Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα 600.000 πολύτιμα τεκμήρια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Λασκαρίδη

0

Στον Πειραιά βρίσκεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη που προάγει τον ελληνικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ιστορική και ναυτική έρευνα.

Ξεκινώντας την περιήγηση στη βιβλιοθήκη, ο κ. Κωνσταντίνος Θανασάκης, επικεφαλής ερευνών και ψηφιακών ανθρωπιστικών εφαρμογών του Ιδρύματος, μαζί με την υπεύθυνη βιβλιοθήκης Βέρα Ανδριοπούλου, μας ξεναγεί στο νεοκλασικό κτίριο που τη στεγάζει από το 2013 στο Πασαλιμάνι, στη συμβολή της οδού 2ας Μεραρχίας με την Ακτή Μουτσοπούλου.

Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και για πολλές δεκαετίες υπήρξε η οικία της οικογένειας του Γεωργίου Στρίγγου. Υπήρξε επίσης Λέσχη Αξιωματικών του γερμανικού και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ενώ από την ίδρυσή της το 2013 συγκεντρώνει, διασώζει και προβάλλει τις συλλογές σπουδαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. 

Η «Βιβλιοθήκη των Βιβλιοθηκών» διασώζει και διαφυλάττει έναν τεράστιο όγκο βιβλιογραφίας ελληνικού ενδιαφέροντος κυρίως, με μεγάλη έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Περιλαμβάνει περίπου 600.000 τεκμήρια και αποτελείται από 100 και πλέον σημαντικές συλλογές βιβλιοθηκών και αρχείων, οι οποίες δωρήθηκαν στο ίδρυμα από ερευνητές, λογοτέχνες, συλλέκτες ή τους κληρονόμους τους. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επομένως, η «Βιβλιοθήκη των Βιβλιοθηκών» διασώζει και διαφυλάττει έναν τεράστιο όγκο βιβλιογραφίας ελληνικού ενδιαφέροντος κυρίως, με μεγάλη έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες: αρχαία και νέα ελληνική γραμματεία, ερευνητική βιβλιογραφία που αφορά την Ελλάδα τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, Ιστορία με ιδιαίτερη έμφαση στον περιηγητισμό, αρχαιολογία, φιλοσοφία κ.ά. 

Από τις σημαντικότερες συλλογές εδώ είναι η συλλογή Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη, επίσης από τις πληρέστερες περιηγητικής και ιστορικής γραμματείας της Ανατολικής Μεσογείου και του ελληνικού κόσμου γενικότερα. Από τη συγκεκριμένη συλλογή έχουν προκύψει αρκετά ψηφιακά εργαλεία, όπως το «Travelogues: Με το βλέμμα των περιηγητών» και το «TravellersMap», έργο που κέρδισε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Digital Humanities Awards 2022. Η Bibliotheca Graeca, η συλλογή Σάκου Οικονομόπουλου, μία από τις πιο πλήρεις του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκεντρώνει το σύνολο του έργου των αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών συγγραφέων, από την εποχή του Ομήρου έως την Άλωση της Πόλης το 1453, σε πολλαπλές εκδόσεις που χρονολογούνται από την αρχή της τυπογραφίας μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. 

Μία άλλη συλλογή που ανήκει πλέον στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη είναι αυτή του ιστορικού της λογοτεχνίας και μελετητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Κωνσταντίνου Δημαρά, που περιλαμβάνει μεγάλο όγκο λογοτεχνικών και ιστορικών εκδόσεων – ο συνολικός αριθμός των τεκμηρίων της ξεπερνά τα 30.000. Εκεί θα βρούμε και τη βιβλιοθήκη του Γεωργίου Δολιανίτη, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει το πολύ σημαντικό και εκτενές αρχείο ελληνικού Τύπου ιδίως της Διασποράς, καθώς και το αρχείο του νόμιμου και παράνομου Τύπου της Κατοχής. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το παλιό υλικό της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει χαρτώο υλικό έως το 1900. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 146 αρχέτυπα –πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αρχετύπων στην Ελλάδα– και περίπου 15.000 παλιά βιβλία που έχουν τυπωθεί από τις αρχές του 16ου αιώνα και εξής, επιστολές και άλλο αρχειακό υλικό σχετικό με τον λόρδο Νέλσονα, μικρός αριθμός χειρόγραφων βιβλίων και χάρτες. 

Το περιεχόμενό της αναδεικνύεται συστηματικά μέσα από περιοδικές εκθέσεις, ερευνητικά προγράμματα, ψηφιακές εφαρμογές, συνέδρια, εκδόσεις και μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές ελληνικών εντύπων του 19ου αιώνα.

Εδώ υπάρχουν, ανάμεσα σε άλλα, η πρώτη έκδοση των ομηρικών επών που τυπώθηκε στη Φλωρεντία τη διετία 1488-89, η πρώτη έκδοση των απάντων του Αριστοτέλη από τον μεγάλο Βενετό λόγιο και τυπογράφο της Αναγέννησης Άλδο Μανούτιο, μια συλλογή ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη με 38 ποιήματα των ετών 1907-1915, θαυμαστά έργα της ανθρώπινης διάνοιας εν γένει. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών έχουν δωρίσει τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες τους στο Ίδρυμα Λασκαρίδη που με τη σειρά του έχει αναλάβει τη διαφύλαξή τους, καθιστώντας τα παράλληλα προσβάσιμα στο ερευνητικό κοινό. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για το αρχείο του φιλολόγου Ιωάννη Συκουτρή, τη συλλογή βιβλίων του Στράτη Μυριβήλη, τη βιβλιοθήκη της οικογένειας Ζάννα και της Πηνελόπης Δέλτα, μέρος της βιβλιοθήκης και του αρχείου του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά, τη βιβλιοθήκη του καθηγητή Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη, του καθηγητή Χαράλαμπου Μπούρα και των αρχαιολόγων Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, κ.ά.

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι ψηφιακές εκδόσεις συμβάλλουν σημαντικά στη διάδοση και ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Συμμετέχοντας με τον δικό του τρόπο στη δημιουργία μιας μεγάλης, άυλης βιβλιοθήκης, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση σημαντικών τεκμηρίων που αναρτώνται σταδιακά.   

Η χρήση υλικού της βιβλιοθήκης είναι δωρεάν και παρέχεται αποκλειστικά για επιτόπια ανάγνωση. Οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στα ράφια και για την ανάγνωση απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση με τα στοιχεία του αναγνώστη και το υλικό που επιθυμεί να μελετήσει – κατόπιν ειδοποιείται να προσέλθει στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Ανάλογα με την κατάσταση του τεκμηρίου, και για έργα εκτός copyright, επιτρέπεται, αποκλειστικά για προσωπική ερευνητική χρήση, η φωτογράφισή του από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με επίβλεψη, είτε η παροχή αντιγράφου από τη βιβλιοθήκη. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ωράριο λειτουργίας είναι 9:00-17:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η βιβλιοθήκη απευθύνεται, εκτός από ερευνητές, και σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

http://www.laskaridisfoundation.org/vivliothikes/




 

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Βιβλίο / Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Υπεύθυνη για τα πιο πολύτιμα αποκτήματα της ιδιωτικής συλλογής του διάσημου τραπεζίτη, η απέριττα κομψή βιβλιοθηκάριος Μπελ ντα Κόστα Γκριν ήταν μαύρη αλλά εμφανιζόταν ως λευκή στον αφρό της υψηλής κοινωνίας μέχρι και τον θάνατό της το 1950.
THE LIFO TEAM
Leslie Absher: «Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι» 

Βιβλίο / Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι, συγγραφέας

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Leslie Absher μάς ξεναγεί στο «Σπίτι με τα μυστικά», εκθέτοντας ταυτόχρονα την προσωπική της πορεία προς την απελευθέρωση, την «ελληνική» της εμπειρία και τις εντυπώσεις της από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ