ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Καύσωνας 2023: Γιατί δεν έχουμε ξεκάθαρη πρόγνωση για τη διάρκειά του;

Καύσωνας 2023: Γιατί δεν έχουμε ξεκάθαρη πρόγνωση για τη διάρκειά του; Facebook Twitter
Είτε καύσωνα αποκαλέσουμε αυτό που συμβαίνει είτε ακραία παρατεταμένη ζέστη, πυροδοτούνται μία σειρά από διεργασίες και συνέπειες με αποτύπωμα μακροχρόνιο, τόσο στους ανθρώπους όσο και στο περιβάλλον. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΕΝ ΤΕΛΕΙ περίοδο αφόρητου καύσωνα, όπως το καλοκαίρι του 2021, που μεταξύ άλλων έφερε και τις τεράστιες φωτιές σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη, ή απλά ακραίο κύμα ζέστης; Και πότε, επιτέλους, θα μπει ένα φρένο στις ανυπόφορες –κατά πολλούς– θερμοκρασίες; Τη δική τους απάντηση στο ερώτημα δίνουν τρεις επιστήμονες, μιλώντας στη LiFO. 

Αν και θα περίμενε κανείς πως η επιστημονική κοινότητα θα συγκλίνει στην άποψη πως και αυτό το καλοκαίρι δεινοπαθούμε από τα ρεκόρ θερμοκρασιών, αυτό φαίνεται πως δεν συμβαίνει. Ούτε και με το γεγονός ότι αυτός ο καύσωνας μοιάζει ατελείωτος. Ούτε καν με το ότι αργήσαμε κάπως να έχουμε μία ξεκάθαρη πρόγνωση για το πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι θερμοκρασίες. 

Σε αυτό πάντως που διασταυρώνονται οι απόψεις τους είναι πως απαιτείται η δέουσα προσοχή τις επόμενες ημέρες, καθώς η έλλειψη υγρασίας θα διατηρήσει πρόσφορο το έδαφος και για νέες, εξίσου επικίνδυνες πυρκαγιές, όπως εκδηλώνονται αυτές τις μέρες σε Δερβενοχώρια, Δυτική Αττική, Ρόδο και αλλού. Και επίσης για το ότι, είτε καύσωνα αποκαλέσουμε αυτό που συμβαίνει είτε ακραία παρατεταμένη ζέστη, πυροδοτούνται μία σειρά από διεργασίες και συνέπειες με αποτύπωμα μακροχρόνιο, τόσο στους ανθρώπους όσο και στο περιβάλλον.

«Όταν λέμε για ερημοποίηση του αστικού κέντρου, δεν εννοούμε ότι θα γίνουμε έρημος, αλλά το ότι η επιφάνεια της γης θα είναι έρημη, χωρίς τροφοδοτικά στοιχεία για τη βλάστηση και την πανίδα».

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος, διδάκτορας Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου PARIS-VI, μιλώντας στη LiFO εξηγεί ότι είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί το κύμα καύσωνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιταλία και Ισπανία.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι το κύμα καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο. Ήδη, πέρα από τη χώρα μας, πλήττεται τόσες μέρες τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία. Και ίσως συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου».

Ο κ. Λαγουβάρδος, αναλύοντας τις συνέπειες που επιφέρει το πολυήμερο κύμα καύσωνα, τονίζει πως πρωταρχική συνέπεια αυτού είναι η αύξηση της θνησιμότητας, προειδοποιώντας για προβλήματα στους ηλικιωμένους. 

Φυσικά, το οικοσύστημα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. «Η ξηρασία κάνει εξαιρετικά εύφλεκτες τις περιοχές. Το επόμενο πενθήμερο είναι ιδιαίτερο κρίσιμο» προειδοποιεί. 

Ακόμα, εξηγεί πως επιφέρει άμεσα προβλήματα και στην αγροτική παραγωγή. «Ήδη, στον καύσωνα του 2021, επηρεάστηκαν τα σταφύλια. Ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με παρόμοια προβλήματα και φέτος». 

Το ίδιο ισχύει και στην παραγωγή μυδιών. «Επηρεάζεται και η θερμοκρασία της θάλασσας. Στον Θερμαϊκό είχαν σημειωθεί προβλήματα στην αλιεία των μυδιών, υπήρχε έλλειψη στην παραγωγή τους», τονίζει ο καθηγητής. 

Τέλος, έκανε λόγο και για προβλήματα στον τουρισμό. «Θα σημειωθούν ακυρώσεις λόγω της ακραίας ζέστης. Ήδη ένας φίλος μου είχε προγραμματίσει ένα επαγγελματικό ραντεβού στην Αθήνα και το ακύρωσε» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Καύσωνας 2023: Γιατί δεν είχαμε ξεκάθαρη πρόγνωση για τη διάρκειά του; 3 επιστήμονες απαντούν Facebook Twitter
«Το ισχυρό κύμα ζέστης θα κρατήσει μέρες. Ο καύσωνας όχι». Φωτ.: SOOC

Ευθύμης Λέκκας: «Η υγρασία μειώνεται. Το οικοσύστημα υποβαθμίζεται»

Απάντηση ίδιου μήκους κύματος δίνει και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας. «Παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα τόσο στην υγεία μας όσο και στο οικοσύστημα» τονίζει μιλώντας στη LiFO, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην έννοια της ερημοποίησης, που αυτές τις ημέρες, λόγω των μεγάλων μετώπων φωτιάς, τη χρησιμοποιεί συχνά. 

«Όταν λέμε για ερημοποίηση του αστικού κέντρου, δεν εννοούμε ότι θα γίνουμε έρημος, αλλά το ότι η επιφάνεια της γης θα είναι έρημη, χωρίς τροφοδοτικά στοιχεία για τη βλάστηση και την πανίδα».

«Η υγρασία μειώνεται. Το οικοσύστημα υποβαθμίζεται. Ευνοϊκός συνδυασμός για τις φωτιές που εξελίσσονται. Κάθε χρόνο οι φωτιές κινούνται όλο και πιο γρήγορα λόγω της ξηρασίας» διευκρινίζει. «Και ως αποτέλεσμα, θα έχουμε πλημμύρες από το καλοκαίρι. Οι πλημμύρες στην Εύβοια πέρυσι σημειώθηκαν στις 6 Αυγούστου και ακολούθησε η κακοκαιρία Ιανός με άλλα τόσα προβλήματα». 

Αναφορικά με τον επικείμενο καύσωνα στην Ελλάδα, ο καθηγητής δήλωσε πως «θα πυροδοτήσει και νέες φωτιές η αύξηση της θερμοκρασίας. Κάνω έκκληση και στους εθελοντές και στους κατοίκους των περιοχών, όταν βλέπουν μια μικρή εστία να ειδοποιούν αμέσως την πυροσβεστική γιατί άμεσα μπορεί να μεγαλώσει».

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Δεν διανύουμε τις μέρες του 2021, απλά έχουμε ακραία ζέστη»

Πιο καθησυχαστικός εμφανίζεται ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγώντας στη LiFO ότι τα κύματα καύσωνα του 2021 ήταν πρωτοφανή, κάτι που η χώρα είχε να δει από το 1987. «Φέτος, δεν είχαμε τόσο παρατεταμένα κύματα καύσωνα. Το πρώτο κύμα του "Κλέωνα" σταμάτησε το Σάββατο, δηλαδή διήρκεσε σχεδόν τέσσερις μέρες, και το άλλο ξεκινά σήμερα και τελειώνει την Κυριακή. Πρόπερσι ήταν περισσότερες μέρες» διασαφηνίζει. 

Και πώς ξεχωρίζουμε την ακραία ζέστη από τον καύσωνα; Ο μετεωρολόγος του OPEN τονίζει πως αυτές τις μέρες παρατηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες τις βραδινές ώρες –στους καύσωνας αυτή η διαπίστωση είναι «απαγορευτική»– ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα μελτέμια της εποχής. 

Πάντως, το κύμα καύσωνα που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες θα φέρει μαζί του θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 44 βαθμούς, αλλά και μια ξερή, επικίνδυνη για τη βλάστηση ατμόσφαιρα. Οπότε και ο κ. Μαρουσάκης εφιστά τη δέουσα προσοχή για νέες εστίες πυρκαγιών. «Το ισχυρό κύμα ζέστης θα κρατήσει μέρες. Ο καύσωνας όχι» σημειώνει. 

Τέλος, συγκριτικά με την κατάσταση που βιώσαμε το 2021, ξεκαθαρίζει πως «αν πρόπερσι είχαμε τις υποδομές του 1987, δηλαδή δεν είχαμε τις υποτυπώδεις εγκαταστάσεις κλιματισμού σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, θα είχαμε αρκετά θύματα». 

Ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 κατεγράφη ως ο φονικότερος στην Ελλάδα, με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 1.300 νεκρούς και ανεπίσημες καταγραφές για 1.500. Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου. 

Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ