«Καθένας από μας είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση»: Για τη ματαιότητα της (αυτο)βιογραφίας

«Καθένας από μας είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση»: Για την ματαιότητα της (αυτο)βιογραφίας Facebook Twitter
H Τζάνετ Μάλκολμ, που πέθανε τον Ιούνιο του 2021 σε ηλικία 86 ετών, αντιστεκόταν μια ζωή σθεναρά στην ίδια την ιδέα της βιογραφίας και, ακόμα περισσότερο, της αυτοβιογραφίας.
0

Η Τζάνετ Μάλκολμ υπήρξε μια πολύ σπουδαία συγγραφέας και μια πολύ σπουδαία δημοσιογράφος παρά τη διάσημη –ή μάλλον διαβόητη– εναρκτήρια φράση του βιβλίου της «Ο δημοσιογράφος και ο δολοφόνος» (The Journalist and the Murderer) που αρχικά είχε εμφανιστεί σε δύο μεγάλες συνέχειες το 1989 στο New Yorker, στην εκλεκτή συντακτική ιεραρχία του οποίου ανήκε, πριν εκδοθεί την επόμενη χρονιά: 

«Όποιος δημοσιογράφος δεν είναι τόσο ηλίθιος ή τόσο αυτάρεσκος ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω του, γνωρίζει ότι αυτό που κάνει είναι ηθικά επιλήψιμο. Εμφανίζεται ως πρόσωπο εμπιστοσύνης και τρέφεται από τη ματαιοδοξία, την άγνοια ή τη μοναξιά των ανθρώπων…». 

«Καθένας από μας είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. Όταν πεθάνουμε, τα είδη μας πεθαίνουν με εμάς. Κανένας σαν κι εμάς δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά. Οι ζωές των μεγάλων καλλιτεχνών και στοχαστών και πολιτικών είναι σαν τις ζωές των δεινοσαύρων ενώ οι ανώνυμες ζωές είναι σαν είδη σκαθαριών που χάνονται.

Παρότι, εκτός των άλλων, είχε γράψει εξαιρετικές μονογραφίες για προσωπικότητες όπως η Σίλβια Πλαθ, ο Τεντ Χιουζ και ο Τσέχοφ (στα ελληνικά έχει μεταφραστεί μόνο η μελέτη της για τη Γερτρούδη Στάιν και την Άλις Μπ. Τόκλας με τίτλο «Δύο ζωές: Γερτρούδη και Άλις»), η Τζάνετ Μάλκολμ, που πέθανε τον Ιούνιο του 2021 σε ηλικία 86 ετών, αντιστεκόταν μια ζωή σθεναρά στην ίδια την ιδέα της βιογραφίας και, ακόμα περισσότερο, της αυτοβιογραφίας.

Αντιστεκόταν, όπως είχε γράψει, στην «αλαζονική επιθυμία να επιβληθεί μια αφήγηση στα αδέσποτα κομμάτια και θρύψαλα μιας ζωής, που ξεβράζονται στις ακτές της βιογραφικής έρευνας». 

Still Pictures: On Photography and Memory
Still Pictures: On Photography and Memory

«Νιώθω τα χέρια μου δεμένα» έγραφε σ’ ένα δοκίμιό της που είχε δημοσιευτεί στο New York Review of Books το 2010 υπό τον τίτλο Σκέψεις περί της αυτοβιογραφίας μέσα από μια παρατημένη αυτοβιογραφία. «Δεν μπορώ να γράψω για τον εαυτό μου όπως για τους ανθρώπους που έγραφα ως δημοσιογράφος».

Τελικά όμως το έκανε, εν μέρει έστω, και το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία (μετά θάνατον) «απομνημονευμάτων» που έχουν εμφανιστεί ποτέ. Τίτλος της έκδοσης που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό: Still Pictures: On Photography and Memory («Ακίνητες εικόνες: Περί φωτογραφίας και μνήμης»). 

Το ερέθισμα της μνήμης και του γραπτού λόγου (της «αυτοβιογραφίας») είναι κάποιες παλιές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, από την εποχή ακόμα που ήταν παιδάκι στην Πράγα, που στην αρχή της είχαν φανεί σαν «όνειρα που τρεμοσβήνουν και χάνονται όταν ξυπνάμε», τελικά όμως εκείνες οι ξεθωριασμένες εικόνες άρχισαν να της μιλάνε.

«Η μνήμη απαγγέλλει μόνο κάποια από τα λόγια της – τα περισσότερα από αυτά που μας έχουν συμβεί μένουν λησμονημένα», γράφει. «Τα γεγονότα της ζωής μας είναι σαν τα αρνητικά των φωτογραφιών. Αυτά τα λίγα που εμφανίζονται τελικά και γίνονται φωτογραφίες αποτελούν αυτό που αποκαλούμε αναμνήσεις».

«Καθένας από μας είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση»: Για την ματαιότητα της (αυτο)βιογραφίας Facebook Twitter
Η Τζάνετ Μάλκολμ με τους γονείς της φεύγουν από την Πράγα το 1939, αφού δωροδόκησαν ναζιστές αξιωματούχους για βίζα εξόδου.

Η Τζάνετ Μάλκολμ ήταν πέντε χρονών μόλις το 1939, όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη μαζί με την (εβραϊκής καταγωγής) οικογένειά της και πολλές από τις αναμνήσεις φτάνουν τόσο παλιά, συχνά με πρωταγωνιστή τον (ψυχίατρο) πατέρα της.

«Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν ως προς την ψευδαίσθηση ανωτερότητας που τρέφουν τα παιδιά τους», γράφει. «Καθένας από μας είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. Όταν πεθάνουμε, τα είδη μας πεθαίνουν με εμάς. Κανένας σαν κι εμάς δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά. Οι ζωές των μεγάλων καλλιτεχνών και στοχαστών και πολιτικών είναι σαν τις ζωές των δεινοσαύρων ενώ οι ανώνυμες ζωές είναι σαν είδη σκαθαριών που χάνονται. Ο μπαμπάς μάλλον δεν θα έβρισκε κανένα ενδιαφέρον σ’ αυτή την ιδέα. Ακολουθούσε πάντα το δικό του μονοπάτι. Του άρεσε να ξεχωρίζει μικρά, ευάλωτα, λευκά αγριολούλουδα που εγώ ποτέ δεν θα πρόσεχα και που ποτέ δεν θα με πίεζε να προσέξω».

 
Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ