Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ χθες στην Κεντρική Επιτροπή για τα λάθη που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική συντριβή της περασμένης Κυριακής αναβλήθηκε τελικά για μετά τις δεύτερες κάλπες, από φόβο μήπως βλάψουν το κόμμα με αυτά που θα ακουστούν.
Η χθεσινή διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ένας μονόλογος του αρχηγού, και σε όσους ζήτησαν να τοποθετηθούν, τους απάντησαν να στείλουν τις τοποθετήσεις τους γραπτώς και η ηγεσία του κόμματος θα τις λάβει υπόψη.
Διαμαρτυρίες, φυσικά, όπως έγινε γνωστό υπήρξαν: ο Νίκος Βούτσης ζήτησε να μιλήσουν και άλλα στελέχη, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Ο λόγος, όπως εξηγούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι εάν άφηναν και άλλα στελέχη να μιλήσουν, κάποια θα αμφισβητούσαν τον Αλέξη Τσίπρα και θα του ασκούσαν κριτική, με κίνδυνο όλα αυτά να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ και να γίνει μεγαλύτερη ζημιά στο κόμμα.
Η εξήγηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το γιατί αποφάσισαν να μη μιλήσει κανένας άλλος ήταν επειδή, όπως είπε, δεν έχουν δικαίωμα, ούτε περιθώριο στην εσωστρέφεια. Υποστήριξε ότι ποτέ δεν φοβήθηκε την κριτική και την αυτοκριτική, ότι είναι ανοιχτός στις παρατηρήσεις και στις προτάσεις για διορθωτικές κινήσεις, και παραδέχθηκε ότι και σήμερα αυτό είναι αναγκαίο να γίνει, αλλά με ευθύνη και με σοβαρότητα.
«Είναι αναγκαίο να γίνει, από την άλλη όμως θέλω να είμαι σαφής… Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν, αλλά το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Αυτό λοιπόν δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» τους ξεκαθάρισε, ζητώντας να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που τους κόστισαν πανάκριβα.
Τα βασικά συμπεράσματα του Τσίπρα από την κάλπη της 21ης Μαΐου ήταν ότι πρέπει «να διορθώσουν τη στρατηγική τους εν κινήσει» και να διορθωθούν και οι ίδιοι εν κινήσει. Επίσης να αλλάξουν την καμπάνια τους, να γίνουν πιο συλλογικοί στη δουλειά τους και πιο σοβαροί, «όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία». Το τελευταίο ήταν σαφής αιχμή για την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αποφύγει την κριτική και την γκρίνια, είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για να πάνε παρακάτω. Παρότι όμως ανέφερε 6-7 φορές ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, καμία φορά δεν δήλωσε ουσιαστικά ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ανέλαβε την ευθύνη, αλλά μετά από λίγο συμπεριέλαβε και τους υπόλοιπους στην ανάληψη της ευθύνης λέγοντας: «Αναλαμβάνω και αναλαμβάνουμε την ευθύνη γι' αυτή τη μάχη γιατί δεν φοβήθηκα και δεν φοβηθήκαμε».
Η πιο αυτοκριτική στιγμή ήταν όταν είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ «και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως όμως δική μου». «Δεν ισομοιράζεται η ευθύνη» είπε αμέσως μετά, αλλά σε όλη την υπόλοιπη ομιλία μιλούσε για την ευθύνη όλων τους και μετά όταν ανέλυσε τα κατ’ εκείνον αίτια της ήττας, κατηγόρησε κυρίως άλλους.
Ο ίδιος είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μάχη που θα δώσουν, για το ότι δεν κατάφεραν να αποπνέουν περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούν με περισσότερη συλλογικότητα και να εκπέμπουν περισσότερη σταθερότητα κ.ο.κ. Γι' αυτά είπε ότι η ευθύνη ανήκει σε εκείνον. Και τέλος, είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να ηγηθεί στη μάχη που θα δώσουν. Αυτό ήταν το νόημα που έδωσε στην ανάληψη της ευθύνης για την μεγάλη ήττα.
Τα βασικά συμπεράσματα του Τσίπρα από την κάλπη της 21ης Μαΐου ήταν ότι πρέπει «να διορθώσουν τη στρατηγική τους εν κινήσει» και να διορθωθούν και οι ίδιοι εν κινήσει. Επίσης να αλλάξουν την καμπάνια τους, να γίνουν πιο συλλογικοί στη δουλειά τους και πιο σοβαροί, «όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία». Το τελευταίο ήταν σαφής αιχμή για την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά αφορούσε και αρκετά στελέχη του κόμματος που ανήκουν στην πλειοψηφία.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε αρκετά ερωτήματα στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά προφανώς ήταν ρητορικά αφού δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουν και να ακούσει τις απόψεις τους.
Τα ερωτήματα που έθεσε ήταν: «Γιατί συνέβη αυτό το αποτέλεσμα; Γιατί δεν το καταλάβαμε; Ποιες κοινωνικές μεταβολές έχουν συμβεί, έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία; Ποια λάθη έγιναν και οι αναποφάσιστοι πήγαν μαζικά στην κάλπη της ΝΔ και όχι στη δική μας; Γιατί ένας μεγάλος αριθμός από εκείνους που μας εμπιστεύθηκαν το 2019, παρά τα όλα όσα συνέβησαν αυτή την τετραετία, τώρα δεν μας εμπιστεύθηκαν ξανά;».
Οι τρεις βασικές αιτίες κατά Τσίπρα ήταν ότι:
α) Η ΝΔ επέβαλε την ατζέντα της αξιοποιώντας και δικά τους λάθη και αντί να πάνε στις κάλπες συζητώντας τι έγινε αυτή την τετραετία, πήγαν συζητώντας τι έγινε πριν από 8 χρόνια. Αλλά κι εκεί είπε ότι φταίνε και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, «που είχαν το κύριο μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».
β) Η δική τους στρατηγική της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, που δεν μπορούσε να περπατήσει, εξαιτίας της άρνησης των άλλων που «έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης. Μιας αμήχανης πρότασης που οδηγεί εν τέλει σε μια ασταθή διακυβέρνηση». Πάλι δηλαδή έριξε την ευθύνη στα άλλα κόμματα.
γ) Η εικόνα τους, που «δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση». Αναφέρθηκε σε άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, σε παλινωδίες, σε έλλειμμα υπευθυνότητας κ.ά., που τους κόστισαν ακριβά. Η τρίτη αιτία ήταν η μόνη για την οποία αναγνώρισε ότι έχουν την ευθύνη οι ίδιοι.
Παραφωνίες
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε εχθές στην Κεντρική Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να σηκώσουν το γάντι που τους πετούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, αλλά θα εστιάσουν μόνο στη Νέα Δημοκρατία. «Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλουμε και να εμπλακούμε» ισχυρίστηκε, αλλά στην ίδια ομιλία αναφέρθηκε στον παλιό «συστημικό δικομματισμό που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας».
Και ήταν μια αρκετά ειρωνική δήλωση, όταν βασικά στελέχη εκείνου του ΠΑΣΟΚ (Κατσέλη, Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.) είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και από εκείνη τη ΝΔ επέλεξε τον κυβερνητικό της εκπρόσωπο (Ευάγγελο Αντώναρο) για να σηματοδοτήσει την ανανέωση των ψηφοδελτίων του.
Επιπλέον, πριν περάσουν μερικές ώρες από τη δήλωση Τσίπρα ότι δεν θα επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση κατηγορώντας στελέχη του ότι θέλουν μια ανεξέλεγκτη Νέα Δημοκρατία, στηριζόμενος σε μονταρισμένες δηλώσεις που αλλοίωναν το περιεχόμενο των πραγματικών δηλώσεων τους.
Κάποιοι πρόσεξαν ότι στην ομιλία του στην Κ.Ε. απέφυγε τις αναφορές στην Αριστερά και μιλούσε γενικά για την «προοδευτική παράταξη».
Κάπως έτσι η σύγκληση της Κ.Ε. για τα αίτια της ήττας έληξε με συνοπτικές διαδικασίες. Τα μέλη είχαν ενημερωθεί ότι ο πρόεδρος θα αναλάμβανε την ευθύνη, οπότε δεν χρειαζόταν άλλη συζήτηση, παρά μόνο τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκδηλώσουν τη στήριξή τους και να φανούν προς τα έξω ενωμένοι.
Και το έκαναν, τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία, που τον καταχειροκρότησε, κάποιοι σφύριζαν κιόλας, ενώ άλλα στελέχη (όπως η Δούρου) ανάρτησαν και βίντεο με το χειροκρότημα τους προς τον αρχηγό στο διαδίκτυο. Ορισμένοι, ωστόσο (μια μικρή μειοψηφία), αρνήθηκαν να χειροκροτήσουν σε αρκετές στιγμές και δέχτηκαν τη διαδικτυακή επίθεση του υποψήφιου βουλευτή του κόμματος Ευάγγελου Αντώναρου γι' αυτό.
Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας, ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ε. να δείξουν ότι έλαβαν το μήνυμα και διορθώνουν στην πράξη τις αστοχίες και τα λάθη, δήλωση που δεν έχει συνοδευτεί για την ώρα από αντίστοιχες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές από την πλευρά της ηγεσίας.