Αντιρρήσεις και ενστάσεις για την καθολική επιστολική ψήφο

Αντιρρήσεις και ενστάσεις για την καθολική επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει την επιστολική ψήφο ως μεταρρύθμιση, και μάλιστα ιστορική. Φωτ.: SOOC
0

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ παρουσιάζει την επιστολική ψήφο ως μεταρρύθμιση, και μάλιστα ιστορική, που θα βαθύνει τη δημοκρατία και θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις όμως, από την αντιπολίτευση και όχι μόνο, είναι αρκετές και σημαντικές. 

Ένα ανφέρ του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα κάποια προετοιμασία ή συζήτηση μαζί τους για ένα θέμα στο οποίο επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Η απόφαση ανακοινώθηκε χωρίς να έχει συζητηθεί σε κάποιες επιτροπές, χωρίς μελέτη και διαβούλευση. 

Η κυβέρνηση έχει ξαναμιλήσει στο παρελθόν για επιστολική ψήφο, αλλά μόνο για τους απόδημους. Τώρα μιλάει για καθολική επιστολική ψήφο, που έχουν μόλις 7-8 χώρες, οι οποίες την ξεκίνησαν συνήθως ως ψήφο για ειδικές ομάδες πρώτα, ώστε να δοκιμαστεί το σύστημα. 

Το πρόβλημα της μυστικότητας στην επιστολική ψήφο είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα. Από την κυβέρνηση, που εστιάζει στον στόχο της ευρύτερης συμμετοχής από ομάδες που θα αποκλείονταν, οι απαντήσεις που δίνουν είναι ότι θα υπάρχει διπλή ταυτοποίηση μέσω κινητού και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφει ο ψηφοφόρος, όμως αυτά δεν θεωρούνται επαρκείς δικλείδες ασφαλείας.

Κυβερνητικά στελέχη υπερασπίζονται σήμερα την καθολική επιστολική ψήφο, αναφέροντας ότι θα τονώσει το ενδιαφέρον για τις εκλογές και θα μειώσει την αποχή. Οι ίδιοι, ωστόσο, παραδέχονται ότι τα δημοτολόγια εξακολουθούν να μην είναι ενημερωμένα και να διατηρούν πάνω από μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους-φαντάσματα (που δεν ζουν πια δηλαδή, αλλά δεν έχουν διαγραφεί), με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό της αποχής και αυτή να παρουσιάζεται μεγαλύτερη από την πραγματική.

Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, παρότι κρίνεται αναγκαία εδώ και χρόνια, διαρκώς αναβάλλεται και το πρόβλημα παραμένει

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης

 Αντιρρήσεις και ενστάσεις για την καθολική επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Κυβερνητικά στελέχη υπερασπίζονται σήμερα την καθολική επιστολική ψήφο, αναφέροντας ότι θα τονώσει το ενδιαφέρον για τις εκλογές και θα μειώσει την αποχή. Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του θύμισε ότι τον Ιούλιο ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε από το βήμα της Ελληνικής Βουλής ότι «δεν θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι πριν από τις ευρωεκλογές για ένα τέτοιο βήμα, αλλά αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει διάθεση από κόμματα και μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους, είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο αυτή τη συζήτηση να την ξεκινήσουμε και, γιατί όχι, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές να την ολοκληρώσουμε».

Στην πράξη όμως δεν αναζητήθηκε καμία συναίνεση πριν από την ανακοίνωση και σήμερα τα κόμματα δεν γνωρίζουν τίποτα για τις διαδικαστικές εγγυήσεις που αυτονόητα απαιτούν για να στηρίξουν. 

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι έχει αποδείξει έμπρακτα τη διάθεση συναίνεσής του με τη θετική ψήφο που έδωσε στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και παλινωδίες σε ένα ευαίσθητο θέμα, επισημαίνοντας ότι μέχρι πρότινος υπήρχαν κυβερνητικές διαρροές για καθιέρωση συστήματος εκλογικών περιφερειών στις ευρωεκλογές.

Στο ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι άκουσαν με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές και ότι το κόμμα τους είχε αναδείξει έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων πολιτών, κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές. Αναφέρουν όμως, ότι χρειάζονται απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Το ΚΚΕ θεωρεί τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου πολύ αρνητική εξέλιξη γιατί «ανοίγει τον δρόμο παραβίασης, ακόμη και της ίδιας της μυστικότητας της ψήφου», όπως υποστήριξε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, καταγγέλλοντας επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας», με τα κυβερνητικά στελέχη να απαντάνε ότι αυτά είναι υπερβολές, υποστηρίζοντας ότι είμαστε μία προηγμένη δημοκρατία στην οποία αυτά δεν συμβαίνουν. Οι ρητορικές διαβεβαιώσεις, ωστόσο, δεν αποτελούν αξιόπιστη εγγύηση και η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα, παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η μυστικότητα της εκλογικής διαδικασίας και το αδιάβλητο. Αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει θεσμικά και ολοκληρωμένα.

Το πρόβλημα της μυστικότητας

«Στο παραβάν του εκλογικού τμήματος κάθε άνθρωπος μπαίνει μόνος. Η επιστολική ψήφος μπορεί να μπει στο φάκελο ενώπιον και άλλων προσώπων που θα μπορούσαν να χειραγωγήσουν την ψήφο, ειδικά πιο ευάλωτων ομάδων» αναφέρει πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι και στο σύστημα της καταμέτρησης της επιστολικής ψήφου υπάρχουν «τρύπες» κι επικίνδυνα κενά.

«Η κυβέρνηση λέει ότι το κάνει κυρίως για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού που έχουν δυσκολία να πάνε σε ένα εκλογικό τμήμα. Αυτό είναι το επιχείρημά της. Δεν ξεκινά όμως την εφαρμογή της σε αυτές τις ομάδες, αλλά παίρνει το ρίσκο να τη δοκιμάσει στο σύνολο του πληθυσμού χωρίς εγγυήσεις». 

Το πρόβλημα της μυστικότητας στην επιστολική ψήφο είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα. Από την κυβέρνηση, που εστιάζει στον στόχο της ευρύτερης συμμετοχής από ομάδες που θα αποκλείονταν, οι απαντήσεις που δίνουν είναι ότι θα υπάρχει διπλή ταυτοποίηση μέσω κινητού και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφει ο ψηφοφόρος, όμως αυτά δεν θεωρούνται επαρκείς δικλείδες ασφαλείας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν θεσμική και ουσιαστική διαβούλευση.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απειλείται η Ευρώπη από το κλείσιμο των συνόρων στη Γερμανία;

Διεθνή / Απειλείται η Ευρώπη από το κλείσιμο των συνόρων στη Γερμανία;

Η άνοδος της ακροδεξιάς, το τέλος της Συνθήκης του Σένγκεν και ο φόβος ενός πιθανού ντόμινο. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρεσβευτής-σύμβουλος του ΥΠ.ΕΞ., Παναγιώτης Ιωακειμίδης, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Η βιώσιμη κινητικότητα ως εικονική πραγματικότητα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας / Γιατί δεν μπορούμε να περπατήσουμε ή να μετακινηθούμε με ποδήλατο στην Αθήνα;

Για άλλη μία χρονιά η Αθήνα βλέπει τη βιώσιμη κινητικότητα ως μια επετειακή εκδήλωση και η προοπτική να αποκτήσει ένα σχέδιο που θα δώσει προτεραιότητα στον πεζό και τον ποδηλάτη είναι θολή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό

Βασιλική Σιούτη / Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό

Η Γερμανία πιέζει εδώ και καιρό την Ελλάδα να αυξήσει τα επιδόματα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για να μην αποτελούν παράγοντα έλξης τα δικά της υψηλότερα επιδόματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Μην εγκλωβιζόμαστε σε τοτέμ, σύμβολα και ταμπού άλλων δεκαετιών»

Συνέντευξη / «Θέλουμε ένα δημόσιο σχολείο ανοιχτό, ελεύθερο, ψηφιακό, που θα λειτουργεί με ασφάλεια και κανόνες»

Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης απαντά σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για τα πολυετή εκπαιδευτικά προβλήματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Βασιλική Σιούτη / Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Οι μέρες της απόλυτης ησυχίας τελειώνουν και για τη Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται από την οργανωμένη παρέμβαση των έντεκα βουλευτών της, με την οποία αμφισβητούν την προστασία των ευάλωτων οφειλετών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Οπτική Γωνία / Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Ο Ελληνοαυστραλός καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μιλά στη LiFO για τις συνέπειες της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη δημοκρατία αλλά και για το τι μας διδάσκει ο Αριστοτέλης για την ΑΙ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Οπτική Γωνία / Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να είναι η απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα και να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης; Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Θανάσης Γεράνιος εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Οπτική Γωνία / Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό και μια ενδεχόμενη αναδιάταξή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

Λοξή Ματιά / Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

«Δεν υπάρχει κανένας επαρκής κοινωνικός λόγος να υπάρξει ένα iPhone 16 στη θέση του προηγούμενου μοντέλου. Ωστόσο, όπως βλέπουμε, όλα πρέπει να δείχνουν πως η απόλαυση του χρήστη θα ενταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτό για το οποίο δεν υπήρχε καμιά ανάγκη να υπάρξει να πρέπει υποχρεωτικά να συμβεί και να γιορταστεί»
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ