Bijoy Jain, ο ασυμβίβαστος αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου

Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Το στούντιο του Bijoy Jain είναι ένα παράθυρο σε έναν εξαιρετικό κόσμο, ένας λαμπρός συνδυασμός παράδοσης και νεωτερικότητας. Φωτ.: Cyril Marchilhacy-Lumento
0

Από τις 9 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 21 Απριλίου 2024, το Fondation Cartier pour l’Αrt Contemporain παρουσιάζει την έκθεση «Breath of an Architect» («Η ανάσα ενός αρχιτέκτονα»), η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για το ίδρυμα από τον αρχιτέκτονα Bijoy Jain, μια αξιοσημείωτη περίπτωση στον κόσμο της αρχιτεκτονικής.

Ο 59χρονος αρχιτέκτονας που γεννήθηκε στο Μουμπάι, μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ και τη δουλειά του με τον μεγάλο Αμερικανό αρχιτέκτονα Richard Meier, επέστρεψε στην Ινδία στα 40 του για να ιδρύσει το δικό του γραφείο, σε μια αγροτική περιοχή, δυο ώρες μακριά από το Μουμπάι. Έχει δημιουργήσει έναν πυρήνα με αρχιτέκτονες και τεχνίτες, ξυλουργούς και λιθοξόους, προτείνοντας ένα μοντέλο παραγωγής που αναλαμβάνει τόσο τον σχεδιασμό όσο και την κατασκευή ενός έργου.

Το στούντιο του Bijoy Jain είναι ένα παράθυρο σε έναν εξαιρετικό κόσμο, ένας λαμπρός συνδυασμός παράδοσης και νεωτερικότητας. Οι τοπικοί πόροι και η ινδική δεξιοτεχνία αποτελούν τη βάση για εξαιρετικά σύγχρονα αρχιτεκτονικά σχέδια που αναφέρονται σε πτυχές τόσο του ινδικού όσο και του δυτικού πολιτισμού. Αυτό το σύμπλεγμα παράγει μια αρχιτεκτονική στοχαστική και ασυμβίβαστη, που δείχνει μια βαθιά ανησυχία για τη σχέση ανθρώπου και φύσης και επιμένει στη σημασία αυτού που ο Schulz ονομάζει «Genius Loci» όταν αναφέρεται στην ταυτότητα, στο πνεύμα, στο «είναι» του αστικού τοπίου.

Αυτή την αίσθηση θέλει να μεταφέρει στην έκθεση, να είναι ένας χώρος περισυλλογής και ηρεμίας, μια πρόσκληση για επιβράδυνση του χρόνου. Ο Jain θέλει να τον βλέπουν σαν έναν πνευματικό καλλιτέχνη της αρχιτεκτονικής, και όχι άδικα, αφού η έρευνά του στρέφεται διαρκώς στην εξερεύνηση των δεσμών μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής και υλικού.

Το επόμενο που απασχολεί τον αρχιτέκτονα είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια. «Ο τρόπος που φαντάζεστε μια πόρτα ή μια καρέκλα, την υφή ενός τοίχου ή ενός δαπέδου είναι πολύ σημαντικός. Έχει να κάνει με την ποιότητα, με τη σημασία που δίνεις στην κατασκευή ενός πράγματος. Και έχει σχέση με το να προσέχουμε το περιβάλλον, τα υλικά και τους κατοίκους. Πρέπει να είναι περιεκτικός».

Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Ο 59χρονος αρχιτέκτονας Bijoy Jain. Φωτ.: Neville Sukhia

Αυτό που παρουσιάζει στην έκθεση στο Fondation Cartier pour l’Αrt Contemporain ο Bijoy Jain διαφέρει κατά πολύ από τις συνηθισμένες εκθέσεις αρχιτεκτονικής με μεγάλες φωτογραφίες και μακέτες έργων. Υπάρχουν in situ συνθέσεις υλικών και κατασκευασμένα περιβάλλοντα χωρίς περιγραφή· ο καθένας μπορεί να φανταστεί και να αναπτύξει την ιστορία του. Ο ίδιος φαντάζεται την έκθεση σαν μια σωματική και συναισθηματική εμπειρία. Ο τίτλος δεν είναι καθόλου τυχαίος, η ανάσα έχει σχέση με τη λειτουργία μας μέσα σε ένα περιβάλλον σιωπής και αναστοχασμού.

Υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία σαν προσφορές που περιμένουν την έναρξη μιας τελετουργίας, ένας λαξευμένος πέτρινος ογκόλιθος στρωμένος με πίσσα και στολισμένος με φύλλα χρυσού, μια σκούρα μπάλα τυλιγμένη με άσπρη κλωστή, μέσα σε ένα κωνικό κλουβί από μπαμπού, μικροσκοπικά πήλινα ειδώλια για ναούς και περίπλοκα τοπία με σκαλοπάτια λαξευμένα σε τετράγωνα ασφάλτου, που θυμίζουν ινδικά πηγάδια. Ένας χάλκινος κώδωνας κρέμεται από το ταβάνι, σαν έτοιμος να αναγγείλει την έναρξη οποιασδήποτε απόκρυφης τελετουργίας πρόκειται να συμβεί.

«Η σιωπή έχει ήχο, ακούμε την απήχησή της στον εαυτό μας. Αυτός ο ήχος συνδέει όλα τα ζωντανά όντα, είναι η πνοή της ζωής και συγχρονίζεται με αυτά. Η σιωπή, ο χρόνος και ο χώρος είναι αιώνιοι, όπως και το νερό, ο αέρας και το φως. Αυτή η αφθονία αισθητηριακών φαινομένων, ονείρων, μνήμης, φαντασίας, συναισθημάτων και διαίσθησης πηγάζει από αυτήν τη δεξαμενή εμπειριών που είναι ενσωματωμένες στα μάτια μας, στα πέλματα των ποδιών μας, στους λοβούς των αυτιών μας, στη χροιά της φωνής μας, στον ψίθυρο της αναπνοής μας και στην παλάμη των χεριών μας», λέει.

Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Ο ίδιος φαντάζεται την έκθεση σαν μια σωματική και συναισθηματική εμπειρία. Φωτ.: Cyril Marchilhacy-Lumento
Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Ένας χάλκινος κώδωνας κρέμεται από το ταβάνι, σαν έτοιμος να αναγγείλει την έναρξη οποιασδήποτε απόκρυφης τελετουργίας πρόκειται να συμβεί. Φωτ.: Cyril Marchilhacy-Lumento
Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Fondation Cartier pour l’Art Contemporain/Breath of an Architect. Φωτ.: Cyril Marchilhacy-Lumento

Ενώ η πλειοψηφία των έργων του είναι σπίτια που βρίσκονται γύρω από την Ινδία, ορισμένα έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη. Η εγκατάστασή του με τίτλο «Work-Place» στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2010 του χάρισε παγκόσμια φήμη. Όπως και η εγκατάσταση «In between Architecture» στο Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο, που είχε ως έμπνευση την παρασιτική αρχιτεκτονική που αναδύεται ανάμεσα σε υπάρχοντα κτίρια σε αστικά κέντρα υψηλής πυκνότητας όπως το Μουμπάι.

Το καλοκαίρι του 2018, το Studio Mumbai κέρδισε έναν φημισμένο διαγωνισμό για την επέκταση και την ανακαίνιση του οινοποιείου Beaucastel, ίσως του καλύτερου οινοποιείου στο Châteauneuf-du-Pape, που ανήκει στην οικογένεια Perrin. Το στούντιο επιλέχθηκε από μια εντυπωσιακή λίστα αρχιτεκτόνων που συμμετείχαν, όπως ο Shigeru Ban και ο John Pawson. Το έργο κέρδισε λόγω «του οικολογικού σχεδιασμού του σε βάθος και ενός αρχιτεκτονικού οράματος που είναι τόσο παραδοσιακό όσο και σύγχρονο, με μια προσέγγιση που είναι καινοτόμος και προοδευτική, αλλά με διαδικασίες κατασκευής που εμπνέονται από την προγονική τεχνογνωσία».

Αν και οι διεθνείς διακρίσεις είναι μεγάλες τόσο για τα κτίρια όσο και για τα έπιπλα που κατασκευάζει, τα οποία αποτελούν μέρος των συλλογών των Pompidou στο Παρίσι, SFMoMa στο Σαν Φρανσίσκο, Lacma στο Λος Άντζελες και MAAS στο Σίδνεϊ, ο ίδιος περιόρισε το γραφείο του σε μικρότερη κλίμακα και δουλεύει με μόνο με πελάτες που αποδέχονται τους όρους του: Να αφιερώνουν τον χρόνο που χρειάζεται και να συνεργάζονται με μια ομάδα ντόπιων τεχνιτών. Το μότο του είναι «Υπομονή». Η αισθητική μπορεί να είναι πρωτόγονη, αλλά οι πελάτες του Jain είναι ένα σπάνιο κράμα. Έχει κατασκευάσει βίλες για την ελίτ της Ινδίας, έχει δημιουργήσει μια σειρά επίπλων από παπιέ-μασέ για τον οίκο μόδας Hermès και εργάζεται για ένα οινοποιείο στην Αβινιόν. Οι καρέκλες του πωλούνται για χιλιάδες ευρώ από μια βελγική γκαλερί, ενώ το έργο του παρουσιάζεται σε διεθνείς μπιενάλε και σε συλλογές μεγάλων μουσείων. Όπως και άλλοι αυτοαποκαλούμενοι μοναχικοί δάσκαλοι, ο Jain είναι γνωστός για τα απαιτητικά του πρότυπα, τη σκληρή εργασιακή του ηθική και τον χρόνο που του παίρνει για να φτιάξει οτιδήποτε.

Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Το στούντιο του Bijoy Jain είναι ένα παράθυρο σε έναν εξαιρετικό κόσμο, ένας λαμπρός συνδυασμός παράδοσης και νεωτερικότητας. Φωτ.: Cyril Marchilhacy-Lumento

Αυτή την αίσθηση θέλει να μεταφέρει στην έκθεση, να είναι ένας χώρος περισυλλογής και ηρεμίας, μια πρόσκληση για επιβράδυνση του χρόνου. Ο Jain θέλει να τον βλέπουν σαν έναν πνευματικό καλλιτέχνη της αρχιτεκτονικής, και όχι άδικα, αφού η έρευνά του στρέφεται διαρκώς στην εξερεύνηση των δεσμών μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής και υλικού. Πόσες ευκαιρίες μας δίνονται να ονειροπολήσουμε μέσα σε ένα κτίριο; Πόσες φορές τα κτίρια είναι αυτά που θέτουν τα κρίσιμα ζητήματα μεταξύ ανθρώπου και φύσης; Αν κάτι επιδιώκει ο Bijoy Jain, είναι αυτό ακριβώς. Με αυτήν τη χειρονομιακή έκθεση δείχνει την ανησυχία του για έναν κόσμο δημιουργημένο χωρίς φροντίδα, που μπορεί να γίνει καλύτερος, αν θέλουμε να ακούσουμε το σιωπηλό και επείγον μήνυμά του.

Και η έκθεση αποκτά νόημα γιατί όλα αυτά συμβαίνουν στην καρδιά του Παρισιού, σε ένα κτίριο από γυαλί και μέταλλο, ένα εμβληματικό έργο του Ζαν Νουβέλ, στο Ίδρυμα Cartier, και φέρνει σε συνομιλία το φως με τη σκιά, την ελαφρότητα με τη βαρύτητα, μέσα από αρχιτεκτονικά θραύσματα. Κάτω από τα θαύματα μηχανικής του Νουβέλ συντελείται μια σύγκλιση με γλυπτά από πέτρα και τερακότα, προσόψεις παραδοσιακών ινδικών κατοικιών, πάνελ, κατασκευές από μπαμπού εμπνευσμένες από ταζίες – ταφικά μνημεία κατά τη διάρκεια σιιτικών μουσουλμανικών πομπών, παροδικές και εφήμερες κατασκευές που παρουσιάζουν έναν κόσμο ταυτόχρονα άπειρο και οικείο, που μας μεταφέρει σε μέρη τόσο κοντινά όσο και μακρινά.

Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Στην έκθεση υπάρχουν in situ συνθέσεις υλικών και κατασκευασμένα περιβάλλοντα χωρίς περιγραφή. Φωτ.: Cyril Marchilhacy-Lumento
Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία σαν προσφορές που περιμένουν την έναρξη μιας τελετουργίας. Φωτ.: Cyril Marchilhacy-Lumento
Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Fondation Cartier pour l’Art Contemporain/Breath of an Architect. Φωτ.: Cyril Marchilhacy-Lumento

Ο Bijoy Jain προσκάλεσε σε αυτή την έκθεση τον Κινέζο καλλιτέχνη HU Liu και τη Δανή κεραμίστρια τουρκικής καταγωγής Alev Ebüzziya Siesbye, που ζει στο Παρίσι. Δίνοντας την ίδια σημασία στην τελετουργική μαεστρία της κατασκευής, στην απήχηση και στον διάλογο με το υλικό, μοιράζονται το ίδιο ήθος και την ίδια ευαισθησία. Τα μαύρα μονόχρωμα σχέδια του HU Liu είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου με γραφίτη, μέσω της επανάληψης της ίδιας κίνησης, προκειμένου να αποκαλυφθεί η ουσία των φυσικών στοιχείων: το γρασίδι που κινείται όταν το χαϊδεύει ο άνεμος, η κίνηση των κυμάτων ή η σιλουέτα των κλαδιών ενός δέντρου. Τα κεραμικά της Alev Ebüzziya Siesbye, πήλινα αλλά σχεδόν αβαρή, είναι επίσης καρπός μεγάλης επιδεξιότητας και έντονου διαλόγου με τη γη.

Για τον Bijoy Jain, ο φυσικός κόσμος που κατοικούμε είναι ένα παλίμψηστο της πολιτιστικής μας εξέλιξης. Δίνει τη δική του μάχη για τη δυνατότητα ενός χώρου και μιας αρχιτεκτονικής χωρίς αποκλεισμούς. Στην έκθεση «Breath of an Architect», μας προσφέρεται μια ματιά, όσο φευγαλέα κι αν είναι, σε όσα μπορεί να εκπέμψει η αρχιτεκτονική στις αισθήσεις μας και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναπτύξει τα στοιχεία της συναισθηματικής μας σχέσης με τον χώρο.

Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Fondation Cartier pour l’Art Contemporain/Breath of an Architect. Φωτ.: Cyril Marchilhacy-Lumento
Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Fondation Cartier pour l’Art ContemporainArt Contemporain/Breath of an Architect. Φωτ.: Cyril Marchilhacy-Lumento
Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου Facebook Twitter
Fondation Cartier pour l’Art Contemporain/Breath of an Architect. Φωτ.: Cyril Marchilhacy-Lumento

Présentation de l'exposition Bijoy Jain « Le souffle de l’architecte».

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM