Τι σημαίνει η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για τη Δύση, τη Ρωσία και την Ελλάδα

Τι σημαίνει η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για τη Δύση, τη Ρωσία και την Ελλάδα Facebook Twitter
Το μόνο βέβαιον είναι πως η συμμαχία, που ιδρύθηκε το 1949 θα γίνει μεγαλύτερη και ισχυρότερη με την ένταξη της Φινλανδίας. Φωτ.: EPA
0

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η αμυντική συμμαχία αυξάνεται σε 31 μέλη.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την ίδια τη Βορειοατατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ και ποια αντίδραση μπορεί να αναμένεται από τη Ρωσία. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σημασία της διεύρυνσης για την Ελλάδα. 

Το μόνο βέβαιο είναι πως η συμμαχία, που ιδρύθηκε το 1949 θα γίνει μεγαλύτερη και ισχυρότερη με την ένταξη της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας είναι μια ιστορική προσθήκη στο ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για μια χώρα που για δεκαετίες αντικατόπτριζε τη στρατιωτική ουδετερότητα.

«Η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί επιτυχία για τη Συμμαχία, που συνεχίζει τη στρατηγική της διεύρυνσης. Πλέον, πολύ μεγάλη σημασία έχει τι είδους όπλα θα φιλοξενήσει η Φινλανδία στην επικράτειά της, και αν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ακόμα και για πυρηνικά» αναφέρει στην LiFO o ειδικός σε θέματα ΜΜΕ και λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Τζογόπουλος.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), η Φινλανδία είναι ήδη μία από τις χώρες που επενδύουν το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους στην άμυνα κάθε χρόνο. Το μέγεθος των φινλανδικών ενόπλων δυνάμεων δίνεται από το IISS ως 19.000 στρατιώτες, συν περίπου 238.000 έφεδροι.

Για την προστασία των χερσαίων συνόρων, η Φινλανδία διαθέτει, μεταξύ άλλων, περίπου 100 κύρια άρματα μάχης Leopard 2A6 και εκατοντάδες πυροβόλα.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επηρεάζει και τη Ρωσία. Ο Πούτιν έχει δηλώσει από το 2016 ότι αν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα αντιδράσει.

Ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Η αντίδραση της Ρωσίας

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επηρεάζει και τη Ρωσία. Καταρχάς ο Πούτιν έχει δηλώσει από το 2016 ότι αν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα αντιδράσει

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι θα αναγκαστεί να λάβει «αντίμετρα» για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας ως απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την κίνηση του Ελσίνκι να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία «καταπάτηση» της ασφάλειας της Ρωσίας και δήλωσε ότι η δομή του ΝΑΤΟ είναι εχθρική προς τη Ρωσία.

«Όσον αφορά τη Ρωσία, το πρόβλημα που της δημιουργείται είναι τόσο πολιτικό όσο και στρατιωτικό, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια απομόνωσής της από τη Δύση, στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Βαλτική και τον Αρκτικό Ωκεανό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, επίσης, ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στις διεθνείς σχέσεις το τέλος της ουδετερότητας της Φινλανδίας. Το 2025 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη Διάσκεψη του Ελσίνκι. Πλέον, θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη χώρα για τη διοργάνωση τέτοιων διασκέψεων κεφαλαιώδους σημασίας» σχολιάζει σχετικά ο Γιώργος Τζογόπουλος.

Πώς μπορεί όμως να αντιδράσει η Ρωσία επί του πρακτέου;

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν πως σε πρώτη φάση η Ρωσία μπορεί, για παράδειγμα, να εξαπολύσει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον στόχων στη Φινλανδία ή να προσπαθήσει να τρομοκρατήσει τον φινλανδικό πληθυσμό με αυξημένες δραστηριότητες της πολεμικής αεροπορίας.

Ένα άλλο περίπλοκο θέμα σχετικά με τη ρωσική αντίδραση είναι τα «ρωσικά εδάφη» σε φινλανδικές περιοχές ως αποκύημα του σοβιετο-φινλανδικού πολέμου του 1939. Πριν από σχεδόν έναν αιώνα και λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η Ρωσία, στο τέλος εκείνου του πολέμου, κατέλαβε την ιστορική περιοχή της Καρελίας στα ανατολικά σύνορα, καθώς και τις περιοχές των Σάλα και Πέτσαμο στον βορρά.

Πέτσαμο, Σάλα και Καρελία λοιπόν είναι οι τρεις περιοχές της Φινλανδίας που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από τη Μόσχα με βάση το μοντέλο της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Δηλαδή να επικαλεστούν «ιστορικές διεκδικήσεις». Ήδη μάλιστα κυκλοφορεί εδώ και έναν χρόνο σχετικός χάρτης στο διαδίκτυο.

Πλην όμως με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εάν η Φινλανδία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, δεχθεί επίθεση από τη γείτονά της, θα θεωρηθεί με βάση το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επίθεση σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και κάθε σύμμαχος θα κληθεί να παράσχει την υποστήριξή του.

Κάτι τέτοιο όπως είναι αντιληπτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, με όλα τα δεινά.

Τι μπορεί να σηματοδοτήσει για την Ελλάδα

Όσον αφορά το τι σημαίνει για την Ελλάδα η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γιώργος Τζογόπουλος τονίζει στη LiFO πως χρειάζεται προσεκτική μελέτη του τι μπορεί να σηματοδοτήσει για τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας.

«Ενδεχόμενη αύξηση της έντασης στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας μπορεί να είναι πρόκληση και ευκαιρία. Μέχρι στιγμής, και παρά το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ελληνική πλευρά δεν έχει καταφέρει να πείσει το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει την ουδέτερη –αν όχι φιλοτουρκική του στάση– στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λύση δεν είναι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας

Ακροβατώντας / Λύση δεν είναι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας

Όλες οι απώλειες εδώ και χρόνια είναι προς τα δεξιά κι αυτό δεν αλλάζει, παρά τις προσπάθειες επαναπατρισμού ψηφοφόρων με την υιοθέτηση, έστω εν μέρει, της ατζέντας της ακροδεξιάς. Το αντίθετο συμβαίνει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Ρεπορτάζ / Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Το 70% δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές πλάτους. Κάποια κρύβουν παγίδες, συνήθως τρύπες ή πλάκες που έχουν αποκολληθεί. Άλλα είναι στενά και γεμάτα εμπόδια. Ποια είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων της πόλης και τι κάνει ο δήμος για να προστατεύσει το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης των πεζών στην Αθήνα; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Πώς φτάσαμε στην απόφαση για προανακριτική επιτροπή και οι παλινωδίες των κομμάτων

Βασιλική Σιούτη / Tέμπη: Πώς φτάσαμε στην απόφαση για προανακριτική επιτροπή και οι παλινωδίες των κομμάτων

Τις επόμενες μέρες ξεκινά στη Βουλή η προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για την αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Ρεπορτάζ / Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Οι ειδικοί της σεισμολογίας είναι «κουμπωμένοι», βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια. Πάντως, η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου χαρακτηρίζεται σπάνιο φαινόμενο για τη σεισμολογία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Media / «Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του «Atlantic» Ντέρεκ Τόμσον εξηγεί γιατί ζούμε σε έναν «αντικοινωνικό αιώνα» και μιλά για την εκλογή Τραμπ και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στις μέρες μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ