Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Υποδεχόμαστε την πιο ξένοιαστη εποχή του χρόνου με νέες οινικές προτάσεις που αξίζουν την προσοχή σας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΜETA AΠΟ ΕΝΑΝ
 υγρό και καταθλιπτικό Μάιο, επιτέλους καλοκαίρι! Κάποιοι ήδη ετοιμάζουν το πλάνο των διακοπών κι άλλοι τρέχουν να δοκιμάσουν πρώτοι τις νέες γαστρονομικές αφίξεις στην Αθήνα. Το σίγουρο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις ένα μπουκάλι κρασί ταιριάζει στο τραπέζι, γι’ αυτό κι εμείς υποδεχόμαστε την πιο ξένοιαστη εποχή του χρόνου με νέες οινικές προτάσεις που αξίζουν την προσοχή σας.

MATER NATURA 19 PET-NAT

Ιωάννινα
Οικογένεια Βαϊμάκη / Ντεμπίνα / 2022

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη συνείδηση των περισσότερων, τα αφρώδη κρασιά αποτελούν είδος πολυτελείας. Αυτό γιατί αφρός και φυσαλίδες έχουν ταυτιστεί με αστραφτερά πάρτι κροίσων στη Μύκονο και την Courchevel. Είναι αλήθεια ότι σε τέτοια θέρετρα ανοίγονται «μυθικές» φιάλες, όμως ταυτόχρονα θλιβερή πραγματικότητα αποτελεί ότι εκεί το προϊόν συχνά εκχυδαΐζεται με τον τρόπο που του συμπεριφέρονται. 

Στην Ελλάδα παράγονται αέρινα και φινετσάτα αφρώδη, που ταιριάζουν αρμονικά με το ζεστό κλίμα και είναι προσιτά. Παρά ταύτα, η κατανάλωση στη χώρα μας είναι περιορισμένη. Η ποικιλία Ντεμπίνα είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση, η οποία μάλιστα παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις ταβέρνες των Ιωαννίνων. Ο επίμονος Βασίλης Βαϊμάκης έχει μεγάλη εμπειρία στις ποικιλίες που ευδοκιμούν στο ψυχρό κλίμα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. 

Pét-Nat, ή αλλιώς Pétillant-Naturel, ονομάζονται τα αφρώδη κρασιά των οποίων η ζύμωση ολοκληρώνεται μέσα στη φιάλη, ώστε να «αιχμαλωτιστεί» το CO2, με αποτέλεσμα τις φίνες και λεπτές φυσαλίδες. Ο Βασίλης μάς προτείνει την αρωματική Ντεμπίνα χωρίς παρεμβάσεις και φιλτράρισμα, με αποτέλεσμα ένα ξηρό, χυμώδες ημιαφρώδες, ιδανικό για την καλοκαιρινή ραστώνη.

ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ

Αττική
Οινοποιείο Άωτον / Σαββατιανό - Ροδίτης / 2019

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η λέξη «άωτον» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει το «εκλεκτότερο δείγμα ενός είδους». Ο αμπελουργός πέμπτης γενιάς Σωτήρης Γκίνης καλλιεργεί αποκλειστικά τοπικές ποικιλίες και τα ήπιας οινοποίησης κρασιά του αποδίδουν τον χαρακτήρα της αττικής γης. Όμως για τον μειλίχιο Σωτήρη δεν αρκεί να φτιάχνει νόστιμα κρασιά, αλλά, επιθυμώντας να συμβάλει στα κοινά, προσφέρει 3 ευρώ από την πώληση κάθε φιάλης στο Χαμόγελο του Παιδιού, εξού και ονομάζει το κρασί «Στυλοβάτης». Προέρχεται από τις δημοφιλείς λευκές ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτης, είναι αρμονικά εξελιγμένο, με δευτερογενή και τριτογενή αρώματα, και στοιχίζει λιγότερο από 10 ευρώ. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

ΤΟ ΡΩΜΕΪΚΟ

Χανιά
Οινοποιείο Ντουράκη / Ρωμέικο / 2019

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η χανιώτικη ποικιλία Ρωμέικο είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη γηγενής ποικιλία αμπέλου, αφενός λόγω του «δύσκολου» χαρακτήρα της και αφετέρου λόγω των αμφιβόλου ποιότητας παραδοσιακών κρασιών τύπου Μαρουβά που παράγονται από Ρωμέικο. Αντίθετα με το κακό παρελθόν, τα τελευταία χρόνια δοκιμάζουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις, που φιλοδοξούν να αποκτήσει ο Μαρουβάς ταυτότητα «ονομασίας κατά παράδοση» μαζί με τη Ρετσίνα και τη Βερντέα Ζακύνθου.

Η οικογένεια Ντουράκη προτείνει ένα ρωμαλαίο, ήπιων παρεμβάσεων blanc de noir, με προσανατολισμό εκούσιας οξείδωσης, που ο χρόνος το κάνει όλο και καλύτερο. Εντυπωσιακά αρώματα αποξηραμένων βοτάνων, φλούδας πορτοκαλιού και καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Πλούσιο σώμα, κοφτερή οξύτητα και επίγευση με νεύρο και διάρκεια. Σπάνια θα συναντήσετε ανάλογο ελληνικό κρασί.

ΜΙΚΡΟΣ ΤΑΡΑΞΙΑΣ

Ηράκλειο
Θαλασσινός Μικροοινοποιήσεις / Λιάτικο / 2020

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συνέχεια και πάλι στην Κρήτη, με ένα ροζέ που τελευταία κλέβει την καρδιά όσων αγαπούν κρασιά με πρωτόλειο χαρακτήρα ή, αλλιώς, αιρετικά φυσικά κρασιά. 

Το εγχείρημα του Ισίδωρου και της Βιργινίας συνδέεται άρρηκτα με τη φύση. Η διάσωση σπόρων και βοτάνων και η δημιουργία ενός αυτόνομου και βιώσιμου συστήματος, στον κύκλο του οποίου συμμετέχουν τα πάντα, δίνουν έμφαση στη βιοποικιλότητα. Στο οινοποιείο τους επέλεξαν να λειτουργήσουν χειροκίνητα, με ελάχιστη χρήση ηλεκτρισμού και φιλοσοφία zero waste, δημιουργώντας κρασιά μόνο με αυθόρμητες ζυμώσεις, χαμηλά ή καθόλου θειώδη και με ελάχιστες παρεμβάσεις, για να αναδείξουν τον αυθεντικό χαρακτήρα των ποικιλιών και να  μεταφέρουν στον καταναλωτή την ενέργεια και την ελευθερία που νιώθουν καλλιεργώντας και δημιουργώντας τα κρασιά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σύνδεση της κουλτούρας της Κρήτης με τη σύγχρονη έκφραση και γνώση.

Ο ζουμερός Μικρός Ταραξίας είναι 100% Λιάτικο και προέρχεται από παλαιά αμπέλια της Σητείας και της Φοινικιάς Ηρακλείου, σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων.

ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ROSE

Αχαΐα
Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαύρο Καλαβρυτινό / 2022  

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στην αγαπημένη ομάδα του Τετράμυθου οφείλουμε την εξωστρέφεια της τοπικής ποικιλίας Μαύρο Καλαβρυτινό. Παρότι έχουν 25ετή δραστηριότητα, με ένα πλούσιο portfolio (μία σειρά βιολογικών κρασιών και άλλη, ήπιας φυσικής οινοποίησης), το παράδοξο είναι ότι επρόκειτο για ένα από τα ελάχιστα ελληνικά οινοποιεία που ποτέ δεν παρήγαγαν ροζέ κρασί. Μέχρι που στις αρχές Μαΐου ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το ντεμπούτο ενός ροζέ από Μαύρο Καλαβρυτινό, που προορίζεται κυρίως για τη γαλλική αγορά και στη χώρα μας κυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία. Γαστρονομικό, γενναιόδωρο, ευωδιαστό και θελκτικό, προσφέρει αυθεντικές οινικές συγκινήσεις.

ΜΑΥΡΟΠΑΤΡΙΝΟ

Λευκάδα
Σύφλογο / Μαυροπάτρινο / 2022

ΠΕΜΠΤΗ Έξι κρασιά για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Είναι άκρως ενθαρρυντικό ότι παντού στην Ελλάδα υπάρχουν μικρά, οικογενειακά οινοποιεία που ασχολούνται με την καλλιέργεια και οινοποίηση τοπικών ποικιλιών, διασώζοντάς τες και περνώντας την αμπελουργική «σκυτάλη» από γενιά σε γενιά.

Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι η οικογένεια Παπανικολόπουλου στο μικρό ορεινό χωριό Πλατύστομα Λευκάδας. Το οινοποιείο ονομάζεται Σύφλογο, που σημαίνει «εκεί που σμίγουν όλες οι φλόγες» ή, πιο ελεύθερα, φλογερό πάθος! Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε από την εσοδεία του ’22 (όλα φυσικής οινοποίησης) ξεχωρίζουμε το σαρκώδες Μαυροπάτρινο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως βαθύχρωμο ροζέ ή ερυθρωπό ή κοκκινέλι, αν θέλουμε ακομπλεξάριστα να αποδώσουμε το στυλ του. Έχει αρώματα κόκκινων φρούτων και νυχτολούλουδων, είναι πλούσιο στο στόμα, με επίγευση από γλυκό κουταλιού κεράσι. Πίνεται δροσερό και προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το ταιριάξετε με ένα πιάτο λαδερά. Αυτή είναι η Ελλάδα που αγαπάμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ