21 μέρη της Αθήνας που ξέρουν να φτιάχνουν κέικ

to rini Facebook Twitter
Το carrot cake της Μαρίνας Χρονά βγάζει κάτι το έντονα μπαχαράτο και έχει frosting από μασκαρπόνε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που το κέικ το βρίσκαμε είτε ετοιματζίδικο και συσκευασμένο είτε ψάχναμε συνταγές για να το φάμε σπιτικό. Δεν ήταν ένα προϊόν στο οποίο έδιναν βάση οι φούρνοι της πόλης, και αν το έφτιαχναν, δεν το προσέφεραν σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, δεν είχαμε επιλογές, ήταν συνήθως στις ίδιες γεύσεις που βρίσκαμε και το soft παγωτό: σοκολατένιο, βανίλια ή ανάμεικτο – τελεία. Μέχρι που ήρθε η εποχή του specialty coffee στην Αθήνα. Tα νέα, ποιοτικά καφέ της έχουν τα δικά τους μικρά αρτοποιεία και τους ζαχαροπλάστες τους. Σε περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα και τον χώρο για κάτι τέτοιο, συνεργάζονται και φιλοξενούν καθημερινά στις βιτρίνες τους γλυκά από bakers χωρίς έδρα, αναπτύσσοντας έτσι μια δημιουργική κοινότητα που μας φτιάχνει τη μέρα.

Έπειτα μπήκαν στο παιχνίδι και οι third wave φούρνοι, εκείνα τα μέρη που, μαζί με τα προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης και τα ολόφρεσκα είδη βιενουαζερί που ξεφουρνίζουν, όλο και κάποιο κέικ ετοιμάζουν, τελειοποιούν τα κλασικά, τσεκάρουν ποιες γεύσεις παίζουν πολύ στα social ή κάνουν τα δικά τους γευστικά πειράματα. Σε κάθε περίπτωση, ένα κομμάτι ωραίο κέικ, ένα comfort γλυκό χωρίς πολλή ζάχαρη και συντηρητικά το βρίσκουμε πια σίγουρα για πρωινό. Ακόμα και δώρο σε φίλους που μας καλούν στο σπίτι τους μπορούμε να πάμε πια, σε εκείνους που λένε ότι δεν αντέχουν τα παστοειδή και τις τούρτες.

Tα νέα ποιοτικά καφέ της Αθήνας έχουν τα δικά τους μικρά αρτοποιεία και τους ζαχαροπλάστες τους.

Θα ξεκινήσω από το κέικ του οποίου η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε τη δεκαετία του '30, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, και ήταν μια λύση για τα νοικοκυριά που προσπαθούσαν να μην πετάνε τίποτα να αξιοποιήσουν τις παραγινωμένες μπανάνες. Τρένταρε όσο κανένα γλυκό μέσα στην πρώτη καραντίνα και αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει χίπστερ κέικ, ο τίτλος τού ανήκει δικαιωματικά. To banana bread κυκλοφορεί πολύ στην Αθήνα, θα αναφερθώ όμως στα αγαπημένα του δικού μας γραφείου. Το δικό μου είναι αυτό του ANÄNA (Πραξιτέλους 33, 211 1151788) που κόβεται πάντα και σε μια μεγάλη, χορταστική φέτα. Έχει και άλλες ωραίες προτάσεις σε κέικ, μπορείτε να δείτε το εβδομαδιαίο του μενού στα highlights του Ιnstagram.

asterisque Facebook Twitter
Αsterisque. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υποψηφιότητα για το καλύτερο banana bread του κέντρου βάζει και το Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια), η Μπιάνκα από το ατελιέ της LiFO σας το συστήνει ανεπιφύλακτα. Προζυμένιο, με μπόλικη σοκολάτα και ζουμερό το προσφέρει τοFika του Κουκακίου (Βούρβαχη 6, 210 9226010), από εκεί να δοκιμάσετε οπωσδήποτε και το Lemon poppy seed cake με τα κόκκινα φρούτα και το φιστίκι Αιγίνης, αν το πετύχετε.

Σε δύο εκδοχές, vegan και μη vegan, μπορείτε να το παραγγείλετε, μαζί με τον καφέ σας, από το Taf Coffee (Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Εξάρχεια, 210 3800014). Vegan, με κομματάκια μαύρης σοκολάτας, είναι και αυτό του κορυφαίου καφέ Foyer (Βρυάξιδος 2, 210 7514124) που μέσα στον Ιούλιο άλλαξε διεύθυνση και μετακόμισε στο Παγκράτι. Χωρίς γλουτένη, το προσφέρουν στο Astérisque, όπως και το κέικ καρότου –να τα δοκιμάσετε και τα δύο, ακόμα και αν δεν έχετε δυσανεξία. Gluten free κέικ αμυγδάλου, σε σχήμα που μάλλον θα σας ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις–μπορεί να θα σας θυμίσει εκείνα τα στρογγυλά που βρίσκαμε στα σούπερ μάρκετ, τυλιγμένα σε λευκό χαρτί και πολλά μαζί σε μια σακούλα–έχει το Williwaw της Κυψέλης (Κερκύρας 69, 210 8220745). 

Oven Facebook Twitter
Oven

Κάποτε πιστεύαμε ότι το μόνο που είχε νόημα στο carrot cake ήταν το άψογο frosting με τυρί κρέμα, που φυσικά είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι το μόνο συστατικό που το κάνει πετυχημένο. Δοκιμάστε αυτό που φτιάχνει η Μαρίνα Χρονά στο Santo Belto της Κυψέλης (Αγίας Ζώνης 21, 211 7151755) και στο Ρίνι Δίπλα στο Μουσείο (Ρεθύμνου 8, 2108836781). Βγάζει κάτι το έντονα μπαχαράτο και έχει frosting από μασκαρπόνε. Τη συνταγή της την έχει φέρει από τη Σουηδία, όπου έκανε την πρακτική της σε ένα διάστερο εστιατόριο. Επίσης, στο ĒRE Athens (Ερεχθείου 30, Κουκάκι, 210 9236622), εκτός από τα ανάλαφρα και σε διάφορους συνδυασμούς cheesecakes που ετοιμάζει η Γεωργία Ρωμάνου, θα βρείτε και ένα carrot cake που θα σας ικανοποιήσει, ιδιαίτερα αν έχετε κουραστεί να δοκιμάζετε στέγνα τέτοια.  

Με green cheese frosting, γλάσο λεμονιού και μαρμελάδα μύρτιλο, το Blueberry lemon layer cake είναι το μεγάλο σουξέ του Morning Sweetie (Ζακύνθου 13, Κυψέλη, 211 7354924) στο οποίο ετοιμάζουν και αλμυρά κέικ, όπως αυτό με πράσο, μανιτάρι, κεφαλογραβιέρα και φρέσκο θυμάρι. Λαχταριστό blueberry cake ψήνει και το Oven (λεωφ. Βασιλέως Παύλου 104, 210 3633303 / Αρτέμιδος 9, 210 9681275), το microbakery της Βούλας που πλέον λειτουργεί και στη Γλυφάδα. 

economidis Facebook Twitter
Το marble ή marbre κέικ του Δημήτρη Οικονομίδη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουμε φάει πολύ μέτριο red velvet, αλλά ο Μονόκερος του Παγκρατίου ήρθε για να το προσφέρει σωστό, με ανάλαφρο cream cheese frosting βανίλιας–σας το στέλνει σε κομμάτι. Και μπορεί να το τουμπάραμε κατά λάθος και να μην καταφέραμε να το φωτογραφίσουμε, αλλά το γραφείο ενθουσιάστηκε με τη γεύση του. Πάλι από την πλευρά του ατελιέ μας, η Μαργαρίτα προτείνει το muffin βανίλια-blueberry από τον Φούρνο του Τάκη στο Kουκάκι (Μισαραλιώτου 14, 210 9230052)– είναι λίγο παραπάνω γλυκό απ’ όσο θα ήθελα, αλλά εσωτερικά είναι όσο υγρό πρέπει και δεν παύει να είναι μια ωραία επιλογή, αν είναι στον δρόμο σας.

Υπάρχουν κι εκείνοι που επαναπροσδιορίζουν τι πάει να πει ανάμεικτο σοκολάτα-βανίλια κέικ, marble ή marbre. Ο Dimitris Economides (λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, 210 6755000) το προσφέρει σε δύο εκδοχές, φτιαγμένο από εκλεκτά υλικά, κλασικό ή με επικάλυψη γκανάς σοκολάτα-βανίλια. Το βρίσκουμε κλασικό στο Τρομερό Παιδί των Ιλισίων (Παπαδιαμαντοπούλου 30, 210 7777537), εκεί όπου μπορείτε να πετύχετε στη βιτρίνα τους και ένα κέικ λεμόνι-μέλι και διάφορες άλλες φίνες γεύσεις. Ιδιαίτερη πρόταση, πάλι με λεμόνι, είναι αυτή του Flake στην Κυψέλη (Σποράδων 24), που σαρώνει με το brunch του. Εκεί σερβίρουν ένα κέικ με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο.

tromero paidi Facebook Twitter
Τρομερό Παιδί

Αν θέλετε το κέικ σας άκρως σοκολατένιο, βελούδινο στο κόψιμο και υγρό εσωτερικά, πρέπει να αναζητήσετε το chocolate moelleux (τo lava cake δηλαδή) του Madame Fraise (Υμηττού 225, Παγκράτι, 211 4186086) στις εφαρμογές διανομής φαγητού. Δεν υπάρχει σε ατομική μερίδα, αλλά είναι ό,τι πρέπει για να το προσφέρετε μετά από ένα σπιτικό γεύμα. Στα ζαχαροπλαστεία Φύσις (λεωφ. Μεσογείων 450 / Αγ. Παρασκευή, 210 6090740 / Λεωφ. Κηφισίας 98 / Μαρούσι, 211 406926) θα σας προτείνουν να συνδυάσετε με παγωτό στρατσιατέλα το moelleux που φτιάχνουν χωρίς αλεύρι και μόνο με σοκολάτα υγείας.

madame fraise Facebook Twitter
Αν θέλετε το κέικ σας άκρως σοκολατένιο, βελούδινο στο κόψιμο και υγρό εσωτερικά, τότε πρέπει να αναζητήσετε το chocolate moelleux (τo lava cake δηλαδή) του Madame Fraise.

Εντυπωσιακά κέικ-τούρτες, στολισμένα, instagrammable αλλά και vegan, ιδανικά για γενέθλια και λοιπές γιορτές μπορείτε να παραγγείλετε από το Holly Llama (Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, 210 7626078 / Νίκης 23, Σύνταγμα, 210 3212756). Μπορείτε να βρείτε όλες του τις προτάσεις online, ενώ καθημερινά στα καταστήματά του βρίσκουμε και κέικ τα οποία μπορούμε να πάρουμε για τον δρόμο, όπως αυτό με το λεμόνι, τους σπόρους chia και το φιλέ αμύγδαλο, το κέικ σοκολάτας βουτηγμένο σε σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη, και ένα ακόμα με χουρμά και σύκο. Τέλεια vegan κέικ σε μέγεθος γενεθλίων και οκτώ διαφορετικές γεύσεις ετοιμάζει και η Έρη Καρακούση που βρίσκεται πίσω από το @eribakesvegan στο Ιnstagram. Απλώς μην το θυμηθείτε τελευταία στιγμή, στείλτε της τουλάχιστον πέντε μέρες πριν.

holy llama Facebook Twitter
Εντυπωσιακά κέικ, στολισμένα, instagrammable αλλά και vegan, ιδανικά για γενέθλια και λοιπές γιορτές μπορείτε να παραγγείλετε από το Holly Llama.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Υγεία & Σώμα / Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνεις vegan είναι κάτι δύσκολο, ότι δεν θα τρως πλέον νόστιμα φαγητά, ότι θα σου λείπουν πολύτιμες ουσίες, και διάφορους άλλους αστικούς μύθους. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Γεύση / Astérisque: Αυτός ο third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη το φρέσκο και νόστιμο ψωμί είναι πολυτέλεια. Ή, τουλάχιστον, ήταν, μέχρι η Αστέρω Στρατάκη να ανοίξει έναν φούρνο στο Μετς που ξεφουρνίζει όσα στερήθηκε κι εκείνη για χρόνια, ενώ παράλληλα απευθύνεται σε όλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ