Τι είναι η soft boy aesthetic και γιατί εγείρει συζητήσεις περί υφαρπαγής συναίνεσης στο σεξ;

Τι είναι η soft boy aesthetic και γιατί εγείρει συζητήσεις περί υφαρπαγής συναίνεσης στο σεξ; Facebook Twitter
Κριτική έχει ασκηθεί και σε επίπεδο διάσημων soft boys, με κορυφαία την περίπτωση του Χάρι Στάιλς, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για στεγνό queerbaiting μέσω της τάσης.
0

— Τι είναι η soft boy aesthetic που πλέον όλο και συχνότερα τρεντάρει στο TikTok;
Πριν απαντήσουμε σε αυτό, θα πρέπει πρώτα να δούμε τι εννοούμε με τον όρο «soft boy». Ο όρος καλείται να περιγράψει μη συμβατικές αρρενωπότητες, αγόρια (και άνδρες) που δεν ασπάζονται την Α-male φιλοσοφία, έχουν καλή σχέση με τον συναισθηματικό τους κόσμο και τη θηλυκή τους πλευρά, ενώ πολύ συχνά (λένε ότι) είναι φεμινιστές.

— Τι πρόβλημα υπάρχει με αυτό;
Μέχρι εδώ κανένα. Για να φτάσουμε και στον όρο soft boy aesthetic που τελευταία ανεβαίνει στα social media, θα αναφέρουμε ότι η αισθητική ενός «τρυφερού αγοριού» εμπνέεται από διασημότητες όπως ο Τιμοτέ Σαλαμέ, ο Χάρι Στάιλς, ο Πολ Ραντ, ο Έβαν Πίτερς, που αποδεδειγμένα εισηγούνται ένα διαφορετικό στυλ, με έντονα θηλυκές επιρροές (κοσμήματα, καθόλου macho στιλιστικές αναφορές, παστέλ χρώματα, βαμμένα νύχια, ιδιαίτερο styling στα μαλλιά και έμφαση στα αξεσουάρ).

Στον κόσμο της μόδας, η τάση άρχισε να παρατηρείται από το 2019 και ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν από το 2021 και μετά. Από τον οίκο Celine μέχρι τον οίκο Dior και τον Gucci, προσωπικότητες σχεδιαστών όπως οι Kim Jones και Alessandro Michele φρόντισαν οι ανδρικές συλλογές τους να «εξυπηρετούν» αυτή τη νέα αναδυόμενη ανάγκη για πιο ήπιες, όχι τόσο υπερτονισμένα αρρενωπές επιλογές. Στη βιομηχανία του θεάματος τα soft boys αντιμετωπίστηκαν με ενθουσιασμό (τα αγόρια της k-pop και των k-dramas οφείλουν ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας σε αυτή τη soft πλευρά).

Όλο το παραπάνω, που το βλέπουμε στο TikTok στα hashtag #softies #softboys #softboyaesthetic, δηλαδή νεαρά αγόρια με συγκεκριμένη στυλιστική πρόταση (παντελόνια, κολιέ για τον λαιμό και παπούτσια) είναι η προέκταση μίας τάσης που δεν περιορίζεται στο στυλ, αλλά επεκτείνεται και σε ένα σύνολο συμπεριφορών που διαφοροποιεί τους softies από τις συμβατικές αρρενωπότητες.

Εκείνο που φαίνεται να κρατά σε μία επιφυλακή τον σύγχρονο φεμινισμό είναι η οικειοποίηση θηλυκών και queer στοιχείων αποκλειστικά ως δόλωμα, η προσπάθεια χειραγώγησης νεαρών γυναικών και η βιτρίνα του ακίνδυνου συμμάχου που πρακτικά εκβιάζει συναισθήματα, καταστάσεις, ακόμα και σχέσεις.

— Δηλαδή;
Πολύ συχνά τα soft boys –εκτός από καλοντυμένα– έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, δεν αποδέχονται τα έμφυλα στερεότυπα πουθενά τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή τους και είναι παρήγορα, ευγενικά και εξυπηρετικά. Επίσης, δηλώνουν αν όχι φεμινιστές, τουλάχιστον εχθροί της τοξικής αρρενωπότητας, δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από τα «κοριτσίστικα» ενδιαφέροντα και τις όχι απολύτως ανδρικές συνήθειες, ενώ πολλά από αυτά γνωρίζουν αρκετά καλά την ορολογία της πολιτικής ορθότητας και κινούνται με άνεση μεταξύ της straight φύσης τους και της queer πλευράς τους. Δεν διστάζουν να κλάψουν, να παραπονεθούν, να μιλήσουν για τα προβλήματα που η πατριαρχία τους φόρτωσε, απαιτώντας από αυτούς να είναι αρχηγοί, σκληροί, ηγέτες.

Το δύσκολο εδώ είναι να εντοπιστεί ένα πραγματικό, καλοπροαίρετο soft boy από ένα f@ck boy που έχει μεταμφιεστεί σε τέτοιο. Και οι δύο κατηγορίες γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τις παραδοσιακές αγκυλώσεις της τοξικής αρρενωπότητας, δεν θα διστάσουν να στραφούν εναντίον της, να κρίνουν τους μισογύνηδες και τη ρητορική τους, να διαφημίσουν πόσο σύμμαχοι και αλληλέγγυοι είναι.

— Ε, μα, για όνομα, κι αυτό μας πειράζει;
Δεν μας πειράζει ούτε το ιδιαίτερο στυλ ούτε οι ρομαντικοί άνθρωποι και ούτε βεβαίως οι πραγματικά καλές προθέσεις. Εκείνο που φαίνεται να κρατά σε μία επιφυλακή τον σύγχρονο φεμινισμό είναι η οικειοποίηση θηλυκών και queer στοιχείων αποκλειστικά ως δόλωμα, η προσπάθεια χειραγώγησης νεαρών γυναικών και η βιτρίνα του ακίνδυνου συμμάχου που πρακτικά εκβιάζει συναισθήματα, καταστάσεις, ακόμα και σχέσεις. Κριτική έχει ασκηθεί και σε επίπεδο διάσημων soft boys, με κορυφαία την περίπτωση του Χάρι Στάιλς, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για στεγνό queerbaiting μέσω της τάσης.

— Λέμε ότι τα πραγματικά soft boys είναι λιγότερα απ’ όσα φαίνονται;
Λέμε ότι επειδή το τελευταίο διάστημα η τοξική αρρενωπότητα βρίσκεται στο στόχαστρο (γυναικοκτονίες, αλλεπάλληλα περιστατικά ενδο-οικογενειακής και συντροφικής βίας, βιασμοί, παρενοχλητικές συμπεριφορές κ.λπ), έχει αναδιπλωθεί και ανακαλύπτει νέα πεδία δράσης με προβιά. Για να το πούμε απλά: σε καιρούς που οι θηλυκότητες είναι πολύ πιο υποψιασμένες από παλαιότερα, είναι πιο εύκολο να υποκριθείς τον φεμινιστή και να περάσεις καλά –να καμουφλάρεις την επιθετική συμπεριφορά σου, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιο@ και να αποσπάσεις απείρως πιο εύκολα συναίνεση για σεξ– από το να ακολουθήσεις τον παλιό, γνωστό, επίφοβο δρόμο που μπορεί να επιφυλάσσει από απλή απόρριψη μέχρι εξαιρετικά σύνθετα προβλήματα με τον Νόμο.  

Στο εξωτερικό, σε Πανεπιστήμια και εφαρμογές γνωριμιών, τα soft boys είναι φαινόμενο προς παρατήρηση, κυρίως, γιατί μπορεί να εκφράζουν μία νέα, εξαιρετικά κεκαλυμμένη και αμπαλαρισμένη με φεμινιστικό μανδύα, πλευρά του μισογυνισμού.

— Μισό λεπτό: γιατί είναι κακό ένα τόσο ευγενικό αγόρι να θέλει να κάνει σεξ; Μήπως το παρατραβάνε και οι φεμινίστριες;
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο συναινετικό σεξ μεταξύ ενηλίκων και ειδικά αυτό το ζήτημα το έχει λύσει ο φεμινισμός πολλά χρόνια πριν. Υπάρχει, όμως, μεγάλο πρόβλημα με τις χειριστικές συμπεριφορές που ενσωματώνουν φεμινιστική ατζέντα και ρητορική για να προσεγγίσουν γυναίκες. Υπάρχει πρόβλημα, όταν κάποια «συνομιλεί» με τη «βιτρίνα» ενός φαινομενικά ακίνδυνου, φεμινιστή συμμάχου, ενώ πρακτικά συναλλάσσεται με κάποιον που αποσπά συναίνεση, έχοντας πρώτα απαλείψει τις αντιστάσεις που θα υπήρχαν απέναντι στη συμπεριφορά μίας τοξικής αρρενωπότητας.

— Έχουν πολιτικό ή κομματικό πρόσημο τα soft boys;
Επειδή το μεγαλύτερο κομμάτι της πατριαρχικής διοίκησης εμφορείται από alt right ιδεολογίες, συνήθως υιοθετούν αριστερόστροφη ρητορική, χωρίς φυσικά ούτε να την ασπάζονται ούτε να μπορούν να την εκπροσωπήσουν.

— Συγγνώμη, αλλά για την Ελλάδα μιλάμε, πόσα soft boys να έχουμε;
Για την ώρα όχι πολλά. Ωστόσο, μία παρατηρητική ματιά τόσο στα social media όσο και στις real life αλληλεπιδράσεις θα εντοπίσει την παραδοξότητα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχει ακόμα η έννοια του movie star;

Οθόνες / Υπάρχει ακόμα η έννοια του movie star;

Με αφορμή τις ήπια αφοριστικές δηλώσεις του Κουέντιν Ταραντίνο και τον επαναπροσδιορισμό ταπεινότητας της Τζένιφερ Λόρενς, η βιομηχανία ψάχνει πάντα ελκυστικά πρόσωπα για να ταΐσει τις πανάκριβες συνταγές της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ