Rina Sawayama: Τραγούδια για τα τραύματα της παιδικής ηλικίας

Rina Sawayama: Εκεί όπου η πολιτιστική ταυτότητα συναντάει το μεταμοντέρνο Facebook Twitter
Το «Hold the Girl» της Rina Sawayama είναι προϊόν της ψυχοθεραπείας που έκανε για να βρει τον εαυτό της.
0

ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ Rina Sawayama, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο «Hold the girl», και νομίζεις ότι παρακολουθείς την πέμπτη σεζόν του GNTM που φέτος ‒και καλά‒ ασχολείται με το diversity. Η queer Sawayama εκπροσωπεί επάξια το diverse στην ποπ μουσική και παρότι μπήκε κάπως αργά σε αυτήν, στα είκοσι επτά της, είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο αυτό που κάνει.

Το πρώτο άλμπουμ της με τίτλο το επίθετό της, «Sawayama», κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Ήταν κάπως hit and miss, αλλά πραγματικά εντυπωσίασε με τον καλειδοσκοπικό τρόπο που η καλλιτέχνις προσέγγιζε τη μουσική. Ποπ χωρίς συμβιβασμούς, ενίοτε με nu-metal στοιχεία, που δεν κατατασσόταν σε κανέναν συγκεκριμένο ήχο, μάλιστα σε κάποιες φάσεις θύμιζε Muse, ενώ θεματικά, λόγω των σπουδών της (Πολιτικές Επιστήμες, Ψυχολογία και Κοινωνιολογία), άγγιζε σημαντικά θέματα όπως ο καπιταλισμός, η κλιματική αλλαγή και η γυναικεία ενδυνάμωση. Οι κριτικοί το αποθέωσαν και το TikTok πήρε φωτιά με το κομμάτι της «ΧS».

To στυλ της, πάντως, παραμένει ένας αχταρμάς από αναφορές σε διάφορα ονόματα από το heavy metal μέχρι την electro pop ‒ και είναι τόσο πολλές που σε ζαλίζουν.

Είχε τέτοια απήχηση, που κατάφερε να συνεργαστεί σε ένα κομμάτι με τον Έλτον Τζον, ενώ θεωρήθηκε σκανδαλώδες που το όνομα της δεν υπήρχε στις υποψηφιότητες για το βραβείο Μercury, το σημαντικότερο που δίνεται στη βρετανική μουσική βιομηχανία σε πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες.

Όπως φαίνεται, δεν προτάθηκε επειδή, αν και έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Αγγλία, γεννήθηκε στην Ιαπωνία. Ωστόσο, μετακόμισε στη χώρα μαζί με τους γονείς της όταν ήταν πέντε χρονών λόγω της δουλειάς του πατέρα της στην Japan Airlines. Το αρχικό σχέδιο ήταν να ξαναγυρίσουν στη Ιαπωνία όταν θα γινόταν δέκα, αλλά οι γονείς της κατάλαβαν ότι η κόρη τους θα ωφελούνταν περισσότερο αν παρέμεναν στη Βρετανία, λόγω της καλλιτεχνικής κλίσης που έδειχνε ότι είχε. Δυστυχώς, ο γάμος τους δεν άντεξε, ο πατέρας της γύρισε στην Ιαπωνία και η Rina έμεινε στο Λονδίνο μαζί με τη μητέρα της.

Rina Sawayama
Μπορείτε να ακούσετε το «Hold the girl» στο Spotify

Η σχέση που είχε μαζί της ήταν αρκετά περίεργη και συχνά υπήρχαν εντάσεις που οφείλονταν κυρίως στην ταυτότητά τους. Η Rina θεωρούσε τον εαυτό της Αγγλίδα και η μητέρα της έμενε πιστή στη γιαπωνέζικη παράδοση, θεωρώντας ξένο και ρατσιστικό το περιβάλλον όπου ζούσαν. Ειδικά η Rina αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες στο οικοτροφείο θηλέων όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της.

Παρότι είχε μια προβληματική εφηβεία, κατάφερε να σπουδάσει στο Cambridge και να ανακαλύψει τη σεξουαλικότητα της μέσα από την queer παρέα που είχε εκεί, η οποία έγινε η ανεπίσημη οικογένειά της. Σήμερα δηλώνει πανσεξουαλική.

Όλα αυτά τα βιώματα της υπάρχουν στο νέο άλμπουμ που ξεκινάει με το κομμάτι «Minor Feelings», το οποίο πήρε τον τίτλο του από το ομώνυμο βιβλίο της ποιήτριας Cathy Park Hong και αναφέρεται στο πώς είναι να μεγαλώνεις μια Ασιάτισσα στην Αμερική. Η εισαγωγή του συγκεκριμένου θυμίζει το «Like a prayer» της Μαντόνα.

Το «Hold the Girl» είναι προϊόν της ψυχοθεραπείας που έκανε για να βρει τον εαυτό της. Αν πρέπει να τη συγκρίνουμε με κάποια σταρ, αυτή σίγουρα είναι η Lady Gaga, αν και το πρόσφατο άλμπουμ της είναι γεμάτο από μεταμοντέρνα country, όπως το «Τhis Hell», στο βίντεο του οποίου παντρεύεται έναν άνδρα και μια γυναίκα σε μια μεθοδιστική εκκλησία ή το «Send my love to John», όπου ένας πατέρας ζητά συγχώρεση από τον γκέι γιο του. Στο «Frankenstein» μιλάει για την εποχή που έψαχνε έναν ή μια σύντροφο για να την «κατασκευάσει». «Ακόμη ακούγεται σαν Muse σε κάποια σημεία με όλα αυτά τα επικά riffs, που καμιά φορά στρέφονται εναντίoν της», γράφουν στο Pitchfork.

740
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

To στυλ της, πάντως, παραμένει ένας αχταρμάς από αναφορές σε διάφορα ονόματα από το heavy metal μέχρι την electro pop ‒ και είναι τόσο πολλές που σε ζαλίζουν.

Η παραγωγή είναι του εδώ και πολλά χρόνια συνεργάτη της Clarence Clarity, με τον οποίο έχουν την ίδια παρανοϊκή προσέγγιση πάνω στη μουσική, δηλαδή ανακατεύουν πολλά είδη ταυτόχρονα.

Σήμερα, στα τριάντα δύο της, έχει κάπως αποκαταστήσει τη σχέση με τη μητέρα της και μάλλον αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνη έφυγε οριστικά για Ιαπωνία, ενώ όλα δείχνουν ότι σύντομα η καριέρα της θα εκτοξευτεί, αφού θα πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Κιάνου Ριβς στο John Wick 4. Επίσης, κατάφερε να αλλάξει τους κανονισμούς στα βραβεία Mercury.

Η ίδια δηλώνει στην «Guardian» ότι δεν την ενδιαφέρει η ταμπέλα του πονεμένου καλλιτέχνη, το μόνο που θέλει είναι να απολαύσει όσα πρόκειται να έρθουν.

https://www.instagram.com/rinasonline/

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ακατάβλητος Έλτον Τζον κυκλοφορεί νέο άλμπουμ με Ντούα Λίπα, Νίκι Μινάζ, Στίβι Γουόντερ

Πολιτισμός / Ο ακατάβλητος Έλτον Τζον κυκλοφορεί νέο άλμπουμ με Ντούα Λίπα, Νίκι Μινάζ, Στίβι Γουόντερ

Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται επίσης μια έκδοση της επιτυχίας των Pet Shop Boys It's a Sin με τους Years & Years, με τους οποίους ο Έλτον Τζον ερμήνευσε το τραγούδι στα βραβεία Brit 2021.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θρίλερ με τον θάνατο του Λίαμ Πέιν των One Direction στην Αργεντινή

Διεθνή / Θρίλερ με τον θάνατο του Λίαμ Πέιν των One Direction στην Αργεντινή

«Έχει ένα μπαλκόνι και φοβόμαστε ότι μπορεί να κάνει κάτι για να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του» είπε ο διευθυντής του ξενοδοχείου που τηλεφώνησε στην αστυνομία - Οι μαρτυρίες για περίεργη συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ενοχοποιητικά στοιχεία: Tραπ μουσική και βία

Μουσική / Tραπ μουσική και βία: Μπερδεύοντας τον στίχο με την πραγματικότητα

Με ρητορικές και νομικίστικες μανούβρες που αρνούνται την καλλιτεχνική της φύση, το κατηγορητήριο κατά της τραπ μετατρέπει ένα μουσικό είδος σε ενοχοποιητικό στοιχείο.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ & ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΑΤΣΗΣ
Αφέλεια ή ελπίδα; Το ισραηλο-παλαιστινιακό συγκρότημα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Μουσική / Αφέλεια ή ελπίδα; Το ισραηλο-παλαιστινιακό συγκρότημα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Το boyband με την ονομασία as1one που αποτελείται από τέσσερις Ισραηλινούς και δύο Παλαιστίνιους σχηματίστηκε λίγο πριν από την 7η Οκτωβρίου και παρά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί, τα μέλη του επιμένουν ότι έχουν επιλέξει τον σωστό δρόμο.
THE LIFO TEAM
«Ο θάνατός τους θα είναι η ανάστασή μας»: Μια έκδοση με τους προκλητικούς στίχους της Κρίστα Παπίστα

Βιβλίο / «Ο θάνατός τους θα είναι η ανάστασή μας»: Μια έκδοση με τους προκλητικούς στίχους της Κρίστα Παπίστα

Μια από τις πιο κουίρ και τολμηρές φωνές στην ελληνική μουσική κυκλοφόρησε ένα πρωτότυπο βιβλίο από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείο Arsenale που βρίσκεται στην Ανάφη.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τελικά, φταίει η τραπ για την αύξηση της βίας των ανηλίκων;

Radio Lifo / Τελικά, φταίει η τραπ για την αύξηση της βίας των ανηλίκων;

Δημιουργεί πρότυπα η τραπ μουσική; Έχει κάνει -έστω παραδόξως- κάτι καλό στην ελληνική κοινωνία; Πόσο επικίνδυνο είναι να ακούμε σήμερα έναν πολιτικό να ζητά την ποινικοποίηση ενός μουσικού είδους; Ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Βάνα Κράβαρη συζητούν για το αν και κατά πόσο η τραπ ευθύνεται για την αύξηση της βίας των ανηλίκων.
THE LIFO TEAM
CHECK Βέρντι

Σαν Σήμερα / Βίβα Βέρντι: Ο μεγάλος συνθέτης που κάποιοι του είπαν ότι θα γινόταν μια μετριότητα

Στις 10  Οκτωβρίου 1813 γεννήθηκε ο Τζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι, ένας από τους πιο διάσημους και αγαπητούς συνθέτες όπερας στην Ιταλία και στον κόσμο.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Πώς έφτασα να γεράσω τόσο; Από τύχη υποθέτω»: Η Ντέμπι Χάρι στο κατώφλι των 80

Μουσική / «Πώς έφτασα να γεράσω τόσο; Από τύχη υποθέτω»: Η Ντέμπι Χάρι στο κατώφλι των 80

Από την υπόγεια Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70 μέχρι την τωρινή καμπάνια της Gucci και την τσάντα με το όνομά της, η τραγουδίστρια των Blondie παραμένει αντισυμβατική και ακαταμάχητη.
THE LIFO TEAM
Οι δυο Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ

Όπερα / Οι δυο βραβευμένες Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ ανεβαίνουν σε περίοδο πολέμου

Λίγο πριν σηκωθεί η αυλαία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τις δύο εμβληματικές όπερες του Γκλουκ, ο σημαντικός Ρώσος σκηνοθέτης εξηγεί τις σύγχρονες παραμέτρους της θυσίας της αρχαίας τραγικής ηρωίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπελαφόν: «Έχω όρεξη να ξαναγίνει lyrical το παιχνίδι» ή Μπελαφόν: «Το "Multiverse" είναι οι διάφορες πτυχές του εαυτού μου» ή Ο Μπελαφόν μάς ανοίγει τις πύλες για το Multiverse 

Μουσική / Μπελαφόν: «Οι μισοί ράπερ στην Ελλάδα δεν ξέρουν ακριβώς τι πολίτευμα έχουμε»

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του δίσκου με τίτλο «Multiverse», ο Μπελαφόν ξεδιπλώνει αποκλειστικά κάθε πτυχή του πολυσύμπαντος γύρω από τον ίδιο, το ραπ αλλά και τα κόμικς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ