Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Με ονόματα επηρεασμένα από ταινίες που γυρίστηκαν στα στούντιο της Cinecitta, ο bar manager, Μάριος Ηλιόπουλος (Six Dogs, Architects of Time κ.ά.), έχει στήσει μια πλούσια λίστα με χειροποίητες παρασκευές και απεριτίβο που δεν βρίσκουμε αλλού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Το απεριτίβο, η τέχνη του να πίνουμε νωρίς ποτά χαμηλών αλκοολικών βαθμών που μας δροσίζουν και μας ανοίγουν την όρεξη, είναι κάτι που ο κόσμος χρωστάει στους Ιταλούς, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Αλλά, έχοντας δανειστεί αυτήν τους τη συνήθεια, η αλήθεια είναι ότι την εφαρμόζουμε και εμείς πολύ καλά, μας πάει και την έχουμε πάει αλλού, στην Αθήνα δηλάδη βρίσκουμε πλέον απογευματινά ποτά εφάμιλλα (μερικές φορές και πιο ενδιαφέροντα) με αυτά που συναντάμε σε κάποιες ιταλικές πόλεις. Κάποια από τα καλύτερά μας μπαρ φροντίζουν να έχουν στον κατάλογό τους ελαφριά ποτά που παραπέμπουν στο after work τελετουργικό ποτό των Ιταλών, δοσμένα με το δικό τους twist και τρόπο. Και να που ήρθε μια νέα άφιξη να το απογειώσει.  

Ήταν 2016 όταν δύο φίλοι, ο Κωνσταντίνος Μπόλας και ο Αλέξανδρος Καμπέρης, βρέθηκαν να κάνουν διαδρομές στην Τοσκάνη τραγουδώντας ασταμάτητα το «Felicità» που γνωρίζουμε από τον Al Bano και τη Romina Power. Σε αυτό τους το ταξίδι είχαν κάνει μια άτυπη συμφωνία με το που πάει δωδεκάμισι το μεσημέρι να αφήνουν τις βόλτες και να ξεκινάνε τα απεριτίβι (το ζήλεψα αυτό το ντιλ), κάτι που τους οδήγησε σε ημιυπόγεια μπαρ στα στενά της Φλωρεντίας και της Σιένα. Λίγο η ευφορία του ταξιδιού, λίγο ότι τους αρέσει πολύ το έξω, στην αρχή το συζητούσαν μεταξύ σοβαρού και αστείου το να μεταφέρουν όσα μοιράστηκαν στην Ιταλία στην πόλη τους. «Ήταν από αυτές τις κουβέντες που μετά από λίγο τις ξανασκέφτεσαι και λες “ρε συ, μήπως να το κάνουμε όντως;”». Και να που έξι και κάτι χρόνια μετά, με την προσθήκη του Γιώργου Μαθιουδάκη, το έκαναν, βαφτίζοντας το εγχείρημά τους με τον τίτλο του κομματιού που τους είχε κολλήσει σε εκείνο το road trip. 

Κυριολεκτικά, «aperitivo» στα λατινικά πάει να πει «ανοιχτήρι», και έχει επικρατήσει να λέγονται έτσι τα ελαφριά ποτά που οι Ιταλοί καταναλώνουν πριν το δείπνο, γι’ αυτά που δίνουν ραντεβού αυθόρμητα, χωρίς πολλά κανονίσματα και κρατήσεις, κάτι που θα ισχύει και στο Felicità, το οποίο θα λειτουργεί στη φιλοσοφία του «first come first served».

Κάπως τυχαία βρήκαν στη βιομηχανική και ακόμα off Broadway περιοχή του Ρουφ τον χώρο τους, που χτίστηκε τη δεκαετία του ’50 για να λειτουργήσει ως φούρνος. Κάτω από τις γυψοσανίδες που είχαν προσθέσει οι προηγούμενοι ένοικοι του κτίσματος, η Έφη Μαλανδράκη και η Βαρβάρα Κουντζάκη του A.Sylo design αποκάλυψαν την εντυπωσιακή λιθοδομή του παλιού φούρνου και τη διατήρησαν φτιάχνοντας παράλληλα έναν χώρο που, παρότι δεν είναι αχανής, χωρίζεται σε τρία μέρη: καταρχάς στην οκτάμετρη μπάρα τους, που είναι φιλόξενη και χαμηλή, έτσι που πραγματικά μπορεί να βολευτεί και να αράξει κανείς εκεί ακόμα και όρθιος. Έπειτα σε ένα σημείο που, με τον ψηλό φίκο και τα ρετάλια από μάρμαρα διαφορετικών χρωματισμών που σχηματίζουν το πλακόστρωτο, το διαμόρφωσαν ώστε να μοιάζει λες και βρισκόμαστε σε αίθριο (μέχρι να φτιάξουν την πραγματική τους αυλή, για την οποία έχουμε ακόμα χρόνο). Ενώ βρίσκεστε εκεί, κοιτάξτε πάνω, καθρεφτίζεστε. Τέλος, στο βάθος του χώρου είναι το «τραπεζάτο» κομμάτι, εξίσου χαλαρό με τα υπόλοιπα δύο. Άλλωστε ένα μαγαζί βασισμένο στο απεριτίβο δεν μπορεί να έχει κάτι το πολύ αυστηρό και στημένο, πρέπει να βγάζει κάτι το παρεΐστικο.  

Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
O Κωνσταντίνος Μπόλας και ο Αλέξανδρος Καμπέρης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Κυριολεκτικά, «aperitivo» στα λατινικά πάει να πει «ανοιχτήρι», και έχει επικρατήσει να λέγονται έτσι τα ελαφριά ποτά που οι Ιταλοί καταναλώνουν πριν το δείπνο, γι’ αυτά που δίνουν ραντεβού αυθόρμητα, χωρίς πολλά κανονίσματα και κρατήσεις, κάτι που θα ισχύει και στο Felicità, το οποίο θα λειτουργεί στη φιλοσοφία του «first come first served». Τι θα πίνουμε εκεί; Αν ζητήσετε ένα κλασικό Aperol ή Campari spritz δεν θα σας τα αρνηθούν, θα σας τα φέρουν. Αλλά εκεί θα σας πρότεινα να τολμήσετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. 

Με ονόματα επηρεασμένα από ταινίες που γυρίστηκαν στα στούντιο της Cinecitta, ο bar manager, Μάριος Ηλιόπουλος (Six Dogs, Architects of Time κ.ά.), έχει στήσει μια πλούσια λίστα με χειροποίητες παρασκευές και απεριτίβο που δεν βρίσκουμε αλλού, εννιά στο σύνολο, χώρια τις πολλές non alcoholic προτάσεις. Από την πρώτη στιγμή που είδα τον κατάλογο στάθηκα στο Spartacus με το Campari και το αθηναϊκό Otto’s Vermouth, γάλα βρόμης (μη σας αγχώνει, δεν θα σας βγάλει γαλατίλα), Thomas Henry σόδα περγαμόντο, γλυκιά καπνιστή πάπρικα και κουρκουμά στο χείλος του ποτηριού. Να το ζητήσετε οπωσδήποτε. 

Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Αν ζητήσετε ένα κλασικό Aperol ή Campari spritz δεν θα σας τα αρνηθούν, θα σας τα φέρουν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Tο διαμόρφωσαν ώστε να μοιάζει λες και βρισκόμαστε σε αίθριο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Στο βάθος του χώρου είναι το «τραπεζάτο» κομμάτι, εξίσου χαλαρό με τα υπόλοιπα δύο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Και επειδή και το negroni απεριτίβο είναι, και μάλιστα πολύ δημοφιλές στην Αθήνα, εκείνοι σερβίρουν οκτώ διαφορετικά. Το Coffee negroni με τον αφρό λεμονιού είναι πολύ δυνατό, θα βρείτε και ένα αρωματισμένο με βούτυρο καρύδας και αμύγδαλα, ενώ το signature είναι αρωματισμένο με φρέσκο κόλιανδρο. Δεν λείπουν τα κλασικά, διακριτικά πειραγμένα κοκτέιλ από τη λίστα, έτσι που όλοι θα βρουν κάτι να πιουν εκεί. Και το λέω αυτό γιατί μέχρι στιγμής είχαμε μπαρ που μπορεί να είχαν ένα-δυο απεριτίβο, wine bars που θα είχαν και δύο spritz στον κατάλογο, σπριτζερίες με λίγες προτάσεις σε κρασιά. Στο Felicità βρίσκουμε απ’ όλα τα παραπάνω σε ποικιλία και πολύ προσεγμένα. 

Αν ξέρετε ότι ο Κωνσταντίνος Μπόλας βρίσκεται πίσω από το @thiscookingman τότε θα ξέρετε πως τον ενδιαφέρει το κρασί και αυτό δεν λείπει από το Felicità. Η Μαρούλα Μαυρογιαννοπούλου του NotAnExpert θα επιμελείται τη λίστα που θα ανανεώνεται, θα φιλοξενεί σε αυτήν επιλεγμένες ετικέτες από την Ελλάδα κατά κύριο λόγο, αλλά και από τον ξένο αμπελώνα, από τη Γαλλία, προφανώς από την Ιταλία, από τις ΗΠΑ, από τη Νέα Ζηλανδία. Ξεκινάνε με σαράντα ετικέτες, επτά από αυτές τις προσφέρουν σε ποτήρι. Θα επιλέγουν και θα φέρνουν διαλεχτά κρασιά που θα παίζουν one-off, ετοιμάζουν ένα wine club για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά παραγωγούς ενώ, αν ανήκετε σε εκείνους που δεν έχουν αδυναμία στα φυσικά κρασιά, μείνετε ήσυχοι, στο Felicità θα βρείτε κυρίως κρασιά κλασικής οινοποίησης. 

Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Στο Ρουφ θα μάθουμε τι πάει να πει apericena, το να τρώμε δηλαδή μαζί με το απεριτίβο μας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Στο Ρουφ θα μάθουμε τι πάει να πει apericena, το να τρώμε δηλαδή μαζί με το απεριτίβο μας, έτσι που να μη χρειαζόμαστε μετά και βραδινό. Βασιζόμενος στη zero waste πρακτική στην κουζίνα, σε συνεργασία με το μπαρ και ακολουθώντας την εποχικότητα, ο Νίκος Ντιναπόγιας (Materia Prima, The Clumsies, Black Duck) ετοιμάζει τα λεγόμενα cicchetti, δηλάδη βενετσιάνικες μπρουσκέτες που θα αλλάζουν (δοκιμάστε σίγουρα αυτή με το καπνιστό μύδι, τη μουστάρδα και τα μυρωδικά) και έχει φτιάξει ένα μενού που ξεχωρίζει, με προτάσεις που είναι όλες τους για τη μέση, για να τις μοιραστούμε, για να μην πίνουμε ξεροσφύρι. Θα τσιμπήσετε κροκέτες πανσέτας με κρέμα μάραθου, ζεστές ναπολιτάνικες πολπέτες σε κρύα σάλτσα gazpacho με ξερή μυζήθρα, χειροποίητα και vegan νιόκι γλυκοπατάτας με πέστο μυρωδικών, φοκάτσια από την Kora και την Ιάνθη Μιχαλάκη με σισιλιάνικη καπονάτα μελιτζάνας και τσαλαφούτι, καρπάτσιο μόσχου με πίκλα σιναπόσπορου και τραγανή κάπαρη, φανταστική πίκλα αγγούρι tempura με δική τους μαγιονέζα, ενώ θα βρείτε και πατάτες τηγανητές με σος πάπρικας και γιαούρτι. Έχουν φυσικά και πλατό τυριών και αλλαντικών στα οποία φρόντισαν να δοκιμάζουμε ιδιαίτερα προϊοντα όπως το σκυριανό πυθαρίσιο, το κυανό και ένα ισπανικό πρόβειο τυρί με μαύρο σκόρδο, εθιστικά νόστιμο. Θα έχουν και πιάτα ημέρας, περιμένω να έρθει η εποχή του για να σερβίρουν συμιακό γαριδάκι. 

Felicita: Η νέα άφιξη της Αθήνας βρίσκεται στο Ρουφ και απογειώνει την έννοια του απεριτίβο Facebook Twitter
Το Felicita είναι ένα μπαρ από φίλους για φίλους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Το Felicità είναι ένα μπαρ από φίλους για φίλους, μακριά από πιάτσες αλλά πολύ κοντά στην Τεχνόπολη, μόλις πέντε με έξι λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό του μετρό Κεραμεικός. Η μουσική θα είναι χαμηλής όχλησης, δεν θα βαράει, θα μπορείτε να τα πείτε με τους φίλους σας, ενώ στο χαλί θα παίζουν αγγλόφωνα, ιταλόφωνα, γερμανόφωνα, ισπανόφωνα και εγχώρια indie διαμαντάκια. Τα ωράριά τους θα ακολουθούν τη φιλοσοφία τους στο ποτό αφού θα λειτουργούν (εκτός Δευτέρας) από τις πεντέμισι το απόγευμα μέχρι τις δωδεκάμισι τη νύχτα, μέχρι τη μία τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Θα ζεσταίνεστε και χαλαρώνετε εκεί και μετά θα συνεχίζετε κάπου αλλού. 
Μεγάλου Βασιλείου 40, 11854, Ρουφ

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ