Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά

Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά Facebook Twitter
Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν το 1960. Φωτ.: Getty Images/Ideal Images
0

Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν υποδυόταν με μεγάλη επιτυχία το στρέιτ αντικείμενο του πόθου μέχρι το 2003, όταν στα 69 του πλέον, και θεωρώντας ότι δεν είχε τίποτα να χάσει, αποφάσισε να «βγει από την ντουλάπα» μέσω της αυτοβιογραφίας του που είχε τίτλο Shattered Love. «Σκεφτόμουν όλα αυτά τα χρόνια ότι υπήρχε κάτι πολύ βαθιά λάθος με μένα», είχε δηλώσει τότε στο CNN. «Και ήθελα να το καλύψω. Δεν ήθελα να το μάθει ποτέ κανείς. Θυμάμαι ότι έκανα μια συμφωνία με τον εαυτό μου ότι ποτέ, μα ποτέ δεν θα αποκάλυπτα αυτό το μυστικό». Υπέθεσε ότι μια τέτοια εξομολόγηση θα επισκίαζε το υπόλοιπο περιεχόμενο του βιβλίου και είχε δίκιο. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την κακοποίηση που υπέστη από τον αλκοολικό πατέρα του, ούτε για τις επιπλοκές της επιτυχημένης καριέρας του: ο κόσμος ήθελε απλώς να μάθει περισσότερα για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, και από την πλευρά του, ήταν έτοιμος πλέον να ζήσει ανοιχτά.

Για πάρα πολύ καιρό φοβόταν να δημοσιοποιήσει κάτι που ήταν ήδη ένα ανοιχτό μυστικό στη σόουμπιζ. «Τα περιοδικά κατά κάποιο τρόπο το είχαν υποψιαστεί και μου έκαναν ερωτήσεις του τύπου "Πότε θα παντρευτείς και θα κάνεις παιδιά;"», θα έλεγε αργότερα. Το 1989, ένα γαλλικό περιοδικό αποκάλυψε την αλήθεια, αλλά ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Τσάμπερλεϊν διέψευσε το δημοσίευμα. Δεκαπέντε χρόνια μετά από εκείνη τη στιγμή, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει την καριέρα του, ο ηθοποιός εμφανίστηκε στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ δηλώνοντας ότι ανακάλυψε την ομοφυλοφιλία του όταν ήταν δέκα ετών και ότι η πρώτη του σχέση με άντρα έγινε λίγο πριν κλείσει τα 23 του χρόνια.

Τα στούντιο έψαχναν για ένα νέο, φρέσκο πρόσωπο για τον ρόλο του Δρ. Κιλντέρ στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του 1961, όταν το μάτι ενός εκ των παραγωγών έπεσε πάνω του σε ένα γουέστερν που δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Ο Τσάμπερλεϊν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπέβερλι Χιλς. Αφού αποφοίτησε από το λύκειο, πολέμησε στον πόλεμο της Κορέας (όπου έφτασε μέχρι το βαθμό του λοχία) και μετά την επιστροφή του άρχισε να σπουδάζει υποκριτική. Τα στούντιο έψαχναν για ένα νέο, φρέσκο πρόσωπο για τον ρόλο του Δρ. Κιλντέρ στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του 1961, όταν το μάτι ενός εκ των παραγωγών έπεσε πάνω του σε ένα γουέστερν που δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Παρότι δεν είχε σχεδόν καθόλου εμπειρία, κατέληξε να ενσαρκώσει τον χαρακτήρα για τους πέντε κύκλους μιας σειράς που κατοχύρωσε παγκοσμίως την αυξανόμενη ισχύ της τηλεόρασης (είχε παιχτεί με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα). Ο Τσάμπερλεϊν δεν μπορούσε να βγει έξω από το σπίτι χωρίς να τον κυνηγάει μια ορδή θαυμαστών, ενώ λάμβανε πάνω από 12.000 επιστολές την εβδομάδα από θαυμαστές. Η δημοτικότητά του ήταν τέτοια που το NBC προσπάθησε να τον μετατρέψει σε ποπ σταρ, και έτσι ο νεαρός ηθοποιός είχε το προνόμιο να είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που ηχογράφησε το τραγούδι Close To You του Burt Bacharach, η οποία κατέληξε να γίνει το πιο επιτυχημένο single των Carpenters.

Richard Chamberlain sings Close To You

Οι παραγωγοί αξιοποίησαν το μουσικό του ταλέντο για τις κινηματογραφικές μεταφορές παραστάσεων του Μπρόντγουεϊ, αλλά η τηλεόραση του χτυπούσε ξανά και ξανά την πόρτα. Στο BBC, πρωταγωνίστησε στη διασκευή του «Πορτρέτου μιας κυρίας» (1968) ενώ μοιράστηκε την οθόνη με την Κάθριν Χέμπορν στην «Τρελή του Σαγιό» (1969). Ήθελε να πετύχει στο θέατρο, αλλά ήταν στην μικρή και στη μεγάλη οθόνη εκεί όπου καρπώθηκε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Ήταν ο Αράμις στους «Τρεις σωματοφύλακες» του Ρίτσαρντ Λέτσερ (1973), καθώς και ο αμελής μηχανικός στον «Πύργο της κολάσεως» (1974). Έξι χρόνια αργότερα θα ερχόταν ο ρόλος που τον έκανε διάσημο στα πέρατα του κόσμου στο «Σογκούν», την τηλεοπτική μεταφορά στην τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μπεστ σέλερ του James Clavell για τις περιπέτειες ενός Άγγλου ναυτικού στη μεσαιωνική Ιαπωνία.

Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά Facebook Twitter
Με τον Τοσίρο Μιφούνε στο "Σογκούν" (1980)

Οι δρόμοι άδειαζαν την ώρα που προβαλλόταν η σειρά και ο Τσάμπερλεϊν βρέθηκε στο εξώφυλλο όλων των περιοδικών του πλανήτη. Αν όμως πίστευε ότι αυτό ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας του, έκανε λάθος. Όταν έκλεισε τα πενήντα του, μπήκε στη ζωή του ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας» (1983). Ο κόσμος ξετρελάθηκε για τον πατέρα Ραλφ και τον απαγορευμένο έρωτά του για τη Μέγκι (Ρέιτσελ Γουόρντ). Όμως, η τηλεοπτική διασκευή δεν άρεσε σε όλους: Η συγγραφέας του βιβλίου Κόλιν ΜακΚόλοου την είχε αποκαλέσει «άμεσο εμετό». Η χημεία όμως μεταξύ της Ρέιτσελ Γουόρντ και του Τσάμπερλεϊν ήταν τόσο έντονα αισθητή που τα ΜΜΕ διέδιδαν φήμες για ένα υποτιθέμενο ειδύλλιο μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών. Η αλήθεια είναι ότι τότε ξεκινούσε η Ρέιτσελ Γουόρντ την σχέση της με τον Αυστραλό ηθοποιό Μπράιαν Μπράουν, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα, όπως και η φιλία της με τον Τσάμπερλεϊν. Λίγα χρόνια αργότερα, εκείνος θα συναντούσε τον ηθοποιό Μάρτιν Ράμπετ με τον οποίο έμεινε μαζί μέχρι το 2010.

Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά Facebook Twitter
Με την Ρέιτσελ Γουόρντ στα "Πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας" (1983)

Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν αποσύρθηκε το 2019 στα 85 του, αφού ολοκλήρωσε ένα τελευταίο στάδιο της καριέρας του, με μια σειρά από γκέι ρόλους. Εμφανίστηκε στις σειρές Five Brothers, Chuck, Nip/Tuck και στο τελευταίο Twin Peaks, όπου ήταν σαφές ότι ο παλιός του μαγνητισμός ήταν ακόμα πολύ ακέραιος. Στο κατώφλι των 90 ετών, τα οποία συμπληρώνει στις 31 Μαρτίου, ο Τσάμπερλεϊν περνάει ήσυχα τον καιρό του στη Χαβάη, ως ευτυχισμένος συνταξιούχος χωρίς κανένα μυστικό.

Με στοιχεία από El Pais.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
125 λεπτά με την Πόπη Διαμαντάκου/ Πόπη Διαμαντάκου: «Δεν με αγγίζουν οι επιθέσεις, δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, δεν γλείφω»

Media / «Δεν υπάρχει τηλεκριτική σήμερα, όλα είναι δημόσιες σχέσεις»

Η γνωστή τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου μιλά στη LiFO για τη μακρά επαγγελματική της διαδρομή, την τηλεόραση του χθες και του σήμερα και απαντά για πρώτη φορά στα επικριτικά σχόλια που προκαλούν κατά καιρούς τα κείμενα της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ