Η άνοδος της ασημαντότητας

ΕΠΕΞ Η άνοδος της ασημαντότητας Facebook Twitter
Ο πήχης έχει τοποθετηθεί εξαιρετικά χαμηλά σε ό,τι αφορά την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, όπου κυριαρχούν τα ασήμαντα και δεύτερα και αγνοούνται επιδεικτικά, λες και δεν υπάρχουν, τα ζητήματα που αφορούν την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

«Κάθε κοινωνία δημιουργεί τον δικό της κόσμο, δημιουργώντας παράλληλα τις δικές της ιδιαίτερες σημασίες που έχουν να κάνουν με τις παραστάσεις γύρω μας, με το τι είναι καλό να γίνει ή τι όχι, δηλαδή με τον σκοπό και με τα συναισθήματα. Μια κοινωνία μπορεί να φαντάζεται τον εαυτό της ως περιούσιο λαό, ως Έλληνες σε αντίθεση με τους Βαρβάρους ή ως τους υπηκόους του Βασιλιά της Αγγλίας».

— Κορνήλιος Καστοριάδης*

ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΓΡΑΦΕ ΑΥΤΑ, σε μια εποχή όχι ιδιαίτερα μακρινή από τη δική μας, αναφερόταν σε ένα μοντέλο κοινωνίας κυρίαρχο από τότε, του οποίου τη συνέχεια και ίσως την κατάληξή του βιώνουμε στις ημέρες μας. Με δυο λόγια, αυτό που συνέβαινε τότε ο ίδιος ο Καστοριάδης το συνόψισε με τον πιο εύγλωττο τρόπο: «Δεν κερδίζεις γιατί αξίζεις, παρά αξίζεις επειδή κερδίζεις». Αυτό το αξιακό σύστημα με το οποίο πορεύεται η κοινωνία, που η αλήθεια είναι ότι δεν περιορίζεται στη χώρα μας και δεν γνωρίζει σύνορα, υπάρχει και σήμερα με ακόμα πιο αρνητικό τρόπο, αφού διαχέεται σε πια όλα τα επίπεδα. Και κανένα στοιχείο, καμία ένδειξη, ούτε ένα μικρό μακρινό φως δεν μας δείχνει ότι κάτι διαφορετικό θα συμβεί, όχι τα επόμενα χρόνια αλλά έστω σε μερικές δεκαετίες, αν και είναι επίσης αλήθεια ότι ποτέ κανένας δεν προέβλεψε το μέλλον με ακρίβεια, ιδιαίτερα το μέλλον των κοινωνιών που βρίσκονται σε σχεδόν απόλυτη και καθολική παρακμή.

Το ασήμαντο έχει κερδίσει τις πρώτες θέσεις στην αξιολόγηση, το σημαντικό, με τη βοήθεια αναξιόπιστων και κυρίως εξαρτημένων από ποικίλα συμφέροντα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει χαθεί.

Ας περιοριστούμε στον δικό μας κόσμο, αυτόν που έχει δημιουργήσει η δική μας κοινωνία και οποίος στο παρελθόν σχεδόν πάντα έβρισκε τρόπους να μην εκτίθεται όταν χρειαζόταν, συχνά κρατούσε κάποια από τα προσχήματα που αιτιολογούσαν τη συνέχεια της ύπαρξής του, τα λίγα φωτεινά παραδείγματα τού έδιναν άλλοθι για να συνεχίσει, πολλές φορές αυτός ο κόσμος εφεύρισκε δικαιολογίες, ανακάλυπτε εντελώς αδύναμα, αλλά αρκετά πειστικά για τους πολλούς επιχειρήματα, πορευόταν με πολλά ψέματα και πολύ λίγες αλήθειες, όμως με έναν τρόπο τα κατάφερνε. Άλλωστε, κοίταζε και δίπλα του αλλά και πιο μακριά, οι κοινωνίες οι άλλες δεν διέφεραν θεαματικά, δεν είχαν δημιουργήσει έναν εντυπωσιακά καλύτερο κόσμο, έμοιαζαν από πολλές απόψεις με τη δική μας. Και έτσι εφησυχάζαμε, όλα είχαν μια κανονικότητα.

Όμως υπάρχουν φορές και περίοδοι σαν κι αυτή που διανύουμε που η χώρα, οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, η κοινωνία εκτίθενται, απογυμνώνονται, πέφτει το πέπλο που τα καλύπτει όλα, ο ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση μικρών και μεγάλων εξουσιών αποκαλύπτει όλα όσα κρύβαμε καλά κάτω από το χαλί, γιατί δεν θέλουμε να τα δούμε, γι’ αυτό υιοθετούμε τη συμπεριφορά της στρουθοκαμήλου. Τα σύγχρονα διακυβεύματα όμως, συνέχεια εκείνων που περιγράφει ο Καστοριάδης, είναι περισσότερο από εμφανές πως εμπεριέχουν πολύ περισσότερες ασημαντότητες από εκείνες που προηγήθηκαν τα χρόνια που πέρασαν. Και αυτές δεν αφορούν κάποια υπαρξιακά ζητήματα που συνδέονται με φιλοσοφικές ανησυχίες που εκείνος αναζητούσε ‒ είναι πολυτέλεια πια. Αφορούν απτά, απλά, συνηθισμένα θέματα καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, αλλά συνδέονται και με το νόημα που τους δίνουν όσοι φιλοδοξούν να διεκδικήσουν την εξουσία, να τους εκπροσωπήσουν.

Οι προεκλογικές ημέρες που διανύουμε χαρακτηρίζονται από δύο φαινόμενα. Πρώτον, από έναν ιδεολογικό αχταρμά, που ξεκινάει από την αναζήτηση ταυτότητας των κομμάτων που δηλώνουν ότι κινούνται από το κέντρο και φτάνουν ως την αριστερά (και όπου οι πολιτικοί προσδιορισμοί για να αποκτήσουν περιεχόμενο πρέπει να επαναδιατυπωθούν) και από τις αντίστοιχες αναζητήσεις της «δεξιάς πολυκατοικίας», όπως συνηθίζουν να την περιγράφουν οι δημοσιογράφοι, όπου αρμονικά και χωρίς συνειδησιακά προβλήματα συνυπάρχουν δεξιοί, κεντρώοι, ακροδεξιοί, πρώην ακροδεξιοί, πρώην αριστεροί που συνήθως σε μεγάλες ηλικίες γοητεύθηκαν από την απέναντι όχθη και όσοι διατηρούν εμμονές στη λογική «να μην ξανάρθουν οι προηγούμενοι».

Και δεύτερον, από τον πήχη που έχει τοποθετηθεί εξαιρετικά χαμηλά σε ό,τι αφορά την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, όπου κυριαρχούν τα ασήμαντα και δεύτερα και αγνοούνται επιδεικτικά, λες και δεν υπάρχουν, τα ζητήματα που αφορούν την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Το ασήμαντο έχει κερδίσει τις πρώτες θέσεις στην αξιολόγηση, το σημαντικό, με τη βοήθεια αναξιόπιστων και κυρίως εξαρτημένων από ποικίλα συμφέροντα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει χαθεί. Ποιος μιλάει για τις υποκλοπές που θίγουν τα ατομικά μας δικαιώματα, για την ανάγκη πρόσβασης σε πηγές ενημέρωσης όπου θα παρατίθενται ασχολίαστα και αντικειμενικά γεγονότα, για τη δικαιοσύνη που συχνά δεν απονέμεται, για τις ανεξάρτητες αρχές που υπολειτουργούν;

*Το βιβλίο «Η άνοδος της ασημαντότητας» του Κορνήλιου Καστοριάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύψιλον.

 
Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Ρεπορτάζ / Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Οι ειδικοί της σεισμολογίας είναι «κουμπωμένοι», βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια. Πάντως, η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου χαρακτηρίζεται σπάνιο φαινόμενο για τη σεισμολογία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Media / «Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του «Atlantic» Ντέρεκ Τόμσον εξηγεί γιατί ζούμε σε έναν «αντικοινωνικό αιώνα» και μιλά για την εκλογή Τραμπ και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στις μέρες μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα;

Οπτική Γωνία / O νέος ιμπεριαλισμός και γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα

Οι συνέπειες της πολιτικής του νέου Αμερικανού Προέδρου και οι αντιδράσεις του κόσμου. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Οπτική Γωνία / «Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Viral έχει γίνει η ανάρτηση του πρώην φίλου και συνεργάτη του Έλον Μασκ, Φίλιπ Λόου, επιφανή νευροεπιστήμονα, ιδρυτή της εταιρείας Neurovigil και εφευρέτη του iBrain, όπου γράφει μεταξύ άλλων ότι λίγη σημασία έχει τελικά αν κάποιος είναι πραγματικά Ναζί από τη στιγμή που ενεργεί ως Ναζί.
THE LIFO TEAM
«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Social media / «Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Ο σεφ Eraldo μιλά για τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που επανοικειοποιείται και χρησιμοποιεί ως «όπλο» στα viral βίντεό του στο TikTok, αλλά και για την πιθανότητα η εφαρμογή μια μέρα απλώς να εξαφανιστεί.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Βασιλική Σιούτη / Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά η κοινωνία πιέζει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αρκετά και η κυβέρνηση δεν έχει πείσει πως έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει την έρευνα της Δικαιοσύνης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ