Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα; Facebook Twitter
Οι ραβδώσεις που έχει μια ντομάτα είναι ένα καλό κριτήριο για τις διαλέξετε, δύσκολα ντομάτα με ραβδώσεις να μην είναι καλή.
0

— Πόσα είδη ντομάτας υπάρχουν και πόσα από αυτά ευδοκιμούν στην Ελλάδα;
Υπάρχουν άπειρα είδη ντομάτας, για την ακρίβεια υπολογίζεται πως είναι πάνω από δέκα χιλιάδες οι ποικιλίες σε όλο τον κόσμο που προέρχονται είτε από αρχαίους είτε από νεότερους σπόρους, και τα περισσότερα από αυτά, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούν να ευδοκιμήσουν και στη χώρα μας. 

— Ποια από όλα αυτά τα χιλιάδες είδη φτάνουν συνήθως στο πιάτο μας;
Ελπίδες ή ελπιδούλες λέγονται οι περισσότερες ντομάτες που συναντάμε σε λαϊκές και σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, ενώ ντομάτες ekstasis, belladonna, optasia, beef και ροζ –όλες τους είναι μεγαλόκαρπες και αναρριχώμενες– θα βρείτε πιο συχνά σε ενημερωμένα μανάβικα.

— Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ποια ντομάτα είναι καλή, πριν ακόμα τη δοκιμάσουμε; 
Στη γεύση της ντομάτας σημαντικό ρόλο παίζει η ωρίμανση, είναι πιθανό μια ώριμη ελπίδα να είναι πιο νόστιμη από μια belladonna. Οι ραβδώσεις που έχει μια ντομάτα είναι ένα καλό κριτήριο για τις διαλέξετε, δύσκολα ντομάτα με ραβδώσεις να μην είναι καλή. Επίσης, μην ψάχνετε τις πιο «όμορφες», τέλεια σχηματισμένες ντομάτες. Βέβαια, η ομοιομορφία στο καφάσι είναι κάτι άλλο. Όταν βρίσκετε πολλές ομοιόμορφες ντομάτες μαζί, σημαίνει πως είναι διαλογής, δηλαδή ο αγρότης βάζει μαζί τις χοντρές, μαζί τις μέτριες, μαζί τις ψηλές και τις πουλάει ανάλογα. Η διαλογή και η ομοιομορφία λοιπόν είναι κάτι καλό. 

Ο Μαραθώνας, τα Φιλιατρά, η Ανάβυσσος, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, κομμάτια της Ιεράπετρας και το Άργος είναι μόνο μερικές από τις δικαίως φημισμένες ντοματομάνες. 

— Αν πέσουμε σε κακή ντομάτα, υπάρχει τρόπος να την αξιοποιήσουμε; 
Μπορείτε να περιμένετε να ωριμάσει και να την κάνετε σάλτσα, αν και, πάλι, σε περίπτωση που δεν θέλετε να της προσθέσετε πολλά παραπάνω υλικά, το αποτέλεσμα που θα σας δώσει αυτή η ντομάτα θα είναι μια άγευστη σάλτσα. 

Αν είναι καλές, οι ντομάτες είναι ένα πάρα πολύ ωραίο φαγητό από μόνες τους, μπορούμε να τις καταναλώσουμε μόνο ρίχνοντάς τους λίγο αλάτι. Προσωπικά τρώω κάθε μέρα ντομάτες χωρίς αλάτι για να διαλέξω ποιες θα βάλω στο μαγαζί. 

Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα; Facebook Twitter
Αυτό που είναι μύθος και δεν ισχύει είναι πως όλες οι εκτός θερμοκηπίου, υπαίθριες ντομάτες είναι και οι καλύτερες ποιοτικά που μπορούμε να φάμε. 

— Οι καλοί παραγωγοί ντομάτας είναι πολλοί στην Ελλάδα; Υπάρχουν περιοχές που δικαίως φημίζονται για την παραγωγή τους;
Οι καλοί παραγωγοί ντομάτας στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί. Ο Μαραθώνας, τα Φιλιατρά, η Ανάβυσσος, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, κομμάτια της Ιεράπετρας και το Άργος είναι μόνο μερικές από τις δικαίως φημισμένες ντοματομάνες. 

— Τελικά, η ντομάτα έχει εποχή; Πότε τρώμε καλή ντομάτα; 
Επειδή θέλουμε να καταναλώνουμε και να βρίσκουμε όλο τον χρόνο τα πάντα, πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχει κανένα λαχανικό και φρούτο εποχή. Έτσι, βρίσκουμε όλο τον χρόνο ντομάτες, πορτοκάλια, λεμόνια αλλά και μπρόκολα, κουνουπίδια, μήλα και αχλάδια.

Εμπειρικά, οι καλύτερες στιγμές της ντομάτας είναι κατά τον Ιούνιο, αλλά και πάλι, έχει να κάνει με τον καιρό, οι ακραίες για την εποχή καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν να έχουμε καλές ντομάτες, όπως δεν βοηθούν καμία καλλιέργεια. Οι καλοκαιρινές ντομάτες βγαίνουν τον Μάιο, με την πρώτη σοδειά να είναι μέτρια μέχρι να στρώσουν και γύρω στον Ιούνιο να έχουμε τις πιο ωραίες. Μετά το φυτό αρχίζει να γερνάει, οπότε μπορεί να μη χάνει σε γεύση, αλλά αρχίζει να έχει περιττά κοτσάνια και περισσότερη άσπρη ψίχα. Βέβαια, και τον περασμένο Νοέμβριο οι ντομάτες είχαν στρώσει και ήταν καλές. 

— Υπάρχει κάποιος μύθος γύρω από το ποια είναι καλή ντομάτα και ποια όχι;
Η ντομάτα που φυτεύει κάποιος στο μποστάνι του προκειμένου να έχει μια περιορισμένη παραγωγή για ιδιωτική χρήση, αν έχει προμηθευτεί καλούς σπόρους, αν την έχει φροντίσει και αν την έχει προστατεύσει από τα ζώα που διαφορετικά ενδέχεται να ουρήσουν δίπλα της, αυτή η ντομάτα μπορεί να είναι η καλύτερη. Αυτό που είναι μύθος και δεν ισχύει είναι πως όλες οι εκτός θερμοκηπίου, υπαίθριες ντομάτες είναι και οι καλύτερες ποιοτικά που μπορούμε να φάμε. 

Επίσης, οι απόψεις διίστανται σχετικά με τα σπόρια που μπορεί να περιέχει μια ντομάτα. Γενικά, η σποριάρα ντομάτα θεωρείται κακή. Εμένα όμως μου αρέσουν οι ντομάτες με σπόρια γιατί αλλάζουν την υφή τους και ενίοτε έχουν και γεύση. Το ίδιο ισχύει και με την ξινίλα, πολλοί θα πουν ότι μια ντομάτα που αφήνει αυτήν τη γεύση δεν είναι καλή, ενώ άλλοι την αναζητούν. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο πια είναι η ντομάτα να έχει γεύση. 

Το Μποστάνι, Ιφικράτους 2, Πλατεία Μεσολογγίου, 2177080091

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας

Γεύση / 4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας

Κτήματα και βιοκαλλιεργητές που φέρνουν τα προϊόντα τους στην πόρτα μας, απαλλάσσοντάς μας από τον κόπο να τους επισκεφτούμε ή να τους αναζητήσουμε στις βιολογικές λαϊκές με τις οποίες συνεργάζονται.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ