Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο

Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Aρκετά από τα πιάτα που προτείνουν για να μην πίνουμε ξεροσφύρι είναι στη λογική του bar food και μπορούμε να τσιμπάμε ακόμα και στο όρθιο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί πια τα πράγματα στην έξοδο της Αθήνας είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τον κόσμο του κρασιού. Ακόμα και αν δεν είναι επικεντρωμένα σε μια fine dining εμπειρία, πλέον τα εστιατόρια προσέχουν τις λίστες τους, και τα μπαρ έχουν μπει σε αυτό το δρόμο, ακόμα και τα καλά καφέ έχουν να μας προτείνουν ψαγμένες ετικέτες.

Και κυρίως, αυτή η πόλη έχει πια wine bars που απευθύνονται σε όλους, μέρη που δεν πουλάνε ύφος, που φτιάχτηκαν για να περνάμε casual βράδια είτε ξέρουμε δυο  - τρία πράγματα από κρασί είτε απλά θέλουμε να αφεθούμε στις προτάσεις τους.

Ένα από αυτά τα wine bars μόλις άρχισε να λειτουργεί σε ένα κτίριο - απομεινάρι του αθηναϊκού μοντερνισμού που στέκει Ζωοδόχου Πηγής και Βαλτετσίου γωνία από το 1928. Το ισόγειο όπου έστησαν το μαγαζί τους τρεις φίλοι και Εξαρχιώτες, ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο Θοδωρής Αλεξάκης και ο Γιάννης Παππάς κάποτε ήταν βιτρίνα του βραβευμένου για τη δουλειά του οργανοποιού Νικόλαου Μπρα - όποιος θέλει να επενδύσει σε ένα καλό βιολί έχει επισκεφθεί αυτό το εργαστήριο που εξακολουθεί να λειτουργεί δίπλα. Μόνο που κατά την προηγούμενη χρήση του τα παράθυρα του δεν άφηναν το φυσικό φως να μπει στον χώρο, βαριά κάγκελα και μαύρες κουρτίνες έκρυβαν το εσωτερικό και το καθιστούσαν απρόσιτο.

Και πως ορίζουν το μπαρ; «Είναι ένα χαλαρό μέρος στο οποίο κάποιος έρχεται για να διασκεδάσει, να γελάσει, να μιλήσει, να μιλήσει ακόμα και δυνατά, ίσως και να φασωθεί στις τουαλέτες».

Μέχρι που ήρθε η τριάδα του Gamay να αποκαλύψει την ομορφιά αυτού του ισογείου που μετράει κοντά έναν αιώνα ζωής. Με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Μάρκου Μαραμπώτου και με σεβασμό στο παρελθόν του κτιρίου ανέδειξαν τα πιο γοητευτικά του στοιχεία, τη βαριά και περίτεχνη πόρτα του -ένα εξαίσιο δείγμα της ξεχασμένης τέχνης της κιγκαλερίας- τα πρώτα του δίχρωμα πλακάκια, ενώ έφτιαξαν και μια μπάρα από πράσινο μάρμαρο Τήνου και εμφανές τούβλο που απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.

Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Αυτή η μπάρα είναι ο πυρήνας του μαγαζιού, γύρω από αυτή τρώμε και πίνουμε, τραπέζια δεν υπάρχουν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αυτή η μπάρα είναι ο πυρήνας του μαγαζιού, γύρω από αυτή τρώμε και πίνουμε, τραπέζια δεν υπάρχουν. Γιατί το Gamay είναι ένα μπαρ σαν αυτά που κάνουμε στέκια, μόνο που είναι αφιερωμένο στο κρασί.

Και πως ορίζουν το μπαρ; «Είναι ένα χαλαρό μέρος στο οποίο κάποιος έρχεται για να διασκεδάσει, να γελάσει, να μιλήσει, να μιλήσει ακόμα και δυνατά, ίσως και να φασωθεί στις τουαλέτες», όπως το περιγράφει ο Γιάννης που είναι ο ειδικός επί του κρασιού και τον οποίο μπορεί να γνωρίζετε απ’ όταν ήταν wine manager του Mr. Vertigo, της ενημερωμένης κάβας του Κολωνακίου.

Αυτό που θέλει να πει είναι ότι δεν ήθελαν να κάνουν άλλο ένα σοβαροφανές wine bar, ότι είχαν στο μυαλό τους κάποια παρισιάνικα, κάποια βαρκελονέζικο, μια τέτοια κατάσταση. Γι’ αυτό και η μουσική τους δεν είναι απλά ένα χαλί, ενώ και αρκετά από τα πιάτα που προτείνουν για να μην πίνουμε ξεροσφύρι είναι στη λογική του bar food και μπορούμε να τσιμπάμε ακόμα και στο όρθιο -γιατί δεν είναι ότι καθόμαστε πάντα σε ένα μπαρ.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, στην οινική λίστα που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 135 ετικέτες βρίσκουμε ως επί το πλείστον κρασιά ήπιας οινοποίησης, τα λεγόμενα «φυσικά».  Συναντάμε δουλειές από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα, τα πράγματα είναι μοιρασμένα, σχεδόν 50 - 50, και Ελλάδα θα πιούμε και πολλή Γαλλία, θα βρούμε κρασιά από την Ισπανία, την Ιταλία και όχι μόνο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στο Gamay είναι δογματικοί, ότι δεν επιτρέπουν σε κανένα κρασί συμβατικής οινοποίησης να περάσει το κατώφλι τους «πιστεύω πάρα πολύ στους ανθρώπους, έτσι αν υπάρχει ένας παραγωγός που γνωρίζω τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία του και τον σέβομαι πολύ, που ξέρω ότι και εκείνος με τη σειρά του σέβεται το περιβάλλον αλλά μπορεί να μην ακολουθεί το πρωτόκολλο φυσικής οινοποίησης αυστηρά για τους δικούς του λόγους δεν θα με εμποδίσει κάτι από το να τον συμπεριλάβω στη λίστα», εξηγεί ο Γιάννης. 

Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Στην οινική λίστα που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 135 ετικέτες βρίσκουμε ως επί το πλείστον κρασιά ήπιας οινοποίησης, τα λεγόμενα «φυσικά». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Από τις 135 ετικέτες τις 20 από αυτές τις βρίσκουμε και σε ποτήρι, οι οποίες φυσικά θα ανανεώνονται ανά διαστήματα προκειμένου να έχουμε να δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα. Tο πιο οικονομικό τους μπουκάλι είναι στα 25 ευρώ και τα ποτήρια ξεκινούν από τα 6. Τι βρίσκουμε σε κρασί στο Gamay (προφέρεται «γκαμέ», αν και οι δημιουργοί του ξέρουν πως σε κάποιους μας αρέσει να το λέμε όπως το διαβάζουμε)  που δεν πολυπαίζει έξω; Σίγουρα κρασιά από την ομώνυμη, κόκκινη και παραγνωρισμένη γαλλική ποικιλία που έδωσε και το όνομα της στο μαγαζί μια και αρέσει πάρα πολύ στον Γιάννη, και μας προτείνει να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Είναι το σταφύλι  - δευτεραγωνιστής στη Βουργουνδία, έρχεται μετά το pinot noir που έχει πάρει όλη τη δόξα, είναι κάπως αδικημένο γιατί δεν είναι fancy, έχει ταυτιστεί με το Beaujolais Nouveau και γι’ αυτό δεν του έχουμε την απαραίτητη σημασία, «ο περισσότερος κόσμος νομίζει πως ότι Beaujolais και αν πιει δεν θα αξίζει, στην  πραγματικότητα όμως αν δοκιμάσετε Beaujolais crus ή ακόμα και Beaujolais Villages θα αλλάξετε γνώμη, μάλιστα, οι τιμές τους είναι αυτή τη στιγμή δέκα φορές χαμηλότερες από μια ερυθρή Βουργουνδία και αυτό τα καθιστά ιδανικά για να γίνουν τα everyday κρασιά μας».

Ποτά δεν έχουν, φτιάχνουν όμως τρία κοκτέιλ - συνταγές του Νίκου Σωτηρόπουλου - το νεγκρόνι τους είναι σοβαρό, να το προτιμήσετε. Στα του φαγητό τώρα, αυτό το έχει επιμεληθεί ο Μίλτος Αρμένης και το εκτελεί ο Νίκος Μαυροματάκης. Το μενού πατάει σε διάφορες διεθνείς αναφορές και σε γεύσεις που λίγο - πολύ όλοι αγαπάμε, βασίζεται σε δικές τους παρασκευές. Επίσης, στο Gamay δεν θα ακολουθούν την εποχικότητα μόνο στα λαχανικά, θα το κάνουν και για τη λίστα των τυριών τους που είναι και ντόπια και ξένα, κάποια από αυτά έρχονται από μικρούς παραγωγούς.

Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Το μενού πατάει σε διάφορες διεθνείς αναφορές και σε γεύσεις που λίγο - πολύ όλοι αγαπάμε, βασίζεται σε δικές τους παρασκευές. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Gamay: Στο νέο κουλ μπαρ της Αθήνας για φυσικά κρασιά, pinsa με μορταδέλα και ντίσκο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φτιάχνουν όμως και το δικό τους τυρί, ένα λιβανέζικο κρεμώδες λάμπνε που έρχεται μαζί με ψωμί από την Kora και είναι πολύ ωραίος μεζές ενώ σύντομα θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και τα δικά τους αλλαντικά - ήδη το μπέικον που βάζουν στο στο mac 'n' cheese τους δεν είναι αγοραστό. Στα must - try είναι σίγουρα το ταρτάρ σαν κερκυραϊκό παστιτσάδο με κρέμα γραβιέρας, η τυροκαυτέρη τους με φέτα που την καπνίζουν οι ίδιοι και στην οποία βουτάμε μπαγκέτα από το Τρομερό Παιδί, η καβουροσαλάτα τους με πράσινο μήλο και πεκάν, η pinsa τους με μορταδέλα bologna και φιστίκι που είναι βέβαιο ότι θα σαρώσει.

Δεν έχουν αυστηρό μουσικό ύφος, πότε παίζουν ντίσκο, πότε ροκιές, μια μέρα έπαιξαν και Olympians και η μπάρα ανταποκρίθηκε. Και αν ανήκετε σε εκείνους που είστε επιφυλακτικοί με τη φυσική οινοποίηση, είναι μεγάλη κουβέντα αυτή και δεν καλύπτεται εύκολα, θέλει δοκιμές και χρόνο για να πειστείτε πως υπάρχουν και εκείνα που είναι δουλεμένα, πολύ νόστιμα, αληθινά κρασιά με χαρακτήρα, ή μπορείτε πολύ απλά να εμπιστευτείτε έναν άνθρωπο σαν τον Γιάννη που τα γνωρίζει πολύ καλά και φροντίζει στη λίστα του να να μην πέσετε πάνω σε πτητική οξύτητα.

Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ