Έξι ελληνικά ερυθρά κρασιά για τον φετινό χειμώνα

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Έξι προτάσεις νόστιμων ερυθρών κρασιών από διαφορετικά οινοπέδια της χώρας που θα «ζεστάνουν» ψυχή και σώμα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ζούσαμε με την αγωνία των θερμοκρασιών του επερχόμενου χειμώνα, απόρροια της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας βιώναμε παρατεταμένη καλοκαιρία και η κατανάλωση λευκών και ροζέ κρασιών συνέχιζε να έχει την πρωτοκαθεδρία, αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.

Ανεξάρτητα από τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις καιρικές εξελίξεις, η κατανάλωση ερυθρών κρασιών έχει άλλη βαρύτητα στις γαστρονομικές απολαύσεις. Για τον λόγο αυτό, προτρέπουμε να δοκιμάσετε έξι προτάσεις από διαφορετικά οινοπέδια της χώρας. Νόστιμα ερυθρά, για να «ζεστάνουν» ψυχή και σώμα.

ΛΗΝΟΣ

Σητεία-Λασίθι, Κρήτη 
Οινοποιείο Μονής Τοπλού / Λιάτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η επιγραφή στον μοναστηριακό ληνό, χτισμένο το 1709 από τον ηγούμενο Καλλίνικο, αποτελεί μαρτυρία ότι στα κτήματα της ιεράς μονής καλλιεργούνταν η γηγενής ποικιλία Λιάτικο. Αυτός ο ξακουστός μοναστηριακός οίνος συνεχίζει να παράγεται με την ίδια ευλάβεια μέχρι σήμερα, με την καθοδήγηση του ηγούμενου Φιλόθεου Σπανουδάκη. Γεγονός είναι, άλλωστε, ότι στο πέρασμα των αιώνων τα μοναστήρια στην κεντρική και νότια Ευρώπη (ανεξαρτήτως δόγματος) συνέβαλαν σημαντικά στη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού.

Βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της μονής με έμφαση στα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Ανοιχτόχρωμο, με κυρίαρχα αρώματα ροδιού, βύσσινου και νύξεις δέρματος. Ελαφρύ σώμα με λεπτές τανίνες και νόστιμη επίγευση βύσσινου.

ΑΤΙ

Νάουσα-Ημαθία, Μακεδονία
Κρασιά Αργυράκης / Ξινόμαυρο / 2018

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η ζώνη της Νάουσας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1971) είναι συνυφασμένη με την παραγωγή της πολυδύναμης ποικιλίας Ξινόμαυρο. Τα αμπέλια εκτείνονται στις πλαγιές του Βερμίου, με μεγάλη ποικιλομορφία υψομέτρων και εδαφών, ενώ την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το διαφορετικό στυλ κρασιών που ακολουθούν οι οινοποιοί της περιοχής. Το νεοεμφανιζόμενο στο αθηναϊκό κοινό Άτι προέρχεται από επιλεγμένο αμπελώνα, με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στα 800 κιλά/στρέμμα, ύστερα από αυστηρή επιλογή των σταφυλιών. Μια σύγχρονη προσέγγιση του Ξινόμαυρου, χωρίς να χάνει η ποικιλία την τυπικότητά της. Η 12μηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια χρήσης έχουν ως αποτέλεσμα ένα πλούσιο και καλά δομημένο ερυθρό με αισθητή οξύτητα, απαλές τανίνες και πικάντικη επίγευση.

ΛΗΜΝΙΟ ANATOLIKOS

Άβδηρα-Ξάνθη, Θράκη 
Ανατολικοί Αμπελώνες / Λημνιό / 2019

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Λημνιό είναι η παλαιότερη ερυθρή καταγεγραμμένη ποικιλία στον κόσμο. Όπως μαρτυρά το όνομά της, προέρχεται από τη Λήμνο, το νησί – λέγεται ότι με ερυθρό κρασί Λήμνου μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο ο πολυμήχανος Οδυσσέας, όμως στις μέρες μας η ποικιλία συναντάται περισσότερο στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Τα βιολογικά κρασιά των Ανατολικών Αμπελώνων είναι συνδυασμός της απόλυτης έκφρασης του οινικού οράματος των αδελφών Νικολαΐδη και του terroir (πρόκειται για τον βορειότερο παραθαλάσσιο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας), βάζοντας τον πήχη στη Θράκη πολύ ψηλά. Το ήπιας οινοποίησης Λημνιό τους έχει αρωματική πολυπλοκότητα κόκκινων και μαύρων φρούτων με νύξεις δέρματος και μπαχαρικών, οξύτητα και τανίνες σε ισορροπία, επίγευση με ένταση και διάρκεια.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ A-GRAFO

Κανάλια-Καρδίτσα, Θεσσαλία   
Οργανικοί Αμπελώνες Κοντοζήση / Λημνιώνα / 2020
Προϊόν φυσικής οινοποίησης, χωρίς προσθήκη θειωδών

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η αρχαία θεσσαλική ποικιλία Λημνιώνα, μετά τις πολυετείς και επίπονες προσπάθειες αναβίωσης του Χρήστου Ζαφειράκη από τον Τύρναβο, εξελλίσεται και στους ανατολικούς πρόποδες των Αγράφων από τον επίμονο αμπελουργό/οινοποιό Ανδρέα Κοντοζήση. Στο ιδιόκτητο ενιαίο αμπελοτεμάχιο ακολουθεί βιολογική καλλιέργεια με εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση (350 κιλά/στρέμμα). Η οινοποίηση γίνεται χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς χρήση βαρελιού, προκειμένου να αποδοθεί η αρχέτυπη έκφραση της ποικιλίας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό! Αριστοκρατική μύτη με κυρίαρχα το δαμάσκηνο, το βύσσινο και τις ανθικές νότες. Μέτριο σώμα, μαλακές τανίνες, κοφτερή οξύτητα και φίνα επίγευση.

ΦΕΛΛΟΗ

Άνω Διακοπτό-Αχαΐα, Πελοπόννησος 
Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαυροδάφνη - Μαύρο Καλαβρυτινό - Αγιωργίτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπορεί να ακούγεται μεροληψία, όμως κάθε φορά που δοκιμάζεται η Φελλόη αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Πρόκειται για γαστρονομικό ερυθρό περιορισμένης κυκλοφορίας (750 φιάλες συνολικά, από τις οποίες οι 400 προορίζονται για τη Γαλλία) από την αρχαία Φελλόη, τη σημερινή Σελιάνα, οικισμό που ο Παυσανίας στα «Πελοποννησιακά Περιηγητικά» χαρακτήριζε «επιτήδειο εις την φύτευσιν της αμπέλου». Στη θέση Μετόχι της ιεράς βυζαντινής μονής του 16ου αιώνα οι ακτήμονες του χωριού καλλιεργούσαν τους αμπελώνες της μονής, αποδίδοντας αναλογικά κάποια σταφύλια στους μοναχούς. Όλα τα σταφύλια (single vineyard 3 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας) τρυγούνται μαζί και συνοινοποιούνται. Αρωματικό προφίλ λεπτών ανθέων, ξηρών αρωματικών βοτάνων, φρούτων του δάσους και μενθόλης. Βελούδινο στο στόμα, με δαντελένιες τανίνες και μακρά επίγευση.

DEUX COLLINES

Τεγέα-Αρκαδία, Πελοπόννησος
Κτήμα Τσέλεπου / Cabernet Sauvignon - Merlot - Κολλινιάτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στα χνάρια του «μπορντολέζικου» Δίλοφου, ο σπουδαίος οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος προσθέτει την αρκαδική ποικιλία Κολλινιάτικο με αποτέλεσμα ένα ερυθρό γαλλικής φινέτσας με ελληνικές νότες. Η παρουσία του Κολλινιάτικου στο χαρμάνι δίνει απαλότητα και φρούτο στο κρασί. Και οι τρεις ποικιλίες προέρχονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα που καλλιεργείται βιολογικά. Αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων με μια διακριτική αίσθηση βανίλιας από το βαρέλι. Διαθέτει στρογγυλή και γοητευτικά φρουτώδη γεύση με νόστιμη επίγευση. Ερυθρό που μπορείτε εύκολα να απολαύσετε με ένα πλατό τυριών.

Σημαντικό είναι να γίνει συνείδηση ότι η λελογισμένη κατανάλωση κρασιού δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πρόκειται για διατροφικό αγαθό, αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας πολλών λαών, κυρίως της Μεσογείου. Το τονίζουμε διότι, όπως γράψαμε το καλοκαίρι του ’21, έχει ξεκινήσει ένα νέο «κυνήγι μαγισσών» που περιλαμβάνει και το κρασί. Άραγε όσοι το στοχοποιούν έχουν διαβάσει τι συστατικά περιλαμβάνουν τα αναψυκτικά ή τα περισσότερα συσκευασμένα σνακ;

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ