Η επιστροφή του Τσίπρα στους παλιούς συντρόφους

Η επιστροφή του Τσίπρα στους παλιούς συντρόφους Facebook Twitter
Παλιοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι η φιλοδοξία του εδώ και καιρό ήταν να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατία με τη ριζοσπαστική αριστερά. Φωτ.: Άρης Οικονόμου/ SOOC
0

 

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ μετά από μία μακρά περίοδο διακοπών στις ΗΠΑ και σιωπής, αφού παραμέρισε για να περάσει το νέο κύμα –δηλαδή ο Κασσελάκης– και να τα σαρώσει όλα, προσπαθεί τώρα να υπενθυμίσει την πολιτική του παρουσία, ότι είναι ακόμα εδώ. Άλλωστε, ποτέ δεν είπε ότι παραιτήθηκε, δεν χρησιμοποίησε το ρήμα αυτό, και όσοι τον γνωρίζουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι τον ενδιαφέρει η επιστροφή, αλλά θα πράξει αναλόγως με τις εξελίξεις και τις συνθήκες. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ανέλαβε με τις ευλογίες του να αλλάξει το κόμμα, όμως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τον θεωρεί αναλώσιμο, πρόεδρο με ημερομηνία λήξης, την οποία έχει προσδιορίσει και είναι οι ευρωεκλογές. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να είπε σε όσους συνομίλησε, όταν προσπάθησε να τους πείσει να μην εγκαταλείψουν το κόμμα. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα πια να συναντά τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής εξουσίας, καθώς δεν έχει ενεργό ρόλο, επιδιώκει όμως να συνομιλεί ακόμα και με βετεράνους διαφόρων κομμάτων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στην Ευρώπη.

«Ο Κασσελάκης θα πάει τώρα να κάνει γιορτές στην Αμερική, μετά θα πάει στο συνέδριο, στη συνέχεια στον στρατό, έπειτα σχεδιάζει να κάνει ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου για να μιλήσει –λέει– με τους ομογενείς, και τέλος θα πάει στις ευρωεκλογές για να χάσει. Αυτό είναι το πρόγραμμα», αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις ευρωεκλογές, όλα δείχνουν ότι το πολιτικό του μέλλον θα είναι αβέβαιο. Μέχρι τότε όμως, θα απολαύσει τη διαδρομή με τις εμπειρίες και τα προνόμια που του προσφέρει η πολιτική εξουσία.   

Η επιστροφή του Τσίπρα στους παλιούς συντρόφους Facebook Twitter
Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ανέλαβε με τις ευλογίες του να αλλάξει το κόμμα, όμως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τον θεωρεί αναλώσιμο. Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/ SOOC

Το ευρωπαϊκό προφίλ και τα εμπόδια

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να χτίσει ένα ευρωπαϊκό προφίλ και μια εικόνα πολιτικού που συνομιλεί με ξένους ηγέτες. Πλην όμως, συναντά αρκετά εμπόδια, λένε οι πληροφορίες, αφού οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες δεν είναι τόσο πρόθυμοι να τον συναντήσουν αυτή την περίοδο, καθώς δεν είναι πια ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ήταν όταν τον δέχθηκε ο Σολτς, ούτε καν αρχηγός ενός –μικρού έστω– κόμματος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάποιον θεσμικό ρόλο στον παρόντα χρόνο. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα συνομιλούν βασικά με το ΠΑΣΟΚ και οι αρχηγοί τους με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο Τσίπρας μπορούσε να το ξεπερνά αυτό όσο ήταν αρχηγός ενός κόμματος με προοπτική εξουσίας. Τώρα δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο, οπότε αρκείται είτε σε κάποιους επίσης πρώην ηγέτες, που δεν έχουν ρόλο και επιρροή σήμερα, είτε σε πολιτικούς αριστερών κομμάτων με μονοψήφια ποσοστά.

Επιστροφή στους παλιούς συντρόφους

Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ιταλία συνάντησε τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), Νίκολα Φρατογιάνι, ο οποίος ηγείται ενός πολύ μικρού κόμματος και ο Τσίπρας τον γνωρίζει, όπως είπε, από τότε που διαδήλωναν ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Είδε επίσης τον πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Γκιουζέπε Κόντε και τον πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα

Παλιοί συνεργάτες του λένε ότι η φιλοδοξία του εδώ και καιρό ήταν να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατία με τη ριζοσπαστική αριστερά. Αυτό προσπάθησε να κάνει άλλωστε και πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο χωρίς τα αποτελέσματα που επιθυμούσε. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό έχει κάνει συζητήσεις με κάποιους επίσης παλιούς του ΠΑΣΟΚ, όπως και με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ανοιχτοί δίαυλοι υπήρχαν εδώ και καιρό και με τον Χάρη Καστανίδη.

Τώρα, αν παίζουν κάποιο ρόλο αυτές οι συζητήσεις ή αν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα, είναι άλλο θέμα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν τα συμμερίζεται καθόλου αυτά και φαίνεται να γνωρίζει τις σχετικές συζητήσεις, χωρίς όμως να τις αξιολογεί, καθώς δεν δίνει πιθανότητες σε παρόμοια σενάρια. 

Μετά την Ιταλία, ο Αλέξης Τσίπρας προγραμμάτισε να ταξιδέψει στη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σήμερα είναι ένα πρόσωπο χωρίς ρόλο, ενώ το άλλοτε κραταιό γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα έχει συρρικνωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Επιπλέον, σύμφωνα με το πρόγραμμά του που έδωσε στη δημοσιότητα, θα συνομιλήσει και με 30 Γάλλους ακτιβιστές για «τη σημασία που έχει η ενότητα και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς». 

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα πια να συναντά τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής εξουσίας, καθώς δεν έχει ενεργό ρόλο, επιδιώκει όμως να συνομιλεί ακόμα και με βετεράνους διαφόρων κομμάτων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στην Ευρώπη και να παρουσιάζει τις συνομιλίες αυτές ως ενέργειες για τη σύμπλευση σοσιαλδημοκρατίας και ριζοσπαστικής αριστεράς. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απειλείται η Ευρώπη από το κλείσιμο των συνόρων στη Γερμανία;

Διεθνή / Απειλείται η Ευρώπη από το κλείσιμο των συνόρων στη Γερμανία;

Η άνοδος της ακροδεξιάς, το τέλος της Συνθήκης του Σένγκεν και ο φόβος ενός πιθανού ντόμινο. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρεσβευτής-σύμβουλος του ΥΠ.ΕΞ., Παναγιώτης Ιωακειμίδης, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Η βιώσιμη κινητικότητα ως εικονική πραγματικότητα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας / Γιατί δεν μπορούμε να περπατήσουμε ή να μετακινηθούμε με ποδήλατο στην Αθήνα;

Για άλλη μία χρονιά η Αθήνα βλέπει τη βιώσιμη κινητικότητα ως μια επετειακή εκδήλωση και η προοπτική να αποκτήσει ένα σχέδιο που θα δώσει προτεραιότητα στον πεζό και τον ποδηλάτη είναι θολή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό

Βασιλική Σιούτη / Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό

Η Γερμανία πιέζει εδώ και καιρό την Ελλάδα να αυξήσει τα επιδόματα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για να μην αποτελούν παράγοντα έλξης τα δικά της υψηλότερα επιδόματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Μην εγκλωβιζόμαστε σε τοτέμ, σύμβολα και ταμπού άλλων δεκαετιών»

Συνέντευξη / «Θέλουμε ένα δημόσιο σχολείο ανοιχτό, ελεύθερο, ψηφιακό, που θα λειτουργεί με ασφάλεια και κανόνες»

Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης απαντά σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για τα πολυετή εκπαιδευτικά προβλήματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Βασιλική Σιούτη / Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Οι μέρες της απόλυτης ησυχίας τελειώνουν και για τη Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται από την οργανωμένη παρέμβαση των έντεκα βουλευτών της, με την οποία αμφισβητούν την προστασία των ευάλωτων οφειλετών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Οπτική Γωνία / Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Ο Ελληνοαυστραλός καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μιλά στη LiFO για τις συνέπειες της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη δημοκρατία αλλά και για το τι μας διδάσκει ο Αριστοτέλης για την ΑΙ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Οπτική Γωνία / Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να είναι η απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα και να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης; Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Θανάσης Γεράνιος εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Οπτική Γωνία / Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό και μια ενδεχόμενη αναδιάταξή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

Λοξή Ματιά / Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

«Δεν υπάρχει κανένας επαρκής κοινωνικός λόγος να υπάρξει ένα iPhone 16 στη θέση του προηγούμενου μοντέλου. Ωστόσο, όπως βλέπουμε, όλα πρέπει να δείχνουν πως η απόλαυση του χρήστη θα ενταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτό για το οποίο δεν υπήρχε καμιά ανάγκη να υπάρξει να πρέπει υποχρεωτικά να συμβεί και να γιορταστεί»
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ