ΔΥΝΑΤΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΜΥΑΛΑ, που έχουν όρεξη να εκφραστούν, να υλοποιήσουν χειροποίητα αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Είναι αυτοί που επαναφέρουν το παραδοσιακό κέντημα με ένα σύγχρονο twist και τεχνικές όπως το tufting και το pouring εποξικής ρητίνης. Είναι αυτοί που πλάθουν με τα χέρια τους υλικά, που κεντάνε όπως οι γιαγιάδες μας, που φτιάχνουν χαρτιά με σχέδια που έχουν φανταστεί.
Ιάσονας Μουστάκης
Πολλοί νέοι, ειδικά της Gen Z, λατρεύουν το tufting. Είναι η τεχνική με την οποία δημιουργούν χαλιά που μοιάζουν με καμβάδες. Ένας από αυτούς είναι και ο Ιάσονας Μουστάκης, φοιτητής στο τμήμα Μarketing του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ασχολείται με τη δημιουργία χειροποίητων χαλιών. Ξεκίνησε με τα DIY χαλιά κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. «Έψαχνα να βρω μια ενασχόληση και στο Tik Tok άρχισαν να μου εμφανίζονται βίντεο από άτομα στο εξωτερικό που έφτιαχναν δικά τους σχέδια και τα μετέτρεπαν σε χαλιά».
Τα δικά του σχέδια είναι βγαλμένα από τη σύγχρονη pop culture. Μπορεί να δημιουργήσει οτιδήποτε βάλει στο μυαλό του. «Εγώ αυτό το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημιουργία χειροποίητων χαλιών που πλέον έχει γίνει και η δουλειά μου τα τελευταία δυόμισι χρόνια».
Όπως εξηγεί: «Το tufting gun ουσιαστικά γαζώνει το νήμα στο ύφασμα. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή, απλώνουμε σε όλη την πίσω μεριά του κόλλα έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το σχέδιο που φτιάξαμε στο ύφασμα. Μετά ακολουθεί το τριμάρισμα και το σχήμα, που ίσως είναι και το πιο απαιτητικό κομμάτι, γιατί μπορεί να κάνει το χαλί να ξεχωρίσει. Βέβαια, κατά τη διαδικασία του tufting οι κλωστές ενδέχεται να μπερδευτούν και να ανακατευτούν τα χρώματα, επομένως να μην έχουμε σωστό αποτέλεσμα. Αυτό διορθώνεται με ένα μικρό ψαλίδι, που καθαρίζει όλες τις γραμμές. Το χαλί είναι χειροποίητο, περνάει από πολλές πολύωρες διαδικασίες για να καταλήξει στην τελική του μορφή! Πρόκειται για κάτι καινούργιο, ο κόσμος δεν είναι ακόμα πολύ εξοικειωμένος με αυτή την τεχνική. Αλλά όσοι βλέπουν τη διαδικασία συνήθως εκπλήσσονται γιατί δεν ήξεραν πως μπορείς να φτιάξεις ό,τι σχέδιο θέλεις σε χαλί. Είναι αυτοί που μου ζητάνε να τους φτιάξω χαλί με τα δικά τους σχέδια, γιατί αυτό έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία». — @rugart.gr
Μαλβίνα Κοκοράκη
«Ονομάζομαι Μαλβίνα Κοκοράκη και είμαι δημιουργός κεντημάτων. Διατηρώ την επιχείρησή μου “Malv Pineapple χειροποίητα κεντήματα” στην Αθήνα από το 2016 και παράλληλα παραδίδω μαθήματα κεντήματος. Ξεκίνησα το 2016, απ’ όταν ζούσα στη Σουηδία, και η αφορμή ήταν ένα κιτ κεντήματος που μου δώρισαν σε μια δύσκολη περίοδο που διένυα. Είχα ενθουσιαστεί τόσο πολύ που κεντούσα ώρες ατελείωτες. Έκτοτε δεν σταμάτησα. Τα σχόλια που λαμβάνω είναι πάρα πολύ θετικά.
Το υπέροχο είναι όταν άγνωστοι μου στέλνουν πως οι δημιουργίες μου τους θυμίζουν τη γιαγιά τους ή όμορφες αναμνήσεις από το χωριό. Πολλοί μού δίνουν κλωστές και υφάσματα που βρήκαν σε παλιά μπαούλα ή μου στέλνουν φωτογραφίες με κεντήματα από διάφορα μέρη. Εγώ δημιουργώ περισσότερο με την τεχνική της σταυροβελονιάς. Παράλληλα, επειδή θέλω να έχω επαφή με το σήμερα, ψηφιοποίησα τα περισσότερα από τα σχέδιά μου και πλέον είναι εκτυπωμένα σε ημερολόγια, κάρτες αλληλογραφίας και ευχετήριες κάρτες». — @malv_pineapple
Eleonora Terzi
Η Eleonora Terzi είναι η καρδιά και τα χέρια του Brick Home Studio. «Το Brick είναι ένα πολυδιάστατο πρότζεκτ, μέσω του οποίου μπορώ να κάνω αυτό που μου δίνει περισσότερη χαρά στη ζωή: να αφιερώνω χρόνο στον σχεδιασμό και τη δημιουργία νέων αντικειμένων που μπορούν να έχουν θέση στη σύγχρονη εποχή, αλλά ταυτόχρονα να φέρουν και μια “αναλογική” πινελιά και μια παιδική ευαισθησία. Όταν το χρειάζομαι, έχω το προνόμιο να έχω άλλα δύο χέρια, του Ν., του συνεργού μου στα δημιουργικά εγκλήματα».
Στο Brick δημιουργούν κυρίως αντικείμενα από χαρτί και γραφική ύλη. «Η δουλειά μας επικεντρώνεται κυρίως στη χαρακτική, στην τεχνική της μαρμαρόκολλας (paper marbling), στη βιβλιοδεσία και στην εικονογράφηση. «Μας αρέσει επίσης να πειραματιζόμαστε με διαφορετικές διαδικασίες, όπως η ανακύκλωση χαρτιού, η βαφή υφασμάτων και άλλες τεχνικές χειροτεχνίας. Βασικά, μας αρέσει να ασχολούμαστε με οποιαδήποτε τεχνική μάς επιτρέπει να λερώσουμε τα χέρια μας και παράλληλα να διευρύνουμε τα όρια αυτού που κάνουμε. Για να είμαι ειλικρινής, αισθάνομαι απίστευτα τυχερή που βρήκα κάτι που αγαπώ τόσο βαθιά. Ξέρω πως ό,τι κι αν συμβεί, όσο μπορώ να συνεχίσω να σκαλίζω, να βιβλιοδετώ και να σχεδιάζω, αυτό θα αποτελεί πάντα πηγή του πιο αγνού αισθήματος ευτυχίας και ικανοποίησης για μένα. Το καλύτερο είναι ότι πρόκειται για κάτι που κάνει εμένα ευτυχισμένη και ένα άλλο άτομο να νιώσει καλύτερα, ίσως και ευτυχισμένο, τουλάχιστον ότι το καταλαβαίνουν και το αγαπούν». — @brickhomestudio
Κωνσταντίνα Μπασδέκη
«Με λένε Κωνσταντίνα Μπασδέκη, ζω στη Θεσσαλονίκη και είμαι 26 χρονών. Ασχολούμαι με την τέχνη χειροποίητων έργων και τo online gaming. Δημιουργώ χειροποίητα έργα και πειραματίζομαι με διάφορα υλικά. Μου αρέσει να φτιάχνω ή να διακοσμώ πράγματα που είναι aesthetically pleasing σύμφωνα με τη δική μου αισθητική. Θέλω όποιος βλέπει κάποιο από τα έργα μου να νιώθει το ίδιο όμορφα όπως εγώ και να ομορφαίνει τον χώρο του. Οι τεχνικές που χρησιμοποιώ προς το παρόν είναι δύο, αυτή με την οποία δημιουργώ ένα έργο από την αρχή, που ονομάζεται pouring εποξικής ρητίνης, και αυτή με την οποία διακοσμώ διάφορα πράγματα και τα μεταμορφώνω σε γλυκίσματα, που ονομάζεται frosting. Είμαι αυτοδίδακτη, πηγές έμπνευσής μου είναι όλες οι μορφές τέχνης και σε αυτό με έχει βοηθήσει πολύ το διαδίκτυο· επίσης, η αγάπη μου για τη διακόσμηση, τη μόδα και οτιδήποτε θεωρώ όμορφο και κοντινό στη δική μου αισθητική. Από μικρή έβρισκα παρηγοριά στους aesthetic χώρους και σε διάφορα έργα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισα, δεν θα μετανιώσω ποτέ που τα άφησα όλα για να ακολουθήσω ένα από τα χόμπι μου, χωρίς να με στηρίζει κανένας».
Για εκείνη όλα ξεκίνησαν όταν ήταν 14 χρονών, δηλαδή όταν ήρθε για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τον πολυμερικό πηλό. «Τα χρόνια περνούσαν και ένιωθα πως έπρεπε να αλλάξω τη ζωή μου. Σπούδασα βοηθός βρεφονηπιοκόμος και αισθητική. Δεν μπορούσα όμως να κάνω ή κάτι που δεν με γέμιζε. Το καλοκαίρι του 2018, έπειτα από μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου, αποφάσισα ότι θα δημιουργούσα κάτι δικό μου, κάτι που να το αγαπώ. Σκέφτηκα πόσο πολύ μου άρεσε να δημιουργώ, πόσο με ηρεμούσε. Έτσι κι έγινε. Έπιασα μολύβι και χαρτί και κατέγραψα τους στόχους μου. Έβλεπα καθημερινά βίντεο και έψαχνα πληροφορίες στο ίντερνετ έτσι ώστε να μάθω να δουλεύω την εποξική ρητίνη και πολλά άλλα υλικά. Τα σχόλια που λαμβάνω είναι κυρίως θετικά. Είμαι πολύ ευγνώμων για την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου, γιατί μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να δημιουργώ έργα με τα καλύτερα υλικά που διαθέτω. Το συναίσθημα αυτό είναι μοναδικό, είναι αυτό που με κάνει να νιώθω ευτυχισμένη και πλήρης στο τέλος της ημέρας.
Όσα μου προσφέρει η τέχνη αυτή και τα μηνύματα αγάπης του κόσμου είναι ανεκτίμητα. Βρήκα κάτι που αγαπώ και γεμίζει τα κενά μέσα μου». — @softiebabygr