Δεν ξέρω αν είχαν ακριβώς αυτό στο μυαλό τους οι άνθρωποι που διοργάνωσαν το χθεσινό γαστρονομικό event στο city resort Hyatt Regency Thessaloniki, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια γιορτή ανέλπιστη που ξέφευγε από τους χαρακτηρισμούς που τη διαφήμιζαν («brunch σε τσουκάλια»). Το τετράωρο (και ιδιαιτέρως πλούσιο) γεύμα που διοργάνωσε το Hyatt Regency Thessaloniki σε συνεργασία με το εστιατόριο Estrella είχε τα βασικά συστατικά της αρχέγονης γιορτής: το καλό φαγητό, αποτέλεσμα της σύμπραξης του executive chef του ξενοδοχείου, Απόστολου Αλτάνη, με την ομάδα των νομάδων μαγείρων Nomade et Sauvage και του Estrella, και τη μουσική των Banda Entopica που έδωσε στο event διονυσιακό χαρακτήρα και το μετέτρεψε σε ένα απρόσμενο πανηγύρι.
Οι Nomade et Sauvage και η μαγειρική τους σε ανοιχτές φωτιές εξελίσσονται σταθερά και αυτήν τη στιγμή αποτελούν μία από τις πιο δυνατές γαστρονομικές προτάσεις στην Ελλάδα. «Η κουζίνα της μνήμης που ποντάρει σε παραδοσιακές γεύσεις και στις διαλεχτές πρώτες ύλες κάθε τόπου» και μαγειρεύεται όπως παλιά, σε γάστρες, τσουκάλια και νταβάδες πάνω σε αυτοσχέδιους φούρνους είναι ένα concept που απογειώνει τη μαγειρική τους.
Το μενού τους είχε ένα κορυφαίο πιάτο, το καπνιστό χοιρινό με σελινόριζα και μήλα, ένα απίθανα μαγειρεμένο χοιρινό που είχε καπνιστεί πάνω στη φωτιά, με μήλα ψητά και πουρέ σελινόριζας, το εξαιρετικό σιτάρι με μοσχαράκι στον νταβά, το μπριάμ με λαχανικά και φρούτα εποχής και λουκάνικα βουβαλίσια και ένα απίθανο αντικριστό αρνί με χόρτα φρικασέ, που ταίριαξε στην «ανοιξιάτικη» ημέρα.
Δεν είναι μόνο το γευστικό αποτέλεσμα που είναι εξαιρετικό, με τα κρέατα και τα λαχανικά να σιγομαγειρεύονται για ώρες, τα καπνίσματα που δίνουν γευστική ένταση και τα καρυκεύματα από βότανα και χόρτα εποχής, είναι και η διαδικασία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου που κάνει το μαγείρεμά τους συναρπαστικό. Γιατί μνήμη δεν είναι μόνο ένα πιάτο από μοσχαράκι με σιτάρι στον νταβά που θα φτάσει μπροστά σου, είναι και ο νταβάς που σιγοβράζει πάνω στο τρίποδο, η κάπνα της φωτιάς, οι μυρωδιές που απλώνονται στον περίγυρο, το σερβίρισμα σε μεταλλικά πιάτα που γίνεται από τον ίδιο τον μάγειρα. Η διαδικασία είναι πολύ σημαντικό μέρος του συνολικού αποτελέσματος και σε αυτό συνεισφέρουν ακόμα και οι παρουσίες τους, γιατί είναι πολύ συμπαθητικοί και επικοινωνιακοί τύποι, κι ας μη λένε πολλά λόγια.
Το μενού τους είχε ένα κορυφαίο πιάτο, το καπνιστό χοιρινό με σελινόριζα και μήλα, ένα απίθανα μαγειρεμένο χοιρινό που είχε καπνιστεί πάνω στη φωτιά, με μήλα ψητά και πουρέ σελινόριζας, το εξαιρετικό σιτάρι με μοσχαράκι στον νταβά, το μπριάμ με λαχανικά και φρούτα εποχής και λουκάνικα βουβαλίσια και ένα απίθανο αντικριστό αρνί με χόρτα φρικασέ, που ταίριαξε στην «ανοιξιάτικη» ημέρα. Την ποικιλία των πιάτων συμπλήρωναν τα παντζάρια στη θράκα με εσπεριδοειδή και γαλοτύρι, οι λαχανοντολμάδες με μανιτάρια, τα παραπούλια που είχαν ψηθεί στο μαντέμι με λαδολέμονο και ταχίνι και η ρεβιθάδα στη γάστρα με παστουρμά. Τα πιάτα ολόκληρου του μενού ήταν τόσο πολλά που ήταν αδύνατο να τα δοκιμάσεις όλα – μόνο των Nomade et Sauvage ήταν έντεκα, συν επτά από τα κλασικά πιάτα του Estrella, μαζί με ένα σωρό πιάτα από την κουζίνα του Hyatt. Η παραδοσιακή γαλατόπιτα του Estrella με τη χειροποίητη ζύμη κρουασάν ήταν ένα ιδανικό επιδόρπιο.
Στην επιτυχία του event συνέβαλαν πολύ ο καιρός και το υπέροχο περιβάλλον του city resort που επέτρεψαν το ανοιχτό μαγείρεμα και το γεύμα στον εξωτερικό χώρο αλλά και στην ορχήστρα να παίξει τα παραδοσιακά κομμάτια της Βόρειας Ελλάδας, ξεσηκώνοντας τον κόσμο.
Ήταν μια πολύ πετυχημένη διοργάνωση από κάθε άποψη. Το πρώτο event του Hyatt και του Estrella έγινε sold out, έδωσε σε ανθρώπους χαρά και έκανε το επόμενό τους στις 19 Μαρτίου, που θα έχει αγγλικό άρωμα και συνεργασίες, να είναι ήδη περιζήτητο.