Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ένας επαγγελματίας του προσφυγικού

Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ένας επαγγελματίας του προσφυγικού Facebook Twitter
O Eπαμεινώνδας Φαρμάκης κατάγεται από μια αστική και ιστορική οικογένεια με μεγάλη περιουσία και συντηρητικές πολιτικές καταβολές.
0

XΘΕΣ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ότι ο διευθυντής της ΜΚΟ Human Rights 360 Επαμεινώνδας Φαρμάκης ελέγχεται από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος για σοβαρά αδικήματα, όπως ιδιοποίηση χρηματικών ποσών που προορίζονταν για πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Την είδηση για την ύπαρξη πορίσματος που αφορά τον διευθυντή της ΜΚΟ (η οποία έγινε γνωστή το περασμένο καλοκαίρι από την υπόθεση των 38 του Έβρου), δημοσιοποίησε το site Dikastiko που ασχολείται με θέματα δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμά του, το πόρισμα της Αρχής περιγράφει «ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τους μετανάστες και συνδέονται μεταξύ τους, με στόχο την αφαίμαξη κονδυλίων από χώρες που στηρίζουν (σ.σ. οικονομικά) τη δράση τους». Αναφέρει επίσης ότι έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί της ΜΚΟ, του διευθυντή της, προσφιλούς του προσώπου και κάποιων άλλων. 

Σύμφωνα με το πόρισμα που επικαλείται το δημοσίευμα, είχε στηθεί ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ΜΚΟ στις οποίες διοχέτευε χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη δική του ΜΚΟ και παράλληλα ο ίδιος φέρεται να εισέπραττε χρήματα από τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούσε.

Γράφει επίσης ότι οι κινήσεις της δικαιοσύνης ήταν αστραπιαίες, προκειμένου «να μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση με το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να είχε εγκριθεί για να καταβληθεί στη ΜΚΟ». 

Ο Φαρμάκης δεν ασχολείται ως ακτιβιστής με το προσφυγικό, αλλά ως μάνατζερ με ιδιαίτερο ταλέντο στην εξεύρεση πόρων. Ο ίδιος κατάγεται από μια αστική και ιστορική οικογένεια με μεγάλη περιουσία και συντηρητικές πολιτικές καταβολές. Το όνομά του φιγουράριζε και στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ μαζί με εκείνο του πατέρα του, Νικόλαου Φαρμάκη

Για όσους δεν θυμούνται, η HumanRights 360 είναι η ΜΚΟ η οποία είχε την επαφή με τους 38 πρόσφυγες που προώθησε με τη βία η Τουρκία στην αμμονησίδα του ποταμού Έβρου, κατηγορώντας την Ελλάδα και υποστηρίζοντας ότι ένα παιδάκι είχε πεθάνει από τσίμπημα σκορπιού κι ένα άλλο χαροπάλευε. Η δικηγόρος της HumanRights 360 τότε Ευγενία Κουνιάκη ήταν αυτή που κατάρτισε τη λίστα με τα ονόματά τους και προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ήταν επίσης εκείνη που μαζί με τον συνεργάτη του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» συνάντησε τους πρόσφυγες όταν αυτοί μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Φυλακίου του Έβρου, ενώ, όπως είχε δηλώσει στη LiFO η Μπάιντα, που δήλωνε Σύρια και εμφανιζόταν ως η άτυπη αρχηγός των 38, η ίδια δικηγόρος τους είχε ζητήσει να μη μιλήσουν σε άλλους δημοσιογράφους. 

Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ένας επαγγελματίας του προσφυγικού Facebook Twitter

Οταν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε ότι “θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες”, ξέσπασε εσωτερική κρίση και τα πράγματα άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά. Τότε, διακόπηκε η συνεργασία μεταξύ HumanRights 360 και κυρίας Κουνιάκη και στην συνέχεια η ΜΚΟ εξέδωσε ανακοίνωση περί εσφαλμένης πεποίθησης ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος.

Η στενή συνεργάτιδά του και συνιδρύτρια της Human Rights 360 Ελένη Τάκου (πρώην στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), παραιτήθηκε διαφωνώντας μαζί του. Παρόμοιες διαφωνίες εξέφρασαν και άλλοι εργαζόμενοι της ΜΚΟ. 

Κάποιοι από αυτούς κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ενεργοποίησε τους ελέγχους ως μέσο εκφοβισμού. Κυβερνητικό στέλεχος, από την άλλη, σχολίαζε ότι «μερικές ΜΚΟ θέλουν να βρίζουν την κυβέρνηση, να τη λένε χούντα και αυτή να τους δίνει εκατομμύρια χωρίς να τους ελέγχει κανείς».      

Απαντώντας στο άρθρο για το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα η Human Rights 360 αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για «πλήθος ανακριβών στοιχείων και ψευδών ισχυρισμών» οι οποίοι διαστρεβλώνουν τα πραγματικά στοιχεία που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα τους.

«Αναφέροντας μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα σε σχέση με όσα επικαλείται το άρθρο, η Human Rights 360, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, επιλέχθηκε από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό των EEA Grants, στις 19 Φεβρουαρίου 2019, να ενεργήσει ως Διαχειριστής Επιχορήγησης των προγραμμάτων "Τοπική ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας" και "Άσυλο και Μετανάστευση", για τη χρονική περίοδο 2019-2024. Η ανάληψη αυτού του ρόλου είναι για εμάς πολυσήμαντη, διότι αφενός μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την πολυετή τεχνογνωσία μας στο πεδίο και να εξελίξουμε συνεργασίες τόσο με δημόσιους φορείς όσο και με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (διεθνείς και μη), και αφετέρου δημιουργεί πολύτιμη εμπειρία στη διαχείριση χρηματοδοτήσεων, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της οργάνωσης». 

Ποιος είναι ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης και η Human Rights 360

Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ένας επαγγελματίας του προσφυγικού Facebook Twitter

Ας δούμε πώς παρουσιάζεται ο ίδιος. Στο site της Human Rights 360 αναδεικνύει την 20ετή εμπειρία του στην Κοινωνία των Πολιτών, αναφέροντας ότι έχει «κατανείμει και διαχειριστεί δωρεές ύψους 1.1 δισ. δολαρίων σε πάνω από 1.300 οργανώσεις σε 65 χώρες» και ότι «είναι γνωστός στον χώρο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, τόσο για τη διοικητική του δεινότητα όσο και για την ικανότητα εξεύρεσης πόρων».

Αναφέρει επίσης ότι στο παρελθόν έχει διατελέσει: «Γενικός Διευθυντής του SolidarityNow που ιδρύθηκε από το Open Society Foundations, Διευθυντής του EEA Norway Grants NGO Fund στην Ελλάδα μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Elpis SA, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Οικονομικός Σύμβουλος στη Merrill Lynch». 

Όσο για τη Human Rights 360, στο site της αναφέρει ότι υποστηρίζεται από ελληνικά και ξένα ιδρύματα, από μεγάλες οργανώσεις, εταιρείες, φορείς, ακόμα και πρεσβείες (ολλανδική). 

Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ένας επαγγελματίας του προσφυγικού Facebook Twitter

Η HumanRights 360 σε συνεργασία με τη ΣΟΛ Crowe, μια συμβουλευτική, λειτουργεί και ως διαχειριστής επιχορηγήσεων, όπως των προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας», «Άσυλο και Μετανάστευση», τα οποία για την περίοδο 2014-2021 διέθεσαν χρηματοδότηση 23 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση», ύψους 16,5 εκατομμυρίων, διατέθηκε «για να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, στην υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά». 

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, το 2015, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στον Χρήστο Ζαμπούνη, ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ως γενικός διευθυντής της Solidarity Now τότε, μιλούσε για τον «τζίρο της λαθρομετανάστευσης» που τον υπολόγιζε στα 1,6 δισεκατομμύρια. Πριν τη Solidarity Now ήταν εκτελεστικός διευθυντής στο Ίδρυμα Νιάρχου.

Το πολιτικό προφίλ και το κοινωνικό στάτους του Επαμεινώνδα Φαρμάκη δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα περίμενε κανείς, σύμφωνα με τα στερεότυπα για τους ακτιβιστές του προσφυγικού.

Άλλωστε ο Φαρμάκης δεν ασχολείται ως ακτιβιστής με το προσφυγικό, αλλά ως μάνατζερ με ιδιαίτερο ταλέντο στην εξεύρεση πόρων. Ο ίδιος κατάγεται από μια αστική και ιστορική οικογένεια με μεγάλη περιουσία και συντηρητικές πολιτικές καταβολές. Το όνομά του φιγουράριζε και στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ μαζί με εκείνο του πατέρα του, Νικόλαου Φαρμάκη. 

Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ένας επαγγελματίας του προσφυγικού Facebook Twitter

Ο πατέρας του ήταν γνωστός για τη σχέση του με το χουντικό καθεστώς αλλά και με τον βασιλιά, λόγω του οποίου, όπως λέγεται, δεν έγινε υπουργός του Παπαδόπουλου, παρά την καλή σχέση που είχαν. Ο Νικόλαος Φαρμάκης κατά την περίοδο της Κατοχής ήταν μέλος της φιλομοναρχικής και αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ» και μαζί με άλλους Χίτες λέγεται ότι συμμετείχε σε μια σύγκρουση που είχε γίνει στη Σόλωνος εναντίον κομμουνιστών.

«Είμαι από τους λίγους που είχα επιφυλάξεις για τον Φαρμάκη», έλεγε μετά τη δήλωσή του για τον Έβρο ένα από τα γνωστά στελέχη των ΜΚΟ για το προσφυγικό με δεσμούς στην αριστερά. «Πάντως, στη δουλειά που κάνει είναι πιθανόν ο καλύτερος. Στο να συγκεντρώνει πόρους και να βρίσκει δικτυώσεις». 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HumanRights360: Λάθος μας, δεν ήταν ελληνικό έδαφος η νησίδα στον Έβρο με τους 38 μετανάστες

Ελλάδα / HumanRights360: Λάθος μας, δεν ήταν ελληνικό έδαφος η νησίδα στον Έβρο με τους 38 μετανάστες

Οι αρχικοί ισχυρισμοί της ΜΚΟ που προκάλεσαν διεθνή δημοσιεύματα κατά της Ελλάδας, αναιρούνται πλήρως από την ίδια, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της LIFO και της Βασιλικής Σιούτη
LIFO NEWSROOM
Αποστολή στον Έβρο: «Δεν ξέρουμε, δεν θυμόμαστε»

Ρεπορτάζ: Βασιλική Σιούτη / Αποστολή στον Έβρο: «Δεν ξέρουμε, δεν θυμόμαστε»

Οι πρόσφυγες που είχαν καταγγείλει ότι ένα παιδί πέθανε στην αμμονησίδα δηλώνουν ότι δεν θυμούνται πού το έθαψαν. Έξω από τον οικίσκο όπου διαμένει η οικογένεια είδαμε τρία κορίτσια, όμοια με αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες. Ποιoς λέει αλήθεια και ποιος fake news;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

παπιγκο

Ρεπορτάζ / Μικρό Πάπιγκο: Μπορεί ένα περιβαλλοντικό έργο να βλάπτει το περιβάλλον;

Αυτό ισχυρίζονται οι κάτοικοι του Mικρού Παπίγκου που έχουν πάει στα δικαστήρια την Περιφέρεια Ηπείρου για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που σχεδιάζει να κατασκευάσει στον ιστορικό οικισμό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Ρεπορτάζ / Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η άφθονη, φθηνή και πράσινη ενέργεια, αλλά και ένα πακέτο επενδύσεων-μαμούθ, που αναμένεται να αγγίξει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ από το 2025 έως το 2050, είναι οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει τo Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τι είναι αυτό το σχέδιο και γιατί μας αφορά όλους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Λοξή Ματιά / Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Για τους ανήσυχους πατριώτες και ταγούς μιας Ευρώπης των εθνικών αξιών, η κρίση της «μέσης οικογένειας» συνδέεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις πολιτικές δικαιωμάτων ή την κουλτούρα του «γουοκισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
alimos

Ρεπορτάζ / ΣτΕ: Ξεκινά η μεγάλη μάχη για τα ύψη των κτιρίων

Δήμοι, πολίτες και οργανώσεις θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε κατασκευαστικές εταιρείες και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η επικείμενη κρίση του ΣτΕ θα είναι καθοριστική για το παρόν και το μέλλον του αστικού περιβάλλοντος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
δουκας ανδρουλακης

Οπτική Γωνία / Οι προκλήσεις και τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο είναι αρκετά. Θα καταφέρουν να αλλάξουν και να διορθώσουν ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και να μη χάσουν άλλη μια ευκαιρία;  
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ