ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η επιστροφή του Τσίπρα στους παλιούς συντρόφους

Η επιστροφή του Τσίπρα στους παλιούς συντρόφους Facebook Twitter
Παλιοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι η φιλοδοξία του εδώ και καιρό ήταν να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατία με τη ριζοσπαστική αριστερά. Φωτ.: Άρης Οικονόμου/ SOOC
0

 

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ μετά από μία μακρά περίοδο διακοπών στις ΗΠΑ και σιωπής, αφού παραμέρισε για να περάσει το νέο κύμα –δηλαδή ο Κασσελάκης– και να τα σαρώσει όλα, προσπαθεί τώρα να υπενθυμίσει την πολιτική του παρουσία, ότι είναι ακόμα εδώ. Άλλωστε, ποτέ δεν είπε ότι παραιτήθηκε, δεν χρησιμοποίησε το ρήμα αυτό, και όσοι τον γνωρίζουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι τον ενδιαφέρει η επιστροφή, αλλά θα πράξει αναλόγως με τις εξελίξεις και τις συνθήκες. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ανέλαβε με τις ευλογίες του να αλλάξει το κόμμα, όμως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τον θεωρεί αναλώσιμο, πρόεδρο με ημερομηνία λήξης, την οποία έχει προσδιορίσει και είναι οι ευρωεκλογές. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να είπε σε όσους συνομίλησε, όταν προσπάθησε να τους πείσει να μην εγκαταλείψουν το κόμμα. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα πια να συναντά τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής εξουσίας, καθώς δεν έχει ενεργό ρόλο, επιδιώκει όμως να συνομιλεί ακόμα και με βετεράνους διαφόρων κομμάτων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στην Ευρώπη.

«Ο Κασσελάκης θα πάει τώρα να κάνει γιορτές στην Αμερική, μετά θα πάει στο συνέδριο, στη συνέχεια στον στρατό, έπειτα σχεδιάζει να κάνει ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου για να μιλήσει –λέει– με τους ομογενείς, και τέλος θα πάει στις ευρωεκλογές για να χάσει. Αυτό είναι το πρόγραμμα», αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις ευρωεκλογές, όλα δείχνουν ότι το πολιτικό του μέλλον θα είναι αβέβαιο. Μέχρι τότε όμως, θα απολαύσει τη διαδρομή με τις εμπειρίες και τα προνόμια που του προσφέρει η πολιτική εξουσία.   

Η επιστροφή του Τσίπρα στους παλιούς συντρόφους Facebook Twitter
Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ανέλαβε με τις ευλογίες του να αλλάξει το κόμμα, όμως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τον θεωρεί αναλώσιμο. Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/ SOOC

Το ευρωπαϊκό προφίλ και τα εμπόδια

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να χτίσει ένα ευρωπαϊκό προφίλ και μια εικόνα πολιτικού που συνομιλεί με ξένους ηγέτες. Πλην όμως, συναντά αρκετά εμπόδια, λένε οι πληροφορίες, αφού οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες δεν είναι τόσο πρόθυμοι να τον συναντήσουν αυτή την περίοδο, καθώς δεν είναι πια ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ήταν όταν τον δέχθηκε ο Σολτς, ούτε καν αρχηγός ενός –μικρού έστω– κόμματος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάποιον θεσμικό ρόλο στον παρόντα χρόνο. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα συνομιλούν βασικά με το ΠΑΣΟΚ και οι αρχηγοί τους με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο Τσίπρας μπορούσε να το ξεπερνά αυτό όσο ήταν αρχηγός ενός κόμματος με προοπτική εξουσίας. Τώρα δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο, οπότε αρκείται είτε σε κάποιους επίσης πρώην ηγέτες, που δεν έχουν ρόλο και επιρροή σήμερα, είτε σε πολιτικούς αριστερών κομμάτων με μονοψήφια ποσοστά.

Επιστροφή στους παλιούς συντρόφους

Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ιταλία συνάντησε τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), Νίκολα Φρατογιάνι, ο οποίος ηγείται ενός πολύ μικρού κόμματος και ο Τσίπρας τον γνωρίζει, όπως είπε, από τότε που διαδήλωναν ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Είδε επίσης τον πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Γκιουζέπε Κόντε και τον πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα

Παλιοί συνεργάτες του λένε ότι η φιλοδοξία του εδώ και καιρό ήταν να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατία με τη ριζοσπαστική αριστερά. Αυτό προσπάθησε να κάνει άλλωστε και πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο χωρίς τα αποτελέσματα που επιθυμούσε. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό έχει κάνει συζητήσεις με κάποιους επίσης παλιούς του ΠΑΣΟΚ, όπως και με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ανοιχτοί δίαυλοι υπήρχαν εδώ και καιρό και με τον Χάρη Καστανίδη.

Τώρα, αν παίζουν κάποιο ρόλο αυτές οι συζητήσεις ή αν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα, είναι άλλο θέμα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν τα συμμερίζεται καθόλου αυτά και φαίνεται να γνωρίζει τις σχετικές συζητήσεις, χωρίς όμως να τις αξιολογεί, καθώς δεν δίνει πιθανότητες σε παρόμοια σενάρια. 

Μετά την Ιταλία, ο Αλέξης Τσίπρας προγραμμάτισε να ταξιδέψει στη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σήμερα είναι ένα πρόσωπο χωρίς ρόλο, ενώ το άλλοτε κραταιό γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα έχει συρρικνωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Επιπλέον, σύμφωνα με το πρόγραμμά του που έδωσε στη δημοσιότητα, θα συνομιλήσει και με 30 Γάλλους ακτιβιστές για «τη σημασία που έχει η ενότητα και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς». 

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα πια να συναντά τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής εξουσίας, καθώς δεν έχει ενεργό ρόλο, επιδιώκει όμως να συνομιλεί ακόμα και με βετεράνους διαφόρων κομμάτων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στην Ευρώπη και να παρουσιάζει τις συνομιλίες αυτές ως ενέργειες για τη σύμπλευση σοσιαλδημοκρατίας και ριζοσπαστικής αριστεράς. 

Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ