από νεότερους σπόρους, και τα περισσότερα από αυτά, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούν να ευδοκιμήσουν και στη χώρα μας. 

— Ποια από όλα αυτά τα χιλιάδες είδη φτάνουν συνήθως στο πιάτο μας;
Ελπίδες ή ελπιδούλες λέγονται οι περισσότερες ντομάτες που συναντάμε σε λαϊκές και σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, ενώ ντομάτες ekstasis, belladonna, optasia, beef και ροζ –όλες τους είναι μεγαλόκαρπες και αναρριχώμενες– θα βρείτε πιο συχνά σε ενημερωμένα μανάβικα.

— Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ποια ντομάτα είναι καλή, πριν ακόμα τη δοκιμάσουμε; 
Στη γεύση της ντομάτας σημαντικό ρόλο παίζει η ωρίμανση, είναι πιθανό μια ώριμη ελπίδα να είναι πιο νόστιμη από μια belladonna. Οι ραβδώσεις που έχει μια ντομάτα είναι ένα καλό κριτήριο για τις διαλέξετε, δύσκολα ντομάτα με ραβδώσεις να μην είναι καλή. Επίσης, μην ψάχνετε τις πιο «όμορφες», τέλεια σχηματισμένες ντομάτες. Βέβαια, η ομοιομορφία στο καφάσι είναι κάτι άλλο. Όταν βρίσκετε πολλές ομοιόμορφες ντομάτες μαζί, σημαίνει πως είναι διαλογής, δηλαδή ο αγρότης βάζει μαζί τις χοντρές, μαζί τις μέτριες, μαζί τις ψηλές και τις πουλάει ανάλογα. Η διαλογή και η ομοιομορφία λοιπόν είναι κάτι καλό. 

Ο Μαραθώνας, τα Φιλιατρά, η Ανάβυσσος, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, κομμάτια της Ιεράπετρας και το Άργος είναι μόνο μερικές από τις δικαίως φημισμένες ντοματομάνες. 

— Αν πέσουμε σε κακή ντομάτα, υπάρχει τρόπος να την αξιοποιήσουμε; 
Μπορείτε να περιμένετε να ωριμάσει και να την κάνετε σάλτσα, αν και, πάλι, σε περίπτωση που δεν θέλετε να της προσθέσετε πολλά παραπάνω υλικά, το αποτέλεσμα που θα σας δώσει αυτή η ντομάτα θα είναι μια άγευστη σάλτσα. 

Αν είναι καλές, οι ντομάτες είναι ένα πάρα πολύ ωραίο φαγητό από μόνες τους, μπορούμε να τις καταναλώσουμε μόνο ρίχνοντάς τους λίγο αλάτι. Προσωπικά τρώω κάθε μέρα ντομάτες χωρίς αλάτι για να διαλέξω ποιες θα βάλω στο μαγαζί. 

Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα; Facebook Twitter
Αυτό που είναι μύθος και δεν ισχύει είναι πως όλες οι εκτός θερμοκηπίου, υπαίθριες ντομάτες είναι και οι καλύτερες ποιοτικά που μπορούμε να φάμε. 

— Οι καλοί παραγωγοί ντομάτας είναι πολλοί στην Ελλάδα; Υπάρχουν περιοχές που δικαίως φημίζονται για την παραγωγή τους;
Οι καλοί παραγωγοί ντομάτας στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί. Ο Μαραθώνας, τα Φιλιατρά, η Ανάβυσσος, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, κομμάτια της Ιεράπετρας και το Άργος είναι μόνο μερικές από τις δικαίως φημισμένες ντοματομάνες. 

— Τελικά, η ντομάτα έχει εποχή; Πότε τρώμε καλή ντομάτα; 
Επειδή θέλουμε να καταναλώνουμε και να βρίσκουμε όλο τον χρόνο τα πάντα, πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχει κανένα λαχανικό και φρούτο εποχή. Έτσι, βρίσκουμε όλο τον χρόνο ντομάτες, πορτοκάλια, λεμόνια αλλά και μπρόκολα, κουνουπίδια, μήλα και αχλάδια.

Εμπειρικά, οι καλύτερες στιγμές της ντομάτας είναι κατά τον Ιούνιο, αλλά και πάλι, έχει να κάνει με τον καιρό, οι ακραίες για την εποχή καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν να έχουμε καλές ντομάτες, όπως δεν βοηθούν καμία καλλιέργεια. Οι καλοκαιρινές ντομάτες βγαίνουν τον Μάιο, με την πρώτη σοδειά να είναι μέτρια μέχρι να στρώσουν και γύρω στον Ιούνιο να έχουμε τις πιο ωραίες. Μετά το φυτό αρχίζει να γερνάει, οπότε μπορεί να μη χάνει σε γεύση, αλλά αρχίζει να έχει περιττά κοτσάνια και περισσότερη άσπρη ψίχα. Βέβαια, και τον περασμένο Νοέμβριο οι ντομάτες είχαν στρώσει και ήταν καλές. 

— Υπάρχει κάποιος μύθος γύρω από το ποια είναι καλή ντομάτα και ποια όχι;
Η ντομάτα που φυτεύει κάποιος στο μποστάνι του προκειμένου να έχει μια περιορισμένη παραγωγή για ιδιωτική χρήση, αν έχει προμηθευτεί καλούς σπόρους, αν την έχει φροντίσει και αν την έχει προστατεύσει από τα ζώα που διαφορετικά ενδέχεται να ουρήσουν δίπλα της, αυτή η ντομάτα μπορεί να είναι η καλύτερη. Αυτό που είναι μύθος και δεν ισχύει είναι πως όλες οι εκτός θερμοκηπίου, υπαίθριες ντομάτες είναι και οι καλύτερες ποιοτικά που μπορούμε να φάμε. 

Επίσης, οι απόψεις διίστανται σχετικά με τα σπόρια που μπορεί να περιέχει μια ντομάτα. Γενικά, η σποριάρα ντομάτα θεωρείται κακή. Εμένα όμως μου αρέσουν οι ντομάτες με σπόρια γιατί αλλάζουν την υφή τους και ενίοτε έχουν και γεύση. Το ίδιο ισχύει και με την ξινίλα, πολλοί θα πουν ότι μια ντομάτα που αφήνει αυτήν τη γεύση δεν είναι καλή, ενώ άλλοι την αναζητούν. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο πια είναι η ντομάτα να έχει γεύση. 

Το Μποστάνι, Ιφικράτους 2, Πλατεία Μεσολογγίου, 2177080091

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας

Γεύση / 4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας

Κτήματα και βιοκαλλιεργητές που φέρνουν τα προϊόντα τους στην πόρτα μας, απαλλάσσοντάς μας από τον κόπο να τους επισκεφτούμε ή να τους αναζητήσουμε στις βιολογικές λαϊκές με τις οποίες συνεργάζονται.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ