Ποιος θα σταματήσει το Οπενχάιμερ;

Ποιος θα σταματήσει το Οπενχάιμερ; Facebook Twitter
Ο Κρίστοφερ Νόλαν
0

Με τις 7 νίκες τους στα BAFTA, το Οπενχάιμερ και ο Κρίστοφερ Νόλαν ετοιμάζονται για μια θερμή οσκαρική βραδιά. Τα Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας, ωστόσο, δεν είναι απλώς μια τάση των αμερικανικών ομολόγων τους, όπως οι κατασκευασμένες Χρυσές Σφαίρες. Έχουν διάρθρωση, δυναμικό, μια βιομηχανία σεβαστή από πίσω και την ιστορία τους, καθώς φέτος έκλεισαν τα 77 χρόνια. Πολλά από αυτά που δόθηκαν, βέβαια, βρέθηκαν πολύ κοντά με τις προτιμήσεις των Όσκαρ, σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί κακεντρεχείς στον χώρο κάγχαζαν με την προθυμία τους να αρέσουν στο Χόλιγουντ, κολακεύοντάς το με τις επιλογές τους. (Δεν είναι εντελώς δίκαιο αυτό, γιατί όποτε η αμερικανική Ακαδημία ψήφιζε Βρετανούς, δηλαδή αρκετά συχνά, τότε οι ίδιοι μιλούσαν για ποιότητα και καλό γούστο!). 

Το καμάρι του Λονδίνου έφυγε από την τελετή με τα βραβεία της Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, μετά τις άσφαιρες υποψηφιότητές του με το Inception και τη Δουνκέρκη – διόλου συμπτωματικά οι ίδιες ταινίες τού είχαν χαρίσει τις μοναδικές του υποψηφιότητες στα Όσκαρ. Ο Νόλαν έχασε το διασκευασμένο σενάριο, στην κατηγορία όπου αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη μιας μάλλον ήσυχης βραδιάς, με τον Κορντ Τζέφερσον να κερδίζει για το πανέξυπνο, σατιρικό και τρυφερό American Fiction. Αν όντως έμελλε να χάσει εκεί ο Οπενχάιμερ, θα περιμέναμε να είχε επικρατήσει ο Τόνι Μακναμάρα με το Poor Things, και λόγω εντοπιότητας, αλλά και εδώ οι Άγγλοι αποδείχθηκαν γενναιόδωροι με τους «απέναντι».

Πολλά από τα Bafta που δόθηκαν εφέτος, βρέθηκαν πολύ κοντά με τις προτιμήσεις των Όσκαρ, σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί κακεντρεχείς στον χώρο κάγχαζαν με την προθυμία τους να αρέσουν στο Χόλιγουντ, κολακεύοντάς το με τις επιλογές τους.

Το Poor Things ήρθε δεύτερο σε βραβεία μετά το Οπενχάιμερ –5 στο σύνολο–, κερδίζοντας σε κατηγορίες όπου δεν πλασάρεται ως πρώτο φαβορί στα Όσκαρ, όπως τα κοστούμια (έναντι του Μπάρμπι), το μακιγιάζ (έναντι του Μαέστρο) και τα ειδικά εφέ (εκεί μάλλον δεν χάνει ο Γκοτζίλα της Toho Studios). Είναι παράξενο, ωστόσο, σε βαθμό που εν μέρει αποδυναμώνει τον θρίαμβο της βραδιάς, που έχασε στην κατηγορία της Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας (ναι, υπάρχει και τέτοια, όπως και Καλύτερο Κάστινγκ) από τη Ζώνη Ενδιαφέροντος. Το αριστούργημα του Γκλέιζερ είναι πολύ σκληρό για να αγνοηθεί, πολύ ανώτερο για να παραγνωρισθεί, πολύ σπουδαίο για να μείνει απλώς στο επίπεδο των υποψηφιοτήτων, όπως καταγράφεται από τις πρώτες ενδείξεις στα βραβεία της σεζόν. Κι ενώ είναι αντικειμενικά μια δύσκολη ταινία, ο σεβασμός και ο θαυμασμός που κερδίζει σταδιακά την τοποθετεί στον χάρτη των φετινών βραβείων, έστω και σε κατηγορίες θεωρητικά κατώτερες από τις δύο μεγάλες. Η Ζώνη κέρδισε επίσης το βραβείο της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, εκεί όπου αναμένεται να επικρατήσει και στα Όσκαρ – παράδοξο, αν σκεφτούμε πως η ίδια Ακαδημία υποβάλλει μια ντόπια ταινία μαζί με τις αντίστοιχες των άλλων χωρών, και τη βραβεύει κι από πάνω! Πάντως, το βραβείο ήχου είναι κάτι παραπάνω από δίκαιο.

Ποιος θα σταματήσει το Οπενχάιμερ; Facebook Twitter
Η Έμα Στόουν πηγαίνει να παραλάβει το βραβείο της, φορώντας ένα ταιριαστό, υπέροχο ροδακινί Louis Vuitton φόρεμα. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Ωστόσο, το Poor Things φαίνεται να έχει ένα βραβείο ραμμένο πάνω στην ηθοποιό, σαν τα κοστούμια της Χόλι Γουόντινγκτον αλλά και το ταιριαστό, υπέροχο ροδακινί Louis Vuitton που φορούσε η πρωταγωνίστρια· η Έμα Στόουν ευχαρίστησε τους Άγγλους που την αγκάλιασαν σε έναν τόσο βρετανικό ρόλο, και ευχαρίστησε πολύ κόσμο, και φυσικά τον σκηνοθέτη της, Γιώργο Λάνθιμο, για το δώρο της Μπέλα.

Ο Κίλιαν Μέρφι επικράτησε του Πολ Τζιαμάτι στην άτυπη μονομαχία τους και αμέσως μετά το Βερολίνο, όπου παρευρέθη στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας, μαζεύει τιμητικές διακρίσεις, μακαρίζοντας την τύχη του και παρουσιάζοντας μια πιο ανανεωμένη, θαρραλέα, εξωστρεφή εκδοχή του κλασικά ντροπαλού εαυτού του.

Στους δεύτερους ρόλους, ο Ρόμπερτ Ντάουνι έβγαλε τον καλύτερο και ως συνήθως αστειότερο λόγο της βραδιάς, αναπολώντας τα δυο του πρότυπα, τον Πίτερ Ο'Τουλ και τον Άντονι «Τόνι» Χόπκινς, που είχε πρωτοσυναντήσει στον Τσάπλιν, το πώς εκτοξεύθηκε από τη λήθη παίζοντας έναν Τόνι, τον Σταρκ φυσικά, και πώς κατέληξε να βραβεύεται παντού ενσαρκώνοντας τον πιο μετρημένο και εγκρατή χαρακτήρα της καριέρας του, στο Οπενχάιμερ, ελέω Νόλαν. Ένα είναι σίγουρο: η Νταβάιν Τζόι Ράντολφ θα σκίσει και στα Όσκαρ, ο κόσμος να χαλάσει. Είναι η σημαία των φετινών βραβείων για τον απίθανο ρόλο της στα Παιδιά του Χειμώνα και το σημείο όπου συγκλίνουν όλες οι αγγλόφωνες κινηματογραφικές ενώσεις. 

Ποιος θα σταματήσει το Οπενχάιμερ; Facebook Twitter
Ο Ρόμπερτ Ντάουνι έβγαλε τον καλύτερο και ως συνήθως αστειότερο λόγο της βραδιάς. Φωτ.: Getty Images for BAFTA
Ποιος θα σταματήσει το Οπενχάιμερ; Facebook Twitter
Η Σόφι Έλις Μπέξτορ ξεσήκωσε το κοινό. Φωτ.: Getty Images for BAFTA

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που είχα παρευρεθεί στην τελετή των BAFTA, τη μία και μοναδική φορά που με κάλεσαν, ακριβώς σαν σήμερα, πριν από δεκαοκτώ χρόνια. Ο Στίβεν Φράι παρουσίαζε μια σεμνή και μάλλον βαρετή απονομή με αποδέκτες που σηκώνονταν, έβγαζαν έναν λόγο, κάθονταν, επόμενος και ούτω καθεξής. Ο Ανγκ Λι και το Brokeback Mountain είχαν την τιμητική τους και στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας – όχι σαν τα Όσκαρ, που τελικά κέρδισε το Crash. Μέχρι και οι σταρ της βραδιάς άρχισαν να βαριούνται και αυτό φάνηκε στο μεθεόρτιο δείπνο· ναι, είχε ετοιμαστεί σουαρέ στο ballroom του Grosvenor House και τριγυρνούσαν ανάμεσα στα τραπέζια χαριεντιζόμενοι, χωρίς έξυπνα κινητά, μόνο με τις παλιές instamatic φωτογραφικές μηχανές.

Ένας από τους βασικούς λόγους της ανίας κατά τη διάρκεια των βραβείων ήταν και η έλλειψη μουσικής, τραγουδιών και fun γενικώς. Αυτά έχουν αλλάξει προς το οσκαρικότερο πλέον. Χθες, η Σόφι Έλις Μπέξτορ ξεσήκωσε το κοινό καθώς και τον Μπάρι Κιόγκαν που ήταν υποψήφιος και καθόταν στην πρώτη σειρά χάρη στο saltburn-ικό Murder on the Dancefloor, ερμηνεύτηκε το Time after Time στη ζώνη του λυκόφωτος της τελετής, δηλαδή στο οριακά μακάβριο Ιn Μemoriam – ακόμη και σκετς και αστεία έχουν υποκαταστήσει πλέον τη φλεγματική απόδοση τιμών που ήταν κάποτε η καθωσπρέπει γιορτούλα των BAFTA.

Ποιος θα σταματήσει το Οπενχάιμερ; Facebook Twitter
Ένα είναι σίγουρο: η Νταβάιν Τζόι Ράντολφ θα σκίσει και στα Όσκαρ, ο κόσμος να χαλάσει. Φωτ.: EPA

Δεν καταφέρνουν πάντα να μαντεύουν τα Όσκαρ: πέρσι προτίμησαν το Ουδέν Νεότερο από το Δυτικό Μέτωπο του Μπέργκερ, ενώ οι Αμερικανοί πήγαν προς τους Ντάνιελς, δίνοντάς τους τα Πάντα Όλα. Νομίζω πως φέτος θα συμπέσουν στο Οπενχάιμερ. Άλλωστε υπάρχει μια λεπτομέρεια που ελάχιστοι γνωρίζουν: ο Νόλαν είναι Αγγλοαμερικανός, έχει περάσει όλα τα καλοκαίρια της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας σε μια κωμόπολη του Ιλινόι – πώς νομίζατε ότι σκηνογράφησε τόσο καλά το Interstellar; Συνεπώς, και οι Αμερικανοί θα έχουν τη βεβαιότητα πως βραβεύουν ένα δικό τους παιδί, αν και στην περίπτωση του Οπενχάιμερ το θέμα μιλάει από μόνο του και το επίτευγμα σε όλες τις κατηγορίες είναι τόσο υψηλό, που τα Όσκαρ δεν θα μπορέσουν να το προσπεράσουν.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Οθόνες / 10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Το Netflix έχει γίνει ο παράδεισος της εύκολης ψυχαγωγίας, αλλά για τους πραγματικούς σινεφίλ κρύβει και έναν άλλο κόσμο. Αυτή είναι μια λίστα με ταινίες που απαιτούν προσοχή και αφοσίωση, που αξίζουν τον κόπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ