Το ηθικό δίλημμα της υπόθεσης Μπελέρη

Το ηθικό δίλημμα της υπόθεσης Μπελέρη Facebook Twitter
Η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στο μεγαλύτερο ζήτημα υφαρπαγής γης της μειονότητας στη Χειμάρρα.
0


ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ τα τελευταία χρόνια ήταν σχετικά καλές, κυρίως λόγω της προσπάθειας που έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις για να τις διατηρούν σε ένα καλό επίπεδο, κάνοντας συχνά τα στραβά μάτια σε δηλώσεις και ενέργειες της άλλης πλευράς, όπως π.χ. του Έντι Ράμα, που θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν. 

Θα περίμενε κανείς από την αλβανική κυβέρνηση να επιδιώκει μια στενή σχέση συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται σε έναν βαθμό (όσο υπάρχει ακόμα το βέτο) και από τη χώρα μας. Οι στενοί δεσμοί του Έντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, όμως, καθώς και το γεγονός ότι θεωρεί πως έχει την προστασία των ΗΠΑ και της Γερμανίας, κάνουν τον Αλβανό πρωθυπουργό να αισθάνεται αρκετά ισχυρός και ως εκ τούτου πιο αδιάφορος για τη σχέση καλής γειτονίας με την Ελλάδα. 

Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, ως η πιο ώριμη δημοκρατία των Βαλκανίων, διαπιστώνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την απαίτηση από αυτήν να επιδεικνύει «ευρωπαϊκή ανωτερότητα» και να μην μπλέκει σε βαλκανικούς καβγάδες. Αλλά και η ίδια δεν θέλει να την κατηγορούν ως μέρος του βαλκανικού προβλήματος. Η στάση όλων των κρατών, βέβαια, καθορίζεται πρωτίστως από τα συμφέροντά τους. Τα Βαλκάνια είναι κι αυτά μια σκακιέρα όπου παίζουν σκάκι οι μεγαλύτεροι παίκτες και δεν θέλουν τους μικρότερους τοπικούς παίκτες να μπερδεύονται στα πόδια τους. 

Το αποτέλεσμα της υπόθεσης δεν εξαρτάται μόνο από τις κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, γιατί προσπάθεια έχει γίνει και μάλιστα κόντρα σε όσους συμβούλευαν το αντίθετο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε στην προχθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων λόγω της καταδίκης του μειονοτικού εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χαμηλούς τόνους, μίλησε για «εντονότατες επιφυλάξεις» που υπάρχουν σχετικά με το αν ήταν μια δίκαιη δίκη, αναφέροντας ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η Αλβανία το θέμα έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο ήθελε. 

Το ηθικό δίλημμα της υπόθεσης Μπελέρη Facebook Twitter
Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει καθόλου να υπάρχουν προβλήματα με την Αλβανία, γι’ αυτό και σε αντίθεση με τον Έντι Ράμα δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και τηρεί ήπιους τόνους. Φωτ.: Νίκος Λιμπερτάς/ SOOC

Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει καθόλου να υπάρχουν προβλήματα με την Αλβανία, γι’ αυτό και σε αντίθεση με τον Έντι Ράμα δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και τηρεί ήπιους τόνους, παρότι θα μπορούσε να παραθέσει πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν τους πολιτικούς χειρισμούς που έγιναν και τις σκοπιμότητες της δίκης. 

Δεν μπορεί όμως ούτε να κλείσει τα μάτια σε μια υπόθεση κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, καθώς η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στο μεγαλύτερο ζήτημα υφαρπαγής γης της μειονότητας στη Χειμάρρα. 

Τα μέλη της μειονότητας, τα οποία ήρθαν σε επαφή προσωπικά με τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη που έκανε πριν από μερικούς μήνες (και στην οποία προσπάθησε να βάλει εμπόδια ο Ράμα), δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα, παρά μόνο στην υποστήριξη της Ελλάδας, όπως του είπαν, και του παρέθεσαν όλα όσα έχουν υποστεί σχετικά με τις περιουσίες τους και τα δικαιώματά τους. 

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει ούτε την επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων ούτε να εκνευρίσει τους Ευρωπαίους βάζοντας βέτο, αλλά δεν θέλει και να εγκαταλείψει την ελληνική μειονότητα. Το μόνο μέσο που έχει πλέον είναι να βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας για να την πιέσει να σεβαστεί τα δικαιώματα της μειονότητας (αν και υποτίθεται ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι από μόνος του προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας). Αυτό, όμως, διστάζει να το κάνει, και η απειλή της χρήσης του βέτο ως τώρα δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, αφού ο Ράμα δεν πίστεψε ποτέ ότι θα το έκανε.

Γιατί δεν φοβάται η Αλβανία τη χρήση βέτο από την Ελλάδα; Επειδή αυτό δεν το θέλει με τίποτα η Γερμανία, αλλά ούτε και άλλες χώρες όπως, π.χ., η Ιταλία, καθώς η Μελόνι συνεργάζεται στενά με τον Ράμα. 

Από την πλευρά της Γερμανίας έχει μεταφερθεί πολύ ξεκάθαρα προς την ελληνική κυβέρνηση η ενόχλησή της, ακόμα και για την απειλή της χρήσης βέτο που άφησε να εννοηθεί. Επιπλέον, στην κυβέρνηση υπάρχουν συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι από την αρχή ήταν επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να ξοδέψει διπλωματικό κεφάλαιο για μια υπόθεση που δεν θα κερδίσει, καθώς ο Ράμα δεν προβλέπεται να αλλάξει στάση και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν είναι με το μέρος του σε αυτό. 

Οι συμμαχικές πιέσεις που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μη βάλει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και να μη θέτει το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα είναι πολλές και μεγάλες. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να θέτει το ζήτημα, ενοχλώντας τους και χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση, αλλά χωρίς να το πηγαίνει πιο πέρα. 

Το αποτέλεσμα της υπόθεσης δεν εξαρτάται μόνο από τις κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, γιατί προσπάθεια έχει γίνει και μάλιστα κόντρα σε όσους συμβούλευαν το αντίθετο. Θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει κάνει περισσότερα για να πιέσει και να αναδείξει το θέμα, όμως η στάση των μεγάλων παικτών δεν θα άλλαζε, καθώς κινούνται με βάση τα συμφέροντά τους και όχι τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η υπόθεση Μπελέρη εξελίσσεται σε ένα ηθικό δίλημμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αν επιμείνει, θα έχει κόστος με αμφίβολο αποτέλεσμα. Αν υποχωρήσει, δεν θα θεωρεί ότι έχει κάνει το σωστό και θα έχει απογοητεύσει τη μειονότητα, η οποία ελπίζει σε αυτόν. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ