Η εντολή που επιστράφηκε πριν παραληφθεί

Η εντολή που επιστράφηκε πριν παραληφθεί Facebook Twitter
Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LiFO
0


ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε αποτέλεσμα εθνικών εκλογών που να αποδοκιμάζει τόσο έντονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι ένα ρεκόρ που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχασε με διαφορά πάνω από 20 μονάδες από μια κυβέρνηση που κατηγορούσε ως τη χειρότερη όλων των εποχών. Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ωστόσο την επιδοκίμασε, ενώ ενισχύθηκαν σημαντικά και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει. Στους κερδισμένους ανήκει και το ΚΚΕ και ίσως είναι ενδεικτικό ότι τα κόμματα που βγήκαν επίσης κερδισμένα ήταν αυτά που είχαν τις πιο ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και ακολούθησαν μια σταθερή εκλογική στρατηγική χωρίς ταλαντεύσεις.

Όταν τον Ιούλιο του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το εκλογικό σύστημα με το οποίο πήρε την εξουσία και έφερε την απλή αναλογική επιδίωκε να κατοχυρώσει τη θέση του στο πολιτικό σύστημα, καθώς από το δημοψήφισμα και μετά είχε ξεκινήσει η καθοδική πορεία. Όπως ο ίδιος υπενθύμισε πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, είχε προσπαθήσει τότε να πείσει τόσο εκείνον όσο και τη Φώφη Γεννηματά να στηρίξουν κι εκείνοι την απλή αναλογική, ώστε να βρεθούν οι 180 ψήφοι που χρειαζόταν για να εφαρμοστεί από τις εκλογές του 2019, προκειμένου να εμποδίσουν μια πιθανή νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Γεννηματά και Θεοδωράκης, όμως, δεν συμφώνησαν κι έτσι η απλή αναλογική εφαρμόστηκε στις επόμενες εκλογές, δηλαδή σε αυτές που έγιναν την περασμένη Κυριακή.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Η κατηγορία είναι ότι αρνήθηκαν την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας και έτσι αναγκάστηκε να πάει τελικά στις εκλογές χωρίς αφήγημα και πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όταν έφερε τον νόμο για την απλή αναλογική στη Βουλή προς ψήφιση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπαγορευόταν από την ανάγκη να μπούμε σε μια νέα εποχή συνεργασιών και συμμαχικών κυβερνήσεων. «Κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που είχε τα στοιχεία του δικομματισμού» είχε πει τότε. Ο νόμος της απλής αναλογικής ψηφίστηκε τελικά με 179 ναι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και το κόμμα Λεβέντη, 86 όχι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και 16 «παρών» από το ΚΚΕ. Με την απλή αναλογική δεν θα είχε σημασία ποιο θα ήταν το πρώτο κόμμα, αρκεί να τα έβρισκαν με κάποιο τρόπο οι υπόλοιποι. 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Δεν υπάρχουν κόμματα του 40% σήμερα» έλεγε τον Ιούλιο του 2016, αλλά οι εκτιμήσεις αυτές δεν επαληθεύτηκαν. Στην ομιλία εκείνη, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, του είχε πει ότι δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός. Το παράξενο ήταν ότι, ενώ μιλούσε για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας, έκανε επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, κατηγορώντας τους ως «συμπληρώματα της δεξιάς», ίσως επειδή ήταν πεπεισμένος ότι θα αναγκάζονταν να συμπράξουν μαζί του. Το ίδιο πίστευε και σε αυτές τις εκλογές, ότι μετά από τέσσερα χρόνια ΝΔ είχε έρθει ξανά η σειρά τους και οι πολίτες θα αναγκάζονταν να τους ψηφίσουν, μη έχοντας άλλη επιλογή. Αυτή ήταν η ανάλυση στον πρωινό καφέ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξίσου δεδομένο θεωρούσαν το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση ούτε με Μητσοτάκη ούτε με Τσίπρα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη θέση αυτή (σε συνέντευξή του στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα), είχε πει ότι αυτά ήταν «λόγια του αέρα» και ότι μετά τις εκλογές ο Ανδρουλάκης θα έλεγε άλλα. Και σε αυτό έπεσε έξω όμως, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε συνεπής στο «διμέτωπο», αποκρούοντας κάθε παρασκηνιακή απόπειρα προσέγγισης. Μια τακτική που απέδωσε, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μεταξύ των κερδισμένων.  

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Η κατηγορία είναι ότι αρνήθηκαν την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας και έτσι αναγκάστηκε να πάει τελικά στις εκλογές χωρίς αφήγημα και πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ότι πανηγύρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα πιο πολύ και από τη Νέα Δημοκρατία, ξεχνώντας πως και τα δύο αυτά κόμματα βγήκαν από την κάλπη κερδισμένα και είχαν κάθε λόγο να χαίρονται γι’ αυτό. Αποτελεί, ωστόσο, ένα είδος τραγικής ειρωνείας ότι όλη η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα από το 2016 και μετά στηριζόταν στην απλή αναλογική που έφερε κόντρα σε όλους και όταν ήρθε η ώρα αυτή να εφαρμοστεί και πήρε τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τόσο περίμενε, την παρέδωσε αμέσως, καθώς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα με αυτήν.  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.






 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ