Mandolas 2020: Ένα πολυδιάστατο κρασί που δεν σταματά να εξελίσσεται σε κάθε γουλιά

Oremus: Ας προσευχηθούμε… σε μια οινική εμπειρία Facebook Twitter
Αυτό το κρασί της συγκεκριμένης χρονιάς το αγάπησα ιδιαίτερα, ίσως γιατί έχει να κάνει με την πάλη και τον αγώνα να ξεπεράσεις τις δυσκολίες.
0

Δοκίμασα το Mandolas 2020 για πρώτη φορά τον φετινό χειμώνα, όταν έψαχνα κρασιά από λιγότερο γνωστές ποικιλίες για μια γαστρονομική βραδιά που σχεδίαζα στο εστιατόριο. Η αναζήτησή μου αυτή με ταξίδεψε στην Ουγγαρία, μια χώρα που αγάπησα λόγω της ζεστασιάς των ανθρώπων της, σε μια επίσκεψή μου για ένα οινοτουριστικό συνέδριο. Τα ίχνη της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας είναι έκδηλα, όπως και η οικονομική και πολιτική αναταραχή που πέρασε η χώρα. Οι άνθρωποί της, όμως, εγκάρδιοι και χαμογελαστοί, δίνουν μαθήματα φιλοξενίας αλλά και ανθεκτικότητας στις δυσκολίες.

Το κρασί είναι συνυφασμένο με τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μιας περιοχής. Λέω συχνά πως εκτός από τα καιρικά φαινόμενα στη σοδειά φαίνεται και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σε έναν τόπο… Η Ουγγαρία είναι γνωστή για τα επικά γλυκά κρασιά που παράγει όταν η σήψη είναι «ευγενική» και ο βοτρύτης cinerea μετατρέπει κάτι «σάπιο» σε χρυσάφι, μια φυσική, ας πούμε, έκφραση της φιλοσοφίας kintsugi. Το Mandolas του 2020, όμως, που μου δημιούργησε μια ακόμη ανάμνηση, δεν είναι ένα γλυκό κρασί, είναι ένα μεγάλο ξηρό κρασί από τη λευκή ποικιλία furmint της Ουγγαρίας, μία από τις ποικιλίες που συμμετέχουν στα επιδόρπια κρασιά της.

Στην αρχή της δοκιμής μου είχα την αίσθηση πως πίνω ένα ασύρτικο και άρχισα να αναρωτιέμαι αν έχουν φυτέψει ασύρτικο στο Τοκάι, το ηφαιστειογενές έδαφος του αμπελώνα όμως δικαιολογεί αυτή την απολαυστική ορυκτότητα που έφερε στο μυαλό μου το ασύρτικο.

Το Mandolas είναι το πρώτο ξηρό furmint που εμφιαλώθηκε ποτέ στην Ουγγαρία και έρχεται από τον αυτοκρατορικό αμπελώνα των Αψβούργων Oremus, που σημαίνει στα λατινικά «ας προσευχηθούμε». Βρίσκεται στην περιοχή Tokaj (Τοκάι), στη βορειοανατολική Ουγγαρία, στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο αμπελώνας αυτός έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά βάσει θέσης και εδάφους που τον έκριναν ιδανικό για την παραγωγή των κρασιών των αυτοκρατόρων. Τον 18ο αιώνα ήταν και μια από τις πρώτες περιοχές που κατηγοριοποίησαν ποιοτικά τους αμπελώνες και όλα τα αμπελοτεμάχια του Oremus κατατάχθηκαν στην ανώτερη ποιοτικά βαθμίδα. Από εκεί λοιπόν παραγόταν το «κρασί του βασιλιά», το «κρασί βασιλιάς», αν και άλλες περιοχές χρησιμοποιούν αντίστοιχα βασιλικά τσιτάτα…

‘Oremus’ - Ας προσευχηθούμε… σε μια οινική εμπειρία Facebook Twitter
Ο αμπελώνας αυτός έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά βάσει θέσης και εδάφους που τον έκριναν ιδανικό για την παραγωγή των κρασιών των αυτοκρατόρων.

Mandolas είναι το όνομα ενός συγκεκριμένου αμπελοτεμαχίου του Oremus, όπου μέσα στα αμπέλια είναι εδώ και εκατοντάδες χρόνια φυτεμένες αμυγδαλιές (mandolas). To Οremus αγοράστηκε το 1993 από το θρυλικό οινοποιείο της Ribera de Duero της Ισπανίας, Vega Sicilia. Σε μια συνέντευξη ο ιδιοκτήτης του Vega Sicilia, Pablo Alvarez, στην ερώτηση γιατί αγόρασε το Oremus απάντησε «γιατί εκεί ένιωσα πάθος…» και την απάντησή του μπορούμε να τη γευτούμε ξεκάθαρα στο Mandolas του 2020. 

Η εσοδεία του 2020 μόνο εύκολη ή ιδανική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για την περιοχή του Τοκάι: ψυχρή και άνυδρη άνοιξη και όταν τελικά ήρθε η πολυπόθητη βροχή η χρονική στιγμή ήταν η χειρότερη, ο πιο βροχερός Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της περιοχής σφράγισε την τελική παραγόμενη ποσότητα. Οι δυσκολίες ακόμη περισσότερες για το Oremus, μιας και η βιοδυναμική καλλιέργεια που ασκείται θέλει πολύ μεγαλύτερο κόπο για τη φυτοπροστασία. Οι εργασίες στο αμπέλι έγιναν με αξιοθαύμαστη πειθαρχία και ευλάβεια και τα σταφύλια επιλέχθηκαν αυστηρά για να ξεκινήσει η οινοποίηση. Η προσήλωση της οινολογικής ομάδας στη λεπτομέρεια και στην τελειότητα, όμως, αν και σε αντίξοες συνθήκες, έδωσε ένα κρασί-ανάμνηση. Οι υψηλές κριτικές και βαθμολογίες δικαίωσαν τις προσπάθειες όλων. 

‘Oremus’ - Ας προσευχηθούμε… σε μια οινική εμπειρία Facebook Twitter
Το κελάρι του αυτοκρατορικού αμπελώνα των Αψβούργων, Oremus.

Το κρασί έχει έντονο χρυσαφένιο χρώμα, σαν στάχυ, που επιβεβαιώνει και τη ρίζα του ονόματός του (furmint σημαίνει στάχυ). Στην αρχή της δοκιμής μου είχα την αίσθηση πως πίνω ένα ασύρτικο και άρχισα να αναρωτιέμαι αν έχουν φυτέψει ασύρτικο στο Τοκάι –το ηφαιστειογενές έδαφος του αμπελώνα όμως δικαιολογεί αυτή την απολαυστική ορυκτότητα που έφερε στο μυαλό μου το ασύρτικο–, στη συνέχεια μου θύμισε chenin blanc και εξελίχθηκε στην πορεία της δοκιμής σε μια γευστική ανάμνηση Βουργουνδίας. Όλα αυτά τελικά απλώς εκφράζουν το furmint aπό το Mandolas. Έκρηξη από εσπεριδοειδή, πράσινο μήλο, νεκταρίνι, ξεκάθαρος ορυκτός χαρακτήρας, κρεμώδης υφή και μεγάλη εξέλιξη στο στόμα στο τελείωμά του. Μου αρέσουν πολύ αυτά τα κρασιά, τα πολυδιάστατα, που δεν σταματάνε να εξελίσσουν την έκφραση στο στόμα σε κάθε γουλιά. Ξεκάθαρα ένα κρασί γαστρονομίας, που ταιριάζει με τους παραδοσιακούς ουγγαρέζικους λαχανοντολμάδες γεμιστούς με χοιρινό κιμά, με μεγάλα ψάρια στη σχάρα, με μανιτάρια φρικασέ ή τηγανητό μπακαλιάρο με κουρκούτι. 

Αυτό το κρασί της συγκεκριμένης χρονιάς το αγάπησα ιδιαίτερα, ίσως γιατί έχει να κάνει με την πάλη και τον αγώνα να ξεπεράσεις τις δυσκολίες, ίσως γιατί έχω ωραίες αναμνήσεις από τους ανθρώπους της χώρας, την ιστορία και τον πολιτισμό, που είναι εμποτισμένα τελικά στο furmint του Mandolas. Εύχομαι να βρείτε τη χρονιά του 2020 και να την απολαύσετε αργά αργά και με προσοχή, γιατί το κρασί είναι αναμνήσεις…

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ