ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

«Για την καθημερινή αποξένωση των μη βιολογικών γονέων δεν έδωσε καμία μάχη ποτέ κανείς»

«Για την καθημερινή αποξένωση των μη βιολογικών γονέων δεν έδωσε καμία μάχη ποτέ κανείς» Facebook Twitter
Ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει η πολυθρυλούμενη ισότητα στον γάμο και το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξει ούτε και στο άμεσο μέλλον, ακόμα και αν υπερψηφιστεί η εξαγγελθείσα κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.
0

ΤO ZΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ και της ισότιμης αναγνώρισης του γονεϊκού ρόλου των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων εντός αυτού, ως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κατατάσσεται για την ελληνική έννομη τάξη στην κατηγορία «Δίκαιο και Φαντασία», καθώς δεν υπάρχει εν ισχύ κανένα νομικό πλαίσιο που να αναγνωρίζει συνδυασμό των δύο ιδιοτήτων, «έγγαμος» και «ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπο». 

Ασφαλώς, μπορεί κάποιο πρόσωπο να έχει συνάψει ετεροκανονικό γάμο και να είναι ταυτόχρονα και ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά είναι προφανές ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εξαναγκαστικής συνθήκης, εφόσον λείπει ένα νομοθετικό πλαίσιο ικανό να ρυθμίσει το σύνολο των οικογενειακών σχέσεων όλων των πολιτών επί τη βάσει της ίσης μεταχείρισης.

Η νομική εξίσωση «γονέας, έγγαμος, ΛΟΑΤΚΙ+» ισορροπεί μεταξύ του γνωστού-άγνωστου παράγοντα της πολιτικής ατολμίας να αναγνωριστούν νομοθετικά δικαιώματα ίσης ποσοτικής και ποιοτικής αξίας και του φιλόδοξου και παντελώς φαντασιωτικού αγώνα του εφαρμοστή του υπάρχοντος δικαιικού πλαισίου να εξεύρει πρακτικά εφαρμόσιμες λύσεις.

Είναι δεδομένο ότι ο πολίτης που μέχρι σήμερα βρισκόταν στο νομοθετικό περιθώριο θα αρπάξει όποιο δικαίωμα και να του εκχωρήσει η πολιτεία. Θα αρκεστεί αναγκαστικά και στα λίγα. Το ζήτημα, όμως, είναι γιατί θα πρέπει διαρκώς να αρκείται έστω και ένας πολίτης σε λιγότερα δικαιώματα απ’ ό,τι ένας άλλος.

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, η υπερψήφιση του ν. 4356/2015 για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε όλα τα πρόσωπα, ασφαλώς μετά την καταδίκη στης Ελλάδας από το ΕΔΔΑ στην υπόθεση Βαλλιανάτος και άλλοι κατά Ελλάδας (προσφυγές αρ. 29381/09 και 32684/09), αλλά και η παροχή της δυνατότητας στα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα να προβούν σε αναδοχή (με τον. 4538/2018), κατόπιν ασφαλώς της διαπίστωσης συνδρομής όλων των εκ του νόμου προϋποθέσεων και της διενέργειας των απαιτούμενων προληπτικών ελέγχων, είναι τα δύο κύρια έως σήμερα νομοθετήματα, με τα οποία άνοιξε, έστω και με τριγμούς, το παράθυρο της ελπίδας ίσης μεταχείρισης των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων με τους υπόλοιπους πολίτες και αναγεννήθηκε η προσδοκία της αναγνώρισης του δικαιώματος στον γάμο και την τεκνοθεσία.

Ακόμα όμως και αν οι σχέσεις των δύο συμβιούντων λειψά ρυθμίστηκαν, αναφορικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητα, αυτή παρέμεινε ο «μπαμπούλας» του νομοθετικού κενού. 

Ως εφαρμοστής και πρακτικός συλλειτουργός του Δικαίου, ο δικηγόρος, πέραν της επιβιωτικής δικηγορίας, καλείται ενίοτε να βρει λύσεις στα αδύνατα και στα ανεφάρμοστα. Καλείται να αναπληρώσει το κενό της πολιτικής ατολμίας, να εφεύρει καθημερινές νομικές διασφαλίσεις, να ποτίσει την ελπίδα της μελλοντικής δικαίωσης αλλά και να προσγειώσει στην ελληνική πραγματικότητα, κάποιες φορές άτσαλα, τον επονομαζόμενο «εντολέα», κρατώντας νοητά ή και πραγματικά μερικές φορές το χέρι του, που στην πράξη δεν θέλει τίποτε άλλο από το να νιώσει ασφαλής, ακόμα και αν αυτό είναι ουσιαστικά αδύνατο.

Γιατί αδύνατη είναι, για παράδειγμα (τουλάχιστον μέχρι σήμερα), η αναγνώριση στην ελληνική έννομη τάξη των παιδιών της Ελληνίδας Μαρίας και της Αμερικανίδας υπηκόου Τες, που είναι βιολογικά παιδιά της Τες και όχι μόνο αναγνώρισε η Μαρία από το περίσσευμα της αγάπης της αλλά «συνδημιούργησε». Καθηγήτρια πανεπιστημίου, ιατρικής σχολής στις ΗΠΑ η Μαρία, με ερευνητικό έργο από αυτό που συνηθίζουμε να λέμε ότι «σώζει ζωές», ωστόσο η δική της ζωή εδώ, στην Ελλάδα, κάθε φορά που επέστρεφε ήταν αναγκαστικά μισή. 

Η ιδιότητα του γονέα στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, σε αντίθεση με τα ετερόφυλα, δεν αποκτάται με τον τοκετό. Επιβεβαιώνεται με τον τοκετό για τον βιολογικό γονέα, αλλά για τον μη βιολογικό παραμένει ως σκιά στην ανάγκη του «συνδημιουργείν και συνοικοδομείν» στη ζωή.  

Η ψήφιση των δύο ανωτέρω νομοσχεδίων συνετέλεσε στη διαμόρφωση ενός συλλογικού υποσυνείδητου εντός της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που αποζητούσε να αναπαραγάγει καθημερινές οικογενειακές σχέσεις με όρους «κανονικοποίησης»∙ οριζόντια, στις σχέσεις των συντρόφων μεταξύ τους, αλλά και κάθετα, στις σχέσεις γονέων και τέκνων. Και αν στην οριζόντια παράθεση οι σχέσεις των συμβιούντων ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων απέκτησαν την ψευδαίσθηση της ίσης μεταχείρισης ενώπιον του νόμου μέσω της δυνατότητας σύναψης ενός συμφώνου συμβίωσης, στην καθετοποίηση της σχέσης, στη δυνατότητα να βιώσουν «από κοινού και εξίσου» τον γονεϊκό ρόλο, ήταν ξεκάθαρο ότι ο νομοθέτης είχε κάνει με σαφήνεια την επιλογή της δυσμενούς διάκρισης.

Ακόμα και στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του ν. 4800/2021, του νόμου γνωστού και ως «νόμου για τη συνεπιμέλεια», σκοπός της οποίας κατέστη, σύμφωνα με το άρθρο 1, «η εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος του τέκνου διά της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού», ούτε η γονεϊκότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων προστατεύθηκε ούτε τα συμφέροντα των τέκνων τους, καθώς τα τελευταία, με την ανυπαρξία οιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης, υπεβλήθησαν για άλλη μια φορά σε αναγκαστική αποστέρηση της από κοινού και εξίσου παρουσίας αμφοτέρων των γονέων τους στις ζωές τους. 

Παρά τη διακηρυκτική στον νόμο αναφορά για την εφαρμογή αυτού με γνώμονα τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, ιδίως σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, η πολιτική επιλογή «να περιμένουμε να ωριμάσει η κοινωνία» συμπαρέσυρε, όπως και τις προηγούμενες δεκαετίες, πλείστες όσες περιπτώσεις διάκρισης σε βάρος των ομόφυλων μη βιολογικών γονέων. 

Η περιπτωσιολογία είναι ανεξάντλητη και γίνεται πραγματική σπαζοκεφαλιά στις περιπτώσεις που ο συμβιωτικός δεσμός δεν άντεξε, όπως δεν αντέχει σε πολλά ετερόφυλα ζευγάρια.

Εξαιτίας της αχαρτογράφητης νομικά σχέσης τους, τους απαγορεύθηκε η είσοδος σε κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία, αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα των παιδιών τους ένεκα απουσίας βιολογικής σύνδεσης, απερρίφθη η πρόσβαση σε σχολεία και ενημέρωσή τους, επιβλήθηκε μειωμένη ή και καθόλου επικοινωνία με το μη βιολογικό παιδί∙ γενικά υπεβλήθησαν σε συμπεριφορές που για όλους τους άλλους θα κρίνονταν από αποξενωτικές έως κατάφωρα κακοποιητικές.

Η Σοφία, η Βίκυ, η Κατερίνα, η Μαρία, η Άννα, η Έλενα, η Χριστίνα, η Στέλλα, με την αγωνία της αφανούς σχέσης, είναι γυναίκες, μανάδες μη αναγνωρισμένες και αποτελούν την απόδειξη ότι μέχρι σήμερα, ως έννομη τάξη, δεν έχουμε πράξει ούτε δίκαια ούτε ισότιμα.

Γι’ αυτή την καθημερινή αποξένωση, όμως, των μη βιολογικών γονέων (ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου) δεν έδωσε καμία μάχη ποτέ κανείς. Δεν εξυπηρετούσε ούτε το φεμινιστικό ούτε το πολιτικό αφήγημα κανενός. 

Ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει η πολυθρυλούμενη ισότητα στον γάμο και το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξει ούτε και στο άμεσο μέλλον, ακόμα και αν υπερψηφιστεί η εξαγγελθείσα κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.

Η αναγνώριση της έννομης σχέσης του μη βιολογικού γονέα θα έπρεπε να είναι διαδικασία απλή, γρήγορη και αποτελεσματική. Όταν την ίδια στιγμή παρέχεται η δυνατότητα εκούσιας αναγνώρισης τέκνων με συμβολαιογραφικό έγγραφο στα ετερόφυλα ζευγάρια, χωρίς ακόμα και την αναγκαιότητα ύπαρξης γάμου, μένει ένα ερωτηματικό: γιατί δεν παρέχεται η ίδια δυνατότητα τους ομόφυλους γονείς ή γιατί, τουλάχιστον, δεν αναγνωρίζεται ένα ενιαίο τεκμήριο γονεϊκότητας εντός του γάμου για όλους. Όταν πραγματικά θέλεις να ρυθμίσεις μια βιοτική σχέση αποτελεσματικά, το πράττεις σε όλες της τις εκφάνσεις και δεν εφαρμόζεις το εκβιαστικό μαρτύριο της δικαιωματικής σταγόνας. Το κάνεις απλά.

Είναι δεδομένο ότι ο πολίτης που μέχρι σήμερα βρισκόταν στο νομοθετικό περιθώριο θα αρπάξει όποιο δικαίωμα και να του εκχωρήσει η πολιτεία. Θα αρκεστεί αναγκαστικά και στα λίγα. Το ζήτημα, όμως, είναι γιατί θα πρέπει διαρκώς να αρκείται έστω και ένας πολίτης σε λιγότερα δικαιώματα απ’ ό,τι ένας άλλος. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που, σε επίπεδο ηθικής, αφορά όχι μόνο τον Έλληνα νομοθέτη αλλά και όλους εμάς που με την αδιαφορία και την ανοχή μας το επιτρέπουμε. 

Το κείμενο αυτό αφιερώνεται στα θύματα της πολιτικής ατολμίας που δεν θα αποζημιωθούν ποτέ. Στους ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να δικαιωθούν και δεν θα χωρέσουν ούτε στα παπούτσια του νέου νόμου, στα ΛΟΑΤΚΙ+ που δεν τόλμησαν από φόβο να απολαύσουν το μερίδιο της ευτυχίας που τους αναλογούσε, στους ανθρώπους της σκιάς που έζησαν μισές τις χαρές ως «θείες», «ξαδέλφια» και «φίλοι», σε όσους έφυγαν από την Ελλάδα με την αίσθηση του ανεπιθύμητου ως δήθεν «αφύσικου, αλόγιστου και νοσηρού». 

Η Κατερίνα Τρίμμη είναι δικηγόρος, τακτικό μέλος ΕΕΔΑ-μέλος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο.

Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Κατσούλης - Μαρία Πολίτη: «Είναι απαράδεκτο να μη στηρίζουμε με όλη μας τη δύναμη δύο ανθρώπους που αποφασίζουν να προσφέρουν την αγάπη τους σε παιδιά»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Είναι απαράδεκτο να μη στηρίζουμε δύο ανθρώπους που αποφασίζουν να προσφέρουν αγάπη σε παιδιά»

Ο Νίκος Κατσούλης και η Μαρία Πολίτη, ζευγάρι πολύτεκνων εκπαιδευτικών, προτρέπουν όσους αντιτίθενται στην ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία να «αφήσουν ελεύθερη την αγάπη μέσα τους και θα δουν την αλήθεια».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Η οικογένειά μας δεν είναι συνηθισμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και φυσιολογική»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Η οικογένειά μας δεν είναι συνηθισμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και φυσιολογική»

Ο Αντώνης Μπελιάς, μαθητής Β’ Λυκείου και παιδί ομόφυλου ζευγαριού, εξηγεί πως δεν ενδιαφέρει καθόλου τους συμμαθητές του ποιοι είναι οι γονείς του κάθε παιδιού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά»

Η Κλειώ Δαρατσάνου εξηγεί πως η στήριξη στο παιδί της, που είναι γονέας ομόφυλης οικογένειας, είναι για εκείνη δεδομένη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ