Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής

0

Περνώντας τη βαριά πόρτα του Παλαιού Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Σόλωνος 104, ο καθαρός, φροντισμένος και πλήρως ανακαινισμένος χώρος του με κάνει να καταλάβω γιατί οι σπουδαστές τον προτιμούν για μελέτη. Τα αναγνωστήρια, το αίθριο, οι θέσεις ανάγνωσης στις βιβλιοθήκες είναι κατάμεστα. Η αεικίνητη κ. Βασιλική Στρακαντούνα, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής, τονίζει ότι η βιβλιοθήκη είναι η καρδιά της σχολής και η δημιουργία της εδώ, στο Παλαιό Χημείο, της έδωσε έναν άλλο αέρα, αφού είναι και τόπος συνάντησης των φοιτητών μετά τα μαθήματά τους. 

Μνημείο της ιστορίας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον χώρο των φυσικών επιστημών στη χώρα μας, το Χημείο συνδέεται άμεσα με τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες φοιτητών και διδασκόντων την εποχή της Κατοχής και της δικτατορίας και με τους αγώνες για την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου. Εδώ λειτούργησε την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές ο πειραματικός ραδιοσταθμός του εργαστηρίου της Φυσικής που μετέδωσε πρώτος την είδηση ‒ η κεραία του είναι ακόμα και σήμερα εμφανής στην ταράτσα του κτιρίου. 

Οποιοσδήποτε, με την επίδειξη της ταυτότητάς του, μπορεί να αναζητήσει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν από μια συλλογή 106.000 τόμων και 70.000 μονογραφιών.

To Παλαιό Χημείο του ΕΚΠΑ εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1890. Πρωτεργάτης στην ίδρυση και οικοδόμηση του κτιρίου ήταν ο σπουδαίος καθηγητής Χημείας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Χρηστομάνος, ο οποίος, και με την έγκριση του διάσημου χημικού August Wilhelm Hofmann, εκπόνησε το κτιριολογικό πρόγραμμα των εργαστηρίων και ήταν παρών σε όλες τις φάσεις κατασκευής του έργου. 

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το κτίριο, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και σπουδαίο μνημείο της πόλης των Αθηνών, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ernst Ziller, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Friedrich Zastrau, αρχιτέκτονα του Χημείου στο Βερολίνο. Πάνω από έναν αιώνα στέγαζε τα εργαστήρια των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησε η ανακαίνισή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016, προκειμένου να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη της Νομικής, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας και να αποτελέσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο.

Σήμερα λειτουργεί ως Ενιαία Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής και θεωρείται ότι έχει από τις πληρέστερες νομικές συλλογές στη χώρα. Συγκρίνεται, δε, επάξια με αντίστοιχες του εξωτερικού. 

Τους διαδρόμους της κοσμούν μεταξοτυπίες Ελλήνων ζωγράφων από τις συλλογές της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ‒εβδομήντα έργα τέχνης συνολικά‒, ενώ η γάτα-μασκότ της, η Θέμις, κυκλοφορεί ατάραχα ανάμεσα στους εκατοντάδες που διαβάζουν στα αναγνωστήρια. 

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Καλύπτει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των μελών της Νομικής Σχολής και μεριμνά για την άμεση και εύκολη πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στη νομική πληροφόρηση, έντυπη και ψηφιακή. Οποιοσδήποτε, με την επίδειξη της ταυτότητάς του, μπορεί να αναζητήσει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν από μια συλλογή 106.000 τόμων και 70.000 μονογραφιών που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των παλαιών νομικών σπουδαστηρίων του ΕΚΠΑ, χρονολογείται από την ίδρυση του πανεπιστημίου και καλύπτει όλους τους κλάδους του ηπειρωτικού και αγγλοσαξονικού δικαίου. Ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα οργάνωσης ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες πρόσβασης στη νομική πληροφόρηση. 

Την ιδιαίτερη δημοφιλία της αποκαλύπτουν οι αριθμοί: το 2022 είχε 47.464 επισκέπτες. 

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το υλικό της ταξιθετείται ανά θέμα σε ράφια ανοιχτής πρόσβασης, απ’ όπου οι χρήστες μπορούν μόνοι τους να επιλέξουν τα βιβλία ή τα περιοδικά που τους ενδιαφέρουν. Στο επίπεδο του ισογείου βρίσκονται οι κύριες συλλογές. Στον 1ο όροφο, η συλλογή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων «Εύδοξος», το αναγνωστήριο περιοδικών εκδόσεων καθώς και οι αίθουσες ομαδικής μελέτης. Στον δεύτερο όροφο, το μεγάλο αναγνωστήριο, η αίθουσα πολυμέσων με τους Η/Υ και το αρχείο σπάνιου και πολύτιμου υλικού. Μια παλιά τραπεζαρία δεσπόζει σε αυτή την αίθουσα που φιλοξενεί και διαφυλάσσει βιβλία από το 1600, ενθυμήματα και μικροαντικείμενα μελών της Νομικής Σχολής. 

Αναγνωρισμένη πλέον ως σημαντικός εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής παραμένει ανοιχτή στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής με συναίσθηση της αποστολής της, παρέχοντας υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Εκτός από τις έντυπες συλλογές, η βιβλιοθήκη διατηρεί ψηφιακές συλλογές σημαντικών νομικών περιοδικών, διατριβών και συλλογικών έργων που είναι διαθέσιμα μέσω του Ιδρυματικού Αποθετηρίου του ΕΚΠΑ «Πέργαμος». Παρέχει πρόσβαση σε ελληνικές και διεθνείς βάσεις νομικών πληροφοριών είτε από τις εγκαταστάσεις της είτε μέσω του Δικτύου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, συνεργάζεται με άλλες ακαδημαϊκές και ερευνητικές βιβλιοθήκες και υπηρεσίες πληροφόρησης για παροχή υπηρεσιών διά δανεισμού και παραγγελίας άρθρων. 

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η βιβλιοθήκη διακρίνεται για το πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στο site και στα social media, στα οποία έχει ενεργή παρουσία. Οι διοργανώσεις της (σεμινάρια και ημερίδες) αφορούν θεματικές που σχετίζονται με το δίκαιο, π.χ. τα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία προσωπικών δεδομένων, την ελευθερία του λόγου. Υποστηρίζει τις δράσεις της ομάδας «Δίκαιο και Τέχνη», μια συνεργασία φοιτητών, καθηγητών και της βιβλιοθήκης με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της τέχνης και του δικαίου. Επιπλέον, στον χώρο της φιλοξενεί εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων. 

Έχοντας συνεχή επικοινωνία με την επιστημονική κοινότητα και τα μέλη της Νομικής Σχολής, εξυπηρετεί σε άμεσα αιτήματα είτε από απόσταση είτε διά ζώσης.  

Λειτουργεί από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, 8:00-19:00, και την Παρασκευή 8:00-17:00.

http://law.lib.uoa.gr/

Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO






 

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το κρητικό φαγητό είναι πολιτισμικός πλούτος, κληρονομημένη γνώση, καταστάλαγμα εμπειριών, και πηγή έμπνευσης

Βιβλίο / Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που δεν βλέπεις σχεδόν κανέναν να διαβάζει ένα βιβλίο στο μετρό»   

Βιβλίο / Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που σχεδόν κανείς δεν διαβάζει βιβλίο στο μετρό»   

Η πολυβραβευμένη μεταφράστρια μιλά για την προσωπική της διαδρομή στον χώρο της λογοτεχνίας, για το στοίχημα της καλής μετάφρασης και εξηγεί τι σημαίνει να δουλεύεις πάνω σε κορυφαία έργα του Φλομπέρ, του Καμί, του Μαρκήσιου ντε Σαντ και της Ανί Ερνό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Βιβλίο / «Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Ο 84χρονος ηθοποιός κοιτάζει προς τα πίσω και βλέπει τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την καταθλιπτική μητέρα του, τον Τσέχoφ, τις σχέσεις που δεν έφτασαν ποτέ στον γάμο, τις έντονες αναταράξεις μιας πολυκύμαντης διαδρομής.
THE LIFO TEAM
Πέτρος Τατσόπουλος: «Η οργή σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται γιατί είναι απελευθερωτική»

Πέτρος Τατσόπουλος / «Δεν τα έχω με τους πιστούς αλλά με τους απατεώνες ρασοφόρους»

Μια χειμαρρώδης συνέντευξη με τον γνωστό συγγραφέα, δημοσιογράφο, παρουσιαστή και πρώην βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Το παιδί του διαβόλου - Μια αληθινή ιστορία», όπου εστιάζει στη μεγάλη δύναμη της Εκκλησίας στην Ελλάδα, στη διαπλοκή της με την πολιτεία και στις σκοταδιστικές απόψεις που κατά κανόνα πρεσβεύει καθώς και στην ιδιαίτερα επικερδή «μπίζνα» που έχει στηθεί γύρω από ιερά λείψανα, ιερά κειμήλια, «άγιους» γέροντες και «θαύματα» για κάθε χρήση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μαργκερίτ Ντιράς: Ζωή σαν μυθιστόρημα»

Το Πίσω Ράφι / To βιβλίο για τη Μαργκερίτ Ντιράς που προκάλεσε σάλο στη Γαλλία

Η προσωπικότητα που αναδύθηκε για τη συγγραφέα του «Εραστή» μέσα από το βιβλίο της δημοσιογράφου Λορ Αντλέρ είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η πολιτική και προσωπική διαδρομή της εμφανίζουν αρκετά σκοτεινά σημεία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Εθισμοί, τραγωδίες και ανατριχιαστικές αποκαλύψεις: Τα απομνημονεύματα της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ

Βιβλίο / Εθισμοί, τραγωδίες και ανατριχιαστικές αποκαλύψεις: Τα απομνημονεύματα της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ

Ένα βιβλίο που βασίζεται στη θλίψη και στο πένθος: της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ για τον πατέρα και τον γιο της, αλλά και μιας κόρης –της Ράιλι Κίου που το συνυπογράφει– για τη μητέρα της.
THE LIFO TEAM
Ράτζα Σεχάντε: «Στη Ραμάλα είμαστε περικυκλωμένοι από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους»

Βιβλίο / «Στη Ραμάλα είμαστε περικυκλωμένοι από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους»

Μια κουβέντα με τον έγκριτο Παλαιστίνιο δικηγόρο, συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή Ράτζα Σεχάντε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη;», έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πιο άγριας ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης των τελευταίων δεκαετιών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ