Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Η Αστυγραφία πάει σινεμά Facebook Twitter
2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι' αυτήν (1967)
0


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Αστυγραφία», ένα «ταξίδι» στη μεταπολεμική Αθήνα και τη διαμόρφωσή της κατά τις δεκαετίες 1950-1970 μέσα από το βλέμμα ζωγράφων και άλλων εικαστικών δημιουργών σε αντιπαράθεση με κλασικές ταινίες της ίδιας περιόδου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Αστυγραφίες στην οθόνη».

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

Η κεντρική σύλληψη της έκθεσης που επιμελήθηκε η διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ Συραγώ Τσιάρα επικεντρώνεται στην εμπειρία της διαβίωσης στη μεγάλη πόλη, ενώ παράλληλα εξετάζει την εσωτερική μετανάστευση που εκτινάχθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο, την ακραία ανοικοδόμηση και εν τέλει την αστικοποίηση της Αθήνας.

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

Η Ταινιοθήκη σχεδίασε ένα πρόγραμμα που συμπληρώνει την έκθεση της Πινακοθήκης με εμβληματικές ταινίες του ελληνικού καλλιτεχνικού κυρίως κινηματογράφου, αποσπάσματα των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση, μαζί με κάποιες ξένες επίσης μυθοπλασίας, αλλά και ντοκιμαντέρ, ακόμα και πρόσφατης παραγωγής.

Η Αστυγραφία πάει σινεμά Facebook Twitter
«Πρόσωπο με πρόσωπο» (1966)

Τις προβολές θα προλογίζουν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, ενώ θα διοργανωθεί και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα την αναπαράσταση του αστικού βιώματος μέσα από τα μάτια σημαντικών αρχιτεκτόνων και δημιουργών. Συμπληρωματικά, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ θα δώσουν δύο συναυλίες στις οποίες θα ερμηνεύσουν δημοφιλείς μουσικές από τον κινηματογράφο.

Οι ελληνικές ταινίες του αφιερώματος σκιαγραφούν το αστικό τοπίο της Αθήνας των δεκαετιών ’50 και ’60. Αγαπημένες ταινίες του κινηματογραφόφιλου κοινού, οι οποίες καταγράφουν και αποκαλύπτουν τις μικρότερες και μεγαλύτερες αλλαγές που συντελέστηκαν όλο εκείνο το διάστημα, μετασχηματίζοντας το κέντρο της Αθήνας, διαμορφώνοντας μια νέα εκδοχή της γραφικής μικρής πρωτεύουσας των αρχών του 20ού αι. και διαμορφώνοντας τις νέες συνοικίες που γιγάντωσαν το μεγάλο χάσμα μεταξύ των φτωχών στρωμάτων και της τάξης των νεόπλουτων.

Αναπόδραστα θίγεται το μεγάλο ζήτημα της άναρχης αστικής ανάπτυξης, η οποία ωστόσο πρόσφερε εργασία σε όλους τους «αποκλεισμένους» του εμφυλίου πολέμου και ευρύτερα στις λαϊκές τάξεις που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα μετά την ολέθρια για την Ελλάδα δεκαετία του ’40.  

Οι ταινίες, που έχουν επιλεγεί από τη διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού και θα προβληθούν στις 11 με 17 Απριλίου, είναι οι εξής: «Ο δράκος» (1956) του Νίκου Κούνδουρου, η ταινία που άλλαξε τη ρότα του ελληνικού κινηματογράφου, το «νεορεαλιστικό» «Πικρό ψωμί» (1951) του Γρηγόρη Γρηγορίου, το πρωτοποριακό για την εποχή «Πρόσωπο με πρόσωπο» (1966) του Ροβήρου Μανθούλη, ο απολαυστικός «Θησαυρός του μακαρίτη» (1959) του Νίκου Τσιφόρου με τον Βασίλη Αυλωνίτη και τη Γεωργία Βασιλειάδου, αλλά και ο συγκλονιστικός «Ιωάννης ο Βίαιος» (1972) της Τώνιας Μαρκετάκη, η ταινία του καλοκαιρινού ερωτισμού της Αθήνας των ’80s «Οι απέναντι» (1981) του Γιώργου Πανουσόπουλου, η τολμηρή για την κοινωνική της καταγγελία «Ανοιχτή επιστολή» (1968) του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, το ανατρεπτικό «Ναι μεν, αλλά…» (1972) του Παύλου Τάσιου, το «γκονταρικό» «Τα χρώματα της ίριδος» (1974) του Νίκου Παναγιωτόπουλου, και μια σειρά εξαιρετικών ταινιών χαρακτηριστικών της ζωής στις διεθνείς μητροπόλεις όπως «Τα χέρια πάνω από την πόλη» (1963) του Φραντσέσκο Ρόσι με θέμα τη διαφθορά στον κατασκευαστικό τομέα στη Νάπολη, «2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι' αυτήν» (1967) του Ζαν Λικ Γκοντάρ για το Παρίσι του ’60, «Ο τελευταίος μαύρος άντρας στο Σαν Φρανσίσκο» (2019) του Τζο Τάλμποτ για το πρόβλημα της αστικής ανάπτυξης στο Σαν Φρανσίσκο και το «Υπό κατασκευή» (2001) του Χοσέ Λουίς Γκερίν σχετικά με το gentrification της Βαρκελώνης. Ο Γκερίν θα παραβρεθεί στην προβολή για να προλογίσει την ταινία του, δίνοντας και το σήμα για την έναρξη του αφιερώματος.

Η Αστυγραφία πάει σινεμά Facebook Twitter
«Ο δράκος» (1956)
Η Αστυγραφία πάει σινεμά Facebook Twitter
«Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» (2021, Τ. Λάγγης, Γ. Γαϊτανίδης)

Θα προβληθούν επίσης οι μικρού μήκους ταινίες «Εκπομπή» (1968, Θ. Αγγελόπουλος), «Τζίμης ο τίγρης» (1966, Π. Βούλγαρης), Η ρόδα (1964, Θ. Αδαμόπουλος), «Ακρόπολις» (2001, Εύα Στεφανή), «Από μπουζούκια σε μπουζούκια» (1962, Π. Κουτρουμπούσης) και «Αθήνα, αγάπη μου» (2022, Δ. Κεχρής), όπως και τα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» (2021, Τ. Λάγγης, Γ. Γαϊτανίδης), «ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΝΤΟ – Αναζητώντας τη Μέλπω» (2023, Β. Σκούρα), «Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί» (2004, Γ. Σκοπετέας) και «Sinfonietta-πόλης, συνομιλία με τον Dziga Vertov» (2024, Δ. Θεοδωρόπουλος).

Εκτός του σημαντικού Ισπανού δημιουργού Χοσέ Λουίς Γκερίν, την έναρξη του αφιερώματος θα χαιρετίσουν η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Οι δύο συναυλίες της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Απριλίου, στις 5 μ.μ. σε κοινό πρόγραμμα με την προβολή της ταινίας «Ο δράκος» του Νίκου Κούνδουρου (είσοδος μόνο με προσκλήσεις από τους μουσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ – Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα και Kosmos) και στις 8 μ.μ., πριν από την προβολή της ταινίας «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη (με ενιαίο εισιτήριο 7 ευρώ για το κοινό πρόγραμμα της συναυλίας και της ταινίας). Το Σάββατο 13 Απριλίου στις 12 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα τον κινηματογράφο και την πόλη, με τίτλο «Αστυγραφίες στην οθόνη».

Η Αστυγραφία πάει σινεμά Facebook Twitter
«Θησαυρός του μακαρίτη» (1959)
Η Αστυγραφία πάει σινεμά Facebook Twitter
«Ο τελευταίος μαύρος άντρας στο Σαν Φρανσίσκο» (2019)
Η Αστυγραφία πάει σινεμά Facebook Twitter
«Τα χέρια πάνω από την πόλη» (1963)

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Αστυγραφίες στην οθόνη» θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 17 Απριλίου.
Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM