Θα λέγαμε ότι το στυλ γίνεται ορατό και μόνο από την όψη των κτιρίων τους. Από τα ξενοδοχεία The Modernist σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι το Project Space, έναν ιδιαίτερο χώρο για δημιουργούς και καλλιτέχνες που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, η αισθητική, ο χαρακτήρας και οι σχεδιαστικές προθέσεις των FORMrelated είναι αρετές αναγνωρίσιμες.
Ο Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης και η Ελένη Παπαευαγγέλου ίδρυσαν το γραφείο τους το 2011 και από τότε διαγράφουν μια δυναμική πορεία επικεντρωμένη στην αρχιτεκτονική, στον σχεδιασμό αλλά και στην κατασκευή. Από ένα custom αντικείμενο ως ένα διαμέρισμα ή μια κατοικία και από τον σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή, κάθε πρότζεκτ που υπογράφουν ως FORMrelated είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς συνεργασίας μεταξύ πελάτη και όλης της ομάδας που θα αναλάβει το έργο.
Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική δεν υπερισχύει μία τάση αλλά μια πολυφωνία σε ύφος και στυλ, ενώ δεν υπάρχει σταθερή τυπολογία ως έννοια όπως την ξέραμε μέχρι πρόσφατα
Η κατάργηση της σταθερής τυπολογίας
Παρ’ όλα αυτά, η ταυτότητα του έργου του γραφείου δεν παράγεται μέσα από μια μανιέρα. Με τη δέσμευση σε μια τάση να είναι κάτι ξένο στον τρόπο σκέψης και εργασίας των FORMrelated, οι δύο ιδρυτές του γραφείου έχουν χτίσει μια πολύ ισχυρή ταυτότητα, πιστεύοντας πως η αρχιτεκτονική εξελίσσεται για να καλύψει νέες ανάγκες και όχι για να παραγάγει αναγκαστικά νέα αρχιτεκτονική. «Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική δεν υπερισχύει μία τάση αλλά μια πολυφωνία σε ύφος και στυλ, ενώ δεν υπάρχει σταθερή τυπολογία ως έννοια όπως την ξέραμε μέχρι πρόσφατα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Copenhill στην Κοπεγχάγη που, ενώ είναι ένα κτίριο επεξεργασίας λυμάτων, λειτουργεί και ως πίστα του σκι» αναφέρουν και προσθέτουν: «Ο τρόπος που κατασκευάζονται τα κτίρια, παρόλο που έχει αργή εξέλιξη, αλλάζει συνεχώς τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε. Σήμερα κάθε κτίριο θέλει να ξεχωρίζει, πρέπει να έχει μια μικρή εφεύρεση στον σχεδιασμό του, μια ιδέα που θα το κάνει να “διαβάζεται” από τον παρατηρητή του».
Τα τελευταία χρόνια σχεδιάζουν ξενοδοχεία στην Ελλάδα και ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Piranesi Award 2015 με το Toms Flagship Store στη Θεσσαλονίκη. Υποψήφιος για το βραβείο DOMES 2016 (στην κατηγορία «Πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα») ήταν και ο κινηματογράφος Ολύμπιον στην Κοζάνη, ένα έργο-σημείο αναφοράς για την πόλη, ενώ σημαντικά βραβεία έχει αποσπάσει και το The Modernist Athens σε έγκριτους διαγωνισμούς όπως τα Hotel Show Awards 2021 & Interior Awards 2022.
Το μέλλον είναι πράσινο
Αρχή του γραφείου έχει γίνει η έννοια της βιωσιμότητας που αφορά το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία κάθε πρότζεκτ: «Η αρχιτεκτονική του μέλλοντος είναι πράσινη και θα είναι και το βασικό ζήτημα που θα μας απασχολήσει κυρίως όσον αφορά τα κτίρια με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που πρέπει να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και θερμική άνεση. Η βιωσιμότητα δεν αποτελεί εμπόδιο γιατί υπάρχει η γνώση αλλά και η τεχνολογία για να παράγουμε καλή αλλά και βιώσιμη αρχιτεκτονική. Μία από τις βασικές αρχές σχεδιασμού, άλλωστε, είναι ο συσχετισμός του κτιρίου με την τοποθεσία του».
To ξεχωριστό Τhe Modernist στην Aθήνα και η ευκαιρία της Θεσσαλονίκης
Tο ξενοδοχείο «The Modernist Athens» στεγάζεται σε κτίριο μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής και μαζικής ανοικοδόμησης της δεκαετίας του 1950 και κεντρική σχεδιαστική αρχή του είναι η βαθιά κατανόηση της αρχιτεκτονικής ιστορίας του κτιρίου και η ενίσχυσή της με στοιχεία mid-century αισθητικής και απλές σχεδιαστικές γραμμές, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα πολυτελές περιβάλλον. To The Modernist Athens δεν προσεγγίζεται ως ένα τυπικό ξενοδοχείο. Οι υπηρεσίες και οι χρήσεις αναμειγνύονται και δημιουργούν μια νέα χωροταξία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρότζεκτ των ξενοδοχείων «The Modernist» είναι το σημαντικότερο του γραφείου μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι οι FORMrelated σχεδιάζουν ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Πάρο, ενώ υπογράφουν σχεδιαστικά τρία καταστήματα σε ένα εμβληματικό και πολυαναμενόμενο έργο για τη Θεσσαλονίκη, τη Στοά Μοδιάνο.
H αισιοδοξία τους για τη Θεσσαλονίκη και η σύνδεσή τους με την πόλη είναι σταθερές που συνεχώς δυναμώνουν. «Είναι μια πόλη με μεγάλο κτιριακό απόθεμα αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, που πλέον οι ιδιοκτήτες αναζητούν τρόπους εκμετάλλευσής τους. Μετά από μια περίοδο γενικευμένης κρίσης αλλά και οικοδομικής στασιμότητας η πόλη αποκτά σταδιακά νέο πρόσωπο με μεγάλα έργα στο σύνολό της, ενώ έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως τουριστικός προορισμός όχι μόνο στις γειτονικές βαλκανικές χώρες αλλά και διεθνώς.
Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, ώστε να γίνει ένα rebranding μέσω της αρχιτεκτονικής. Καταλυτικής σημασίας είναι οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ως εργαλείο διαλόγου».